io-tech testasi Xiaomin Mi MIX 2S -huippumallin.

Kiinalainen Xiaomi on taistellut viime aikoina tiukasti paikasta älypuhelinmarkkinoiden TOP 5:ssä ja teki viime vuonna virallisen debyyttinsä Euroopan markkinoille. Suomessa Xiaomin tuotteiden saatavuus on parantunut puolivirallisen maahantuojan roolissa toimivan Xiaomi-mi Suomen sekä laitteita valikoimiinsa ottaneiden jälleenmyyjien, kuten Jimm’s PC-Storen ja Verkkokauppa.comin toimesta. Näiden lisäksi myös DNA on ottanut Xiaomin laitteet omiin valikoimiinsa. Maaliskuun lopulla yhtiö esitteli uusimman Mi Mix 2S -lippulaivamallinsa.

Uusi Mi Mix 2S jatkaa siitä mihin viime vuoden syyskuussa julkaistu Mi Mix 2 jäi ja ensisijaisesti kyseessä on raudaltaan päivitetty versio viime vuoden mallista. Suomessa uutuus on löytänyt tiensä jälleenmyyjien hyllyihin kesän alkupuolella ja laitteen myyntihinta on asettunut 599 euroon (6 Gt & 64 Gt versio) ja 6 Gt & 128 gigatavun version hinnaksi on asettunut 649 euroa. Kiinassa Mi Mix 2S:n hinnat alkavat 3299 yuanista eli noin 424 eurosta, joten omatoimisesti kiinasta tilaamalla saattaa säästää joitain kymppejä jos on valmis tinkimään sujuvasta takuutuesta.

Xiaomi Mi Mix 2S:n kovimmat kilpailijat ovat Suomen markkinoilla ehdottomasti OnePlus 6 ja Asuksen uusi Zenfone 5Z. Näistä molemmat ovat hintaluokaltaan hieman Mi Mix 2S:ä halvempia, mutta muutoin laitteista löytyy paljon yhteistä.

Otimme Mi Mix 2S:n io-techin testattavaksi kevään älypuhelinrynnistyksen lopulla. Testilaite toimitettiin testattavaksi kesäkuun loppupuolella ja se otettiin heti parin viikon käyttöjaksolle. Laitteen toimitti testiin Xiaomi-Mi Suomi.

 

Pakkaus ja sisältö

Mi Mix 2S toimitetaan ylellisessä ja premiumia huokuvassa tummassa pahvisessa myyntipakkauksessa. Pakkauksessa on hyvin paljon samaa näköä esimerkiksi Huawei Mate -sarjan tuotepakkausten kanssa. Itse pakkauksen sisältö on runsas ja myyntipakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen lisäksi 18 watin pikalaturi, USB Type-C -latausjohto, 3,5 mm kuulokkeita varten USB Type C -adapteri, pikaohje, korttikelkan avaustyökalu sekä valkoinen kovamuovinen suojakuori. Varustelu on siis runsas, kuten premium-laitteessa kuuluu. Mukana toimitettava suojakuori on aina mukava lisä.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoisesti Xiaomi Mi Mix 2S ei ole muuttunut kovin paljoa viime vuoden Mi Mix 2 -versiosta. Päällisin puolin muutoksia on tapahtunut hieman laitteen fyysisessä koossa sekä takakuoren rakenteen ja komponenttien sijoittelun osalta. Muotoilussa ei ole lähdetty hakemaan kovinkaan uniikkia tyylisuuntaa ja laitteen suuria yhtäläisyyksiä Applen iPhone X -puhelimen kanssa ei voi olla huomaamatta. Viimeisen vuoden aikana useampi kiinalainen puhelinvalmistaja on muuttanut muotoiluaan ja laitteiden ulkonäköä huomattavasti enemmän Applen iPhone X:n suuntaan, mikä on ainakin puhelinmuotoilun kannalta harmittava suuntaus.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy puhelimen etupuolen valtavaan näyttöön, joka peittää suurimman osan puhelimen etupuolesta. Puhelimen kyljet ovat pyöristetty, mikä tekee laitteesta erittäin mukavan ja helposti käsiteltävän, jopa yhdellä kädellä. Testissämme olleen valkoisen värivaihtoehdon lisäksi tarjolla on myös musta värivaihtoehto.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 150,9 x 74,9 x 8,1 mm
  • Paino: 191 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 81,9 %

Kokonsa puolesta Xiaomi Mi Mix 2S on oikein passeli laite. Näyttökokoon suhteutettuna puhelin on yllättävän kompaktin kokoinen ja laitteen käsittely onnistuu suhteellisen vaivattomasti myös yhdellä kädellä. Lisäksi ohjelmistoon tehdyt yhden käden käyttöä helpottavat lisäominaisuudet helpottavat käyttöä vielä lisää. Näytön ja ulkomittojen suhde on erittäin hyvä 81,9 %.

Vertailuksi edelliseen Mi Mix 2 -malliin nähden käytössä on samankokoinen (5,99 tuumaa) näyttö, mutta Mix 2 on 1 mm pidempi, 0,5 mm leveämpi ja 0,4 mm ohuempi kuin Mi Mix 2S. Painon osalta Mi Mix 2S on 6 grammaa edeltäjäänsä painavampi. Mi Mix 2S:n kokonaispaino lähenee jo 200 gramman rajapyykkiä, mutta laite tuntuu kädessä yllättävän kevyeltä ja samalla erittäin tukevalta ja laadukkaalta.

Pahimmista kilpailijoista esimerkiksi 0,2 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettu Asus Zenfone 5Z on Mi Mix 2S:ää 2,1 mm pidempi, 0,8 mm paksumpi ja 0,2 mm kapeampi.

Rakenteeltaan Xiaomi Mi Mix 2S on etupuolelta reunoilta pyöristettyä Gorilla Glass 4 -lasia ja laitteen takaosa on keraamia. Näytön ja takakuoren yhdistää reunoja kiertävä alumiinireunus. Alumiinireunus on reilusti pyöristetty ja ulkonäkö on hyvin paljon esimerkiksi Applen iPhone X -puhelinta muistuttava. Näyttö ei sulaudu alumiinireunukseen aivan sulavasti, vaan niiden välissä on vielä erillinen muovikaistale.

Vaikka Mi Mix 2S ei kerää ulkonäöstä suurempia pisteitä, ovat laitteen tuntuma ja rakenne sellaista mitä voi odottaa 600 euron laitteelta. Harmillisesti virallista IP-sertifiointia vettä ja pölyä vastaan puhelimella ei ole.

Takakannen keraamisen materiaalin pitäisi olla huomattavasti kestävämpää naarmuuntumista vastaan kuin normaali lasi, mutta kovia pudotuksia vastaan se on lasia heikompaa. Laatutuntuma on Mi Mix 2S:n yksi valttikortti ja puhelimen rakenne on laadukas ja jämäkkä. Keraaminen takakansi tuo käsituntumaan hieman ”kylmän” tunteen, mikä on hyvin tyypillistä keraamipintaisille laitteille.

Puhelimen takakansi ei myöskään kerää aivan niin paljoa sormenjälkiä kuin normaali lasi ja testilaitteemme valkoisesta versiosta niitä oli oikeastaan mahdotonta huomata. Materiaalivalintojen johdosta laitteeseen on voitu toteuttaa myös langaton lataus, josta peukunnosto Xiaomin suuntaan, sillä monista kilpailijoista ominaisuus on jätetty pois ontuvien perustelujen kera.

 

Tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Teknisellä puolella Xiaomin Mi Mix 2S tarjoaa tuttua kauraa tämän vuoden lippulaivamallien segmenttiin. Laitteen suorituskyvystä vastaa Qualcommin malliston tehokas Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jota käytetään mm. LG:n ja HTC:n 800 euron malleissa. 10 nanometrin viivanleveydellä valmistettu Snapdragon 845 sisältää tuttuun tapaan mm. neljä suorituskykyistä Kryo 385 Gold -prosessoriydintä, neljä virtapihiä Kryo 385 Silver -prosessoriydintä, Adreno 630 GPU:n sekä X20 LTE-modeemin, joka mahdollistaa 1,2 Gbit/s maksimilatausnopeuden.

Tekniset ominaisuudet:

  • Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (4 x 2,7 GHz Kryo 385 Gold CPU, 4 x 1,7 GHz Kryo 385 Silver CPU, Adreno 630 GPU, Hexagon™ 685 DSP, Spectra 280 ISP, X20 LTE-modeemi)
  • 6 GT LPDDR4X RAM
  • 64 / 128 Gt UFS 2.1 -muistia (64 Gt mallissa vapaana noin 50 gigatavua)
  • LTE Cat.18/12 (1200/100 Mbit/s), Dual SIM (dual standby)
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct
  • Bluetooth 5.0, NFC, Sormenjälkitunnistin
  • GPS, GLONASS, BeiDou
  • 3400 mah akku, USB Type-C 2.0
  • Android 8.0 Oreo & MIUI 9.5

Suomessa myynnistä löytyy kaksi Mi Mix 2S -versiota, joissa eroina on vain sisäisen tallennustilan määrä. Perusversiossa on sisäistä tallennustilaa 64 gigatavua ja reilun 50 euron lisähinnalla tallennustilan saa kasvatettua 128 gigatavuun. Molemmissa malleissa RAM-muistia on kuusi gigatavua. Tallennustilan osalta perusversion 64 gigatavua on tässä hintaluokassa vielä juuri ja juuri hyväksyttävä määrä, etenkin kun huomioidaan, että 128 gigatavun version 650 euron hinta on edelleen 100 – 200 euroa halvempi kuin isoimmilla valmistajilla. Tallennustilaa ei ole mahdollista kasvattaa erillisellä muistikortilla.

Mi Mix 2S:n näytön alapuolelle jäävä ”leukakaistale” on muihin puhelimiin verrattuna huomattavan kookas. Siitä huolimatta laitteen navigointipainikkeet ovat sijoitettuina ohjelmistopohjaisina näytön alareunaan. Painikkeiden järjestyksen voi määrittää kahdesta eri vaihtoehdosta, joissa paluupainikkeen puolen voi vaihtaa vasemman- ja oikeanpuolen välillä. Navigointirivin yli sormella liu’uttamalla voi aktivoida yhden käden tilan, jolloin näkymä pienennetään näytön toiseen alakulmaan. Lisäksi navigointipainikkeista voidaan luopua kokoaan ja ottaa käyttöön eleisiin pohjautuva navigointi. Eleohjauksella käytettäväksi saa koko 5,99 tuuman näytön pinta-alan.

Leukakaistaleen koolle on myös järkevä syy, nimittäin Xiaomi on Mi Mix -malleissaan totutusti sijoittanut laitteen etukameran (5 MP, f/2.0, 1,4 µm) etupuolen oikeaan alareunaan. Sijoittelu on hyvin pitkälti uniikki Suomen markkinoilla löytyvien laitteiden keskuudessa. Etukameran sijoittelu tuo myös laitteen käyttöön hieman ongelmia ja puhelin itseasiassa jopa neuvoo kääntämään laitteen ylösalaisin, kun etukamera otetaan käyttöön. Alakaistaleeseen on sijoitettu myös laitteen ilmoitusvalo.

Puhelimen alapäädyssä sijaitsee USB Type-C 2.0 -liitäntä sekä kaiutin. Xiaomi on myös Mi Mix -malleissa luopunut 3,5 mm ääniliitännästä, joten kuulokkeiden käyttäjät joutuvat turvautumaan mukana toimitetaan USB Type-C -liittimellä varustettuun 3,5 mm:n adapteriin. Itse kaiuttimen äänenvoimakkuus on hyvällä tasolla ja äänenlaadullisesti kaiutin tuottaa hieman tunkkaista ääntä ainakin basson osalta, joka tuppaa puurouttamaan kaiuttimen äänen.

Mi Mix 2S:n 5,99-tuumainen näyttö perustuu IPS-paneeliin ja se peittää valtaosan laitteen etupuolesta. Näytön kulmiin on tehty reilut pyöristykset ja näytön kuvasuhde on 18:9. Resoluutioksi muodostuu täten 1080 x 2160 pikseliä. Näyttö levittyy myös melkein täysin laitteen yläkulmiin saakka ja näytön sekä alumiinin väliin jää ainoastaan noin parin millimetrin kaistale. Kaistaleeseen on sijoitettu kuuloke, joka on upotettu suurimmaksi osaksi laitteen sisään. Kuulokkeessa ei myöskään silmällä erota suojaverkkoa, sen verran pieni ja kapea aukko kuulokkeelle on tehty.

Muista tämän vuoden lippulaivoista poiketen Mi Mix 2S ei sisällä ollenkaan näyttölovea. Xiaomi on päätynyt sijoittamaan tarvittavat komponentit laitteen yläreunassa olevaan kuulokeaukkoon sekä alareunan leukakaistaleeseen. Ohjelmistopuolella näytölle löytyy useita eri asetuksia, kuten erillinen lukutila, joka vastaa muissa puhelimissa olevaa ”yövalo”-tilaa. Lukutilassa näyttö pyrkii vähentämään sinistä valoa, jotta silmät eivät rasitu pimeässä. Näytön väreille ja kontrastille löytyy myös omat asetuksensa ja näyttö voidaan herättää kahdella nopealla näytön napautuksella. Asetuksista voidaan myös määrittää mitkä ohjelmat käynnistetään koko näytön peittävässä tilassa, joka on eleohjausta käytettäessä erittäin hyvä ominaisuus.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,99-tuumainen IPS-näyttöpaneeli, 403 PPI
  • 1080 x 2160 pikseliä, 18:9 kuvasuhde
  • Kirkkaus: 585 cd/m² (valmistajan ilmoittama)
  • Gorilla Glass 4
  • Näytön käynnistys kaksoisnapautukselle, silmäystävällinen tila (yötila/lukutila)

Kokonaisuutena Mi Mix 2S:n näyttö on varsin hyvä. Värien toisto on elävää, mutta ei kuitenkaan yliampuvaa. Näytön maksimikirkkaus on varsin riittävä normaalina päivänä, mutta kirkkaammassa säässä maksimikirkkaus ei riitä ja näytön lukeminen on huomattavasti hankalampaa. Näyttö pyrkii kompensoimaan voimakasta auringonpaistetta kytkemällä päälle kirkkauden tehostuksen, jolloin värientoisto kärsii ja musta alkaa jo muistuttaa enemmän vaaleanharmaata kuin mustaa.

Puhelimen yläpäätyyn on sijoitettu ainoastaan antenniraidat sekä aukko laitteen yhdelle mikrofonille. Laitteen metallinen SIM-korttikelkka on sijoitettu vasemman kyljen yläosaan ja siinä on paikat kahdelle nano-SIM-kortille. Kuten jo aikaisemmin todettiin, ei toista SIM-korttia voi korvata muistikortilla ja kasvattaa laitteen sisäistä tallennustilaa.

Puhelimen äänenvoimakkuuden säädin sekä virtapainike sijaitsevat laitteen oikeassa kyljessä. Painikkeiden painallustuntuma on laadukas ja selkeä, jonka lisäksi painikkeiden laatutuntuma on hyvä eivätkä painikkeet heilu tai helise.

Mi Mix 2S:n keraamisen takakuoren alle on sijoitettu 3400 mAh akku, joka on tämän kokoluokan puhelimessa kapasiteetiltaan keskitasoa. Mi Mix 2S:n akku on kapasiteetiltaan 100 mAh suurempi kuin pahimpien kilpailijoiden, eli OnePlus 6 sekä Asus ZenFone 5Z:n akut.

Akku tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatausta ja laitteen mukana toimitetaan 18 watin pikalaturi. Puhelimen sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen takakannen yläosan keskelle. Sormenjälkitunnistin on upotettu hieman takakannen pinnan alapuolelle, joten tunnistimen löytää myös sormituntumalla helposti. Tunnistimen sijoitus on onnistunut ja sormi osuu tunnistimelle ilman kummempia kurotteluja tai sormen taivutteluja.

 

Kamera

Mi Mix 2S:n hieman koholla oleva kaksoiskamera on asennettu omaan metalliseen kehykseensä takakuoren vasempaan yläkulmaan ja sijoittelu sekä kamerakomponentin ulkonäkö muistuttavat hyvin paljon iPhone X:n tai Huawein P20:n kamerakomponentteja. Kamerasensorien väliin on sijoitettu kahta lediä käyttävä LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony IMX363 -kuvasensori (1/2.55″; 1,4 um pikselikoko), f/1.8, neliakselinen optinen kuvanvakain, dual pixel PDAF
  • 12 megapikselin Samsung S5K3M3 -kuvasensori (1/3.4″; 1,0 um pikselikoko), f/2.4
  • 2x optinen zoom
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 1080p 30 FPS, 1080p 240 FPS hidastuskuvaus

Xiaomi on siirtynyt myös Mi Mix -sarjassa kaksoiskameran käyttöön Mi Mix 2S:n myötä. Xiaomin kaksoiskameraratkaisu käyttää pääkamerana 12 megapikselin tarkkuudella varustettua Sonyn IMX363 -kuvasensoria. Sen parina käytettävä f1.8-aukkosuhteen objektiivi sisältää myös optisen kuvanvakaimen. Tarkennukseen kamera käyttää edistynyttä ja nopeaa Dual Pixel PDAF -tarkennusta.

Myös toinen kamera on tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, mutta se käyttää Samsungin S5K3M3 -kuvasensoria sekä pidempipolttovälistä objektiivia, jonka avulla Xiaomi on saanut toteutettua kameraan kaksinkertaisen optisen zoomin.

Xiaomin kamerasovelluksen käyttökokemus on pääosin sujuva. Sovellus avautuu ja toimii nopeasti eikä sen käytössä esiintynyt huomattavia viiveitä. Tarkennus toimii pääosin hyvin, mutta välillä testijaksolla huomattiin tarkennuksen kanssa pieniä lukittumisongelmia. Joissain tilanteissa ruutua napauttamalla tapahtuva tarkennuksen valinta saattoi hävitä ja tarkennuksen joutui suorittamaan uudestaan. Ongelma ei esiintynyt kovinkaan useasti, joten kyseessä oli luultavammin pieni ohjelmistovirhe. Kameran saa käynnistettyä suoraan lukitusnäytön pikakuvakkeesta tai vaihtoehtoisesti asettamalla pikalaukaisun virtapainikkeen tuplanapautukseen. Kamera käynnistyy myös äänenvoimakkuuden säätöpainiketta tuplanapauttamalla.

Käyttöliittymältään Xiaomin kamerasovellus on selkeä ja kaikki toiminnot ovat suoraan nähtävissä päänäkymässä. Kuvaustiloja pystyy vaihtamaan laukaisinpainikkeen yläpuolella olevasta listasta. Sovelluksen toiseen reunaan on sijoitettu tärkeimmät ominaisuudet, kuten salama, HDR-tilan valitsin sekä kameran AI-tila. Itse kameratilan asetuksia pääsee säätämään vasemmassa yläkulmassa olevan ”hampurilaiskuvakkeen” takaa. Kuvaustilojen asetukset ovat tilakohtaisia, eli esimerkiksi videokameran laatuasetukset löytyvät ainoastaan, kun videotila on käytössä.

Xiaomi on tuonut myös tekoälyn mukaan omaan kamerasovellukseensa. Tekoälyä Mi Mix 2S käyttää monien kilpailijoiden tapaan kuvaustilanteiden ja -kohteiden tunnistamiseen ja kamera-asetusten säätämiseen kuvauskohteen perusteella. Tekoälytila on kytkettävä erikseen päälle kamerasovelluksen päänäkymässä olevasta AI-painikkeesta, eikä tila ole vakiona päällä. Xiaomi on jostain kumman syystä päättänyt asettaa oletuksena päälle asetuksen, jossa jokainen kuva saa oman ”Shot on Mi Mix 2S” -vesileiman. Asetus kannattaa ihan ensimmäiseksi käydä kytkemässä pois päältä.

Kamerasovelluksesta löytyy myös muutamia käteviä lisäominaisuuksia, kuten ”Suoristus”-nimellä varustettu ominaisuus, joka käyttää laiteen gyroskooppia näyttämään kuvaajalle vaakalinjan, jotta kuva tulee otettua suorassa. Zoom-kameran aktivoimiseen löytyy myös oma pikapainikkeensa kuvausnäkymästä.

Kamerasovelluksesta löytyy luonnollisesti oma manuaalitila, joka löytyy kuvaustilavalinnan viimeiseltä paikalta. Manuaalitila tarjoaa säädöt valkotasapainolle, tarkennukselle, suljinajalle (1/1000 – 32s), herkkyydelle (ISO 100 – 3200) sekä kameran valinnalle (laajakulma tai tele). RAW -muodossa kuvia ei pysty tallentamaan ollenkaan.

Mi Mix 2S:n syväterävyysefekti aktivoidaan käyttöön ”Muotokuva”-kuvaustilalla. Itse syvyysefektin voimakkuutta ei voi erikseen säätää, mutta efekti näytetään suoraan reaaliaikaisesti kameran kuvausnäkymässä. Efektin tarkennuspistettä tai voimakkuutta ei voi säätää myöskään jälkikäteen.

Kamerasovellus perustaa syväterävyysefektin kasvojentunnistukseen, jonka perusteella efekti muodostetaan ohjelmallisesti kuviin. Kuvien onnistuminen tuntui testijakson aikana olevan hieman tuuripeliä ja kovin onnistuneita otoksia ei onnistuttu saamaan. Kamera tunnistaa kyllä kuvauskohteen, mutta rajojen tunnistus tuntuu esineiden osalta tökkivän, mikä aiheuttaa kuvauskohteen linjojen sumentumista. Xiaomi pyrkii sumentamaan vain tarvittavat alueet, toisin kuin muiden valmistajien ratkaisut, jotka pyrkivät luomaan efektin koko kohteen taka- ja sivualueille. Xiaomin ratkaisu on hieman luonnollisempi, mutta muiden valmistajien tuotoksiin tottuneille voi Xiaomin syväterävyyskuvien laatu olla pettymys.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia 12 megapikselin kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Mi Mix 2S:n takakamera tekee mukavan näköistä jälkeä. Kameran tuottamien kuvien jälki on mukavan tarkkaa ja kuvien värimaailma on luonnollinen ja todellisuutta mukaileva. HDR-tila tuntui temppuilevan huomattavan usein ja kirkkaalla säällä se tuntui jättävän tummat alueet edelleen huomattavan tummiksi. Toivottavasti toimintoon saadaan korjaus tulevaisuudessa ohjelmistopäivityksellä.

Heikommassa valaistuksessa Mi Mix 2S jatkaa hyvää suorittamista. Iltakuvat pysyvät edelleen tarkkoina ja kuvissa on vähäinen määrä kohinaa. Melkein pilkkopimeässä kamera saa otettua sisään niin paljon valoa, että kuvista erottaa kohteita, joita ei välttämättä kuvaustilanteessa erota silmällä. Täysin pimeässä otettujen kuvien yksityiskohdat muuttuvat helposti vesivärimäiseksi mössöksi.

Koska Xiaomi tarjoaa kamerasovelluksessa AI-tekoälytilan poiskytkemisen, otimme tekoälyn muokkaamat kuvat pikaiseen vertailuun. Kuten arvata saattaa, myös Xiaomin tekoäly säätää kameran asetuksia ja kuvien värimaailmaa kilpailijoiden tekoälykameroiden tapaan. Xiaomi on mielestämme onnistunut toteutuksessaan huomattavasti monia kilpailijoitaan paremmin ja Mi Mix 2S:n tekoälytilalla otettujen kuvien värimaailma on edelleen hieman ylikorostunutta, mutta esimerkiksi Huawein tai LG:n tekoälytuotoksiin verrattaessa värimaailma on selvästi hillitympää ja huomattavasti lähempänä luonnollista tilannetta. Kuvat kelpaavat mainiosti sosiaalisessa mediassa käytettäväksi, mutta luonnollista värimaailmaa arvostavat tyytyvät jättämään asetuksen pois päältä.

Kokonaisuutena Xiaomin kamerasovelluksen tekoäly toimii kohtalaisesti, mutta testijaksolla huomattiin sen kanssa usein ongelmia itse kuvauskohteen tunnistamisessa. Suurimmat ongelmat tulivat kuvaustilanteissa, joissa oli näkyvissä vettä, taivas ja ruohoa ja näiden yhdistelmiä samaan aikaan. Xiaomin kamerasovellus tunnistaa näistä yhden elementin, jonka näkee kamerasovelluksen muuttuneesta AI-ikonista, joka vaihtuu aina tunnistettavan elementin kuvakkeeksi.

Mi Mix 2S:n kaksoiskamera tarjoaa myös mahdollisuuden kaksinkertaisen optisen zoomin käyttöön ja Xiaomi on toteuttanut myös zoomauksen käyttöönottoon oman pikanäppäimen kameratilaan. Päätimme tarkastella zoomilla otettujen kuvien laatua verrattuna zoomaamattomiin otoksiin, jolloin voidaan arvioida toimiiko zoomi häviöttömästi kaikissa olosuhteissa. Vertailukuvissa on nähtävissä 2x zoomatun kuvan pikselitason 415 x 500 rajaus sekä ilman zoomia otetun kuvan vastaava rajaus samaan kokoon skaalattuna.

Kuvaparien välillä voi huomata eroja kuvien tarkkuudessa ja yksityiskohdissa. Ensimmäisessä kuvaparissa kirkkaana aurinkoisena päivänä otetussa kuvassa veneen kyljessä näkyvä mallimerkintä on huomattavasti tarkempi zoom-kameralla otetussa kuvaasa. Vasta huomattavasti hämärämmässä otetussa viimeisessä kuvaparissa ero kaventuu ja vaikuttaa siltä, että heikossa valaistuksessa optinen zoom kytkeytyy pois käytöstä automatiikan toimesta. Mi Mix 2S antaa käyttää kuitenkin telekameraa huomattavasti hämärämmissä olosuhteissa, kuin monet aikaisemmin testaamamme puhelimet. Vasta todella pimeässä kamera päätti ottaa käyttöön digitaalisen rajauksen, pääkameran ja sen paremman aukkosuhteen objektiivin.

Xiaomi Mi Mix 2S:n paras videolaatuvaihtoehto on 4K-tarkkuus 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Puhelin ei tarjoa millään laatuasetuksella mahdollisuutta 60 FPS ruudunpäivitysnopeuteen, toisin kuin monet kilpailijat. 4K 30 FPS video tallentuu perusasetuksilla MP4-kääreeseen H.264-pakkauksella, joka on toteutettu hieman alempilaatuisilla parametreillä (Baseline@L5.1, 1 Ref Frames) verrattuna moniin kilpailijoihin. Videon bittivirta on melko tavanomainen 41,8 Mbit/s ja ääni tallentuu stereona hyvällä 192 kbit/s laadulla. Kamerasovelluksen asetuksista on mahdollista valita myös H.265-pakkaus. Kamera käyttää 4K laadulla optista kuvanvakainta ja 1080p laadulla käytössä on optisen lisäksi elektroninen kuvanvakautus.

Kuvanlaadullisesti Xiaomin 4K video on kohtuullista. Terävyys on hyvällä tasolla ja värit toistuvat neutraaleina. Videon yksityiskohdat eivät kuitenkaan vastaa laatua, joka on nähtävissä kuvissa. Videon dynamiikka tuntuu hieman tukehtuvan kirkkailla keleillä.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Mi Mix 2S käyttää käyttöjärjestelmänsä runkona viime syksynä julkaistua Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmää, jonka päälle Xiaomi on toteuttanut oman MIUI-käyttöliittymänsä. MIUI-käyttöliittymä on edennyt jo viralliselta versionumeroltaan 9.5:een ja myöhemmin tänä vuonna viralliseen levitykseen tulee 10-versio. Xiaomin käyttöliittymän versionumerointi ei millään tavoin korreloidu Googlen Android versionumeroiden kanssa, joten välillä käyttäjällä on todella hankalaa pysyä kärryillä mikä Android-versio on käyttöliittymän pohjalla.

MIUI 9.5 on Huawein ja Samsungin toteutusten tapaan varsin kattava ja täydellisesti kustomoitu käyttöliittymä. Jos Mi Mix 2S:n ulkonäkö muistutti kovasti Applen iPhonea, niin sama koskee myös MIUI-käyttöliittymää. Käyttöliittymän värimaailma on hyvin iOS:ää mukaileva ja siinä käytetään ”pastellivärejä”. Puhelimen vakiokäyttöliittymässä ei myöskään tunneta sovellusvalikkoa, vaan kaikkien asennettujen ohjelmien pikakuvakkeet asetetaan ruudukkoon kotiruuduille aivan iOS:n tapaan. Käyttöliittymään ei ole saatavilla sovellusvalikkoa edes asetuksien kautta. Xiaomi käyttää myös esimerkiksi Asetukset-valikossa muokattua näkymää ja muokatusta valikosta voi alussa olla hankalaa löytää joitain asetuksia. Myös osa Googlen asetuksista (esimerkiksi Smart Lock) on piilotettu asetuksista kokonaan.

Vaikka MIUI on raskaasti kustomoitu ja kaukana vakio-Androidista, toimii käyttöliittymä Mi Mix 2S:llä sulavasti ja graafiset elementit näyttävät miellyttäviltä. MIUI on myös vihdoin saanut tuen suomen kielelle uusimmassa MIUI-versiossa. Kokonaisuutena käännös on melko onnistunut, vaikka osa suomennoksista kuulostaakin hieman hassuilta. Testijakson alussa laitteeseen saapui heti alkuun yksi isompi päivitys ja testijakson loppupuolella vielä pienempi bugikorjauksia sisältävä päivitys. Jostain syystä ensimmäisen noin 700 megatavun päivityksen latauksessa havaittiin suuria ongelmia – päivityksen lataukseen kului reilut 10 tuntia. Jälkimmäinen pienempi päivitys latautui normaalisti, joten vika on mahdollisesti ollut hetkellinen palvelinhäiriö Xiaomin päässä. Xiaomi ei ole virallisesti antanut lupauksia puhelimiensa käyttöjärjestelmä- tai tietoturvapäivityksistä ja testilaitteemme tietoturvapäivitykset olivat päivätty toukokuulle vielä kahden ohjelmistopäivityksenkin jälkeen.

Xiaomi on lisännyt MIUI 9.5 -versioon mukaan noin parisenkymmentä omaa sovellustaan, joihin lukeutuu normaalien apusovellusten (kuten laskin ja muistio) ohella mm. kalenterisovellus, oma nettiselain, viestisovellus, musiikkisoitin ja MIUI-foorumisovellus. Kolmansien osapuolien sovelluksia oli ainoastaan Facebook, jonka käyttäjä pystyy halutessaan poistamaan. Vaikka Xiaomi on lisännyt mukaan omia ohjelmiaan, eivät ne mene juurikaan päällekkäin Googlen tarjoamien sovellusten kanssa.

Kuten kustomoidussa käyttöliittymissä on tapana, MIUI 9.5 sisältää monia käyttöä helpottavia ominaisuuksia ja lisäyksiä. Suurimpana hyötynä monille on varmasti yhden käden käyttöä helpottava toiminto, jolla käyttöliittymä voidaan pienentää asetuksissa valittuun kokoon. Lisäksi käyttöön voi ottaa elepohjaisen navigoinnin, jolloin kotinäkymään pääsee esimerkiksi yhdellä ylöspäin pyyhkäisyllä näytön alareunasta. Takaisinpäin liikutaan näytön reunasta tapahtuvalla sivuttaispyyhkäisyllä ja moniajovalikkoon päästään, kun näytön alhaalta pyyhkäistään ylös ja liike pysäytetään näytön keskivaiheille. Käyttöliittymänavigointia voidaan helpottaa vielä erillisellä ”navigaatiopallolla”, mikä luo näytön reunaan alueen, jota napauttamalla avautuu navigaatiopainikkeet näkyville näytön reunaan.

MIUI 9.5:n mukana on myös monia virransäästöön liittyviä säätömahdollisuuksia sekä oman tietoturvakeskuksen. Mielenkiintoisesti laitteelle suoritettu tietoturvaskannaus ilmoitti, että Xiaomin oma viestisovellus voi paljastaa tietoja ulkopuolisille.

 

Suorituskyky

Xiaomi Mi Mix 2S saapui io-techin toimitukseen kesäkuun lopulla ja puhelin otettiin heti käyttöön kahden viikon ympärivuorokautiselle testijaksolle. Puhelimeen saapui testijakson aikana kaksi päivitystä, joista ensimmäinen oli huomattavasti kookkaampi (noin 700 megatavua) ja jälkimmäinen hieman pienempi (muutama sata megatavua). Päivitysten jälkeen käyttöjärjestelmän versionumero oli MIUI 9.5.20.0 (Stable).

Käytännön suorituskyvyssä ei Mi Mix 2S:n kanssa havaittu ongelmia ja puhelimen lippulaivatason rauta pyöritti kustomoinneiltaan raskasta MIUI 9.5 -käyttöliittymää sulavasti ja nikottelematta. Sovellukset aukeavat MIUI 9.5:llä rivakasti eikä Xiaomi ole lähtenyt revittelemään näyttävillä animaatioilla. Vaikka sovellukset aukeavat nopeasti, joutui muutaman sovelluksen kanssa odottelemaan pienen hetken ennen kuin sovellus oli käyttövalmiina.

MIUI 9.5 ansaitsee pienen miinuksen testijakson aikana huomatuista yhteensopivuusongelmista ja bugeista useamman eri sovelluksen kanssa. Suurimmat harmitukset liittyivät sovellusten ilmoituksiin ja ilmoitusasetuksiin. Useiden sovellusten kanssa ilmeni ongelmia, kun sovellusten ilmoitusasetuksia muutettiin. Jostain syystä MIUI ei suostunut tallentamaan haluttuja ilmoitusasetuksia esimerkiksi, jos sovelluksen ilmoitusääni haluttiin ottaa pois käytöstä. Lisäksi Xiaomi ei tue Android 8.0 Oreo:n mukana tulleita ilmoituskanavia.

Toinen ongelma esiintyi itse ilmoitusten kanssa ja vastaavaa ongelmaa on nähty myös Huawein EMUI:n kanssa. Testijaksolla huomattiin useaan kertaan, että sovellusten ilmoitukset tulevat huomattavasti jälkijunassa verrattuna esimerkiksi PC:lle tuleviin ilmoituksiin samoista ohjelmista. Gmail-sovelluksen kanssa oli runsaasti ongelmia sähköpostien saapumisten kanssa. Ongelmia luultavasti pystyy vähentämään virranhallinta-asetuksia säätämällä, mutta toivottavaa olisi, ettei käyttäjän tarvitsisi alkaa erikseen näitä säätöjä tekemään.

Puhelimen pelisuorituskykyä testattiin Need for Speed No Limits- sekä Modern Combat 5 -peleillä ja suorituskyky oli juuri sellaista, kuin lippulaivatason puhelimelta voi tällä hetkellä odottaa. Suorituskyky on oikeastaan niin hyvää, kuin se Android-puhelimella voi olla ja eroja muihin lippulaivapuhelimiin on mahdotonta havaita. Pidemmällä rasituksella puhelimen yläosa lämpenee hieman, mutta missään vaiheessa lämpö ei nouse häiritsevälle tasolle.

Synteettisissä suorituskykytesteissä tulokset ovat linjassa muiden Snapdragon 845 -piiriä käyttävien lippulaivojen kanssa ja ne edustavat niin prosessorin kuin myös grafiikkapiirin osalta markkinoiden huippua suorituskyvyssä. Ainoa erikoisuus huomattiin 3D Mark SlingShot Extreme -testissä, jossa Mi Mix 2S:n tulos jäi selkeästi heikommaksi kuin muiden Snapdragon 845 -piiriä käyttävien puhelinten tulokset. Samaan ongelmaan on törmätty myös ulkomaalaisilla tekniikkasivustoilla, joten kyse on luultavammin yhteensopivuus- tai ohjelmisto-ongelmasta. Pelkkien numeroiden valossa Mi Mix 2S jää hieman OnePlus 6:n sekä Zenfone 5Z:n vanaveteen, mutta erot ovat häviävän pienet eivätkä ne ole havaittavissa todellisessa käytössä.

 

Akunkesto

Mi Mix 2S:n sisältämä kiinteä 3400 mAh akku antoi testijaksolle lähdettäessä positiiviset ennakko-odotukset.

Puhelimen testijakson käyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin sekä Slack:n käyttöä, nettiselailua, sähköpostien lukemista ja lähettämistä, muutamia puheluita ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelin oli suurimman osan testijaksosta käytössä mökkiympäristössä, jolloin puhelin käytti yksinomaan 4G-yhteyksiä.

Tyypillisenä testijakson päivänä näytön päälläoloaika liikkui 2,5 – 3,5 tunnin välimaastossa ja akun varaus laski päivän aikana (~17 h) noin 40 – 45 % tietämille. Kevyemmällä käytöllä (näyttö päällä noin 1 – 2 h) akun varaus laski noin 60 – 70 % välimaastoon.

Puhelimella päästiin kahden päivän käyttöaikoihin kaksi kertaa, mutta toisen päivän käyttöä joutui säännöstelemään, jotta akku riitti aina iltaan asti. Ensimmäisellä kerralla toisen päivän käytön jälkeen akun varaus oli tipahtanut jo 4 %:iin ja näytön päälläoloaika oli noin 4 tuntia. Toisella kerralla akun varaus tippui 15 %:iin, kun näyttö oli ollut päällä 2,5 tuntia.

 

Suoritimme Xiaomi Mi Mix 2S:llä myös io-techin puhelintesteissä yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin pahimmat kilpakumppanit Asus Zenfone 5Z (tulokset päivitetään taulukkoon testien valmistuttua), OnePlus 6 ja Honor 10. YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n välityksellä tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tunnin aikana akun varaus laski yksitoista prosenttia, joka tarkoittaa laskennallisesti noin reilun 9 tunnin toistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloiva GFXBench Manhattan -akkutesti antoi Mi Mix 2S:lle noin 241 minuutin tuloksen, joka edustaa parhaimmistoa tämän vuoden high-end-puhelimien joukossa. Sekalaista yleiskäyttöä simuloivassa PCMarkin akkutestissä Mi Mix 2S:n tulos on hyvä ja lähes 9 tunnin tuloksella se sijoittuu high-end puhelinten keskitason paremmalle puolelle.

Kokonaisuutena Mi Mix 2S:n käytännön akkukesto oli hieman pettymys, mutta toisaalta taas hyvin odotetun kaltainen. Kilpakumppanien pienemmillä akuilla varustetut lippulaivat tarjoavat toistaiseksi parempaa akkukestoa myös raskaammalla käytöllä. Mi Mix 2S:n akku tarjoaa helposti yhden päivän kestävän akkukeston, mutta kahden päivän käyttö vaatii jo todella kevyttä ja säästeliästä käyttöä.

Mi Mix 2S:n mukana toimitetaan Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalatausta tukeva 18 watin pikalaturi. Mukana tulevalla laturilla akun lataus täyteen ottaa noin 1,5 tuntia. Xiaomi on toteuttanut myös laitteeseen langattoman latauksen, mikä on varsin mukava ja käytännöllinen lisäominaisuus missä tahansa puhelimessa.

 

Yhteenveto

Xiaomin päämarkkinat ovat pitkään olleet pelkästään Aasiassa ja Intiassa, mutta viime vuosien aikana yritys on lähtenyt varovasti laajentamaan markkinoitaan myös Eurooppaan. Suomessa Xiaomin laitteita on ollut viimeaikoina hyvin saatavilla Xiaomi-Mi Suomen ja sen jälleenmyyjien, kuten Jimm’s PC-Storen ja Verkkokauppa.comin kautta. Xiaomin virallinen Euroopan valloitus alkoi alkuvuodesta Espanjasta, jonne yritys on avannut jopa oman Mi-kivijalkaliikkeen. Suomessa saatavuus parantui entisestään kesäkuun puolivälissä, kun suomalainen operaattori DNA otti Xiaomin puhelimet omiin valikoimiinsa.

Xiaomi on tarjonnut kotimarkkinoillaan laitteita loistavalla hinta-laatusuhteella. Se on pystynyt tuottamaan lippulaivatason laitteita murto-osalla siitä hinnasta mitä ”isommat” valmistajat omista laitteistaan pyytävät. Tilanne ei tietenkään Suomessa tai Euroopassa ole ihan näin yksinkertaista, vaan laitteiden hintaan tulee lisätä logistiikan ja asiakastuen kulut sekä eri maiden verotusprosentit. Suomessa Mi Mix 2S:n suositushinta on asettunut 599 euroon ja nopea hinta.fi-haku paljastaa laitetta saatavan edullisimmillaan noin 550 euron hinnalla. Hinta asettaa Mi Mix 2S:n suoraksi kilpailijaksi OnePlus 6:lle sekä Zenfone 5Z:lle. Hinnaltaan Mi Mix 2S ei aivan kilpakumppaneilleen pärjää, mutta loppupeleissä hintaero kilpailijoihin on niin pieni, että siitä ei muodostune suurempaa ongelmaa myyntiä ajatellen.

Mi Mix 2S on ulkonäöltään hieman erilainen puhelin, kun verrokiksi otetaan tämän vuoden lippulaivamalleja. Xiaomi on päätynyt toteuttamaan puhelimensa ilman erillistä näyttölovea, toisin kuin monet muut valmistajat. Ratkaisun haittapuolena etukamera on jouduttu sijoittamaan näytön alapuolelle, joka harmittavasti hieman pilaa näytön etupuolen melkein kokonaan täyttävän vaikutelman. Henkilökohtaisesti otan mieluummin näyttöloven puhelimeen, jos sen avulla alhaalla oleva leuka saadaan pidettyä mahdollisimman pienenä, eikä puhelinta tarvitse käännellä väärinpäin etukameraa käytettäessä. Kyse on kuitenkin osin makuasioista.

Xiaomi Mi Mix 2S:n suurin ongelmakohta löytyy sen ohjelmistosta. MIUI 9.5 on erittäin kokonaisvaltaisesti ja raskaasti kustomoitu käyttöliittymä, joka piilottaa koko Android -käyttöjärjestelmän täysin alleen. Kustomoitujen ja vakio-Androidia käyttävien puhelinten välinen taistelu on aina hieman kaksiteräinen miekka ja riippuu pitkälti kuluttajasta mitä puolta arvostaa enemmän. Kustomoidut käyttöliittymät pystyvät tarjoamaan ison kasan sellaisia ominaisuuksia mitä ei vakio Androidista löydy. Osa näistä ominaisuuksista on tosin täysin turhia ja osa taas oikeasti hyödyllisiä. MIUI:n ulkonäkö ei myöskään ole mitenkään omalaatuinen, vaan sillä on selkeää yhdennäköisyyttä Applen kehittämään iOS-käyttöjärjestelmään ja sen ulkonäköön. Nopeuden ja käyttömukavuuden osalta ei testijaksolla tullut eteen ongelmia, mutta itse käyttöjärjestelmän ja kolmansien osapuolten sovellusten yhteensopivuus aiheutti pienimuotoisia ongelmia.

Xiaomin päivityspolitiikka on myös hieman hämärän peitossa ja yritys ei ole virallisesti maininnut laitteiden ohjelmistotuesta mitään lähitulevaisuutta pidemmälle. MIUI:sta löytyy ohjelmallisesti niinsanottu vakaa (stable) versio sekä erillinen ”kehittäjäversio”. Kotimaassaan MIUI saa testiversioon päivityksiä noin viikoittain ja vakaa versio ilmeisesti noin 1 per kuukausi. Lisäksi MIUI päivityksiä Xiaomi on tuonut myös vanhemmille laitteilleen kiitettävästi, joten siltä osin ohjelmistopuoli ja sen päivitykset ovat kunnossa. Ongelmaksi nousee tulevat uudet Android-versiot ja niiden löytyminen itse MIUI:n alta. Xiaomi ei kovin innokkaasti mainosta MIUI:n alla pyörivää Android versiota, eikä MIUI:n versionumerostakaan sitä pysty päättelemään.

Jos näyttölovi on puhelimessa ehdoton ei ja puhelimen etukameralle ei ole suurta käyttöä, on Xiaomin Mi Mix 2S erittäin varteenotettava vaihtoehto edulliseksi high-end-puhelimeksi. Laite tarjoaa vastineeksi 599 euron hinnastaan täydet lippulaivatason ominaisuudet ja myös hyvän kameran. Valinta Mi Mix 2S:n, OnePlus 6:n ja Zenfone 5Z:n välillä on tehtävä loppumetreillä pitkälti henkilökohtaisten mieltymysten, kuten ulkonäön sekä ohjelmiston osalta.

 

Hyvää:

  • Tukeva ja jämäkkä rakenne
  • Pyöristettyjen reunojen myötä mukava käsituntuma
  • Hyvä näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku
  • Langaton lataus
  • Suorituskyky
  • MIUI 9.5 tarjoamat laajat kustomointimahdollisuudet
  • Hinta
  • Kameran suorituskyky ja kuvanlaatu
  • Kameran AI-tilan huomattavasti neutraalimpi toiminta verrattuna kilpakumppaneihin

 Huonoa:

  • Liialliset yhtäläisyydet Appleen ulkonäöllisesti
  • Lasinen / keraaminen rakenne arka tiputuksille ja sormenjäljille
  • Ei virallista IP-suojausta
  • Ei 3,5mm ääniliitäntää
  • Videokuvan laatu varauksin, ei 60 FPS videokuvausta
  • Ei uusinta Android-versiota
  • MIUI 9.5 raskas kustomointi ja yhteneväisyys iOS:n kanssa
  • MIUI:n muutamat bugit perusominaisuuksissa
  • Ei muistikorttipaikkaa

 

This site uses XenWord.
;