AMD:n liikevaihto kasvoi viime vuoden toiseen neljännekseen nähden 70 ja tulot 65 prosenttia, mutta viivan päälle jäi plussaa merkittävien uusien panostusten vuoksi jopa 37 % viime vuotta vähemmän.

AMD on pitänyt osavuosikatsauksensa Inteliä positiivisemmissa tunnelmissa liikevaihdon kasvettua jopa 70 % vuoden takaiseen nähden, vaikka tulos hieman laskikin kasvaneiden menojen myötä. Sijoittajille suunnatussa konferenssipuhelussa saatiin puolestaan tarkempia aikatauluja muun muassa Zen 4 -prosessoreiden osalta.

AMD:n tulosta peratessa niin liikevaihto kuin tulot nousivat joka osastolla. Datakeskuspuolen liikevaihto nousi 83 ja tulot 131 % prosenttia vuoden takaiseen nähden, kun kuluttajaprosessoreissa, kannettavat mukaanlukien kasvua oli liikevaihdon osalta 25 ja tuloksen 26 %. Pelipuolella eli näytönohjaimissa ja esimerkiksi konsoleiden järjestelmäpiireissä liikevaihto kasvoi mukavat 32 %, mutta tulos vain 7 %. Todellisen tulospommin teki kuitenkin sulautetut laitteet, joissa liikevaihto kasvoi jopa 2228 ja tulot jopa 10 583 prosenttia vuoden takaiseen nähden. Räjähdysmäiselle kasvulle löytyy kuitenkin yksinkertainen selitys, sillä vuosi sitten AMD:n Xilinx-kaupat olivat edelleen kesken ja kauppojen toteuduttua se sijoitettiin osaksi sulautettujen järjestelmien yksikköä.

Talouslukuja mielenkiintoisempaa sisältöä löytyi tuttuun tapaan konferenssipuhelusta. AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su varmisti, että Ryzen 7000 -sarja ja sen myötä ensimmäiset Zen 4 -prosessorit tullaan julkaisemaan markkinoille kuluvan neljänneksen aikana eli syyskuun loppuun mennessä. Huhuissa on viime aikoina pyörinyt 15. syyskuuta, mutta tälle ei ole saatu vielä vahvistusta.

Lisäksi Su varmisti yhtiön RDNA3-arkkitehtuurin olevan edelleen aikataulussaan ja että yhtiö tulee julkaisemaan arkkitehtuuriin perustuvat nopeimman pään GPU:t kuluvan vuoden aikana, käytännössä siis vuoden viimeisellä neljänneksellä. Sun mukaan RDNA3 tulee tuomaan yli 50 % parannuksen suorituskykyyn per watti nykysukupolveen verrattuna, paljolti kiitos sirujen 5 nanometrin valmistusprosessin. Su käytti piireistä nimenomaan termiä ”chiplet”, mikä asettaa viimeaikaiset huhut MCM-GPU:sta kyseenalaisiksi. Huhumyllyssä on pyörinyt pääasiassa piiri, jossa olisi yksi 5 nanometrin GCD-grafiikkasiru ja useampia 6 nanometrin MCD-muistiohjainsiruja.

AMD:n mukaan myös Genoa eli Zen 4 -arkkitehtuurin Epyc-prosessorit ovat aikataulussaan loppuvuoden toimituksille. Ajoituksen pitäminen antaisi AMD:lle etulyöntiasemaa Sapphire Rapidsin myöhästymisestä juuri ilmoitanutta Inteliä vastaan. Yhtiöltä on lisäksi luvassa ensi vuoden puolella 3D V-Cache -välimuistilla varustettuja Genoa X Epycejä, edullisempia, suorituskykyyn per watti optimoitu Siena Epycejä sekä tiheyteen ja energiatehokkuuteen perustuvia, Zen 4c -ytimiä käyttäviä Bergamo Epycejä.

Lähde: AMD

This site uses XenWord.
;