AMD:n Ryzen Threadripper -prosessorit tulivat saataville kuun alussa 12-ytimisenä 1920X:n ja 16-ytimisen 1950X:n voimin. Nyt vuorossa on kolmas malli, kahdeksanytiminen Threadripper 1900X.
Ryzen Threadripper 1900X:n peruskellotaajuus on 3,8 GHz, Boost-kellotaajuus 4 GHz ja XFR-kellotaajuus 4,2 GHz. Muiden Threadripper-prosessoreiden tapaan 1900X hyödyntää kahta Zeppelin-sirua, vaikka yhdessäkin sirussa olisi mahdollisuus kahdeksaan ytimeen. Kahden sirun käytölle on kuitenkin selkeä peruste, sillä sen myötä prosessorissa on muiden Threadippereiden tapaan nelikanavainen muistiohjain, enemmän USB-liitäntöjä ja yhteensä 64 PCI Express 3.0 -linjaa. Muista Threadripper-malleista prosessorissa on 16 megatavua L3-välimuistia, eli vain puolet sirujen sisältämästä 32 Mt:stä.
Ryzen Threadripper 1900X:n veroton suositushinta on 549 dollaria ja se tulee saataville välittömästi.
Kenties mielenkiintoisempi AMD:n tämän päivän julkistuksista on tuki NVMe RAID -konfiguraatioille. Näillä näkymine 25. syyskuuta julkaistava ajuri tulee mahdollistamaan Boot-kelpoiset RAID 0-, 1- ja 10 -tilat maksimissaan kymmenelle NVMe-SSD-asemalle.
AMD ei jättänyt käyttämättä mahdollisuutta piikitellä Inteliä asian suhteen, sillä Intelin boottaava NVMe RAID -tuki prosessorilta vaatii maksullisen, fyysisen avaimen emolevylle. Lisäksi Intel on rajoittanut toimivuuden vain omiin ja tiettyihin, valikoituihin kolmansien osapuolten SSD-asemiin. AMD ei rajoita tuettuja SSD-asemia merkin perusteella.
Eli kaksi zeppeliniä ja kummassakin vain toinen CCX käytössä? Saakohan näistäkin tulevaisuudessa avattua nuo toiset 8 ydintä, voisi olla melko mielenkiintoista … 😀
Todennäköisimmin 2 ydintä per CCX käytössä AMD:n Ryzen-mallien perusteella, varmaa tietoa ei kuitenkaan (vielä) ole. Ja ydinten käyttöönotto tuskin onnistuu, kai se olisi tehty jo muilla malleilla jos onnistuisi
Mutta mielenkiintoinen malli, jos tarvitsee paljon PCI linjoja!
Itselle ei ehkä hintaerotus normi 1800X malliin riitä, että kannattaisi, mutta harkinnan arvoinen silti.
Ehdottomasti kunnon testeihin tämä ja tuo 1800X malli. Hintaero lienee kokonaisuudessaan 150€ luokkaa kun huomio emolevyn, ehkä vähemmänkin riippuen emosta.
Muistit tekee kans eroa kun tämä tarttee 4 tikkua.
Ainakin Intellin mukaan myös RAID0 maksaa:
katso liitettä 38844
Mutta ei ole pakko olla Intellin asema:
katso liitettä 38845
Lähde: Frequently Asked Questions About Intel® Virtual RAID on CPU
Kyllä, testisessiota odotellessa. Itsellä vielä X79 – alustalla 4960X ja 4930K. Prossut vielä nykypäivän tarpeen ajaa ja emoissakaan vielä lahoamisen merkkejä, mutta olisihan se jo aika saattaa alusta nykyaikaan:)
Jeps, tämä on muuttunut julkaisussa annettujen tietojen jälkeen, silloin kerrottiin ettei RAID 0 maksaisi ja vain Intelin SSD:t toimivat. Päivitän uutisen
Gaming: Serious rigs start here: AMD Ryzen Thre… | Community
Tuo väittäisi, että 4+0 kummassakin sirussa.
No uskotaanhan se kun kerran sanotaan, aika erikoista että tässä mennään 4+0 mutta 4-ytimisssä 2+2
Liittyy varmaan siihen, että tuossa mallissa on muista Threadrippereistä poiketen cachea vain 16 megaa.
Niin osassa neliytimisiäkin on L3:sta vähemmän kuin muissa, ei ole sidottu CCX-konfiguraatioon
Eiköhän idea ole tuolla saada prossu lähemmäs 1800X konfiguraatiota. (2+2)+(2+2) on aika kämäinen ja eri latenssit ytimien välillä voisi tarkoittaa sitä että 1900X olisi huonompi kuin 1800X kun on 3-4 ydintä käytössä.