Gigabyten SSD-rintamalla on tarjolla PCIe 4.0 -väyläinen M.2-SSD-asema sekä RAID-konfiguraation neljällä asemalla mahdollistava lisäkortti. Adatan vaihtoehto tarjoaa peräti 8 Tt:n maksimikapasiteetin, mutta tulee markkinoille vasta ensi vuonna.

Corsair sai kunnian olla ensimmäinen PCI Express 4.0 M.2 -SSD-aseman julkaissut yritys, mutta ainoaksi se ei jäänyt. Computex 2019 -messuilla Corsairin lisäksi ainakin Gigabyte julkaisi oman PCIe 4.0 -SSD-asemansa, Adata esitteli omansa prototyyppiä ja Patriot kertoi julkaisevansa PCIe 4.0 M.2 -SSD-aseman vielä tämän vuoden aikana.

Gigabyten uusi SSD-asema kantaa nimeä Aorus NVMe Gen4 SSD ja se tulee saataville 500, 1000 ja 2000 gigatavun kapasiteeteissa. M.2-liitäntäinen asema hyödyntää PCIe 4.0 x4 -väylää, Phisonin PS5016-E16 -ohjainpiiriä ja Toshiban BiCS4-NAND-piirejä. Sen luvataan kykenevän peräti 5000 Mt/s:n perättäisluku- ja 4400 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksiin. io-techin nappaaman kuvan perusteella lupaukset täyttyvät, sillä CrystalDiskMark-testiohjelmassa SSD ylsi 5015 Mt/s:n luku- ja 4458 Mt/s:n kirjoitusnopeuksiin.

SSD-asema on varustettu täyskuparisella lämmönlevittäjällä ja LAIRD-lämpötyynyillä. Gigabyte on lovittanut lämmönlevittimen kasvattaakseen sen pinta-alaa. Lovituksen myötä lämmönlevittäjä on voitu pitää verrattain matalana.

M.2-SSD-aseman lisäksi Gigabyte esitteli messuilla Aorus AIC Gen4 SSD -laajennuskorttia. Täysmittaisen näytönohjaimen kokoluokkaa oleva PCIe 4.0 x16 -väyläinen laajennuskortti pitää sisällään paikat neljälle M.2-SSD-asemalle, jotka voidaan asettaa esimerkiksi RAID-0-tilaan maksimaalisen suorituskyvyn takaamiseksi. io-techin nappaamassa kuvassa koko paketti ylsi liki 15400 Mt/s:n perättäisluku- ja noin 15500 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksiin.

Adatan esillä ollut prototyyppi poikkeaa massasta, sillä se ei käytä Phisonin vaan Silicon Motionin ohjainpiiriä. SM2267-ohjainpiiri tukee DDR-välimuistia ja SLC Caching -ominaisuutta, jossa kutakin solua kohdellaan SLC-tyyppisenä niin pitkään kuin se on mahdollista, jonka jälkeen ne käyttäytyvät kuin MLC-solut, sitten TLC-solut ja lopulta QLC-solut. Parhaimmillaan 8 Tt:n kapasiteetin tarjoavan SSD-aseman luvataan pystyvän parhaimmillaan 4000 Mt/s:n perättäisluku- ja 3000 Mt/s:n -kirjoitusnopeuksiin sekä 400 000 IOPSin satunnaisluku- ja -kirjoitusnopeuksiin. AnandTechin mukaan SSD-asema tultaisiin julkaisemaan joskus ensi vuoden alkupuolella.

Lähteet: Gigabyte, AnandTech

This site uses XenWord.
;