AMD kertoi Computex-messuilla julkaisevansa Raven Ridge -koodinimelliseen APU-piiriin perustuvat Ryzen Mobile -APU-piirit vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Nyt tulevista APU-piireistä on saatu ensimmäisiä kouriintuntuvia tietoja, kun Ryzen 5 2500U ja Ryzen 7 2700U löysivät tiensä CompuBenchin tulostietokantaan.
Ensin mainitun integroitu grafiikkaohjain tunnistuu tarkemmin nimellä AMD Radeon Vega 8 Mobile Graphics, mikä Vegojen nimeämiskäytännön mukaan kertoo käytössä olevan 8 NCU-yksikköä (Next-gen Compute Unit) eli 512 stream-prosessoria. Ryzen 7 2700U:n iGPU kertoo puolestaan nimekseen AMD Radeon Vega 10 Mobile Graphics, eli siinä olisi käytössä 10 NCU-yksikköä eli 640 stream-prosessoria. Raven Ridge -sirussa on tiettävästi yhteensä 11 NCU-yksikköä, vaikka todennäköisimmin piiriltä löytyykin fyysisesti 12 NCU-yksikköä.
Suorituskyvyn osalta testeistä on toistaiseksi liian aikaista vetää johtopäätöksiä mihinkään suuntaan. Varmana voidaan kuitenkin pitää sitä, että AMD:n APU-piirien suorituskyky nousee lähiaikoina aivan uusiin sfääreihin ainakin prosessoriydinten ostalta, sillä Raven Ridgessä käytetään Bulldozer-johdannaisten moduuleiden sijasta yhtä Zen-arkkitehtuurin CCX-kompleksia. Yhdessä CCX-kompleksissa on neljä prosessoriydintä. Todennäköisimmin suorituskyky on merkittävästi parempaa myös grafiikkaohjaimen osalta, mutta sen toteutuksesta on ilmoilla vielä useita kysymysmerkkejä, joihin saadaan vastaus, kun APU-piirit julkaistaan.
Ilmeisesti ehditty jo poistaa sieltä tulostietokannasta?
Uupuneet linkit lisätty @hkultala (kommenttisi näkynee etusivulla jatkossakin mutta ketjun luonnissa oli hämminkiä niin sitä ei täällä näy)
Kiitos. Yritin etsiä vega-avainsanalla tuolla haulla, mutta jostain syystä en löytänyt.
Tätä on odoteltu, viimeinen puuttuva pala Ryzen mallistoon. Seuraavaksi jännitetään kuinka moni OEM valmistaja näitä oikeasti alkaa käyttämään.
Ja joo, nuo luvut tosiaan näyttää niin "epäkonsistenteilta" ihan itsensä kanssa sekä kun vertaa esim. A10-APUn tuloksiin ettei noista paljoa voi päätellä mitään.
Hyvä puoli noissa on, että nyt AMD on pakko keskittyä saamaan Vegan ajurit kuosiin ja kaikki ominaisuudet käyttöön.
Onko tuo 40% parannus grafiikka puolella se mitä nyt saa ulos, vai mihin tähdätään?
Ne on AMD:n viralliset tähtäimet
Nämä Zen APUt ovat oikeasti mielenkiintoisia. Hinnoittelu tulee määräämään todella paljon, mutta veikkaan että nämä tulevat olemaan THE shittiä perus pertille.
Kyllä kiinnostaisi Zen+Vega läppäri henkilökohtaiseksi yleis läppäriksi itseäkin, vaikken ehkä ihan peruspertti muuten rauta tarpeilta ole. Pidän tarkan rajan, että duunin koneella teen vaan duuniin juttuja, ja omalla läppärillä sitten omia. Läppäri on kuiten itsellä aika sekundääri kone ja lähinnä nettipääte.
Nyt on perus vimpaimena tuollainen Leovon X220. Ajaa asiansa ihan ok, mitä nyt näytön resoluutio on todella perseestä (no maksoin tuosta tehoakulla 200e, että ei voi liikoja vaatia). Mutta siihen mitä nyt mökillä tai muuten liikkuessa tarvii niin melkeen piisaa, paitsi kun alkaa sataa vettä niin tuolla i5 2520M:n iGPUlla ei sitten pahemmin pyöri yhtään mikään yksinkertainen tai vanhakaan peli.
”512 stream-prosessia.” 😉
Nyt kun saisi tälläisen käärittynä vanhan kunnon ThinkPadin kuoriin, niin karjuisin muna pystyssä että pää kiinni ja ottakaa mun rahat. Valitettavasti se on turha toivo, paljon hyvä rauta sitten lämmittää, kun se on kääritty puolivillaiseen iBöök-kopioon.
Se on sitten niin mukavaa, kun puolet napeista on piilotettu minne sattuu, oikea sifti on puolitettu tarkoituksella vaikeuttamaan kirjoittamista ja kilometrin levyinen touchpadi naksuttelee kursorin minne sattuu tai odotuttaa sekunttitolkulla aina napinpainalluksen jälkeen.
Puhumattakaan että se ainoa oikea osoituslaite TrackPoint loistaa poissaolollaan…
Tuleeks tää peseen core-i5 + 940mx combon?
Ainakin raakaa laskentatehoa ja teksturointitehoa on tuon integroidussa GPUssa selvästi enemmän(shader-linjojen määrä 640 tai 704 vs 384), tosin niin pitääkin olla koska Pascal tyypillisesti pärjää jonkin verran paremmin "samalla raa'alla teoreettislla laskentateholla" kuin GCN.
Oma veikkaukseni: Todennäköisesti suurimmassa osassa peleistä tuolla voittaa selvästi i5+940mx-combon, mutta joissain kaikkein nvidia-ystävällisemmissä peleissä voi jäädä taakse
öö mistäs sie olet nuo shaderitiedot saanut kun tuolla computebenchin opencl infossa on net ihan mainittu.
Siellä on molemmille CL_DEVICE_MAX_COMPUTE_UNITS 8, eli 8 NCU yksikköä mikä tekee sen 512 shaderia(gf901 taitaa sitten olla täyden piirin tiedot eli 11 NCU:ta). Nämät siis näytönohjain tunnisteille AMD Ryzen 5 2500U with Radeon Vega Graphics ja AMD Ryzen 7 2700U with Radeon Vega Graphics.
Nuo ovat prosessorien tiedot, ei grafiikkaohjaimen, ja tosiaan siinä raportoidaan se maksimi (4 corea, 2 säiettä = 8 "compute unitsia" opencl:n näkökulmasta)
Grafiikkaohjaimien lukemat tulee ihan niiden nimistä, kuten siinä uutisessa lukeekin, Vega 64 = 64 CU, 56 = 56 CU, jolloin oletettavasti 10 = 10 CU, 8 = 8 CU
Vaikka joitain viitteitä on että piirillä saattaisi olla fyysisesti se 12 CU:ta, pidän myös 11 CU:ta tarkemmin ajateltuna mahdollisena, käytännössä malleissa olisi kuitenkin max 10 CU:ta ja 1 jäisi "varalle" (samaan tapaan kuin esim nyt Scorpiossa on 44 CU:ta 4×11-konfiguraatiossa (ja 4 disabloitu jolloin käytössä 40) tässä voisi olla 1×11-konfiguraatiossa nuo)
Njoo mites sen muistikaistan kanssa sitten, vieläkös nuo käyttää tavallista rammia? Ja tjooh 940mx on wanha gm108, se pascal on nimeltään mx150. Noissa nvidian tekeleissä on kaikissa ihan omat muistit kiinni, tosin se 64bittinen väylä kuristaa kyllä karseesti tehoja.
No se nyt onneksi löytyy puolesta HP brööböökkejäkin nykyään. Vaan sillä katastrofille, joka noissa välimallin thinkpadeissä oli, en edes löydä sanoja. Samaa voi sanoa touchpadistä, mutta tällä kertaa välimallien lisäksi myös uusien thinkpadien osalta. Kuka hullu kuvitteli että on hyvä idea integroida painikkeet osaksi touchpadia, tehdä touchpadin käyttämisestä täyttä tuskaa ja trackpointin käyttämisestä lähes mahdotonta. Joo, ei tarvitse varmaan miettiä kahta kertaa, miksi mokoma viritykset jäivät hyllyyn meidänkin firman osalta.
Noh, minkäs sille mahtaa että Lenovo ei ymmärrä. Ammattikäyttöön tehdystä Thinkpädistä ei pitäisi tehdä mitään Macböökkiä pelkän trendikkään ulkonäön toivossa.
Se on tässä vaiheessa käsittääkseni vain maksimi mitä piiriltä löytyy, ei se mitä on välttämättä käytössä
Raven Ridgessä on kaksi 64-bittistä DDR4-muistiohjainta, eli yhteensä "128 bittiä jaettuna kahteen kanavaan".
CPU käyttää muistikaistaa keskimäärin aika vähän, joten ylivoimaisesti suurin osa tuosta Raven Ridgen muistikaistasta on normaalisti vapaana näyttiksen käyttöön, ja sitä kaistaa koko Raven Ridgellä-piirillä on käsittääkseni yli tuplasti enemmän kuin tyypillisellä 940mx:llä (tuplasti leveämpi, ja kelloakin yleensä jopa enemmän, 940MX:ssä ilmeisesti käytetään yleensä hyvin hitaita muisteja)
Yksi kummajaisuus tuolta löytyi:
Eli shorteille "oikein" , Vegassa on myös kokonaisluvuille packed 2*16b operaatiot samassa ajassa kuion yksi 32b .
Mutta sitten halffeille tuo on 1 eikä 2, vaikka pitäisi nimenomaan käyttää noita 2*16b vektoreita myös floateille täyden suorituskyvyn saavuttamiseksi.
Nojaa oishan tuota voinut näämmä tuolla suoraankin verrata tuohon 940mx:sään:
GFXBench – Unified cross-platform 3D graphics benchmark database
GFXBench – Unified cross-platform 3D graphics benchmark database
Lienevät ULV prossuja eli Onkos nuo nyt 15W tdp:llä vai mitä? Ainakin noista tehoista päätellen ei joko kellot ole kovin korkeat/aikaiset testitulokset eivät välttämättä siis lopullisista piireistä tai sitten net vain on tdp:llä kuristettuja ultrabook prossuja(muistetaan nyt kuitenkin että pelkän 940mx:n tdp on 25W).
Noh nyt mielenkiintoista prossua toimistomasiinoihin!
IO techhin testeissä kun ehtivät olettaisin?
Ehkä jopa kannettaviinkin jos tuo 15w pitää kutinsa.
Siis Raven Ridge on tulossa nimenomaan kannettaviin toistaiseksi, työpöydälle vasta ensi vuonna ilmeisesti
En ole näistä uusista n. 15 watin SoC kivistä perillä mutta voisiko toivoa/olettaa että 900p tai jopa 1080p resolla pyörisi jopa pelitkin näillä tulevilla läppäreillä?
Käytän termiä SoC näistä koska niitä nämä ovat.
Tuossa on litania testituloksia eri peleille Intelin parhaalla 15 watin integroidulla näytönohjaimella ja en odota AMD:n pahemmin tuosta parantavan, eli uusimmat pelit vaativat useimmiten 720p:tä.
Intel Iris Plus Graphics 640
Jos kevyellä kannettavalla haluaa pelailla, niin kannattaa pitäytyä erinäisissä indiepeleissä ja valkata valtavirtapelit 5 vuoden takaa.
720p resoluutio toki kyllä riittääkin 12-14 tuuman läppäreille ihan hyvin.
Toivottavasti VEGA on kuitenkin jonkin verran tehokkaampi kuin Intelin GPU:t
AMD Radeon RX 550 (Laptop) GPU raven ridge APUjen vegan kelloja en tiedä, mutta ihan hyvin näyttäs polarispohjainen 512 shaderin kortti toimivan intelin näyttikseen verrattuna.
Joo ja 50 wattia näköjään ton linkin mukaan. Ja siis pelkkä GPU ?
Aikamoinen kiuas laittaa pieneen läppäriin.
Vaikka arkkitehtuuri on sukua tuolle, Raven Ridgen suorituskyky tulee mahdollisesti olemaan melko erityylinen; Raven Ridgessä on hiukan enemmän shader-tehoa, mutta selvästi vähemmän muistikaistaa, ja ehkä myös vähemmän ROPeja(Raven Ridgen ROPien määrästä ei ole varmaa tietoa, mutta pitäisin kahdeksaa todennäköisempänä kuin 16ää, koska muistikaistaa ei riittäisi kunnolla 16lle, RX 550ssä on 16). Eli joillain peleillä toinen voi olla selvästi nopeampi kuin toinen ja jollain toisella pelillä toisinpäin.
RX550 siis eroaa selvästi kaikista muista nykyisistä GCN-piireistä tuon shaderit vs ROPit ja muistikaista -suhteensa puolesta, muissa on n. 1 ROP per yksi GCN-ydin ja tuossa on n. 2 ROPia/GCN-ydin.
Näinpä menee, pelien kanssa tulee aina varianssia. Tyyliin Skyrimissä nähdään parempaa suorituskykyä pelkästään siksi, että CPU:sta löytyy neliydin. 😀
Tulevia testejä katsellessa onkin hyvä kiinnittää huomiota niihin asetuksiin, joita testeissä käytetään ja joita itse sitten käyttäisi näillä vehkeillä. Ihan vihoviimeinen juttu olisi esim. tukkia ratukkan valmiiksi ahtaat muistikaistat ajamalla isoa msaa:ta, kun taas esim. varjostuksien asettaminen korkeammalle, saa ratukan näyttämään hyvältä.