Forbes-sivuston haastattelussa AMD:n johtajat paljastivat, että Ryzen Threadripper -prosessorin ei alunperin ollut edes tarkoitus olla olemassa.

AMD:n mukaan alkuperäinen suunnitelma oli julkaista työpöydälle 4-, 6- ja 8-ytimiset Ryzen-prosessorit sekä Infinity Fabric -yhdysväylän avulla useampaa piisirua käyttävät 8-32-ytimiset Epyc-palvelinprosessorit.

Käytännössä työpöytäkäyttöön suunnatut 8-ytimiset Ryzen 7 -sarjan työpöytäprosessorit haastoivat jo Intelin HEDT-alustan Broadwell-E-koodinimellisen Core i7-6900K -prosessorin, mutta Intelin valikoimista löytyi vieläkin suorituskykyisempi 10-ytiminen 6950X-malli.

Pieni ryhmä AMD:n työntekijöitä työskenteli vapaa-ajallaan irrallisen projektin parissa, jossa visioitiin mahdollisuuksia hyödyntää palvelimiin suunnatun Epyc-prosessorin ominaisuuksia suorituskykyisessä HEDT-tehoprosessorissa (Highend Desktop). Käyttöön tulisi kustannustehokkaasti fyysisesti sama SP3-kanta kuin Epyc-prosessoreissa, mutta TR4-kannassa johtimet olisivat vain eri järjestyksessä. Suunnitelmissa pyöriteltiin ideaa isomman 16-ytimisen piisirun valmistamisesta, mutta se olisi viivästyttänyt julkaisua kahdella vuodella.

Idea esiteltiin Inteliltä AMD:lle siirtyneelle Computing and Graphics -ryhmän johtajalle Jim Andersonille kesäkuussa 2016, joka antoi projektille vihreän valon ja lisäsi sen AMD:n viralliseen roadmappiin. Anderson piti ideasta hyödyntää Ryzenin ja Epycin olemassa olevia ominaisuuksia, vaikka projektilla ei varsinaisesti ollut virallista liiketoimintasuunnitelmaa.

Anderson kysyi ryhmältä, koska tuote saataisiin markkinoille ja pettyi saamaansa vastaukseen – vuonna 2018. Anderson pyysi ryhmää saamaan projektin valmiiksi kesään 2017 mennessä ja Ryzen Threadripper julkaistiin lopulta virallisesti 18 kuukautta myöhemmin 10. elokuuta 2017.

Alunperin Threadripper oli pelkästään projektin koodinimi, mutta siitä pidettiin niin paljon, että siitä päätettiin myös virallinen tuotenimi. Vaihtoehtona olisi ollut, että Threadripper olisi julkaistu esimerkiksi Ryzen 9 -sarjana.

Lähde: Forbes

This site uses XenWord.
;