PCI Express 5.0:n ja ATX 3.0:n mukana markkinoille seilannut 12VHPWR on karauttanut karille heti alkumetreillään, kun käyttäjät ovat alkaneet raportoimaan syystä tai toisesta sulaneista liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Liitin tuli käyttöön jo 3090 Ti -mallistossa, mutta ongelmat eivät ainakaan tuolloin nostaneet vielä päätään samalla tapaa, vaikka edelleen puhutaankin ilmeisesti vain noin 0,1 %:n tai alle vikaantumisprosentista.
12VHPWR-liitinten sulamisongelmaa on tutkittu useilla eri tahoilla ja ilmoille on noussut jo lukuisia erilaisia potentiaalisia selityksiä ongelmille. Tuoreimpien käänteiden myötä näyttää siltä, että Gamers Nexus on löytänyt tiensä sylttytehtaalle rikkoutuneiden laitteiden tutkintaan erikoistuneessa testilaboratoriossa työskentelevän seuraajansa tuella. Tekniikkajeesukseksikin tituleerattu GN:n Steve haastatteli matkalla myös muun muassa kaapeli- ja näytönohjainvalmistajia.
Gamers Nexuksen testeissä hakattiin pitkään päätä seinään, koska lukuisista eri liittimistä ei oltu saatu yhtä ainutta sulamaan, ei edes silloin kun liittimestä fyysisesti poistettiin neljä 12 voltin pinniä ja koko 600 watin kuorma pakotettiin kahden pinnin läpi. Todelliseksi syyksi paljastui jo aiemminkin spekuloidut käyttäjävirheet liittimen kiinnittämisessä, johon oman lisänsä tuo itse liitinten laatu, mutta oman palautteensa saa myös liitinten suunnittelijat. Eikä turvassa ole tällä hetkellä yksikään 12VHPWR-liitin, oli se adapterissa tai suorassa kaapelissa virtalähteeltä.
GN:n tutkimusten mukaan liitinten sulaminen aiheutuisi erittäin huonosti asetetuista kaapeleista yhdistettynä ”roskiin” liittimessä. Niin sanottuja roskia liittimeen voi kuitenkin päätyä jopa täysin oikein asennettujen liitinten kanssa, sillä tutkimuksissa havaittiin sekä itse liittimen koteloinnin kappaleita että GPU:n puoleisen liittimen pinnistä irronnutta metallia. Pinnin pitäisi oletuksena tehdä kontaktinsa tulppaaniliittimen pienehköistä ”kuhmuista”, mutta roskien myötä kontakti voi löytyä myös suoraan pinnien päädystä. Roskaa irtoaa luonnollisesti helpommin ja varmemmin, jos liitintä asennetaan vinossa eikä suorassa. Teoriassa nämä roskat voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka liitin olisi asennettu pohjaan, mutta GN:n testeissä tässä ei onnistuttu vaan liittimet sulivat vain huonosti asennettuina.
Käyttäjälle vastuuta vierittävät asennusongelmat kirjaimellisesti näkyivät osassa Gamers Nexukselle lähetettyjä sulaneita kaapeleita, joissa oli havaittavissa merkkejä, joiden mukaan ne olivat jopa 4 mm ulkona liittimestä. Vain osittain asentunut liitin taipuu luontaisesti johdon painon mukana, minkä myötä vinoon menevät pinnit voivat löytää helpommin korkean vastuksen uusia reittejä virralle, mikä saa liittimen lopulta kuumenemaan, sulamaan ja jopa palamaan. Vaikka 12VHPWR olisikin asennettu lähes pohjaan, saattaa johtojen paino ja esimerkiksi johtoja painava kotelon kylkipaneeli vetää sitä pikkuhiljaa lisää ulos liittimestä. Tästä päästään puolestaan suunnitteluvirheeseen, eli varsinaisen lukitusklipsin puuttumiseen. Yksinkertaisen lukitusklipsin avulla käyttäjälle ei pitäisi jäädä epäselväksi, onko liitin asennettu perille asti oikein.
io-tech suosittelee jokaiselle käyttäjälle ylimääräistä huolellisuutta varmistamaan, että 12VHPWR-liitin on asennettu oikein, eli suorassa ja pohjaan asti riskien minimoimiseksi.
Ei taida olla montaa koteloa mihin 4090 mahtuisi taivuttamatta kaapelia merkittävästi.
Olen joskus miettinyt et miksi se liitin ei voisi olla kortin takapuolella ja osoittaa vaaka-asennetussa kortissa "ylös". Saisi aika nätin johtovedon.
No niin. AMD ei lähtenyt samaan kelkkaan mukaan.
data-unfurl="true" data-result-id="378262" data-url="https://www.guru3d.com/news-story/nvidia-rtx-4090-right-angle-power-adapter-announced-by-cablemod.html" data-host="www.guru3d.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Nvidia RTX 4090 Right Angle Power Adapter Announced by CableMod
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.guru3d.com
Loistavaa, uskaltaa sitten tulevaisuudessa ostaa AMD:n ja (ehkä) Intelin näytönohjaimia.
On se siinä mielessä, että kortilla oleva liitin rajoittaa sitä, mitä voit siihen tökätä kiinni ja niitä vaihtoehtoja on valmiina varmaan aika rajallinen määrä? Vanhemman mallisiin liittimiin olisi todennäköisesti saatavilla vaikka mitä ratkaisuja, joissa riittää kun soitat kiinan tehtaalle, että tehkääs näitä miljoona nopeasti, mutta näissä ne voi olla vielä piirustuspöydällä.
Voihan se Jensen vetää jostain takataskusta läjä erilaisia valmiiksi taivuteltuja liittimiä tai johtoja, mutta jos tämmöisiä on saatavilla, niin miksi näitä ei sitten toimitettu jo valmiiksi asiakkaille? Voi varmaan olettaa, että jotain tuollaista olisi testattu varhaisessa vaiheessa, mutta sitten luovuttu siitä syystä X. Asiakkaat joiden koteloihin johdot ei mene turvallisesti joutuu odottamaan korttiensa kanssa, että Nvidia valmistaa ison läjän uusia johtoja. Tämä voi kestää aikansa.
Tai sitten toimittavat nykyisen kaltaisia johtoja, joissa kotelointi on jatkettu 4 cm, mutta se olisi aika HV ratkaisu asiakkaille, kun alkuperäinen ongelma oli, että ne aikaisemmatkaan johdot ei mahtuneet koteloon. No, jännä nähdä mitä tapahtuu.
Eikös tuollainen jäykkä putki toimisi vain vipuvartena ja pahentaisi ongelmaa entisestään?
Sehän toimisi oivana vipuvartena vääntämään koko liittimen irti PCB:ltä. Toki olisihan tuo Nvidialle herkullinen ratkaisu kun ei olisi niin pahaa tulipaloriskiä ja voisi pistää tuonkin käyttäjän syyksi.
Kyllähän tässä suurin ongelma on itse liitin ja sen sijainti, eikä niinkään tuo piuha. Isommalla liittimellä ja pinneillä tuota ongelmaa tuskin olisi ja paremmalla sijainnilla voitaisiin välttää nykyisen liittimen vaurioituminen paremmin.
Ei välttämättä, jos liitin olisi esim voimavirtaliitintä muistuttava toteutus. Toki hakemalla kuin hakemalla asiasta saadaan vaikka minkälaisia kauhutilanteita, mutta yleisesti nykyinen toteutus ei riitä ja se näkyy (valitettavasti).
Tälle kyllä repesin Aivan loistava idea muutekin
Näinhän tuolle käy, jollei ratkaisua asiaan tule.
Olisi kyllä hienoa kun Tukes kieltäisi kaikkien tuota liitintä käyttävien laitteiden myynnin.
Kai se teoriassa olisi ihan mahdollista, mutta se nostaisi tosiaan valmistuskustannuksia. Lisäksi standardit ja erilaiset säännökset voi estää tuollaisen tekemisen. Esim. jos olisi kolme liitintä, joista vain yksi kytketään, niin myös kahden muun liittimen pinnit tulevat jännitteiseksi ja se voi olla standardien vastaista, eli ei välttämättä saisi olla PCI-E leimaa tuollaisessa tuotteessa.
Tai sitten käytetään niitä vuosikausia käytössä olleita 8pin liittimiä ja tehdään näyttiksistä vähän vähemmän kuluttavia.
Jos vaikka kommentoijat ihan oikeasti viittisivät edes lukea sen uutisen loppuun mitä kommentoivat
Ehkä valettu 12vhpwr liitin vähentäisi pinneihin tulevaa vääntöä kun kaapelia taivutetaan. Toki tietenkin kalliimpi tehdä.
Siinäpä jollekkin sivustolle/tubettajalle testi ideaa. Valaa tuon 12vhpwr liittimen johtojen pään osittain liitinrungon sisälle ja 10-15mm liittimen perään. Sitten vaan vääntelemään johtoja ja mittailemaan liittimen lämpötiloja.
Tämä on ihan normi meininkiä kaikissa runko+sielu tyyppisissä liittimissä ja niitä on maailmalla kirjaimellisesti miljardeja. Ongelma on mitoitus ja huono mekaaninen suunnittelu.
Muistelen että olit 3dfx fani, Johan se 6000 sarja esitteli lopullisen ratkaisun
Vähän vaillinainen tulkinta ongelmasta. Paremmin toimivien kontaktien ylikuormitus korostuu, mutta ei varsinainen syy, joka on huono kontakti yhdessä tai useammassa liitinkontaktissa. Toki ketjureaktiohan tuosta syntyy, kuten yllä on todettu. Eli virtaa menee yli speksien sellaisista liitoksista, jotka saattavat olla nekin epäoptimaalisessa kontaktissa. Näissä tehohäviöt ilmeisesti kasvavat yli mitoitusten ja reilusti kohonnut lämpötila voi heikentää tilannetta entisestään, kunnes koko liitin leimahtaa liekkeihin. Ilmeisesti 12VHPWR-liitin on kaikkien kontaktien osalta sen verran naftisti mitoitettu, että pelivaraa ei juurikaan ole, jos yhdessä tai muutamassa liitoskontaktissa on huonompi resistanssi?
Lähtökohtaisesti liittimen pitää olla mitoitettu kuormaan soveltuvaksi ja kestää kontakteissa tapahtuvat tehohäviöt. Patterissa tehohäviöt on helppo tehdä hallitusti, mutta liittimissä se on haasteellisempaa, etenkin, jos virrat ovat suuria.
Villi veikkaus on, että juurisyy on tarpeettoman miniatyyrisessä liittimessä, joka ei ole käyttötarkoitukseen optimaalinen. Suunnittelussa ei olla otettu riittävästi huomioon sitä, että kaapeleita joudutaan usein taivuttamaan lähellä liitosta, koska kotelon seinä tulee usein vastaan ja kaapeli viedään usein muutenkin kortin alta. Liitin sietää mekaanista rasitusta huonosti ja heiveröiset kontaktit ovat tälle alttiita (vs. PCI-E 6/8). Lisäksi liittimessä ei ole riittävää ylimitoitusta, joka johtaa todennäköisemmin hallitsemattomaan ketjureaktioon tehohäviöiden osalta. Mitä useammin virtakaapelia kytkee uudelleen, sitä enemmän se kuluu ja sitä enemmän ylimitoitukselle tulee myös tarvetta.
Kunhan se liitin olisi kohtuullisen suorassa sekä asentaessa että paikallaan, ei niillä kaapeleilla pitäisi olla huolta. Noi johdothan on kohtalaisen vahvaa kuparia, sitä pystyy muovailemaan etukäteen, niin ettei siihen liittimeen kohdistu niin suurta vääntöä. Että enemmänkin sitä johtoa on parempi taivuttaa.
Samaten, yleensä näytönohjain asetetaan paikalleen, ja sitten kytketään johto joka on jo toisessa päässä kiinni. Tässä tapauksessa kannattaa kytkeä se johto ensin näytönohjaimeen kiinni, ja sitten vasta virtalähteeseen.
Kyllä kun miettii, tuo liitin on väkisin huono. Ensin juuri ennen julkaisua, kiersi se vuotanut pci sigin varoitteluviesti jossa tämä ongelma oli tullut esille. Nyt sitten kun tavalliset käyttäjät saa näitä käsiinsä, niin huonoimmin sen liittimen kytkeneet saavat ne kärähtämään. Todella herkkä vaurioille, luulisi että Nvidialta tulisi jotain pahoittelua tuosta tilanteesta. Toisaalta vastuukysymyksien takia Nvidia voi vetää tonnin seteli -linjalla ja korkeintaan hiljaa vaihdella kärähtäneitä yksilöitä.
Ei sitä kovin lopulliseksi voi kuvailla kun about kaikki jotka V5 6000:n (ei mikään sarja) onnistuivat hankkimaan lopulta modasivat sen käyttämään Molexia.
Sori, mut ei kaikilla ole täydellistä päivää. Luin kyllä myöhemmin uudestaan koko uutisen.
Ekalla kerralla selasin uutisen liian nopeasti läpi.
Viittasin ulkoiseen virtalähteeseen tietenkin.
Itse tuotteessa ei ole mitään vikaa…
Tiedän toki, ja about kaikki jotka sellaisen kortin sai hankittua (nehän ei ikinä myyntiin tulleet virallisesti) ovat modanneet sen käyttämään ulkoisen sijasta ihan tavallista molexia. Voodoo5 6000:n maksimikulutus oli 60 wattia.
Kun ATX-standardia korotettiin juuri oikein kokonaisen numeron verran, olisi mukaan mahtunut sopivasti suuremman jännitteen linjakin.
Tai jos 12 voltilla halutaan edelleen mennä, olisi sitten voitu tehdä oleellisesti jämerämpi liitinratkaisu. Yhden kuvan perusteella on huono tehdä suuria johtopäätöksiä, mutta ei tuo erityisen jämäkältä näytä näille tehoille.
Laittaa tuotteen myyntikieltoon ja velvoittaa jälleenmyjät keräämään vialliset/vaaralliset tuotteet pois käyttäjiltä.
48VHPWR liitin on jo olemassa standardissa, mutta ei ole vielä päättänyt käyttöön. Olisivat vain nyt samalla suoraan siirtyneet siihen kun lähtivät muuttamaan…. Toki aikamoinen rumba olisi tullut virtalähteiden kanssa.
Tuossa uudessa liittimessä on yhtälailla 6 (12 maat mukaanlukien) pinniä syötettävälle jännittelle kuten on kahdessa kappaleessa 8-pin PCIE-liittimiäkin, mutta sen pinnit ovat pienempiä = vähemmän kontaktipinta-alaa = kestää vähemmän virtaa, joten millä kumman logiikalla siitä on ylipäänsä muka saatu speksattua enemmän virtaa ja miten se missään tapauksessa voi olla parempi valinta?
TLDR: Tämä uutisoinnissa/markkinoinnissa oleva suoranainen valehtelu liittimien spekseistä on turhauttavaa kuluttajien hämäämistä.
Voitaisiin vain siirtyä EPS liittimen käyttöön. Sillä tää koko homma olisi ratkennut jo aikoja sitten. Noissa pro puolen korteissa EPS on ollut käytössä jo vuosia.
8-pin EPS kykenee syöttämään 7A per pinni, eli yhdellä liittimellä 336W.
4-pin EPS liitin 8A per liitin, eli 192W. Ero johtuu siitä että 4-pin liittimessä lämpö pääsee paremmin pois kuin 8-pin, josta syystä 8-pin hiukan alhaisempi.
PCI-e liittimet pilattiin heti alkujaan kun sinne speksattiin mukaan niitä sense pinnejä joita ei koskaan ole oikein kukaan käyttäyt mihinkään muuhun kuin tarjoamaan lisää pinta-alaa nollalle.
Ja nyt tämä nvidian johdolla ajama uusi liitin alkaa vaikutta aika flopilta. Ja syyhän on varsin selvä. Yksinkertaisesti liian pieneen pakettiin pakattu toi liitin. Mitä pienempi liitin, sen vähemmän se kestää mekaanista rasitusta kuten nyt tuntuu toi adapterin taivuttelu olevan varsin ongelmallinen. Johtoja irtoaa pinneistä taivutellessa adapteria joka revikoiden perusteella on varsin jäykkä jöpökkä käytettyjen johtimien + sleevauksien takia.
– 2 x 8-pin EPS liittimellä kortin maksimi kulutus olisi 747W kun PCI-e väylän 75W lasketaan mukaan.
– 8-pin + 4-pin EPS liittimellä kortin maksimi kulutus olisi 603W kun PCI-e väylän 75W lasketaan mukaan.
– 8-pin EPS liitin ja PCI-e väylä niin luku olisi 411W.
Eli yksi EPS liitin riittäisi suurimmalle osalle kortteja, nykyisissä powereissa taitaa monesti tulla jo 2 x 8-pin EPS liitintä.
Ja niille jotka ihmettelee että miksi liittimet ei ole kortin persiissä, niin syynä on historia. Aikoinaan kotelossa oli niin ahdasta kun siellä oli kovalevy ja CD/DVD kelkat että perseessä oleva liitin olisi vienyt liikaa arvokasta tilaa, joten ne virtaliittimet laitettiin sitten kylkeen jossa ne ei vie arvokasta tilaa.
Tästä käytännöstä olisi voitu luopua jo vuosia sitten mutta minkäs teet kun ollaan tapojen orjia. Jälleen kerran pro puolella tämäkin ongelma on ollut poissa jo vuosia tai aina, koska siellä ne liittimet on ollu kortin persiissä.
Tässä on vaan sellainen ongelma että se PCI-e 8-pin kun on speksattu 150W niin helposti käy niin että powerin valmistajat alkaa kitsastella kaapelin pinta-alassa, joten vaikka se itse pinni kestääkin 9A niin kaapeli ei välttämättä kestä.
Ja toi 9A on yksittäisen pinnin maksimi. Kun niitä pinnejä aletaan niputtaa enempi vierekkäin niin se tehonkesto laskee.
Itseasiassa on noita kortteja ollut joissa PCI-E virtaliittimet on ollut siellä kortin päädyssä töröttämässä. Esimerkiksi Asus 9800 GTX+ Dark Knight ja 8800 GTS. Onneksi mahtui kovalevyt kotelossa niin että juuri tuohon kortin kohdalle ei tarvinnut laittaa levyä.
data-unfurl="true" data-result-id="378677" data-url="https://www.igorslab.de/en/adapter-of-the-gray-analyzed-nvidias-brand-hot-12vhpwr-adapter-with-built-in-breakpoint/" data-host="www.igorslab.de" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
The horror has a face – NVIDIA’s hot 12VHPWR adapter for the GeForce RTX 4090 with a built-in breaking point | igor'sLAB
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.igorslab.de
katso liitettä 981831
Luultavasti näin, mutta jotenkin pistää miettimään että kun kerran laatuongelma on havaittu jo etukäteen, siitä on raportoitu virallisia kanavia pitkin ja adapterien valmistajalle on annettu noottia sekä ilmeisesti saatu vastineena korjaus asiaan… niin miksi hitossa näitä nyt on sitten kuitenkin asiakkailla?
Olettaen siis että kyse samoista ongelmista, mikä vaikuttaa tällein kaukaa katsoen nyt osuvan vähän liian hyvin kuvioon.
mielenkiintoista.
äkkiä 3.11.2022!
Ensimmäinen noista on speksattu 10A virralle ja toinen on 3x16A pistorasia eli väärän pään liitin. 1/5 meemi.
Huvitti silti ja pikku juttuja nuo. Vähän sinne päin, kuten tuo 12VHPWR-liitinkin. Naama taas näkkärille; vika näyttäisi kohdistuvan ensisijaisesti adapteriin. Näyttää siltä, että ongelmasta saatetaan päästään eroon ilman suurempaa verenvuodatusta ja päiden katkomista. Etenkin, jos kontakteissa tai muualla suunnittelussa ei ole vikaa kuten on vahvasti annettu ymmärtää. Insinöörit ovat oikeassa, kunnes eivät olekaan. Virheitä tosin tapahtuu meillä kaikilla, myös täällä penkin toisella puolella. Odotellaan rauhassa, että miten pöly lähtee tästä laskeutumaan, vai tuleeko myöhemmin vielä toinen "sieni" perään.
Igor’s Lab figured out why NVIDIA adapters are melting!
Jos tekisin lompakkoni hyvin surulliseksi, hommaisin silti samaan konkurssiin tuollaisen CableModsin kulmaliittimen, etenkin ATX 2.0 powerilla. Tuntuu hullulta tuikkasta neljää lakua yhteen pieneen reikään. Vielä kun saisivat aidon 90° kulman tehtyä liittimeen, missä johtimet lähtevät kohtisuoraan liitinrungosta ulos ilman taivutteluja. Toki tämä ja koko kulmaliittimen käyttö jää pian vain esteettiseksi seikaksi, ehkä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä