Adata on esitellyt uudet Prospector 950- ja 970-nimillä kulkevat M2-liitäntäisen SSD:t, jotka erottuvat massasta kirjoituskestävyyksillään. 1 Tt:n Prospector 950:n luvataan jopa 28 000 Tt:n ja 2 Tt:n Prospector 970:lle jopa 58 000 teratavun kirjoituskestävyys. Jo pienemmän mallin kirjoituskestävyys on Adatan mukaan peräti 40-kertainen tavanomaisiin SSD-asemiin verrattuna.
Pitkiä kirjoituskestävyyksiä selittää Adatan suunnittelema käyttötarkoitus uutuuksille – Prospector-SSD:t on suunniteltu Chia-louhintaan. Kyseessä on kryptovaluutta, joka ei vaadi merkittävästi laskutehoa, vaan vain kirjoitus- ja lukuoperaatioita sekä kapasiteettia.
Prospector 950 on M.2-liittimeen sopiva NVMe-protokollaa hyödyntävä SSD, joka tukee PCI Express 3.0 -väylää. Lukunopeuksien Adata mainostaa yltävän 3500:aan ja kirjoitusnopeuksien 3000 megatavuun sekunnissa. Satunnaislukunopeudet Prospector 950:ssä yltävät 280 000 IOPSiin ja satunnaiskirjoitusnopeudet 220 000 IOPSiin.
Prospector 970:n puolestaan on niin ikään M.2-liittimeen sopiva SSD, mutta se tukee tuoreempaa PCI Express 4.0 -väylää ja sen myötä sen siirtonopeudet yltävät parhaimmillaan 7400 megatavuun sekunnissa. Adata ei kuitenkaan ole vielä avannut Prospector 970:n tuotesivuja, joten tarkemmat tiedot ovat vielä osin hämärän peitossa.
Adata Prospector 950 tulee saataville vain 1 Tt:n tallennuskapasiteetilla 799,99 dollarin suositushintaan ja Prospector 970 2 Tt:n kapasiteetilla 1499,99 dollarin suositushintaan. Molemmat SSD:t tarjoavat 5 vuoden takuun. Prospector 970 saapuu markkinoille syyskuussa. Prospector 950:n julkaisuaikatauluja Adata ei ole erikseen eritellyt.
Lähteet: Adata, Overclockers
Olettaisin että on ihan vain MLC tai jopa SLC flashia paljon että kirjoituskestävyyttä saadaan. Ovatko vielä vain julkaiseet tarkkoja speksejä? Voi olla alunperin jokin serveripuolen osakin, joka vain uudelleenjulkaistu.
Ah, 950:n spekseistä:
– Pure SLC mode for improved performance
Tuosta ei nyt ota ihan selvää tarkoittaako tuo Flashia joka pystyy toimimaan kummassakin, sekä MLC ja SLC moodissa vai pelkkää SLC flashia?
Kovin vähän Adata tuosta tuotetiedoissaan paljasti. SLC-teknologiasta on puhe samoin kuin myös hyvän suorituskyvyn tarjoavasta pure SLC -tilasta, mutta juurikin noiden markkinointitermien myötä en ehkä uskoisi, että siellä oikeasti koko SSD:n verran SLC-soluja olisi käytössä. Joku oli internetin syövereissä epäillyt, olisiko tuossa monisoluista muistia useamman teratavun edestä, mutta sitten käytössä vain 1 Tt, mikä mahdollistaisi lisää kirjoituskestävyyttä ja sopisi sinänsä SLC-teknologia-termin alle.
Teoriassa luulisi tuon kirjoituskestävyyden olevan kuitenkin saavutettavissa ihan normaalissakin käytössä, ellei tuo Chia tee jotain todella poikkeuksellista.
Toki voin olla ymmärtänyt nuo väärinkin, minkä lisäksi tämä on muutenkin vielä suhteellisen puhdasta arvailua oikean tiedon puutteessa. Jospa noista joku vielä tarkempia tietoja julkaisis niin selviäisi kunnolla.
Noi on käyttänyt monia eri keinoja. NAND muistit on valikoitu kestävyyden mukaan. SSD firmware, välimuistin käyttö on optimoitu painottamaan kirjoituskestävyyttä suorituskyvyn sijaan. Todennäköisesti noi myös käyttää SLC tallennusta, jossa yhdessä solussa on vain kaksi eri jännitetilaa.
Kyllä noita voi käyttää myös muussakin käytössä, mutta ei tavallisessa käytössä oikein tarvitse tuollaisia määriä uudelleenkirjoituskertoja ennemmin kannattaa ottaa vähän parempi suorituskyky.
Eikös nämä perustu phisonin uusiin tuotteisiin mistä antoivat ennakkotietoja tässä haastattelussa https://www.youtube.com/watch?v=fl-gXnNhz6k ? Toki tekniikasta on hyötyä myös mediatuonnossa yms missä tarvitaan jatkuvaa kaistaa nykyisten kuluttajille tarkoitettujen nopealla välimuistilla varustettujen sijaan. Noilla luvuilla toimii myös levyjärjestelmän puskurina kun taas perus SSD lähinnä hidastaa kun käsitellään isoja tietomääriä.
Ei ole varmasti ole SLC, MLC, Voi olla joku reservi 240GB varalla viallisia varten tai suuri välimuisti. Ei tekniikassa mennä taaksepäin että vanhaa tyyppiä alettaisiin valmistaa etenkää suuressa koossa.
Ei SLC:n tai (2bit)MLC:n tuotanto mihinkään loppunut ole, niillä on edelleen omat markkinansa yrityspuolella.
Ja TLC:n jälkeen on vielä tullut QLC joka on vielä heikompi ja halvempi?
Jo vain. Menee toki jonain pelilevynä tms. mutta en lähtisi QLC-levylle mitään tärkeää laittamaan ainakaan itse.
Eikös tuo ole aika selkeä markkinointimiesten "Have your cake OR eat it" speksi: levyllä on esim. QLC:tä 2TB edestä, ja firmwaressa asetus mitä muuttamalla saadaankin käyttöön 512GB SLC moodi.
Tai vastaava puljaus TLC/SLC kanssa (QLC oli helpompi laskea päässä, laskekoon suhteelliset kapasiteetit näiden kanssa joku muu).
Edit: bonus: hulppea suorituskyky on luultavasti saavutettavissa ainoastaan "SLC moodi" enabloituna.
Tämän mukaan ohjainpiiri olisi Realtek RTS5762. Muistipiirejä olisi yhteensä 4 Tt:n verran Micron 3D TLC NAND:a. Kun niitä käytetään kuten SLC-piirejä (Pure SLC Mode), niin 3 Tt –> 1 Tt, jolloin jää jäljelle vielä 1 Tt, jolla voidaan parantaa kestävyyttä vielä lisää.
data-unfurl="true" data-result-id="207748" data-url="https://www.benchmark.pl/produkt/adata-prospector-950-1-tb" data-host="www.benchmark.pl" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
ADATA Prospector 950 (1 TB) | cena, opinie, cechy, dane techniczne
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.benchmark.pl
"Na pokładzie znalazł się kontroler Realtek RTS5762 pod PCIe 3.0 x4 oraz kości pamięci 3D TLC NAND. Producent zastosował jednak pewną sztuczkę, bo w rzeczywistości mamy do czynienia z konstrukcją o pojemności 4 TB, gdzie działanie pamięci przestawiono w tryb SLC NAND – pozwoliło to zwiększyć wytrzymałość kostek, ale równocześnie zmniejszyło pojemność nośnika."
data-unfurl="true" data-result-id="207749" data-url="https://www.google.com/amp/s/www.benchmark.pl/aktualnosci/adata-prospector-950-dysk-ssd-do-kopania-kryptowaluty-chia.amp" data-host="www.google.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
ADATA Prospector 950 – dysk SSD do kopania kryptowaluty Chia
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.google.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä