PCI Express 5.0:n ja ATX 3.0:n mukana markkinoille seilannut 12VHPWR on karauttanut karille heti alkumetreillään, kun käyttäjät ovat alkaneet raportoimaan syystä tai toisesta sulaneista liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Liitin tuli käyttöön jo 3090 Ti -mallistossa, mutta ongelmat eivät ainakaan tuolloin nostaneet vielä päätään samalla tapaa, vaikka edelleen puhutaankin ilmeisesti vain noin 0,1 %:n tai alle vikaantumisprosentista.
12VHPWR-liitinten sulamisongelmaa on tutkittu useilla eri tahoilla ja ilmoille on noussut jo lukuisia erilaisia potentiaalisia selityksiä ongelmille. Tuoreimpien käänteiden myötä näyttää siltä, että Gamers Nexus on löytänyt tiensä sylttytehtaalle rikkoutuneiden laitteiden tutkintaan erikoistuneessa testilaboratoriossa työskentelevän seuraajansa tuella. Tekniikkajeesukseksikin tituleerattu GN:n Steve haastatteli matkalla myös muun muassa kaapeli- ja näytönohjainvalmistajia.
Gamers Nexuksen testeissä hakattiin pitkään päätä seinään, koska lukuisista eri liittimistä ei oltu saatu yhtä ainutta sulamaan, ei edes silloin kun liittimestä fyysisesti poistettiin neljä 12 voltin pinniä ja koko 600 watin kuorma pakotettiin kahden pinnin läpi. Todelliseksi syyksi paljastui jo aiemminkin spekuloidut käyttäjävirheet liittimen kiinnittämisessä, johon oman lisänsä tuo itse liitinten laatu, mutta oman palautteensa saa myös liitinten suunnittelijat. Eikä turvassa ole tällä hetkellä yksikään 12VHPWR-liitin, oli se adapterissa tai suorassa kaapelissa virtalähteeltä.
GN:n tutkimusten mukaan liitinten sulaminen aiheutuisi erittäin huonosti asetetuista kaapeleista yhdistettynä ”roskiin” liittimessä. Niin sanottuja roskia liittimeen voi kuitenkin päätyä jopa täysin oikein asennettujen liitinten kanssa, sillä tutkimuksissa havaittiin sekä itse liittimen koteloinnin kappaleita että GPU:n puoleisen liittimen pinnistä irronnutta metallia. Pinnin pitäisi oletuksena tehdä kontaktinsa tulppaaniliittimen pienehköistä ”kuhmuista”, mutta roskien myötä kontakti voi löytyä myös suoraan pinnien päädystä. Roskaa irtoaa luonnollisesti helpommin ja varmemmin, jos liitintä asennetaan vinossa eikä suorassa. Teoriassa nämä roskat voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka liitin olisi asennettu pohjaan, mutta GN:n testeissä tässä ei onnistuttu vaan liittimet sulivat vain huonosti asennettuina.
Käyttäjälle vastuuta vierittävät asennusongelmat kirjaimellisesti näkyivät osassa Gamers Nexukselle lähetettyjä sulaneita kaapeleita, joissa oli havaittavissa merkkejä, joiden mukaan ne olivat jopa 4 mm ulkona liittimestä. Vain osittain asentunut liitin taipuu luontaisesti johdon painon mukana, minkä myötä vinoon menevät pinnit voivat löytää helpommin korkean vastuksen uusia reittejä virralle, mikä saa liittimen lopulta kuumenemaan, sulamaan ja jopa palamaan. Vaikka 12VHPWR olisikin asennettu lähes pohjaan, saattaa johtojen paino ja esimerkiksi johtoja painava kotelon kylkipaneeli vetää sitä pikkuhiljaa lisää ulos liittimestä. Tästä päästään puolestaan suunnitteluvirheeseen, eli varsinaisen lukitusklipsin puuttumiseen. Yksinkertaisen lukitusklipsin avulla käyttäjälle ei pitäisi jäädä epäselväksi, onko liitin asennettu perille asti oikein.
io-tech suosittelee jokaiselle käyttäjälle ylimääräistä huolellisuutta varmistamaan, että 12VHPWR-liitin on asennettu oikein, eli suorassa ja pohjaan asti riskien minimoimiseksi.
https://www.smpspowersupply.com/atx3connectors.htm
Näyttävät olevan +napoja nuo palaneet.
Kuinkahan monessa myynnissä olevassa kotelossa riittää leveys siihen, että jo valmiiksi 15cm tai jopa leveämmän 4090-kortin jälkeen olisi vielä 3,5cm lisää tilaa ennen sivupaneelia? Aikamoinen vitsi koko liitin.
voisiko tässä olla kyseessä se kuuluisa
PULLONKAULA ?
Suurin tehonkuluttava kuluttajaluokan osa ikinä,
ja siihen tehdään tuollainen.
Itse epäilen että siihen ollaan liitetty kaksi 8-pinnistä PCI-E liitintä,
ja ne on laitettu niillä haarautuvilla osilla kiinni ne loput paikat.
Ei.
Nää ongelmat ovat tulleet ilmi yllättävän nopeasti, kun kuitenkin alunperin oltiin spekuloitu että noi liittimet voisivat ajan myötä kulua ja sitä kautta tulla ongelmia. Toivottasti paremman tietoisuuden myötä noiden herkkyydestä, tilanne hieman paranee.
Linkin perästä puuttui "l".
4×8 pin kestää paremmin kuin tuo yksi nippu, jos muutoin ovat samantasoisia laadultaan.
Nää osumaa ottaneet kohdat ovat tuon liittimen, ja näytönohjaimen välissä. Se 4×8 pin on toisessa päässä. Tuossa uutisen kuvassa tuo liitin on kauttaaaltaan kärsinyt lämmöstä.
Vaan piirilevyllä olevia johtimia,
joihin saa sitten ne 4 x 8 pinnistä PCI-E liitintä kiinni.
Sellaisia lisäpalikoita siis, ettei piuhat taitu, ja sähkö ja mekaaninen kontaktinen "täydellinen".
Niitä saa sitten ostaa kaupasta erimallisia mihin suuntaan haluaa ne lisä piuhat menevän.
Ennustan minä.
Tuo voisi olla kumppaneille ihan kiva tapa kiertää paskaliitin. Backplateen ruuveilla kiinni kulma-adapteri millä suoraan 4x8pin kiinni.
Miten nuo mahtaa kestää valmiskoneissa kuljetukset, jos noin herkkiä?
Ei se kortilla oleva liitin tiedä miksi on vinossa. Toki neljällä kaksipäisellä pcie 8-pin johdolla saa varmasti enemmän vääntöä jo ihan painon takia adapterin kanssa kuin suoralla vedolla.
Mr Kirchhoff on hereillä.
Kaksi haarautuvaa 8 pinnistä pitäisi riittää 2 x 300W. Tai jossain on oikaistu.
Ihmettelin näiden 4090 korttien virtaliittimen paikkaa, että miksi ei ole kuten evgan ftw3 3090ti:
On mentävä. Ei tulipaloriskiä voi käyttäjän harteille sysätä sen jälkeen kun on osoitettu että liitin on susi ja vaarallinen.
Virtakaapelit on nykyään aika jäykkää jötköä, vääntävät liitintintä pienessä kotelossa väärään suuntaan jolloin kontakti on huono.
Tuohon on ratkaisuna mitä äsken tosissani "vitsailin", piirilevylle juotetut liittimet joihin menee PCI-E 8 pinniset liittimet kiinni.
Adapteri piirilevy liitin joka ei kärsi noiden piuhojen mekaanisesta vedosta, ja sitä kautta huonosta sähkösestä kontaktista.
Ja vaikka kärsisi, on parempi että se liitinpala sulaa eikä se 3D-kortin-liitin.
Tehokkaampaa saada ilma menemään kortin lävitse. Tuossa käytännössä niin ei tapahdu ja muutenkin turhan pitkä PCB.
Tuossa on vaan se ongelma että noi kortit ovat jo aika hemmetin pitkiä. Harvemmalla on koteloa johon mahtuu joku 40 senttinen halko.
Olisivat suosiolla tehneet liittimen kokoa paljon suuremmaksi ja silti olisi ollut paljon parempi ratkaisu mitä vanha 8pin liitin.
Saa toivoa että tulee uudempi revisio tästä ja kuoppaavat nopeasti nykyisen mallin mutta sitä tuskin tullaan näkemään kun standardit näyttävät liikkuvan virtapuolella todella hitaasti.
Todennäköisesti paskaa laatua, joka johtaa kypsymiseen, kun vähän taivuttaa..
Noita tulee kypsymään paljon, jos laatu ei parane.
Ongelma on mitä suuremmalla todennäköisyydellä naaraspuolen liittimessä..
USB-PD:ssä nostetaan jännitettä aina 48V asti. Riittää ohkasetkin piuhat kun virtaa menee vähän.
Miten tuota edes korjaa? Vaihtoehtoisia vanhoja liitinmalleja ei ihan helposti juoteta valmiille piirilevyille, jotka on suunniteltu käyttämään noita uusia hienouksia. Joutuvat keksimään uuden valmiiksi taivutetun liittimen ja lähettelemään niitä asiakkaille? Jos menee pitkäänkin, niin voivat joutua tekemään takaisinkutsun joka tapauksessa. Vähän epäilen, että Jenssen vetkuttelisi sen kanssa pidempään, kuin asiakkaiden johdot kestää.
Ainut "varma korjaus" olisi jatkaa johdon liittimen kotelointia se 3-4cm pidemmälle. Eihän se ongelma siis ole siinä piirilevyn liittimen päässä vaan johdon, jota taivutellaan.
Tokihan näytönohjain on vähän liian pitkäkin massiivisen jäähyvaatimuksen vuoksi, joten vaikeaa sitä virtaliitintä on sinne näytönohjaimen päätyyn on laittaa (varsinkin, kun piirilevyt on pitänyt jättää suhteellisen lyhyeksi jäähdytysilman läpivirtauksen mahdollistamiseksi.
Tälläkin foorumilla on nähty eri ketjuissa keskusteluja siitä, miten 4090:aa pitää melkeinpä rasvata että se saadaan upoamaan johonkin pieneen tai keskikokoiseen koteloon, ja millejä pitää laskea työntömitalla että sopiiko vai ei. Tai sitten on pitänyt poistaa levykelkkoja tai ääritapauksessa jättää kotelon sivupaneeli laittamatta kiinni.
Hyvät ihmiset – hankkikaa riittävän suuri kotelo! Ei sen pitäisi olla kustannuskysymys, jos rahaa on RTX 4090:aan riittänyt. Eivät ne tilavat kotelot kovin kalliita ole.
Jos kotelo on riittävän suuri, niin silloin niitä kaapeleita ei ole tarpeen taivutella liian tiukasti.
Ylimääräistä työtähän se vaatii varsinkin, jos oma kokoonpano on hienosti viritetty nykyiseen koteloon sopivaksi.
Omassa kotelossani tämä ei tulisi esteeksi, mutta en näe mitään syytä sijoitaa 2-2,5K€ näytönohjaimeen. En, vaikka sillä pyörittäisi simuloitua aurinkokuntaa aidoilla RT-efekteillä.
katso liitettä 980946
Osa ihmisistä vetää virtajohdot näyttiksen yläpuolelta ja osa alapuolelta kotelosta riippuen, jolloin toiseen suuntaan osoittava liitin olisi aika iso ongelma.
Luultavasti tämä sekoilun vuoksi mahdollisen RTX Titan (Ada) julkaisua lykättiin tai jopa peruttiin. Nvidia RTX Titan Ada reportedly canceled after it melted PSUs, tripped breakers
Kyse ei ole mistään "emme tieneet"-asiasta, vaan tässä on selvästi asian vähättelyn merkkejä.
Saa nähdä missä vaiheessa TUKES kiinnostuu asiasta.
Another GeForce RTX 4090 16-pin Adapter Bites The Dust
http://www.tomshardware.com
katso liitettä 980961
Mitä TUKES tuolle voi tehdä?
Vaikka kieltää liittimellä varustettujen laitteiden myynnin?
Nyt on sitten (kiitos Nvidia!) varoiteltava ja jopa niin huono näytönohjain että se saattaa jopa syttyä tuleen… Täytyy toivoa ettei AMD tai Intel tee yhtä huonoa näytönohjainta rahan himossaan kuin Nvidia.
Riipuu millanen se L liitin on tehty.
katso liitettä 981003
Sitten mikäli kaipaa vielä parempaa jäähdytystä niin seuraava askel
katso liitettä 981010
Eiköhän se ole vain tuo taitos mikä vääntää pinnejä ja resistenssi kasvaa vähemmän vääntyneille liikaa.
katso liitettä 981011
PCI-SIG testasi myös liittimen vapaassa ilmassa mikä ei vastaa alkuunkaan tilannetta jossa kortti on kotelossa kotelon sisäisen ilmankierron varassa. Siellä peruslämpi eli liitinrunko + PCB + jäähyrivat vieressä voi olla jo helposti +50C ja siihen ei vielä sisälly liittimen ylimenovastuksen aiheuttama lämpeneminen.
Tuo että liitin sulaa vapaassa ilmassaki noin herkästi on kyllä multifail.
Lisäksi jos liitintä ei saa taivuttaa, miksi siinä ei ole jonkinlaista estoratkaisua (esim putki tms) joka estää taipumisen? Toteutus toki näyttäisi varsin typerältä, koska sen mahduttaminen koteloon kuin koteloon olisi varsin haastavaa.
Korvaako kotivakuutus, jos koko kerrostalo palaa ?