AMD:n teknisen markkinoinnin pomoihin lukeutuva Antal Tungler on ollut PC Perspectiven haastattelussa ja paljastanut muutoksia yhtiön FreeSync 2 -teknologiaan. FreeSync 2 on AMD:n kehittämä ratkaisu, joka yhdistää FreeSyncin repeilemättömän kuvan ja HDR-sisällön toistamisen kilpailijoita pienemmin viivein.
AMD:n julkaistua FreeSync 2:n se sai osaltaan kritiikkiä matalista vaatimuksistaan. Tunglerin haastattelun mukaan asiasta on otettu opiksi ja yhtiö on päätynyt uudistamaan teknologian FreeSync 2 HDR:ksi ja nostaa sen minimivaatimuksia.
Saadakseen FreeSync 2 HDR -sertifikaatin, näytön on jatkossa tuettava vähintään DisplayHDR 600 -standardia ja katettava vähintään 99 % BT.709- ja 90 % DCI P3 -väriavaruuksista. Lisäksi näytöille on asetettu maksimivasteajat, mutta Tungler ei paljastanut vielä tarkkoja numeroita vasteaikojen osalta. Uusi nimi on käytännössä välttämätön, sillä näyttövalmistajat ovat ehtineet jo julkaisemaan FreeSync 2 -näyttöjä, jotka eivät yllä esimerkiksi DisplayHDR 600:n vaatimuksiin eivätkä siten myöskään FreeSync 2 HDR:n vaatimuksiin.
Eikös ne pitäs ennemmin olla maksimivasteajat?
Ne aikaisemnman Free Sync 2:n HDR vaatimukset olikin liian löperöt kun näyttö joka ei tosiassa kykene HDR väreihin pystyttiin myymään HDR näyttönä.
AMD teki sen virheen että kumarti liikaa näyttöjenvalmistajiin päin ja päätyin näyttämään ahteria omille näyttis asiakkaileen.
Onneksi AMD tajusi että ketä sen kannattaa pitkässäjuoksussa ensisijaisesta ajatella.
Halvat 55-75Hz Free Sync näytöt on jo tarpeeksipaha moka ennestään.
Ihan kiva, mutta edelleenkään ei saa hdr@4k@+120hz freesync näyttöä. En tiedä saako g-sync vastinettakaan vielä mutta tuollainen itseä olisi kiinnostanut viimevuodesta lähtien. No ehkä ensivuonna sitten.
4k + 120Hz on kyllä aika utopiaa nykyisillä AMD:n näyttiksillä eikä helpotusta liene luvassa vähään aikaan :rolleyes:
G-Sync vastineet (144Hz) ovat tulossa kauppoihin ihan näillä näppäimillä ellei ole jo, mutta kuten todettua, noissa joudutaan käyttämään 4:2:2 chroma subsamplingia koska kaista ei riitä eikä skaalain tue DSC:tä. Sama tulee pätemään myös FreeSync ja "normi" monitoreihin mikäli niiden skaalaimet ei tue DSC:tä
G-Sync 4K HDR -näytöt turvautuvat kroman alinäytteistykseen – io-tech.fi
Juu, muistasin jostain kuulleeni että 98hz asti toimisi 4k@HDR(10-bit). Se jäi tosin vähän epäselväksi että oliko se Asuksen näytön rajoitus vai dp 1.4:n. Ilmeisesti tuon alinäytteistyksen huomaa tekstiä lukiessa, eli pitäisi aina kytkeä pois kun ei pelaa. Itse ainakin olen niin laiska että se käytännössä olisi kokoajan se 98hz, ellei hz lukemaa saa automaattisesti muutettua kun käynnistää ja sulkee pelin. Kokoajan mennään lähemmäs sitä mikä itseä kiinnostaa ja eiköhän viimeistään hdmi 2.1 näytöt ensivuonna tarjoa tuon hdr@4k@+120hz.
Voiko Freesync2 näytön päivittää tuohon HDR versioon, mikäli ne vaatimukset ylittyy? Eli valmistajan ei tarvi erikseen tehdä uutta mallia, vaan voi päivittää edellisessä vain tuon nimen.
Aika tekopyhää tapella jostain spekseistä. Freesync idea on tasatarkkaan repeilyn estäminen. Nythän se hyppii jo muilleki systeemeille.
FreeSync kyllä, FreeSync 2 on ollut aina enemmän
Öö mikäs vika noissa näytöissä on? Itsellä LG 29UM68 + RX 480 8GB ja en ole vielä tavannut peliä mikä repeilisia tai ei pyörisi. Toki tän alue on 40-75 Hz ja eipä AMD:n sivuillakaan ole kuin kaksi näyttöä listattuna tuohon 55-75 Hz luokkaan :/
Hienoa tietenkin, että tekniikka menee eteen päin, mutta tuo kombo maksoi alle 500 € ja olen tyytyväinen siihen, toki mielummin ostaisin näytön missä 3440×1440 reso, mutta sellaisia ei valitettavasti ole markkinoilla 29" kokoluokassa.
55-75 Hz näyttöjä on paljon enempi kuin AMD listaa sivuillaan (AMD:kin tietää että niitä ei kannata hehkuttaa kun ne on enempi markkinoiti fuula kuin todellista freesync hyötyä).
Se että omasi on 40-75 tekee ison eron kun Freesync osaa käyttää korkeampia taajuuksia simuloimaan matalampia taajuuksia eli esim. 60/2=30 70/2=35 75/2=37,5 jne eli kun omasi alkaa 40 Hz:istä ja yltää 75 Hz saaka sen alapuolelle jäävät FPS:ät pystyy hoitamaan tuolla kikalla mutta jos todelinen alaraja on 55 ja yläraja 75 ei tuolla kikalla pysty täyttäämään kunnolla alle sen 55 jääviä FPS lukemia (porras olisi 37,5>55 FPS kun omasi on 37,5>40 FPS ts omaportaasi on niin pieni että se ei aiheuta huomattavaa jitteriä mutta tuo 37,5 FPS vs 55 FPS on niin iso ero että sen huomaa).
Sitten on vielä se että olen nähnyt myytävän 55-65Hz Freesync näyttöjäkin :rolleyes:
Fps target vaan ajureista hitusen alle 75, nii kyllä nuokin näytöt ihan hyvin toimii niin kauan kun ei mennä alle 55 ja ei kai kukaan oikeasti alle 60 fps pelaa 😉
Eli vahvisti just sen mistä minä puhuin.
Ts ne näytöt toimii hyvin kun niitä ei käytä oikeina Freesync näytöinä,
ts varmistaa sen että FPS ei voi dipata alle 55 ja kärsii sen siten huononevana kuvan laatuasetuksena.
Noilla halvimpien "55-75 freesync" näytön ostaneillahan on myös hyvin suurella todennäköisyydellä korkeintaan 4Gt RX 580 tai huonompi näytönohjain eli heillä on todellisia vaikeuksia säilyttää se yli 55 FPS ilman radikaalia kuvan laadun heikennystä.