Viimeisimmän tiedotteensa mukaan Intel aikoo saada 10 nanometrin massatuotannon käyntiin ensi vuoden puoleen väliin mennessä, mutta huhut lupaavat silti vielä ainakin yhtä 14 nanometrin prosessilla valmistettavaa prosessoriarkkitehtuuria työpöydälle ja kannettaviin.

Intel oli pitkään puolijohdevalmistajien kiistaton kuningas. Yhtiön valmistusprosessit olivat nimellisesti vastaavia kilpailijoita parempia ja pitkään näytti siltä, ettei ero ole kaventumassa tulevaisuudessakaan. Tilanne muuttui radikaalisti, kun Intelin piti siirtyä 10 nanometrin valmistusprosessiin Cannon Lake -prosessoreiden myötä vuonna 2016.

Nyt eletään vuoden 2018 loppua, eikä Intelin 10 nanometrin prosessi ole vieläkään tuotantokelpoinen. Yksi vähävirtainen 10 nanometrin Cannon Lake -prosessori on julkaistu markkinoille, mutta siitäkin on jouduttu poistamaan integroitu grafiikkaohjain käytöstä ongelmien vuoksi. Yhtiön viimeisimmän päivityksen mukaan massatuotanto prosessilla saadaan aloitettua aikaisintaan ensi vuoden ensimmäisen puoliskon lopulla.

10 nanometrin valmistusprosessin ongelmat eivät kuitenkaan ole poistaneet paineita julkaista joka vuosi uusia tuotteita markkinoille, vaikka sitten 14 nanometrin tekniikalla, jota on viilailtu Intelin toimesta kerta toisensa jälkeen hieman paremmaksi. Skylaken jälkeen markkinoille piti tulla Cannon Lake, mutta sen sijasta kuluttajamarkkinoille on saatu Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake ja Coffee Lake Refresh -prosessorit ja palvelinpuolelle tuodaan seuraavaksi niin ikään 14 nanometrin prosessilla valmistettava Cascade Lake. Yhteistä kaikille on se, että ne ovat pohjimmiltaan edelleen Skylaken kaltaisia, vaikka pinnan alla on tehty joitain isompiakin muutoksia etenkin palvelinprosessoreiden Skylake HCC- ja XCC-sirujen kohdalla.

Sen lisäksi, että 10 nanometrin ongelmat ovat viivästyttäneet Cannon Laken ja muiden 10 nanometrin arkkitehtuurien julkaisua, se on aiheuttanut ongelmia myös tuotannossa. Intelin 14 nanometrin kapasiteetti ei riitä enää vastaamaan kysyntää, koska uusimpia malleja ei ole saatu siirrettyä seuraavalle valmistusprosessille. Yhtiö keskittää tuotantonsa tällä hetkellä ennen kaikkea hyvät katteet omaaviin Core- ja Xeon-prosessoreihin, jonka myötä esimerkiksi juuri ensimmäisen x86-alustansa julkaissut Hardkernel joutuu odottamaan uutta erää Gemini Lake -prosessoreita ainakin ensi helmi- tai maaliskuuhun asti.

Vaikka Intelin viimeisin tiedote lupaa 10 nanometrin prosessin massatuotantoa ensi vuoden ensimmäisen puoliskon lopulle, on markkinoille näillä näkymin luvassa vielä ainakin yksi sukupolvi 14 nanometrin prosessoreja. Tätä tukee myös aiempi diavuoto, jonka mukaan Ice Lake -arkkitehtuuri, jonka oletetaan nykyään olevan ensimmäinen 10 nanometrin työpöytäprosessorien arkkitehtuuri, julkaistaisiin vasta 2020.

Taiwanista lähtöisin olevien huhujen mukaan Intel olisi maininnut kumppaneilleen pitämässä tilaisuudessa yhtiön valmistelevan 14 nanometrin Comet Lake -arkkitehtuuria. Huhujen mukaan Comet Lake saattaisi sisältää 10 ydintä nykyisen Coffee Lake Refreshin 8:n sijaan ja prosessorin sisäisissä väylissä siirryttäisiin mahdollisesti samalla yhdestä rengasväylästä kahteen rengasväylään. Huhuttu Comet Lake olisi jo kuudes 14 nanometrin arkkitehtuuri Inteliltä, joka piti pitkään kiinni tick-tock-järjestelmästä, jossa kullakin valmistusprosessilla valmistettaisiin kahta arkkitehtuuria.

Kuulopuheiden tueksi maininta Comet Lake -arkkitehtuurista ja sen työpöydälle tarkoitetusta S-variantista ja vähävirtaisesta U-variantista on löytynyt WikiChip-sivustolta jo viime kesästä lähtien. Mitään varmoja tietoja, teknisiä yksityiskohtia tai muuta vastaavaa ei ole kuitenkaan vielä saatavilla.

Lähteet: WCCFTech, PTT.CC, WikiChip

This site uses XenWord.
;