AMD tulee esittelemään Zen 3 -arkkitehtuurin ja uudet Ryzen 5000 -sarjan prosessorit 8. lokakuuta eli viikon kuluttua torstaina. Yhtiö on vuotojen perusteella hyppäämässä 4000-sarjan prosessoreissa yli kokonaan, minkä myötä prosessoreiden ja APU-piirien epälooginen numerointi saataisiin korjattua.
Nyt nettiin on vuotanut uusi testitulos AMD:n Engineering Sample -prosessorilla, jonka voidaan olettaa olevan ainakin lähellä yhtä lopullisista tuotteista. Tässä vaiheessa vielä koodinimellä 100-000000061-08 tunnistuva prosessori on päässyt CPU-Z:n sisäänrakennettuun testipenkkiin vastuksenaan Ryzen 7 3700X -prosessori. Koodinimi ei valitettavasti kerro, mikä prosessorimalli on kyseessä, mutta usean säikeen testin mukaan kyseessä olisi 12-ytiminen malli, joka suorittaa samanaikaisesti 24 säiettä.
CPU-Z:n yhden säikeen testissä uusi prosessori saa tuloksekseen 652.8 pistettä, mikä on 27,7 % korkeampi, kuin Ryzen 7 3700X:n tulos. Monisäikeisessä testissä AMD:n Engineering Sample -prosessori saa tuloksekseen puolestaan 9481.8 pistettä, mikä on lähes 75 % enemmän, kuin 3700X:n tulos. Mikäli ES-prosessori on 12-ytiminen, kuten monisäikeinen testi vihjaa, sen tulokset olisivat yhdellä säikeellä 25 % ja monella säikeellä 15,7 % korkeammat, kuin 12-ytimisen Ryzen 9 3900X:n tulokset CPU-Z:n virallisessa tulostietokannassa.
Lähde: HXL @ Twitter
Kuulostaa melkoisesta suoritukselta yhdellä säikeellä, saan omasta x299 7800x 4,7ghz ~550, epävakaasti juuri ja juuri 600.
Toki jo useamman vuoden vanha järjestelmä, mitäköhän 10900k puskee yhteen ytimeen?
10900K 5.3GHz näyttäisi olevan CPU-Z tietokannassa pisteillä 643, eli tuo mysteeriprossun tulos menisi vähän yli siitä.
data-unfurl="true" data-result-id="88461" data-url="https://valid.x86.fr/y51y7h" data-host="valid.x86.fr" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Intel Core i9 10900K @ 5300 MHz – CPU-Z VALIDATOR
data-onerror="hide-parent"/>
valid.x86.fr
Anime-Twitterin ”vuotoja” taas…
Ei petytty Zen2:n
Tuossa minun tulos all-core 5,2GHz i9-10900k CPU-Z validator. En tiedä käykö koskaan yksikään ydin sitten 5,3GHz kun kaikki on Asus Maximus Formulan Biosista "sync all cores 52". Joskus seurasin HWinfolla mutta en nähnyt että olisi maksimit käynyt yhdelläkään corella pelatessa 5,3 joten jätin noin.
Olettaen että pitää paikkansa, pistää kyllä kovan tiskiin. Toisaalta niin pitääkin, koska jossain vaiheessa Intel lopettaa Skylaken copypasten ja sieltäkin tulee hyppäystä IPC:hen.
Ei jossain vaiheessa vaan on jo lopettanut, seuraava desktop-prossu eli Rocket Lake on kyllä edelleen 14+++ mutta siihen on portattu Sunny Covet tai Willow Covet
Vaikuttaa liupavalta mutta pitää muistaa että myös intelin 11 sarja tulee ensi vuonna ja kanettavien testien perustella tulee hieman ipc suorituskykyä lisää vaikkei yhtä paljon.
IPC:tä tosiaan tulee vihdoinkin lisää Intelille, mutta se on auki kuinka pitkälle ne reilusti enemmän transistoreja sisältävät ytimet saa taipumaan samalla vanhalle 14nm+++++++:lla.
Ei nimittäin taatusti auta tehonkulutuksen, että jouduttiin "back porttaamaan" 10nm:lle suunniteltu arkkitehtuuri ja jo nykyisinkin se Intelin TDP alkaa olla vitsi.
Ne intelin uudet kuluttaa 10nm prosessillakin jo yli 15W per ydin @4,9GHz. Sieltä tulee kunnon kiuas ulos ens vuonna kun kahdeksan tommosta isketään antiikkiprosessilla kasaan ja kellot hilataan niin ylös kun ikinä menee.
Miten se on ikävä homma? Mitä järkeä ylipäänsä on olla sinilasinen tai punalasinen?
Onhan se sääli että Intelin kokoiselle firmalle tulee todellista painetta kehittää tuotteitaan. Kaikkihan tässä häviävät.
Aika saman suuntaisia prosentteja nuo vuodot ovat kautta rantain lupailleet tuolle uudelle Zenille joten taitaa olla ihan ok. tehonlisäys tulossa. Toki jos jaksaa fanittaa jotain Inteliä niin sitten pitää vaan tottua siihen että AMD vie tätä hommaa nyt ihan eri tasolla kun ”iso” sininen. Intelin akilleen kantapäähän on se että se on unohtanut asiakkaansa ja kuvitellut että on kaikkivoipa jolle ei kukaan mahda mitään. Samat kävi aikanaan Nokialle…suuret kaatuvat aina jossain vaiheessa.
Intelillä on kyllä ihan hirveä paine ollut jo useiden vuosien ajan – aivan kuten AMD:lläkin oli hyvän 10v ajan kun Phenomit ja Bulldozerit olivat aivan jätettä verrattuna Intelin vehkeisiin.
Se paine ei vaan läheskään aina tarkoita, että tulisi valmista.
Juuri näin, duuni vaihtu sinisessä kikkelin venytykseen ja helppoon rahaan, tätä nykyistä tilannettahan on odotettu ku kuuta taivaalta että saatais vihdoin sitä kilpailua ja kunnon tuotteita pelaajille! En tajua miten joku voi nähdä asian ikävänä?
AMD puolella olisi kiva jos pääsisivät eroon tuulettimia käyttävistä kiuas-chipseteistä ja olisi hieman paremmat piirisarjat noin yleensä mutta sitä saanee odottaa AM5-kantaan asti.
Ehkä jos ajattelee vaan nopeasti asiaa, samaten kuten voi olla ikävä asia Nvidia fanille jos AMD tarjoaa edes lähelle samoja tehoja uusilla näytönohjaimilla.
Mutta jos ajattelee hieman tarkemmin voi huomata että yleensä nuo lähentyneet kilpailu tai jopa ohitse menneet asemat ovat lähes järjestään tarkoittaneet myös hintojen halpenemista ja tuotteiden kehittymistä kun taas pidemmästä dominointiasemasta on seurannut hintojen nousua ja kehityksen hidastumista (esim. Nvidian 2000-sarjan hinnat olivat "pikkusen" korkeat tai Intelin 2600K => 7700K päivitykset eivät lisänneet yhtään ytimiä tai säikeitä ja tehoeroa oli vain +20% samoilla kelloilla peleissä).
Eli suurempi määrä kilpailua on kuluttajalle parempi asia. Kummasti Kesko ja S ryhmä alensi lähes kaikkien tuotteiden hintoja kun LIDL tuli Suomeen vaikka aiemmin monesti vannoivat, vakuuttivat ja antoivat mustaa valkoisella että hinnoissa ei ole yhtään ilmaan ja centtiäkään ei voi niitä alentaa koska syyt X & Y.
En nyt menisi huutelemaan 13 watin TDP:llä varustettua sirua kiukaaksi, aktiivisen jäähdytyksen tarve on lähinnä ylivarovaisuutta worstcase skenaarioihin jossain amazonin sademetsän ITX-kokoonpanoissa. Der8auerin testien mukaan joku kymmenen sentin tarvikesiili pitää ne lämmöt kurissa ilman mitään sille kohdistettua ilmavirtaa.
Eikä se edes ole oikeasti chipset, vaan Matissen (ja mahdollisesti Vermeerin) IO-siru 14nm:n prosessilla valmistettuna, mikä on vain istutettu chipsetin tehtäviin koska ne ei Ryzeneillä ole tekemässä muuta kuin tarjoamassa lisää liitäntöjä ja sen se hoitaa ongelmitta.
Töh täh, näissähän AMD on täysin ylivoimainen
Tai no prosessori suuriman osan I/O:sta tuo, mutta miksi sinne piirisarjan taakse edes haluaa laittaa juuri mitään? Toisin kuin toisella valmistajalla niin AMD:llä halvemmatkaan piirisarjat eivät juuri rajoita prosessorin ominaisuuksia. PCIe 4.0 jos kaipailee niin AMD (ja sen piirisarjat) tarjoilee, budettialustan kellotuksen kanssa sama ja taitaa kokonaisuudessaankin olla enemmän pci-e kaistoja AMD-puolella
katso liitettä 454579
Niimpä Aika erikoista lueskella jotain me Inteliläiset jne…miten voi fanittaa jotain yhtiötä? Itse fanitan sitä mikä on nopein ja pikään oli Intelin prossuja mutta kun AMD teki Zenin niin vaihdoin sen koska se on parempi. Ei sillä ole mitään tekemistä sen kanssa kuka sen teki, kunhan on parempi. Aina ihmetellyt tätä eriskummallista firmafanittamista? Nyt koneessa on Nvidian näyttis ja AMD:n prossu mutta joskus on ollut toisin eli, Intelin prossu ja AMD:n näyttis Nyt kun tuo 3000 sarjan Nvidia tuli niin odottelen AMD:n Navi2:sen julkkarit ja sitten katson kumman laitan ja samalla saan esim. tuon Nvidian näyttisen ilman näitä ongelmia mitä nyt noiden kanssa on ollut. Pitää vaan toivoa että Navi2:nen olisi kilpailukykyinen vs. 3000 sarja niin saatais hintakilpailua sinnekkin.
Oudoksi homma menee silloin kun aletaan toivomaan tuhoa muille ja perustellaan mitä tahansa pelkän oman agendan perusteella. Varsinkin kun aletaan käyttämään kieltä joka sopii enemmän ihmisiin kuin yhtiöihin joissa työskentelee tuhansia ihmisiä yhteistyössä.
Eli minun nähdäkseni saa fanittaa, mutta antifanittaminen ei kyllä hyödytä ketään ja tekee näistäkin keskusteluista välillä tylsää luettavaa.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä