Uusien iPad Pro -taulutietokoneiden ohella Apple esitteli eilen illalla WWDC-tapahtumassaan iOS-mobiilikäyttöjärjestelmänsä version numero 11. Kuten tavallista, yritys mainostaa sen olevan iOS:n suurin päivitys tähän mennessä.
Siri-virtuaaliassistenttia on uudistettu muun muassa uusilla, luonnollisemmilla mies- ja naisäänillä. Koneoppimisen ja tekoälyn avulla Siri kykenee rytmittämään puhettaan ja käyttämään erilaisia äänenpainoja ja korkeuksia luonnollisen oloisesti. Virtuaaliassistentilta onnistuu myös englanninkielisten sanojen kääntäminen espanjaksi, italiaksi, kiinaksi, ranskaksi ja saksaksi. Siri osaa myös ehdottaa esimerkiksi käyttäjän selaamia aiheita käytettäväksi muissa sovelluksissa.
Kamerasovellusta on päivitetty mahdollistamaan OIS:n, True Tone -salaman ja HDR:n käyttö myös Portrait-kuvaustilassa. Loop and Bounce -ominaisuus mahdollistaa ikuisesti itseään toistavien videopätkien luonnin ja pitkällä valotusajalla saadaan puolestaan tallennettua liikettä. iPhone 7- ja 7S -puhelimet saavat käyttöönsä uuden HEIF-tiedostoformaatin (High Efficiency Image File Format), mikä pienentää kuvien vaatimaa tilaa puhelimessa.
Ilmoitusvalikko on jatkossa saatavilla myös lukitusnäkymästä. Valikkoon pääsee käsiksi tuttuun tapaan vetämällä sormella alas näytön ylälaidasta. Ohjauskeskus tukee iOS 11:n myötä käyttäjän kustomointia. Kukin käyttäjä voi siis itse päättää, mitkä tehtävät ovat näkyvissä Ohjauskeskuksessa. QuickType-näppäimistöä on uudistettu parantamalla yhden käden kirjoitusta. Jatkossa näppäimistön saa keskittymään lähelle käytetyn käden puolta painamalla pitkään emoji-näppäintä ja valitsemalla sen jälkeen yhden käden käyttö.
App Store on jatkossa jaettu kolmeen välilehteen: Tänään, Pelit ja Apit. Tänään-välilehdellä keskitytään yleisiin App Storea koskeviin uutisiin ja tapahtumiin, kun Pelit- ja Apit-välilehdet jakavat sovellukset nimiensä mukaisesti peleihin ja appeihin helpottamaan kaupan selailua.
Pienempiä iOS-uudistuksia ovat puolestaan tuki Apple Pay -maksuille Messages-sovelluksessa ja Do Not Disturb -tila autolla ajaessa. Käytettäessä DND-ominaisuutta puhelin tunnistaa kun käyttäjä ajaa autoa ja estää esimerkiksi puhelujen, tekstiviestien ja ilmoitusten näyttämisen.
iPadeille pyhitettyjä iOS 11 -ominaisuuksia ovat muun muassa uusi Dock-sovellusvalikko, Tiedostot-sovellus, Vedä ja pudota -ominaisuus sekä paranneltu moniajo.
Myös macOS:stä tuttu Dock-sovellusvalikko toimii iPadeilla jatkossa niin työpöytänäkymässä kuin sovelluksissakin. Sovellusvalikko on helposti kustomoitavissa omilla suosikkisovelluksilla, jonka lisäksi se näyttää muutaman kontekstiriippuvaisen sovelluksen nopeuttamaan moniajoa.
Tiedostot-sovellus tuo vihdoin helpon tiedostoselaimen myös iOS-laitteille. Sovellus tukee paitsi paikallisia ja Applen iCloud Drive -pilveen tallennettuja tiedostoja, myös ulkopuolisia pilvipalveluita kuten DropBox, Google Drive ja OneDrive. Tuettuna on myös iPadien uusi Vedä ja pudota -ominaisuus, eli esimerkiksi tiedostojen raahaaminen sovelluksesta toiseen.
iPadien Quick Type -näppäimistöä on parannettu pyyhkäisyeleillä. Jatkossa numerot, symbolit ja välimerkit saa kirjoitettua pyyhkäisemällä oikeaa kirjainta alaspäin ilman, että käyttäjän tarvitsisi erikseen hypätä erikoismerkkinäppäimistön puolelle.
Moniajoa on helpotettu mahdollistamalla esimerkiksi toisen sovelluksen avaaminen nykyisen rinnalle suoraan Dock-sovellusvalikosta. Sovellukset voivat jatkossa myös kellua toisen sovelluksen päällä Split Viewin sijasta ja sovellusvaihtaja muistaa ”paritetut” ohjelmat.
Lisätty todellisuus tulee nyt myös Applen iOS-laitteille ARKit-sovelluskehyksen myötä. ARKit mahdollistaa muilta alustoilta tutut lisätyn todellisuuden kokemukset, kuten pöydän päälle sijoittuvat pelit. Ominaisuutta esiteltiin pyörittämällä kylää ja taistelukohtausta lavalle asetetun pöydän päällä samaan aikaan kun kuin iPadia liikuteltiin ympäri pöytää.
Uusi iOS 11 tulee saataville välittömästi Develper Preview -kehittäjäversiona ja virallisena kuluttajaversiona myöhemmin ensi syksynä. iOS 11 tukee iPhone 5s:ää ja sitä uudempia malleja, iPad Airia, iPad mini 2:sta, 5. sukupolven iPadia ja niitä uudempia iPad-versioita sekä 6. sukupolven iPod Touchia.
On hyviä ominaisuuksia. Houkuttais melkein ladata beta ekaa kertaa ikinä.
Dock ja multitasking vaikuttavat hyviltä muutoksilta ja file manager vuosia kaivatulta. Pitänee laittaa beta testiin jossain vaiheessa.