Fractal Design on juuri julkistanut kuudennen sukupolven version suositusta Define R -miditornikotelostaan. Uutuusmalli on pysynyt ulkoisesti tutun näköisenä, mutta uudistunut sisältä lähes täysin. Ulkomitat ja perusidea ovat silti pysyneet edelleen samoina – kyseessä on monipuolisesti muokattavissa oleva äänenvaimennettu kotelo hillityllä ulkonäöllä.
Define R6:n suurimpia uudistuksia ovat uusi kolmannen sukupolven ModuVent-kattopaneeliratkaisu, sisustan välipohja, yksittäiset levykelkat sekä modulaarinen sisustan etuosan toteutus. Kylkipaneeliksi on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla myös lasinen vaihtoehto. Jäähdytyksestä huolehtii vakiona kolme 140 mm tuuletinta ja tuulettimien nopeutta voi ohjata 9-paikkaisen PWM-säädinhubin kautta.
Define R6:n tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 543 x 233 x 465mm (S x L x K)
- Paino: 12,4 kg
- Materiaali: Teräs, muovi, alumiini, lasi
- Yhteensopivat emolevyt: E-ATX, ATX, micro-ATX, mini-ITX
- 2,5/3,5 tuuman levypaikat: 6 kpl
- 2,5 tuuman levypaikat 2 kpl
- Laajennuskorttipaikat: 7 + 2 kpl
- Lisäkorttien maksimipituus: 440 mm
- ATX-virtalähteen maksimipituus: 300 mm
- Prosessoricoolerin maksimikorkeus: 185 mm
- Tuuletinpaikat: 2 x 140 mm tai 3 x 120 mm edessä, 1 x 120/140 mm takana, 3 x 120/140 mm katossa, 2 x 120/140 mm pohjassa
- Tuulettimet: 3 x 140 mm Dynamic X2 GP14
- Jäähdytinyhteensopivuus: 120 mm takana; 240 tai 280 mm pohjassa; 240, 280 tai 360 mm edessä; 240, 280, 360 tai 420 mm katossa
Define R6 tulee kauppoihin vuodenvaihteen tienoilla 129,99 euron lähtöhintaan. Lasikylkisen version suositushinta on 149,99 euroa. Värivaihtoehtoja ovat kokomusta, musta-valkoinen, valkoinen sekä gunmetal-harmaa.
io-tech julkaisee Define R6 -testiartikkelinsa lähituntien aikana.
Lähde: Fractal Design
Tuli kyllä yllätyksenä, vasta huomasin kun Jimm’s oli pistänyt Instagramiin tästä kuvaa.
Artikkelia odotellessa. :tup:
Artikkeli tulossa tunnin-parin sisällä.
Kuudes kerta toden sanoo, vai? Noh, v-mount näytönohjaimelle on ihan mielenkiintoinen.
Ei tuo valkoinen näytä hyvältä… Mitään täysvalkoista ei ole, vaikka tuossa niin lukee. White (mustavalkoinen) , Black, Gunmetal ja Blackout. Joku toinen voi selittää, mitä eroa on Black ja Blackout, mutta ei niissäkään valkoista ole..
—
Tämä julkaisu kyllä selittää, miksi Fractal Design R5 on ollut alennuksissa koko loppuovuoden.
—
Define C on jo ostettu ja näyttää edelleen paremmalta valinnalta.
Pelkässä Blackissa on levykelkat, pci-e-suojat ja tuulettimet valkoisia. Blackoutissa nekin mustia.
Aika kökön näköinen mustakin tuo tumma etupaneeli muuten valkoisessa kotelossa. Levykelkoista yms. vastavärisinä olen vielä pitänyt.
Täytyy jopa harkita tästä phanteksista vaihtoa… mutta ehkä sitten kun tulee myös uutta (ei titan voltaa) nvidian näyttistä sekä intelin kiveä (z390?)
Ihmettelen että miksi tässä on laitettu jokaiseen tuuletinaukkoon tommonen takuulla suhinaa aiheuttava rivasto? Katossa on ihme "top-grill" ritilähirviö, ja samoin toi etuosan ilmanotto joka tulee noiden etupaneelin kylkien läpi; tiheä rivasto jossa 'rivat' tai puolat on vielä tommosia lättänöitä suhinasiipiä.
Mulla on ollu FD-define 2 ja 4, molemmista oon dremelillä leikannu noi etupaneelin kylkien ilmanottojen suhinasiivet: VEKS! ja sillon painetuottoset tuulettimet (gentlet, vardarit) on hiljentyny todella paljon. Toi tuo heti semmosen järkyttävän "SSSHUUUUUUUUUUU"-huminan mukaan jos frontissa ropelit työntää ilmaa yhtään reippaamin, esim. gentlet ja vardarit tai ML't siinä n. 1000rpm tienoilla. Muutenhan tuulettimet on noilla kierroksilla suhteellisen hiljaiset vielä, mutta se ilmamäärä mikä alkaa liikkua on jo melko reipas ja samoin paine millä ilmaa työnnetään -> säleiköt, rivat, kehikot ilmavirrassa suhisee jo korvin kuultavasti.
Jaaha, ei ole sitten USB 3.1C-tukea vakiona etupaneelissa vaan se pitää ostaa erikseen. Kyllä tänä päivänä julkaistava uusi kotelo pitää sisältää sen vakiona.
Uusi kotelo on hankintalistalla, mutta liian pienihän tämä on, kun haluan Full Towerin. Ei taida Define XL R3:sta olla tulossa koskaan…
Blackout on täysin musta kaikkialta. Blackissä on jotkin sisäosat valkoisia, mm. tuulettimien lavat. Muuta eroa ei taida olla.
Blackissä on valkoiset yksityiskohdat sisällä, Blackoutissa on kaikki mustaa. Kyllä ne erot aika nopeasti selviää, kun vähän valmistajan sivuja selailee.
Gamers Nexus myös tehnyt kotelosta arvostelun:
Ei tuota voi ainakaan monipuolisuuden puutteesta moittia! Mukana on suht kaikki mikä on kuuminta hottia näyttiksen esillepanosta alkaen, ja mikä yllättävintä 5,25″ asemapaikasta ei ole kuitenkaan tingitty.
Seuraava koppa on siinä, värinä gunmetal.
GN:n artikkelista joitakin poimintoja;
Steve mainitsee että FDr6:ssa on rajoitettu 'keulan' (front) ilmanvirtaus, koska ilmanottoaukot on vain sivuissa. Mutta ei miinusta pojoja arvostelussa tuosta, koska koteloa markkinoidaan hiljaisena, eikä hyvänä jäähdytykseen. Mittasi kuitenkin että ilman kiinteää etupaneelia CPU:n lämpötila tippuu 10'C.
Tässä vertailua muihin viimeaikoina testattuihin koteloihin:
Lisäksi GPU:n lämpötilamittaukset. Näistä voi huomata että ei kannata asentaa näytönohjainta tohon lisävarusteena (40-dollaria FD:n riseri) myytävään 'vertikaalipaikkaan'; lämpötilat nousee n. 20'C 😀
Tässä vielä GPU-lämmöt verrattuna muihin testattuihin koteloihin:
Ja lopuksi vielä äänentasoista käppyrä:
Laitetaan nyt tänne muutama video lisää kun näitä vastaan tuli.
Level1techs:
Jayztwocents:
Ihmeen pitkään meni Fractalilla saada Define -sarjaan eATX tuki. Tavallaan toivoin, että Define S olisi uudesteltu lasilla ja eATX, mutta tämähän kelpaa myös vallan hyvin.
Vaikuttaisi varmasti jonkin verran etupaneelin rakenteelliseen tukevuuteen & kestävyyteen, jos noita ritilöitä ei olisi sivuissa. Täytyy muistaa, että kun kyse on kuluttajatuotteesta, pitää sen kestää ja toimia varsin monenlaisessa käytössä ja olosuhteissa.
Jooh! Tässä vois olla se kotelo. E-atx ja psu shroudi. R5 oli ihan jees, mutta nuo siitä jäi puuttumaan. Suhinat sitten tosiaan dremelillä vähemmäks! Tuntuu että jokaista koppaa joutuu jonkun verran aina saksimaan, ennen kun siitä saapi mieluisan…
Aika kaukaa haettu, itse en huomannut mitään rakenteellista eroa kun dremelöin noi kahdesta edellisestä kopasta pois. Rakenteellinen jäykkyys tohon etupaneelin tulee noista kiinniketapeista millä paneeli on kiinni 'keulassa'. Noi sivut on vaan 'helmat'.
Tältä videolta näkee hyvin tuon rakenteen:
Tämä kaveri ei leikkaa kylkiä auki, vaan tekee meshi-aukon. Mutta kun kattoo ton kohdan missä tekee ton keulareiän, niin näkee noi tukitapit ja sitten kun laittaa paikalleen niin voi silmällä katsoa että eipä ne helmat mitään siinä tee, kaikki lujuus ja rakennetuki tulee niistä tapeista jotka napsahtaa kiinni & paikalleen.
Kyllä tiedän etupaneelin rakenteen, koska kaikki Define R -mallit olen omistanut ja nytkin on käsien ulottuvilla sekä R5 että R6. Noiden etupaneelin reunojen on oltava rakenteeltaan sellaiset, että peruskäyttäjä voi etupaneelia irrottaessaan niistä huoletta nykäistä, ilman että ne menevät käsiteltäessä rikki/poikki. Mielestäni noiden runkoa vasten tulevien reunojen rikkoontumisvaara kasvaa merkittävästi, jos ritilät poistetaan.
Täytyy nyt huomioida, että vaikka sinä ja minä harrastajana ymmärrettäisiinkin miten etupaneelia kannattaa käsitellä, eivät kaikki käyttäjät osaisi varoa tuollaisia seikkoja. Täten valmistajien on suunniteltava tuotteensa varman päälle.
Eikö tota etupaneelin poistamista vastaa vaan tuo oven avaaminen? Sillonhan tuulettimilla on suora pääsy vapaaseen ilmaan vai ymmärsinkö jotain väärin?
Aika pitkälti vastaa juu.
Eroaako IO:n testikokoonpano sitten kuinka paljon GN:n skylake-benchistä? GN:n testimetodologia on tosi hyvin ja läpinäkyvästi selitetty:
sekä myös validoitu: GN's Thermal Testing Put to the Test in a Thermal Chamber – Validating Our Methods
Virallisestihan R5:een ei tosiaan E-ATX emo mahdu, mutta todellisuudessa kyllä mahtuu, fitti on aika tiukka mutta itselläni on em. setti (eli R5 ja E-ATX emo sisällä)
Juu, mullaki oli toi Gigabyten emo siinä kiinni, mut kyllä sen reuna oli ihan siinä kanttauksessa kiinni. Oisko joku pari milliä jääny väliä. Sata-piuhoja ei oikein mahtunu kunnolla enää vetämään noista läpivienneistä.
Siellähän se testikokoonpano ja testimetodit artikkelissa lukee, eikä ole koskaan tullut palautetta, että jotain oleellista olisi jäänyt epäselväksi. Aika vastaavalta tuo lainaamasi kuvaus pääpiirteittäin vaikutti.
Toki kaikenlaista yksityiskohtaista (viitaten esim virransyötön mittauksiin ja uusien metodien kehittelyyn) sitä mieluusti testaisi jos olisi aikaa ja resursseja, mutta se ei vaan nykyisellään ole valitettavasti taloudellisesti järkevää. Mielestäni jo Sampsan lämpökamerakuvat ovat iso plussa monen muun sivuston testeihin verrattuna.
R4:n toimii edelleen hyvin niin ei viitsi vaihtaa. En muuten kyllä koskaan ole huomannut mitään etupaneeli-reunarivoituksen suhinaääniä. Itsellä kaksi Noctua 140mm etutuulettimina, normaalisti siinä 900rpm paikkeilla pyörivät jos ei nyt kone ole liikaa kuumunut.
Jonkun verran näköjään inflaatio purrut hintoihin, katsoin että '12 maksoin 99€ R4:sta.
Sama juttu R4:sen kanssa ja 140 mm Noctuat myös @ 900rpm, vaikka ei sillä sinäänsä merkitystä minkä valmistajan tuulettimet. Kyljessä joutuu korottamaan imevää puhallinta 10–15mm, koska mesh-aukosta aiheutuu muuten huomattavaa sivuääntä kuten yleensä. Tietty sen voisi laittaa puhaltamaan ulos jolloin ongelmaa ei olisi tai se olisi pienempi, mutta haluan mielummin ylipaineen kotelon sisään omassa tapauksessani. Lisäksi en halua ottaa sitä riskiä, että sivukyljestä ulos puhaltava tuuletin heikentää jäähdytystä ja sen toteaminen vaatisi taas testimittauksia GPU:n ja CPU:n osalta.
Olettaisin korotetun sivutuulettimien tapauksessa saadun datan perusteella, että etupaneelin sivuaukot eivät ole se ongelma, sillä ilmavirtaus kussakin välissä on sangen pieni, koska etäisyyttä ja avoinaista konkonaispinta-alaa on paljon. Todennäköisesti tämä johtuu jostain aivan muusta aerodynaamisesta seikasta. Jokatapauksessa voin empiirisesti voin todeta, että puhaltimen aivan edessä oleva säleikkö saattaa aiheuttaa ääntä silloin, kun tuuletin imee ilmaa sen läpi.
Eihöhän tulla hinta 20-30 laske kun ensimmäinen puoli vuotta on takana.
Nykyaikaa ottaa rahat pois niiltä jotka haluaa maksaa.