io-tech testasi HMD Globalin Nokia 9 Pureview -kamerapuhelimen.

HMD Global jatkoi vuoden 2019 älynpuhelinjulkistuksiaan helmikuussa järjestetyillä MWC-messuilla, jossa julkaistiin jälleen liuta uusia malleja. Suurin mielenkiinto keskittyi pitkään huhuissa olleeseen Nokia 9 Pureview -malliin, josta on toivottu markkinoiden uutta kamerapuhelinkuningasta.

Nokia 9 Pureview saatiin Suomessa myyntiin 14. maaliskuuta ja positiivisena yllätyksenä Suomessa laitteen myyntihinta on asetettiin kilpailukykyisesti 599 euroon. Artikkelin kirjoitushetkellä hinnassa ei ole tapahtunut muutoksia ja ovh-hinta on pysynyt samalla tasolla.

Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 9 Pureview:n ominaisuuksiin ja käyttökokemukseen kahden viikon käyttötestijakson pohjalta. Artikkelin pääpaino pyritään pitämään massasta poikkeavassa kameraratkaisussa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Nokia 9 Pureview toimitetaan HMD:n tuotteille tutussa litteässä pahvilaatikossa, jonka päällä on värikäs kuva puhelimesta, mallinimi ja Android One -logo. Pakkauksen sisällä on puhelimen ohella eri kielille käännetyt pikakäyttöohjeet, 18 watin peruslaturi, USB Type-C -lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, USB Type-C – 3,5 mm ääni -adapteri sekä USB Type-C -liittimellä varustetut nappikuulokkeet.

Huomionarvoisena seikkana testikappaleemme pakkauksen 10 watin laturi ei vastaa Suomessa myyntipaketin mukana tulevaa laturia, vaan Suomessa mukana toimitetaan normaalisti 18 watin pikalaturi.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkonäöltään Nokia 9 Pureview ei juuri säväytä – HMD ei ole lähtenyt noudattelemaan viime tai tämän vuoden uusimpia ulkonäkötrendejä. Muotoilussa on selkeästi yhteneväisyyksiä myös aikaisemmin julkaistuun Nokia 7.1 -malliin ja etupuolelta sekä kyljistä laite muistuttaa myös LG:n parin vuoden takaista G6-huippumallia.

Materiaaleina Nokia 9 Pureview luottaa edellisen huippumallin tapaan lasin ja alumiinin yhdistelmään. Puhelimen runko on valmistettu kokonaan alumiinista ja etu- ja takapuolella on Gorilla Glass 5 -tyypin suojalasia. Muotoiluun on haettu pientä kulmikkuutta puhelimen kehyksen viisteiden osalta. Ulkonäköä on ulkoiselta olemukseltaan kaunisteltu kiiltävillä yksityiskohdilla, joita löytyy puhelimen reunoista ja toimintapainikkeiden ympäriltä.

Puhelimen muotoilua on parannettu vielä takalasin reunoille päin kaartuvilla pyöristyksillä, joka antaa laitteelle mukavan käsituntuman ja samalla puhelin istuu käteen tukevasti eikä puhelin paina kämmeniä edes hieman tukevammallakaan otteella. Etupuolella löytyy 5,99 tuuman P-OLED näyttö, joka käyttää Nokian PureDisplay-markkinointinimeä.

Nokia 9 Pureview:stä on saatavilla ainoastaan Midnight Blue -värivaihtoehto, joka loppujen lopuksi näyttää suht näyttävältä kiiltävien yksityiskohtien kanssa.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 155 x 75 x 8 mm
  • Paino: 172 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 79,7 %

Nokia 9 Pureview on muotoiltu varsin ohueksi ja sen paksuus on paksuimmalta kohdaltaan kahdeksan millimetriä.  Puhelimen kokonaispaino on saatu pidettyä kohtalaisena 172 grammassa ja puhelin tuntuu kädessä jopa yllättävän kevyeltä.

Rakenteen osalta puhelin on tukeva eikä sen runko vääntyile edes kovemmalla voimalla väännettäessä. Nokia 9 Pureview on myös IP67-suojattu vedeltä ja pölyltä. Kyljessä sijaitsevat virta ja äänenvoimakkuuspainikkeet nousevat hieman rungon yläpuolelle ja niiden painallustuntuma on jämäkkä ja painalluspalaute selkeä. Painikkeet ovat varsin lähellä toisiaan, joka saattaa hieman sormikopelolla aiheuttaa pientä arpomista esimerkiksi virtapainikkeen löytämisessä.

Nokia 9 Pureview:n takakuori on etupuolen tapaan Gorilla Glass 5 -lasia. Takalasin osalta yhtymäkohtia on havaittavissa aikaisempiin HMD:n puhelimiin juuri reunoille toteutettujen pyöristyksien osalta. Takalasi tosin ei yhdisty alumiinista valmistettuun runkoon saumattomasti vaan yhtymäkohta tuntuu selvästi hieman terävänä. Puhelimen terävä reunus ei kuitenkaan kädessä tunnu epämukavalta kuten joissain muissa vastaavissa toteutuksissa.

Takakuoren lasi aiheuttaa muutamia harmittavia epämukavuuksia, joista sormenjälkiherkkyys ja pudotuskestävyys ovat tuttuja ongelmia muista lasilla varustetuista puhelimista. Nokia 9 Pureview:n lasi on myös äärimmäisen liukas ja yhtään kaltevammalle pinnalle puhelinta ei kannata laskea. Hieman kosteissa käsissä pito tunnetusti paranee, mutta kuivilla käsillä laitteen käsittelyssä kannattaa olla huolellinen, koska tuntuma muistuttaa kosteaa saippuapalaa pahimmissa tapauksissa.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Rautapuolella Nokia 9 Pureview ei sisällä vuoden 2019 uusinta tekniikkaa, vaan puhelin käyttää viime vuonna julkaistua Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriä. Maailmalla ennakkoon liikkuneiden epävirallisten huhujen ja tietojen mukaan Nokia 9 Pureview oli tarkoitus julkaista jo reilusti vuoden 2018 puolella, mutta ongelmat mm. kameraohjelmistossa ja -tekniikassa aiheuttivat puhelimelle useita myöhästymisiä. Valmistaja ei kuitenkaan ole vahvistanut näitä tietoja. HMD:n julkaisuista myös Nokia 8 Sirocco, joka julkaistiin vuosi sitten samoilla MWC-messuilla, saapui markkinoille edeltäneen vuoden Snapdragon 835 -piirillä.

Vaikka Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri ei enää olekaan uusinta uutta, tarjoaa se silti edelleen melko hyvää ja kilpailukykyistä suorituskykyä etenkin Kirin 980- ja Exynos 9820 järjestelmäpiireihin nähden, joten Nokia 9:n hintaluokassa se ei ole edelleenkään mitenkään toivoton piirivalinta.

Yhteyspuolelle HMD ei ole ottanut käyttöön X20-modeemin koko kapasiteettia, vaan Nokia 9 Pureview tarjoaa Cat.16-nopeusluokan LTE-yhteydet, eli maksimissaan 1 Gbit/s latausnopeuden ja 150 Mbit/s lähetysnopeuden. SIM-korttipaikkoja on Suomessa myytävässä versiossa kaksi kappaletta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2.8 GHz Kryo 385 Gold & 4 x 1.7 GHz Kryo 385 Silver, Adreno 630 GPU, X20 LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 128 Gt UFS 2.1 -muistia (vapaana 114,5 Gt)
  • Cat.16 LTE-yhteydet (1000/150 Mbit), Dual SIM, VoLTE HD
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5, NFC
  • GPS, GLONASS, Beidou
  • 3320 mAh akku, USB Type-C, Quick Charge 3 -tuki, langaton lataus

RAM-muistia Nokia 9 Pureview sisältää nykymittapuulla varsin riittävät kuusi gigatavua ja sisäistä tallennustilaa on tarjolla 128 gigatavua. Sisäistä tallennustilaa ei valitettavasti pysty kasvattamaan muistikortilla, joka on tämän tyyppisessä puhelimessa varsin outo ratkaisu, sillä RAW-kuvat ja 4K-videot täyttävät sisäisen muistin aktiivisen kuvaajan käytössä yllättävän nopeasti.

Nokia 9 Pureview:n alapäädystä löytyy aukot laitteen mikrofonille, USB Type-C-liitännälle sekä monokaiuttimelle. Näytön alapuolelle jäävä ”leukakaistale” on nykymittapuulla varsin kookas eikä kaistaleeseen ole sijoitettu painikkeita, vaan ne on toteutettu näytölle ohjelmallisesti. Navigointipainikkeiden osalta HMD on päätynyt käyttämään Googlen Android 9 Pie -käyttöjärjestelmän omaa elepohjaista ohjausta. Navigointipainike koostuu yhdestä pillerin muotoisesta painikkeesta, jonka viereen sovelluskäytössä tuodaan vielä tuttu takaisin päin -painike. Elepohjaista navigointia ei ole mahdollista vaihtaa vanhaan kolmen painikkeen -ohjaustapaan vaan käyttäjän tulee totutella eleohjaukseen, joka saattaa ainakin aluksi tuntua hieman kömpelöltä.

HMD on valinnut Nokia 9 Pureview:ssä käyttöön P-OLED -tekniikkaan perustuvan näyttöpaneelin. Näyttö on kooltaan nykymittapuulla kohtalaisen maltilliset 5,99 tuumaa ja on tarkkuudeltaan mukavat 2880 × 1440 pikseliä. Kuvasuhteena on nykyisin jo hieman vanhahtava, joskin täysin käyttökelpoinen 18:9. Näyttö kantaa HMD:n PureDisplay -markkinointinimeä ja sisältää myös HDR:n tuen.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,99-tuumainen P-OLED -näyttöpaneeli, PureDisplay-tekniikka
  • 2880 x 1440 pikseliä, 18:9-kuvasuhde, 538 PPI
  • HDR-tuki
  • Sormenjälkitunnistin näytön alla
  • Silmäystävällinen-tila, Glance-vilkaisunäyttö, herätys kaksoisnapauttamalla

Oletusasetuksilla näyttö käyttää Dynaaminen-näyttöasetusta, jonka kerrotaan säätävän väriä, kontrastia ja kirkkautta automaattisesti tilanteiden mukaan. Dynaaminen-näyttötila korostaa värejä varsin voimakkaasti ja vaikka se lisää kuvien ja materiaalin näyttävyyttä, ei lopputulosta voi kutsua neutraaliksi. Näyttöasetuksissa löytyy tämän lisäksi kolme lisävaihtoa (Eloisa, Elokuva ja Perus). Perus-näyttötila tarjoaa huomattavasti normaalimmat ja neutraalimman värimaailman, mutta samalla käyttäjä menettää näytön tarjoaman laajemman väriavaruuden.

Laadullisesti Nokia 9 Pureview:n näyttö on laadukas. Näytön katselukulmat ovat laajat ja näytön pikselitiheys QHD-resoluution myötä varsin korkea.

Näytön alle on sijoitettu myös Nokia 9 Pureview:n optinen sormenjälkilukija. Kahden viikon testijakson jälkeen voisi kylmästi todeta, että HMD:n olisi ollut syytä pysyä normaalissa takakanteen sijoitetussa sormenjälkilukijassa. Sormenjälkitunnistimen toiminta on pääosin ala-arvoista. Samassa hintaluokassa olevan OnePlus 6T:n näytön alle sijoitettu sormenjälkitunnistin on kuin eri planeetalta. HMD:n sormenjälkitunnistimen suurin ongelma on sen hitaus ja tunnistin on myös erittäin nirso sen suhteen, miten ja missä asennossa sormi tunnistimelle asetetaan. Sormenjälkitunnistin vaatii myös varsin kovaa voimaa, että näytön alainen kamera sormen pystyy lukemaan. Ensimmäisen testiviikon jälkeen luovutimme sormenjälkitunnistimen suhteen, kun laite avautui nopeammin kasvojentunnistuksella tai PIN-koodilla. HMD on lupaillut, että tuleva päivitys parantaisi myös sormenjälkitunnistimen toimintaa, mutta päivitys ei ehtinyt saapua ennen testijakson päättymistä ja artikkelin julkaisua.

Nokia 9 Pureview:n näytön yläpäädystä löytyy ainoastaan SIM-korttiluukku sekä yksi reikä mikrofonille. Testilaitteemme ei ollut Suomessa myytävää mallia, joten testilaitteesta löytyi vain yksi nano-SIM-paikka, kun Suomen myyntiversiossa kelkassa on paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Kamerapuhelimeksi suunnatun Nokia 9 Pureview:n yksi iso puute on erillisen muistikorttipaikan puute, joten sisäisen 128 gigatavun tallennustilan on riitettävä. Peruskäyttäjälle tallennustila on varmasti riittävä, mutta reilusti kuvaaville ja RAW-kuvia käyttäville voi aktiivisemmalla käytöllä tallennustila olla riittämätön.

Näytön yläpuolella on suunnilleen saman kokoinen kaistale kuin näytön alapuolella. Yläosan kaistaleeseen on sijoitettu puhelimen kuuloke sekä 20 megapikselin etukamera, jonka avustuksella myös puhelimen kasvojentunnistus on toteutettu. Kasvojentunnistus ei ole myöskään markkinoiden nopeimmasta päästä, eikä se pärjää nopeudessa esim. Honorin tai OnePlussan toteutuksille ja kuten oletettavaa ei se myöskään toimi pimeässä.

Puhelimen kuuloke on upotettu näytössä sijaitsevaan kohtalaisen syvään aukkoon, johon testijaksolla tunkeutui hyvin helposti pientä likaa. Itse kuulokkeen äänenlaatu on hyvää eikä puheluissa huomattu erikoisempia ongelmia.

Kiinteän lasikuoren alla sijaitsee puhelimen nykymittapuulla keskitasoa pienikokoisempi 3320 mAh akku. Akun koko aiheutti jo julkistuksen aikana pientä huolenaihetta, sillä kyseinen kapasiteetti on useimpiin kilpailijoihin verratessa melko pieni. Akun lataaminen onnistuu pikana mukana tulevalla 18 watin pikalaturilla, mutta puhelin tukee myös langatonta Qi-standardin mukaista latausta.

 

Kamera

Nokia 9 Pureview:n mielenkiintoisin ja puhutuin ominaisuus löytyy tietenkin sen takakuoren yläosasta. HMD on päätynyt täysin kilpakumppaneista eroavaan ratkaisuun ja puhelimesta löytyy kokonaiset viisi takakameraa, joista kaksi on värisensoreita ja loput kolme mustavalkosensoreita. Kaikki puhelimen viisi kameraa ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä ja ne käyttävät 1,25 um pikselikokoa. Sensorit käyttävät HMD:lle tunnetusti Zeiss:n objektiiveja ja käyttävät f1.8-aukkosuhdetta. Viiden kameran lisäksi takakuoren rykelmässä on ToF-sensori sekä LED-kuvausvalo. Toteutuksessa on varsin vakuuttavaa, että kamerat on saatu sulautettua takalasin tasolle ilman minkäänlaista kamerakyhmyä.

Kameran tekniset tiedot:

  • Kaksi 12 megapikselin värisensoria 1,25 um pikselikoolla, f1.8, 1/2.9”
  • Kolme 12 megapikselin mustavalkosensoria 1,25 um pikselikoolla, f1.8, 1/2.9”
  • ToF-kamera ja lasertarkennus
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS / 4K HDR
  • LED-salama

Nokian viiden kameran toteutus eroaa tällä hetkellä täysin markkinoilla olevista kameraratkaisuista. Kameratoteutus pohjautuu Kalifornialaisen Light:n kameratekniikkaan ja luottaa vahvasti laskennalliseen kuvien jälkikäsittelyyn. Puhelimesta löytyy erillinen Light:n kehittämä Lux Capacitor -piiri, joka toimii yhteistyössä Snapdragon 845 -piirin kanssa kuvien prosessoinnissa. HMD ei ole avannut tarkemmin, miten järjestelmäpiiri ja Lightin piiri jakavat prosessointikuormaa keskenään.

Nokia 9 Pureview:n kaikki viisi kameraa toimivat yhteistyössä ja kuvanottohetkellä kaikkia viittä kameraa käytetään kuvien ottamiseen. Kolme erillistä mustavalkosensoria tarjoavat Nokia 9 Pureview:n valonottokykyyn merkittävän lisän ja valmistaja kertoo kameran pystyvät tarjoamaan muihin kameroihin verrattuna laajimman dynaamisen alueen (12,4 stoppia).

Viiden kameran mahdollistamana vahvuutena HMD lupaa Nokia 9 Pureview:n tarjoavan ennennäkemätöntä dynamiikkaa sekä viiden kameran tarjoamaa laajaa syvyysdataa, jota Nokia 9 Pureview pystyy tallentamaan koko kuva-alueelta 1200 eri tasossa aina 7 senttimetristä 40 metriin asti.

Nokia 9 Pureview sisältää uuden version Nokia Pro Camera -sovelluksesta. Kameran käyttöliittymä on varsin tuttu aikaisemmista Nokia Pro -kameralla varustetuista puhelimista. Suljinpainikkeen vierestä löytyy zoomauspainike, mutta zoomi ei ole häviötön, vaan se ainoastaan rajaa alueen 12 megapikselin kuvasta ja skaalaa sen täyteen kokoon.

Kuvaustiloja voidaan vaihtaa laukaisinnapin yläpuolella olevasta rivistä ja asetuksien kautta riviin saa valittua vain itse haluamansa vaihtoehdot. Perusasetuksilla on tarjolla valokuvatilan lisäksi video-, panoraama-, monokromi-, bokeh-, ammattilainen-, hidastus ja Intervallikuvaus -tilat. Lisäksi uutena asetuksena on tuotu syvyyskartan tallennus, joka tulee siis kytkeä päälle, jos kuvien syvyystiedot halutaan tallentaa. Syvyyskartan tallennus tarjoaa myös kuvan ottamisen jälkeen tarkennuspisteen valinnan ja samalla itse bokeh-efektin muokkaamisen.

Manuaali- eli Ammattilais-tila tarjoaa tutut säädöt valkotasapainon, herkkyyden (100-6400), suljinajan (1/4000-10 s) sekä valotuksen korjaukselle. Myös raakakuvien tallennus JPEG-kuvien rinnalla on tuettuna.

Valitettavasti kamerasovelluksen toiminta jättää paljon toivomisen varaa. Itse sovellus käynnistyy yleisesti varsin ripeästi, mutta joissain tilanteissa sovelluksen avaaminen kestää useita sekunteja. Toinen ongelma on itse kuvaustilojen välillä vaihtaminen, joka saattaa ottaa myös useita sekunteja. Kolmantena ongelmana nykyisessä ohjelmistoversiossa on bugi, joka saattaa aiheuttaa kameraohjelmiston jatkuvaa kaatumista, jos akun varaus on laskenut 40 – 50 %:n alle. Aika näyttää tuovatko ohjelmistopäivitykset asiaan parannusta.

Perusmuodossaan kuvien ottaminen on Nokialla nopeaa ja kamera on kuvausvalmis heti sovelluksen avauduttua. Kuvien välissä ei myöskään huomattu suurempia viiveitä vaan kamera on valmis ottamaan uuden kuvan heti edellisen jälkeen. Suurempi ongelma tulee esille, jos kuvaa haluaa käydä vilkaisemassa ottamisen jälkeen. Kuvien ottamisessa käytetään kaikkia viittä kameraa, joten puhelin joutuu käsittelemään kaikkien viiden kameran datan taustalla. Jos käyttäjä siirtyy kuvan ottamisen jälkeen gallerian pikakuvakkeesta katselemaan kuvia, tulee kuvan alareunaan ilmoitus, että kuvaa prosessoidaan. Tämä kuvien prosessointi saattaa, kuvaustilanteesta ja tallennustavasta riippuen, ottaa muutamasta sekunnista aina reiluun kymmeneen sekuntiin asti. Jos kuvia ottaa useamman peräkkäin, prosessointiaika pitenee luonnollisesti samassa suhteessa. Laite ei myöskään prosessoi kuvia näytön ollessa pois päältä, eli suuremman kuvamassan prosessoinnin ei kannata odottaa tapahtuvan puhelimen ollessa taskussa.

Taustaprosessoinnin vaativuudesta kertoo myös puhelimen lämpeneminen kuvatessa. Jo muutaman kuvan ottaminen aiheuttaa puhelimen takakuoressa selkeästi havaittavaa lämpenemistä. Epämukavuusalueelle lämmön määrä ei missään vaiheessa nouse, mutta sen tuntee kädessä varsin selvästi mitä enemmän kameraa käyttää.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Nokia 9 Pureview:n viiden kameran tarjoamat automaattitilassa otetut JPEG-kuvat ovat laadun suhteen hieman ristiriitaisia. Kuvien yleisilme on kokonaisuutena tarkasteltuna 12 megapikselin luokassa hyvä. Jokaisen kuvan muodostamiseen Nokia 9 Pureview käyttää vähintään 60 megapikselin edestä kuvadataa (5 x 12 megapikseliä) ja maksimissaan kuvadataa voidaan kerätä jopa 240 megapikselin (neljä kuvaa kaikilla viidellä kameralla) edestä.

Valmistajan mainostama laaja dynaaminen alue on helposti havaittavissa kuvissa, mutta se ei silti pysty estämään kirkkaiden kohteiden puhkipalamista kaikissa tilanteissa, kuten gallerian ylimmän rivin keskimmäisessä patsaskuvassa. Etenkin dynamiikan kannalta haastavissa valaistusolosuhteissa Nokia 9:llä on mahdollista taltioida näyttäviä otoksia. Hyvän dynamiikan lisäksi kuvien värintoisto on varsin luonnollista ja kamera taltioi melko hyvin yksityiskohtia, mutta samaan aikaan kameraohjelmiston jälkikäsittely tuntuu vievän terävöityksen äärimmilleen, joka tekee hallaa yksityiskohdille sekä väreille.

Valitettavasti hämärämmissä kuvaustilanteissa etenkin automaattitilassa kuvatessa Nokia 9 Pureview:n kamerajärjestelmän puutteet tulevat esiin. Vaikka viiden kameran avulla saadaankin teoriassa kerättyä paljon valoa, niin vaikuttaa ettei sitä saada päätymään lopulliseen kuvaan asti ja että itse kuvankäsittelyalgoritmeissa olisi vielä runsaasti parannettavaa.

Tilanteissa, joissa valoa on tarjolla vielä jonkin verran (esim. öinen kaupunkiympäristö kirkkaine valonlähteineen), ovat Nokia 9 Pureview:n tuottamat kuvat vielä melko käyttökelpoisia. Yksityiskohtien osalta pelastuksena on tiettyyn pisteeseen asti varsin maltillisesti toimiva kohinanvaimennus, jonka vastapainona kuvissa on nähtävissä selvästi kohinaa, joka muuttuu häiritsevän laikukkaaksi ja jossain määrin värilliseksi valaistuksen heikentyessä riittävästi. Kun valon määrä laskee hyvin pieneksi (yksittäisiä lukseja) alkaa Nokia 9 Pureview:n kamera ”yskimään” automaattitilassa kunnolla.

Suurin ongelma vaikuttaisi olevan automatiikan ja kuvaprosessoinnin toteutuksessa, sillä automaattiasetuksilla kamera ei käytä 1/33 s pidempiä suljinaikoja, vaan lukitsee suljinajan maksimissaan kyseiseen arvoon ja samalla herkkyyttä nostetaan todella isoihin lukemiin. Tämän myötä kohinan määrä kasvaa rajusti ja kuvien yleisilmeestä tuleekin tummaa, muhjuista ja pikselöitynyttä. Lisäksi Nokia 9 ei pysty muodostamaan enää käyttökelpoista kuvaa tilanteissa, joissa parhaimmat kilpailijat taltioivat automaattitilassa vielä täysin käyttökelpoisen otoksen.

Päätimme vertailla Nokia 9:n kuvanlaatua saman otoksen JPEG- ja RAW-version välillä, jotta saisimme paremman kuvan automaattitilan ja JPEG-kuvaprosessoinnin vaikutuksesta lopputulokseen. Oheisissa vertailukuvissa RAW-kuva on ajettu Lightroomin läpi automaattisäädöillä ja tallennettu sen jälkeen täydessä koossa JPEG-muotoon. Alkuperäiset RAW-kuvat voi ladata tarkasteltavaksi täältä. Nokia 9:llä otetun JPEG-kuva on tyypillisesti 4-10 megatavua ja RAW-kuvan vastaavasti 25-50 megatavua.

Kuten oheiset kuvaparit osoittavat, päivänvalossa kameran JPEG-kuvaprosessoinnissa olisi selvästi parannettavaa etenkin terävöinnin ja kontrastin ylikorostuksen suhteen, jotka jyräävät nykyisellään alleen osan kuvien pienemmistä yksityiskohdista sekä värisävyistä. Etenkin raakakuvien säätämisen hyvin taitavat käyttäjät voivat loihtia RAW-kuvasta vielä merkittävästi yksityiskohtaisemman ja luonnollisemman lopputuloksen, mutta ihmeitä ei kuitenkaan ole mahdollista saada aikaan, jos käytössä ei ole kamerajalustaa ja pitkiä suljinaikoja.

Hämäräkuvissa JPEG-otosten terävöinti ja kontrasti eivät hyppää yhtä pahasti silmille. RAW-otoksista voi onkia jonkin verran lisää yksityiskohtia, mutta kohina muodostuu melko nopeasti ongelmaksi valoisuutta jälkikäteen lisätessä. Parasta jälkeä heikossa valossa Nokia 9:llä saakin manuaalisesti kuvausasetuksia säätämällä (suljinaikaa pidentämällä) sekä tarvittaessa kamerajalustaa käyttämällä.

Nokia 9 Pureview:n 599 euron suositushinta istuttaa puhelimen pahimmiksi kilpakumppaneiksi OnePlus 6T:n sekä Honorin View20:n. Otimme kolmikolla muutaman JPG-kuvan eri tilanteissa vertaillaksemme automaattiasetuksilla kameroiden kykyjä. Yllä on muutama vertailukuva ja niiden 277 x 600 pikselitason rajaus.

Ensimmäisessä kirkkaana päivänä Pariisin Riemukaaresta otetussa kuvassa Nokia 9 Pureviewin kamera pääsee näyttämään kyntensä. Nokian tuottama kuva on lähimpänä kuvaushetken todellista tilannetta ja kokonaisuus näyttää eläväisemmältä kuin kilpailijoiden kameralla otettuna. Osasyy löytyy yksityiskohdista, sillä Nokia 9:n raskas terävöinti ja kontrastin korostus nostaa kivipinnan yksityiskohtia esiin huomattavasti kilpailijoita enemmän, joka toisaalta myös jyrää alleen kuvan pienimpiä yksityiskohtia. Honor View20:n kuva on todelliseen kuvaustilanteeseen verrattuna hieman ylivalottunut ja prosessointi on hyvin maltillista, jonka myötä yksityiskohdat eivät pomppaa esiin Nokian tapaan. Huomionarvoisena seikkana Honor View20:llä kuvan olisi voinut ottaa myös täydellä 48 megapikselin tarkkuudella, jolloin yksityiskohtien määrä olisi ollut korkeampi. OnePlussan kuva on hieman saman tyylinen View20:n kuvan kanssa, mutta värimaailma on hieman ylikorostuneempaa ja valkotasapaino hieman pielessä.

Toinen vertailukuva (Aleksis Kiven patsas) on otettu alkuillasta, mutta kuvauskohteen ympärillä oli vielä kohtalaisen hyvin kuvaamista helpottavia ulkoisia valonlähteitä. Honor View20:n kuva on kokonaisuutena skarpeimman näköinen ja myös lähempää tarkastellessa voi huomata kuvaan taltioituneen selvästi eniten yksityiskohtia ja monipuolisimmin värisävyjä. Kuvassa on myös eniten terävöitystä, josta ei kuitenkaan tässä yhteydessä ole suurta haittaa. Yksityiskohtien puuroutumisen näkee Nokia 9:n ja OnePlussan kuvissa parhaiten puun oksistossa. OnePlus 6T:n kuva on Nokia 9:n kuvaan nähden yksityiskohdiltaan vielä selvästi pehmeämpi sekä valkotasapainoltaan liian kellertävä.

Nykypäivän kamerapuhelimien manuaalikuvaustiloissa RAW-kuvien tallentaminen alkaa olla vakio-ominaisuus ja sama pätee myös osittain kuvausharrastajille suunnatun Nokia 9 Pureview:n kanssa. io-techin aiemmissa puhelinarvosteluissa ei ole perehdytty aiemmin syvemmin RAW-kuviin, mutta Nokia 9 Pureview:n kamerajärjestelmän harrastaja-suuntautuneisuuden takia päätimme ottaa myös RAW-kuvat mukaan artikkeliin. Vertailupuhelimet pidimme samoina kuin edellisessä kohdassa. Kaikki kuvat on otettu kamerajalustaa avuksi käyttäen. Otimme kaikilla kolmella kuvat Ammattilais-tilassa automaattiasetuksilla.

Yllä olevat kuvat ovat Adobe Lightroom:lla raakakuvista muokattuja JPEG-tiedostoja (alkuperäiset RAW-kuvat voit ladata tästä ja tästä). Raakakuvia muokatessa huomasi, että Nokia 9 Pureview tarjoaa kilpailijoitaan enemmän pelivaraa, jos kuvia ottaa RAW-muodossa ja kuvien jälkikäsittely on tuttua puuhaa. Kahden muun kilpakumppanin kuvat osoittavat myös sen, että niiden kamerat on suunniteltu käytettäväksi ensisijaisesti automaattiasetuksilla ja prosessointi on suunniteltu jätettäväksi ohjelmiston haltuun.

 

Lisäksi otimme myös kuvat niin, että kameroiden kuvausasetukset säädättiin samoille arvoille. Samalla huomasimme pieniä eroja puhelinten säätömahdollisuuksissa. Kolmikosta Honor View20 tarjoaa laajimmat säätöasteikot esimerkiksi suljinajan suhteen, kun taas Nokialla säätövara liikkuu harvemmalla asteikolla. Tästä johtuen aivan samoiksi kameran kuvausasetuksia emme kolmen puhelimen kesken saaneet, joten tyydyimme mahdollisimman lähellä oleviin arvoihin. Yllä oleva kuvakolmikko on säädetty perustasoisesti Adobe Lightroomilla ja alkuperäiset koskemattomat RAW-kuvat voi ladata tästä.

Manuaalisia asetuksia ja raakakuvia käyttämällä pääsee ”ohittamaan” Nokia 9:n kamera-automatiikan ja JPEG-käsittelyn ongelmat sekä sen myötä ulosmittaamaan kameran täyden potentiaalin. Raakakuvia tarkastellessamme totesimme, että Nokia 9 Pureview:llä otetuista kuvista on kilpailijoihin nähden huomattavasti helpompaa säätää hyvätasoinen lopputulos. Adobe Lightroomin Auto-asetuksia käytettäessä Nokia 9 Pureview:n kuvista tulee huomattavasti todellista kuvaustilannetta mukailevampia, mutta hieman pehmeitä, joten ainakin kuvan terävyyttä on hyvä lisätä oman maun mukaan lisää.

Nokia 9 Pureview:n kamerajärjestelmä sisältää kolme kappaletta mustavalkosensoreita. Nokia Pro Cam on myös Nokia 9 Pureview:ssä saanut oman monokromi-kuvaustilan, jolla pystyy ottamaan aitoja mustavalkosensoreilla taltioitavia kuvia. Mustavalkokuvat ovat vakuuttavaa katseltavaa, joskin niitä vaivaa samat taipumukset kuin värikuva, eli terävyyden ja kontrastin ylikorostus, joka tekee hallaa hienommille yksityiskohdille.

Kameraohjelmisto tarjoaa mustavalkokuvien kanssa käytettäväksi ns. Color Pop -ominaisuuden (viimeinen kuva), jolla kameraohjelmisto pystyy korostamaan etualalla näkyvän kohteen värejä ja jättämään taustan mustavalkoiseksi.

Nokia 9 Pureview yksi erikoisuuksista on myös laajan (1200 tasoa) syvyyskartan tallennus, joka mahdollistaa bokeh-efektin muokkaamisen Google Kuva-sovelluksen avulla myös jälkikäteen. HMD hehkuttaa ominaisuutta erittäin laadukkaana ja parempana kuin muiden valmistajien ohjelmistoratkaisut (esim. Huawein puhelimissa oleva Aukko-tila). Testijakson aikana huomattiin, että ominaisuuden jälki on erittäin vaihtelevaa.

Syvyysterävyysefektin reunojen tunnistus toimii pääsääntöisesti varsin hyvin, mutta sekaan mahtuu myös täysin pilalle menneitä kuvia. Syvyyskartan tallennus kuitenkin toimii ja kuvien tarkennuspisteen muuttaminen jälkikäteen on varsin mukava ominaisuus, silloin kun se toimii. Ominaisuus toimii hyvin, kun kohteen ja puhelimen välissä on tarpeeksi etäisyyttä eli aivan kohteen läheltä ei kuvia kannata ottaa. Tunnistettavien syvyystasojen suuri määrä auttaa myös osaltaan luonnollisen lopputuloksen muodostamisessa ja parhaimmillaan Nokia 9:llä saakin aikaan erittäin näyttävällä bokeh-efektillä varustettuja otoksia.

Tarkennuspisteen muuttamisen onnistuminen tuntuu myös olevan tuurista kiinni ja pääsääntöisesti tarkennuspisteen muuttaminen toimii, mutta joissain tilanteissa tarkennuspisteen vaihtaminen aiheuttaa koko muun kuvan pilalle menon eikä uusi tarkennuspiste välttämättä edes ole kovin tarkka.

Kamerayhteenvetona voidaan sanoa, että osaavissa käsissä, RAW-kuvia hyödyntämällä, Nokia 9 Pureview tarjoaa varsin kyvykkään kameran omassa hintaluokassaan ja se pystyy taistelemaan tietyiltä osin myös kalliimpia kamerapuhelimia vastaan. Vaivaton ja kyvykäs hämäräkuvaus ei kuitenkaan kuulu laitteen vahvuuksiin missään tilanteessa. Automaattiasetuksilla tarjolla on samassa ja hieman kalliimmassa hintaluokassa paremmin kokonaisuutena toimivia puhelimia.

Nokia 9 Pureview pystyy taltioimaan videokuvaa korkeimmillaan 4K 30 FPS –laadulla tai 4K HDR -muodossa. 60 FPS tallennus ei ole mahdollista millään tarkkuudella. Nokia 9 Pureview:lla kuvatun videon laatu keskitasoa, eikä se yllä edes hyvässä valossa samassa hintaluokassa kamppailevien kilpakumppanien tasolle. Heikkoutena on yksityiskohtien puute ja yleinen pehmeys. 4K-tasoinen video näyttää levottomalta ja puuttuva kuvanvakautus (sekä optinen että elektroninen) on selkeästi nähtävissä videolla. 4K-video tallennetaan (High@L5.1 CABAC) noin 42 Mbit/s bittivirralla ja OZO-audio ääniraita korkealla 288 kbit/s bittivirralla.

1080p 30 FPS -laadulla (High@L4, CABAC, 1 Ref Frames) video tallentuu tavanomaisella 20 Mbit/s bittivirralla. 1080p videossa huomattiin outoa kuvan nykimistä ja pientä häntimistä, joka luultavasti johtuu käytössä olevasta elektronisesta vakautuksesta. Elektronista vakautusta ei saa kytkettyä pois päältä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

HMD Global on käyttänyt kustomoimatonta Android One -käyttöjärjestelmää jo virallisesti viime vuodesta lähtien ja sitäkin ennen käyttöliittymä on ollut vakio-Androidiin pohjautuva, eikä Nokia 9 Pureview tee tässä poikkeusta. Android-versio on uusin Android 9 Pie ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä huhtikuun alkupuolella laitteessa oli helmikuun tietoturvakorjaukset.

Valmistaja ei ole kustomoinut käyttöliittymän ulkoasua lähes mitenkään. Taustakuvista ja sovelluskuvakkeista löytyy yrityksen omia toteutuksia ja käyttäjä voi valita myös sovelluskuvakkeiden kehyksen muodon. Sovelluskattaus perustuu Androidin vakiovalikoimaan, josta osan käyttäjä voi halutessaan jättää asentamatta puhelimen ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä. HMD:n omia sovelluksia ovat ainoastaan tukisovellus ja kamerasovellus. Asennusohjelma ehdottaa myös Adobe Lightroom Mobilen asentamista, jolle Adobe ja HMD ovat luvanneet erillisen Nokia 9 Pureview linssiprofiilin tulevissa päivityksissä.

Vakio-Androidille tyypillisesti käyttöjärjestelmän lisäominaisuuskattaus ei ole lähellekään yhtä laaja kuin monipuolisimmissa valmistajien itse kustomoimissa käyttöliittymissä. Onneksi sentään pientä parannusta on havaittavissa mm. näytön värien säätöasetusten muodossa. Etenkin Huawein ja Samsungin puhelimista siirtyvät saattavat kuitenkin tuntea käyttökokemuksen hieman karuksi ja pelkistetyksi.

Android One –ohjelmaan kuuluvana laitteena Nokia 9 Pureview saa käyttöjärjestelmäpäivityksiä vähintään kahden vuoden ajan julkaisusta sekä tietoturvakorjauksia vähintään kolmen vuoden ajan. Toisin sanoen laitteelle on luvassa Android R –päivitys vuonna 2020 sekä tietoturvapäivityksiä alkuvuoteen 2022 asti.

 

Suorituskyky

Nokia 9 Pureview vieraili io-techin käyttötestissä maaliskuun puolivälissä noin parin viikon ajan, jonka myötä laitteesta saatiin muodostettua varsin kattava kokonaiskuva. Suurimmat ongelmat liittyivät lähinnä sormenjälkitunnistimen heikkoon toimintaan sekä kameraohjelmiston hitauteen.

Nokia 9 Pureview:n käytännön suorituskyvystä emme löytäneet mitään valitettavaa. Käyttöjärjestelmä ja sovellukset pyörivät sujuvasti, eikä käyttökokemuksessa ole juuri eroa kalliimpiin high-end-hintaluokan puhelimiin. Vertailimme puhelinta käyttöliittymässä liikkumisen, moniajon sekä sovellusten avausaikojen osalta Honor View20 sekä OnePlus 6T:hen ja totesimme nopeuden olevan hyvin samalla tasolla, mutta pienen aavistuksen rivakampaa ja sulavamman tuntuista kahden kilpakumppanin eduksi.

Pelikäyttöön Nokia 9 Pureview soveltuu varsin mallikkaasti ja se pystyy tarjoamaan myös pelisuorituskyvyssä edelleen kovan vastuksen Kirin 980 -piirille sekä Exynos 9810 -piirille. Raskaalla käytöllä puhelimen takakuoressa oli havaittavissa varsin selvää lämpenemistä, mutta lämpö ei missään vaiheessa noussut epämiellyttävälle tasolle.


Synteettisissä suorituskykytesteissä verrokkina käytettiin Honor View20:tä (Kirin 980), samaan hintaluokkaan sijoittuvaa Snapdragon 845 –piirillistä OnePlus 6T:tä sekä Exynos 9810 -piirillistä Galaxy S9:ää.

Synteettisissä testeissä Nokia 9 Pureview pärjää oikeastaan juuri kuten voisi Snapdragon 845 -piirillä varustetulta puhelimelta odottaa. Aivan kärkipaikoille se ei nouse, vaan samassa hintaluokassa liikkuvat kilpakumppanit ovat hieman tehokkaampia testistä riippuen. Noin 600 euron hintaluokassa suorituskyky ei kuitenkaan ole lainkaan hullumpaa. Piakkoin markkinoille saapuville ensimmäisille edullisille Snapdragon 855 -piirillisille puhelimille Nokia 9 ei kuitenkaan tule pärjäämään.

 

Akunkesto


Nokia 9 Pureview vietti ympärivuorokautisessa käyttötestissämme noin kahden viikon ajan ja kokonaisvaikutelma akunkestosta osoittautui melko heikoksi, kuten ennen testijaksoa hieman pelkäsimme. Omat ennakkoarviomme osuivat harmillisen oikeaan ja etenkin kameran käyttäminen tuntui syövän akkua erittäin kovalla tahdilla.

Puhelimella selvittiin normaaleista käyttöpäivistä ilman suurempia pihistelyjä, mutta päivän päätteeksi akun varaus oli valahtanut usein 30 – 40 % hujakoille. Kahden päivän yli puhelimella ei olisi selvitty missään tilanteessa, eikä sellaista viitsitty edes lähteä yrittämään. Testijaksolle mahtui myös yksi ulkomaanreissu, jonka aikana laitteen käyttö oli tavallista aktiivisempaa.
Yhden päivän käytön (noin 16 h) jälkeen varaus oli tippunut noin 30 – 40 % välimaastoon ja näytön päälläoloaika liikkui näinä päivinä noin 3 – 3,5 h luokissa. Hieman rauhallisemmalla käytöllä akkuprosentit näyttivät päivän päätteeksi 45 – 60 % varausta ja näytön päälläoloaikaa oli kertynyt noin 1,5 – 2,5 h verran.

Kokonaisuutena Nokia 9 Pureview:n akkukesto oli pettymys, varsinkin kun HMD:lta on tässä akkukokoluokassa nähty myös huomattavasti paremmalla akkukestolla varustettuja puhelimia. Myös itse akun kapasiteetti on kilpailijoiden 3700 – 4000 mAh akkuihin verrattaessa varsin pieni.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, musiikin kuuntelua Spotifystä BT-kuulokkeilla, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen käyttöä, nettiselailua, muutamia puheluita, satunnaista lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä sekä älykellon ollessa yhteydessä puhelimeen Bluetoothilla.


Ajoimme Nokia 9 Pureview:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi otimme jälleen Honor View20-, OnePlus 6T sekä Galaxy S9 -puhelimet.

YouTube testissä videota pyöritettiin WiFi:n kautta kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni kaikkiaan 24 %, eli noin 12 prosenttia tunnissa, joka tarkoittaa laskennallisesti varsin heikkoa noin kahdeksan tunnin toistoaikaa. Lukema on pienimmästä päästä testaamiemme puhelimien keskuudessa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Nokia 9 Pureview saavutti toistuvasti noin 150 minuutin tuloksen (taulukossa kolmen testiajon keskiarvo), joka on tuloksena varsin heikko. Lisäksi GFXBenchin testissä puhelimen takakansi lämpeni epämiellyttävän kuumaksi.

Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä Nokia 9 Pureview:n tulos kolkuttelee 6,5 tunnin aikaa, joka on kilpailijoihin nähden heikko, kun kilpakumppanit parhaimmillaan saavuttavat tuplasti pidempiä aikoja.


Myyntipakkauksessa puhelimen mukana toimitetaan tuttu 18 watin teholla lataava Quick Charge 3 -pikalaturi. Nokia 9 Pureview:n lataaminen täyteen vakiopikalaturilla vaati noin 2 h 20 minuutin latausajan, joka ei ole kovinkaan hyvä tulos akun koko ja laturin nimellisteho huomioiden. Alkuun latausnopeus on kohtalaisen ripeää – 30 minuutin latauksella akku täyttyy runsaaseen 40 %:iin ja tunnin latauksen jälkeen akku on täyttynyt vajaaseen 70 %:iin. Loppu on kuitenkin varsin verkkaista kituuttamista ja viimeisen 10 % täyttäminen vie reilut 30 minuuttia. Positiivisena seikkana Nokia 9:n akkua voi täytellä päivän mittaan myös vaivattomasti langattoman latauksen avulla.

 

Yhteenveto


Nokia 9 Pureview:n testijaksolle lähdettiin varsin mielenkiintoisin odotuksin, mutta kokonaisuutena laite ei aivan täysin pystynyt vastaamaan odotuksiin. HMD:n pitkään odotettua tasavahvaa ja kokonaisvaltaista lippulaivapuhelinta ei loppujen lopuksi vieläkään saatu.

Teknisesti Nokia 9 Pureview on hieman ristiriitainen puhelin. Puhelin on lähdetty toteuttamaan selkeästi kamerapuhelimena ja muut osa-alueet on jätetty vähän vaihtelevalle huomiolle. Puhelimen sisältämä rauta on edelleen kilpailukykyistä, vaikka tilannetta hieman latistaakin viime vuoden järjestelmäpiiri. Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri pystyy tarjoamaan edelleen erittäin kilpailukykyisen vastuksen esimerkiksi Huawein käyttämälle Kirin 980 -piirille sekä nykyisin samassa hintaluokassa liikkuvan Galaxy S9:n sisältämälle Exynos 9810 -järjestelmäpiirille.

Kuusituumainen OLED-näyttö on terävä, eikä sen kuvanlaadussa ole valittamista. Sen sijaan sen alle sijoitettu sormenjälkitunnistin on toiminnaltaan suorastaan raivostuttavan epäjohdonmukainen. RAM-muistia on riittävästi ja 128 gigatavun tallennustila on sinällään tässä hintaluokassa tavanomainen, mutta muistikorttipaikan puuttuminen on poikkeuksellisen harmillinen ratkaisu, sillä kameran potentiaalia optimaalisesti RAW-kuvien avulla hyödyntämällä muisti täytyy yllättävän nopeasti – jo sata RAW-kuvaa syö muistia parhaimmassakin tapauksessa kolmisen gigatavua. Akku on kapasiteetiltaan keskitasoa pienempi ja myös akunkesto jättää toivomisen varaa. Plussaa tulee langattoman latauksen tuesta, joka ei ole tässä hintaluokassa erityisen yleinen varuste.

Kamerajärjestelmä on Nokia 9 Pureview:n selkeä valttikortti, mikä edellä puhelinta pyritään selvästi markkinoimaan. Julkaisun yhteydessä otettujen ensikokemusten perusteella kamera jätti varsin positiiviset odotukset, mutta käytännön testijakso osoitti, että ohjelmiston toteutus kaipaa valitettavasti vielä monilta osin viilausta. Kamerakokonaisuuden idea vaikuttaa hyvältä ja parhaimmillaan Nokia 9 Pureview:n tuottama jälki on hienoa katseltavaa, mutta samalla itse kameraohjelmistossa on käyttökokemusta ja peruskuvausta merkittävästi haittaavia seikkoja.

Käyttökokemustemme mukaan Nokia 9 Pureview on selkeästi suunniteltu valokuvausta harrastaville käyttäjille, vaikka HMD:n markkinoinnissa tätä lokerointia ei suoraan myönnetäkään. Kuluttajalle, joka ei suuremmin ole kiinnostunut raakakuvista ja manuaalisten kamera-asetusten säätämisestä, löytyy tässä hintaluokassa helppokäyttöisempiä ja kuvanlaadultaan selvästi parempia vaihtoehtoja, kun taasen valokuvasta harrastavat aktiivikäyttäjät saavat kamerasta todennäköisesti irti huomattavasti enemmän.

Kameraohjelmiston suurin ongelma tuntuu olevan automatiikassa, jonka toiminnassa on useammassakin eri tilanteessa parantamisen varaa. Se ei esimerkiksi hämärissä tilanteissa salli 1/30 s pitempiä suljinaikoja, joka aiheuttaa sen, ettei kamera saa kerättyä hämärissä tilanteissa tarpeeksi valoa, jonka myötä kuvat jäävät todella tummiksi. Harrastaja pystyy paikkaamaan asiaa käyttämällä manuaalitilaa ja hyödyntämällä RAW-kuvien jälkikäsittelyä, jolloin kuvista on mahdollista ”houkutella” esiin huomattavasti automaattitilalla otettuja JPEG-kuvia parempaa jälkeä. Kameraohjelmiston hitaus, etenkin kuvien prosessoinnissa sekä kuvaustilojen vaihdoissa on myös käyttökokemusta heikentävä seikka. Toivottavasti etenkin jälkimmäistä ongelmaa saadaan vähintään lievennettyä ohjelmistopäivitysten myötä.

Käyttäjälle, joka ei ole erityisesti kiinnostunut valokuvauksesta, vaan haluaa mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa toimivan kamera-automatiikan ja kokonaisvaltaisen puhelimen, ovat samassa hintaluokassa liikkuvat Galaxy S9, OnePlus 6T tai Honor View20 selvästi parempia valintoja. Vaikka kilpakumppaneissa kokonaisuus on tasaisempi, saattaa harrastunut kuvaaja hyvinkin saada Nokia 9 Pureviewistä valokuvauksen kannalta innostavamman kumppanin. Kameran toiminnan rajoitukset ja heikkoudet on kuitenkin hyvä tiedostaa ennen ostopäätöksen tekemistä. Nokia 9:n puutteet ovat paikoin harmillisia, sillä suuremmalla akulla ja sujuvammin toimivalla sekä helppokäyttöisemmällä kameralla kyseessä voisi olla jo erinomainen puhelin.

Plussaa

  • Kilpailukykyinen hinta
  • Hyvä ja tarkka OLED-näyttö
  • IP67-suojaus
  • Kustomoimaton Android hyvällä päivitystuella
  • Langaton lataustuki
  • Kameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa varauksin
  • Kameran potentiaali manuaalitilassa ja raakakuvauksessa
  • Laajan 1200 tason syvyyskartan tallennus
  • Bokeh efektin kohtuullisen hyvin toimiva jälkimuokkaus

Miinusta:

  • Akunkesto
  • Lasirakenne herkkä tiputuksille ja sormenjäljille
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Kamerajärjestelmän hitaus
  • Kameran suoriutuminen hämärällä etenkin automaattiasetuksilla
  • Heikosti toimiva näytönalainen sormenjälkitunnistin
  • Kamerasta puuttuva optinen kuvanvakaaja ja häviötön zoomausmahdollisuus
  • 4K-videotallennuksessa ei vakautusta eikä 60 FPS ruudunpäivitysnopeutta

 

This site uses XenWord.
;