Android Go perustuu aina uusimpaan Android-versioon ja on optimoitu gigatavun tai alle muistia omaaville puhelimille.

Googlen jokavuotinen I/O-tapahtuma on käynnissä parhaillaan San Franciscossa. Yhtiö on ehtinyt jo esittelemään tapahtumassa sekä Android Go -käyttöjärjestelmän että tulevan Android O -version uusia ominaisuuksia ja julkaisuikkunan ja paljastamaan, että maailmassa on jo yli 2 miljardia Android-laitetta.

Android Go on pian jo unohtuneen Android One -ohjelman henkinen jatkaja. Se on keveämpi versio Android-käyttöjärjestelmästä, joka on tarkoitettu puhelimille, joissa on gigatavu tai alle muistia. Googlen mukaan käyttöjärjestelmä on saanut paljon inspiraatiota hitaampien yhteyksien maihin tarkoitetusta YouTube Go -ohjelmasta.

YouTube Go:n tavoin Android Go pärjää täysveristä veljeään pienemmillä datamäärillä ja keveämmällä raudalla. Sen pika-asetuksiin lisätään käytetyn dataliikenteen seurantaan tarkoitettu kuvake, jonka kautta operaattorit voivat näyttää käytössä olevan datapaketin jäljellä olevan osuuden. Kaikki käyttöjärjestelmän mukana tulevat ohjelmat ovat käyneet saman keventämisprosessin ja ulkopuolisten kehittäjien pitää noudattaa Googlen Building for Billions -ohjeistuksen neuvoja keveiden ohjelmien kehittämisestä.

Ensimmäiset Android Go -puhelimet tullaan julkaisemaan vuonna 2018.

Android O:n uudistukset oli jaettu kahteen osaan: Fluid Experiences eli käyttökokemuksen sulavoittamiseen keskittyvät ominaisuudet ja Vitals eli Android-käyttöjärjestelmän sisäiseen toimintaan liittyviin ominaisuuksiin.

Fluid Experiencesin ominaisuuksista osa, kuten kuva kuvassa -toiminto, oli tiedossa jo etukäteen. Ominaisuus mahdollistaa esimerkiksi videopuhelun tai YouTube-videon pyörittämisen pienessä ikkunassa samalla kun käyttää puhelimen muita ohjelmia.

Toinen Fluid Experiences -ominaisuus on Notification Dots, joka lisää ohjelmien kuvakkeiden päälle pienen huomiopisteen silloin, kun ohjelmalla on uusia ilmoituksia. Ohjelmakohtaiset ilmoitukset voi lukea yksinkertaisesti painamalla sen kuvaketta pitkään.

Kaksi viimeistä Fluid Experiences -ominaisuutta keskittyvät helpottamaan tekstinsyöttöä. Google laajentaa Chromesta tutun Autofill- eli tekstikenttien automaattisen täytön tukemaan myös muita ohjelmia. Tämä helpottaa esimerkiksi kirjautumista ohjelmissa, jotka eivät muista käyttäjätunnuksia automaattisesti. Smart Paste Selection on puolestaan uusi ominaisuus, joka tunnistaa Googlen neuroverkkojen avulla kopioitavan tekstin tyypin ja kopioi esimerkiksi kaksoisnapautuksella koko nimen, osoitteen tai puhelinnumeron.

Vitals -puolen päivityksiä ovat esimerkiksi puhelimen käynnistysajan puolittaminen ja nopeammin käynnistyvät ohjelmat. Androidin kehittäjätyökaluihin on lisätty mahdollisuus eri ohjelmien verkkoyhteyksien, prosessoriajan ja muistin käytön seurantaan. Virallisesti tuettuihin ohjelmointikieliin on lisätty puolestaan Javan ja C++:n rinnalle Kotlin. Myös tietoturvaa on tuotu enemmän esille Google Play Protectin avulla. Jatkossa esimerkiksi Google Play kertoo käyttäjälle skannanneensa puhelimeen asennetut sovellukset haitakkeiden varalta. Käytännössä ominaisuus on ollut mukana jo Android 4.2:sta lähtien, mutta piilotettuna käyttäjältä.

Android O tullaan julkaisemaan loppukesästä, mutta sen virallisen beetaversion voi ladata jo nyt Android Beta Program -sivuilta.

Lähteet: Google, GSMArena, PhoneArena

This site uses XenWord.
;