Acer on esitellyt IFA 2017 -messuilla lukuisia uutuuksia. Kenties mielenkiintoisimmat niistä lienevät yhtiön pelaajille suunnatun Predator-brändin Orion 9000 -tietokone ja X35-näyttö.
Acerin Jeff Lee kehuu Orion 9000:n olevan tehokkain tietokone, mitä yhtiö on ikinä valmistanut. Väite ei ole tuulesta temmattu, sillä Orioniin saa konfiguroitua parhaimmillaan Intelin 18-ytimisen Core i9-7980XE -prosessorin ja neljä AMD:n Radeon RX Vega -näytönohjainta tai vaihtoehtoisesti kaksi NVIDIAn GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjainta. Muistia Core i9:n kylkeen saa 128 Gt ja tallennustilaa voidaan asentaa esimerkiksi kolmeen M.2-liittimeen.
Orion 9000:n jäähdytyksestä on vastuusta nestekierto, jonka tukena on IceTunnel 2.0 -lämmönhallintajärjestelmä. IceTunnel 2.0 jakaa kokoonpanon erillisiin lämpöalueisiin, joista kutakin jäähdytetään omalla ilmakierrolla. Kotelossa on paikat maksimissaan viidelle 120 millimetrin tuulettimelle ja näytönohjaimet on varustettu jäähdyttimillä, jotka puhaltavat lähes kaiken kuuman ilman ulos kotelosta.
USB-liittimistä tuskin tulee heti pulaa, sillä Orion 9000:n liitinvalikoimasta löytyy kaksi USB 3.1 Gen 2 -liitäntää (Type-A + Type-C), kahdeksan USB 3.1 Gen 1 -liitäntää (7x Type-A, 1x Type-C) ja kaksi USB 2.0 -liitäntää.
Predator X35 on nimensä mukaisesti 35-tuumainen näyttö. Se on varustettu kaarevalla (1800R), erittäin leveällä 21:9-kuvasuhteen 3440×1440-resoluution VA-paneelilla. Paneelin virkistystaajuus on peräti 200 hertsiä ja sen tukena on NVIDIAn G-Sync-teknologia, joka mahdollistaa virkistystaajuuden sitomisen tietokoneen ruudunpäivitysnopeuteen. Vasteajaksi Acer kertoo 4 millisekuntia.
Näyttö tukee HDR:ää, mutta tarkemmista tuetuista standardeista ei ole tässä vaiheessa vielä tietoa. Näytön LED-taustavalaistus on jaettu yhteensä 512 eri alueeseen, joita voidaan kirkastaa tai tummentaa toisistaan riippumatta. QuantumDot-teknologian ryydittämänä näytön väriavaruuden luvataan kattavan 90 % DCI-P3-väriavaruudesta. Näytön tyypillinen kirkkaus on 600 ja maksimikirkkaus 1000 nitiä. Näytön kontrastisuhteeksi kerrotaan 2500:1. Näytöstä löytyy yksi HDMI- ja yksi DisplayPort-liitäntä.
Predator Orion 9000 saapuu Euroopan markkinoille marraskuussa ja sen edullisin konfiguraatio on hinnoiteltu 1999 euroon. Valitettavasti huippumallin hintataso on toistaiseksi tuntematon. Predator X35 -näyttöä joudutaan odottamaan markkinoille ensi vuoden ensimmäiseen neljännekseen asti. Sen hinnoittelu tullaan paljastamaan lähempänä julkaisua.
Lähde: Acer
Vähän pelottaa jo OEM valmistajien puolesta noi AIO-jäähyt tommosissa koneissa. Monessakohan alkaa pumppu rohisemaan ennen takuun päättymistä :dead: M
Ei se ala rohisemaan ennekuin muutama viikko sen jälkeen kun takuu on rauennut. Kyllä ne sen verran osaavat mitoittaa noitten keston…
Missä viipyvät nopeat 4K VA näytöt? Nämä vajaamittaiset kirmaavat niin lujaa, ettei takuulla pitäisi olla esteitä 120 Hertsiin yltäviin 4K näyttöihin HDR:llä ja muilla herkuilla…
Ei, niinkuin joku näytönohjain muka jaksaisi niitä pyörittää moisilla nopeuksilla, mutta hyvää näyttöä voi pitää päydällä pidempään kuin näytönohjainta koneessa. Joku 36″ 4k free/gsyncillä ja HDR:llä sinne 120 Hertsiin houkuttelisi…
Noi ultra widet joutuu vielä kilpailussa ahtaalle, jos samaan rahaan saa huomattavasti isomman 16:9 4K-montun. :rolleyes:
Tuleeko kiuaskivet koneen mukana? Intelin 18-core ja neljä vegaa, niin kulutus taitaa olla täydessä rasituksessa pari kilowattia. Tuolla lämmittäisi jo pienen saunan:lol:
Ne jotka suosivat ultrawidejä tuskin välittävät siitä että saa samaan rahaan 16:9 4K:n
4K*10b*120Hz tekee 27,81Gbps ja displayport kuljettaa korkeintaan 25,92Gbps, joten ainakaan DP:n kautta ei tuollaista kuvaa saa aikaiseksi.
Eli vaatisi uuden dp standardin? Ok, pitää seurailla koska sellaisia tulisi markkinoille…
Jep, eri käyttötarkoitus.
Saisi kyllä tulla ultrawide, jossa on 6K vaakareso. Ehkä vielä joskus.
Millaisiin käyttötarkoituksiin viittaat?
Leveämpi katselusektori? Sitten jos hommaa vaikka 40-tuumaisen 4K-ruudun ja asettaa sen siten, että on yhtä leveä näkymä, niin se on liian korkea.
Liian korkea. :rofl:
No ihan kiva, jos sulle ei ole. Jostain kumman syystä 2- tai 3-monitorisysteemeissä ihmiset mieluummin laittelevat monitoreja rinnakkain kuin päällekkäin. 😉
Mulle merkkaa enemmän kuvan pinta-ala.
Peleihin, kahteen ohjelmaan rinnakkain jne
edit:
Se, että sulle merkkaa pinta-ala eniten ei tarkoita että kaikille merkkaisi
No hyvä.
Pitäisi varmaan käyttää tätä laskuria:
Bandwidth calculator – Kramer Electronics
Jos 4K on natiivi eli 4096×2160, niin kokonaisuudessaan tarvitaan 38,22 Gbps. Yhtä kanavaa kohden on kaistaa 12,72 Gbps.
Tämä lienee tarkoittaa samalla, että Asuksen vastaava PG35VQ (ROG SWIFT PG35VQ | Monitors | ASUS USA) tulee myös ensivuonna?
Hintahan noissa on täysi mysteeri. Oma ennustukseni on lähempänä 2000e.
5040*2160 näyttöä odotellessa :drool:
Tuohon vielä joku 100Hz niskaan ja ~40" paneeli :drool::drool:
Tällä hetkellä ajossa X34A ja pakko kyllä sanoa, että ei kyllä ole paluuta ultrawidestä. Niin perhanan maukas se on. Immersio maksimit :comp:
Olettaisin, että 4K:lla tarkoitetaan lähinnä UHD resoluutiota, eli 3840*2160. Tuo laskuri antaa tulokset jostain syystä gigabitteinä siinä missä DP:n siirtokyky ja omat laskut on ilmoitettu gibibitteinä, siitä ero.
Itse asiassa 4K (3840×2160) @120Hz 10-bittisillä värikanavilla vaatii jopa enemmän kuin tuon 27,81 Gbps. Taidat nyt unohtaa, että signaalissa on aina jonkun verran vblankia ja hblankia mukana. Tarkalleen kuinka paljon, riippuu siitä mitä ajoitusstandardia käytetään. Jos oletetaan ajoitusstandardiksi CVT-R2 (missä vblankin ja hblankin osuus on yleisesti käytössä olevista standardeista vähäisin), niin kaistaa tarvitaan siltikin väh. 32,275 Gbps. Ks. esim. Wikipedian DisplayPort-artikkeli:
DisplayPort – Wikipedia
Sinällään kyllä aika mystistä, että ajoitusstandardi, jonka olemassaolon koko pointti on siinä että vblank ja hblank on yritetty karsia minimiin, sisältää kaikesta huolimatta vielä noin paljon overheadia…
Wut? Kyllä noiden siirtokapasiteettien pitäisi olla ihan normaaleina 10-järjestelmän mukaisina gigabitteinä esitetty niin DP:n tapauksessa kuin muissakin tietoliikenteeseen liittyvissä asiayhteyksissä. Jos ne jostain syystä ilmoitettaisiin binäärisinä gigabitteinä, niin olisi kyllä kyse melkoisesta poikkeustapauksesta.
Tuo 25,92Gbps on DP:n siirtämän hyötykuorman määrä (jollakin overheadin määrällä). Wikipediasta nuo tiedot lunttasinkin, 4K 120Hz menee juuri ja juuri 24b väriavaruudella, mutta kaista ei ihan riitä 30b väriavaruuteen.
Hmm… saatat puhua asiaa, joku aivopieru käynyt jossain välin. Toisaalta kymmenjärjestelmällä laskettaessa ei edes 4K 120Hz 24b mahtuisi, vaikka kyllä se oikeasti mahtuu, eli jossain on silti vielä jotain häikkää. Uusi standardi on kehitteillä mm. juurikin mahdollistaakseen tuon 4K 120Hz HDR:n. Nykyiselläänkin se mahtuu kyllä jos kuvan pakkaa, mutta en oikein usko pelaajien arvostavan sitä tapaa, latenssit kasvaa ja kuvanlaatu kärsii.
Miten niin? Displayportissa on neljä differentiaaliparia, joista jokaisessa data liikkuu standardin 1.3-versiosta lähtien nopeudella 8,1 GT/s (gigatransfers per second) mikä vastaa 8,1 gigahertsin efektiivistä kellotaajuutta. Kokonaiskaistaksi tulee siis 4 * 8,1 Gbps = 32,4 Gbps. Tästä kun kuoritaan pois 8b/10b-enkoodauksen tuottama overheadi, niin hyötykaistaksi saadaan tuo 25,92 Gbps.
Wikipedian Displayport-artikkelin mukaan 3840×2160-resoluutio 120 Hz:n virkistystaajuudella ja 24-bittisillä väreillä vie CVT-R2-ajoituksia käytettäessä kaistaa 25,82 Gbps. Eli kyllähän tuo vielä juuri ja juuri sallittuun kaistaan mahtuu.
Uudessa Displayport-standardissa ollaan sitten kasvattamassa efektiivistä kellotaajuutta 10 gigahertsiin, mikä siis nostaa kokonaiskaistan 40 gigabittiin per sekunti. Tavallaan tuo on paljon, mutta toisaalta taas melko vaatimaton esitys, ainakin jos verrataan esim. Thunderboltiin. TB:n kolmosversiossahan efektiivinen kellotaajuus on 20,625 GHz, eli kaista on 20,625 Gbps yhtä differentiaaliparia kohden. Kun tuosta vähennetään 64b/66b-enkoodauksesta aiheutuva overhead, niin päädytään tasan 20 Gbps:n hyötykaistaan per differentiaalipari. Ja koska differentiaalipareja on neljä, niin kokonaiskaista on huimat 80 Gbps! Tosin yhteen suuntaan ei voida siirtää dataa tuollaisella kaistalla koska differentiaalipareista 2 on varattu datan vastaanottoon ja vain kahta käytetään lähettämiseen. Tämän vuoksi TB3:n kokonaiskaistan yleensä sanotaankin olevan "vain" 40 Gbps (full duplex).
80 gigabitin sekuntinopeus riittäisi jo kivasti 4K-kuvaan 36-bittisillä väreillä ja 200 hertsin ruudunpäivitysnopeudella. 240 hertsiin ei sentään aivan yllettäisi. Tosin enpä usko että tuokaan porukalle lopulta riittäisi; heti ruvettaisiin kuitenkin vinkumaan siitä miten kaista ei riitä 8K-resoluutiolle jne. 😉
Tuo näyttö kyllä kiinnostaa kovasti. Polte on kyllä älyttömän kova vaihtaa nykyinen 60-hertsinen U3415W X34A:han, mutta jospa vielä pystyisi tuota odottelemaan päivityksen kanssa. 😮
Tuossa on kyllä seuraava näyttö mun pöydälle.
Hieman houkuttelisi tuo X35, mutta X34:n omistajana tuo ei taida tuoda juuri mitään lisäetua, kun muutenkaan yksi 1080 Ti ei jaksa pyörittää uusia pelejä edes sillä 100 fps (X34 siis 100Hz).:tdown:
Mulla itellä 16:9 25" 1440p 60hz näyttö niin toi tois ihan kivasti lisää. Ainut mikä taitaa huonontua on pikselitiheys.