AMD kertoi viime viikolla Ryzen Threadripper -prosessoreiden saapuvan markkinoille elokuun alkupuolella. Threadripper on AMD:n ensimmäinen nimenomaan HEDT-markkinoille suunnattu prosessori yli kymmeneen vuoteen.
Ryzen Threadripper -prosessoreita on luvassa ainakin aluksi vain kaksi erilaista mallia: 12-ytiminen 1920X ja 16-ytiminen 1950X. Prosessorit on varustettu kahdella Zeppelin-sirulla, jonka myötä niissä on yhteensä nelikanavainen DDR4-muistiohjain. Prosessorit sopivat TR4-kantaan ja vaativat kumppanikseen X399-piirisarjalla varustetun emolevyn.
Japanista kantautuvien huhujen mukaan AMD on varustamassa Threadripper-prosessorit AiO-nestejäähdyttimellä. Hermitage Akihabarasta lähtöisin oleva huhu ei ole erityisen tarkka sen suhteen, tuleeko prosessorista erikseen versiot nestejäähdyttimellä vai kuuluuko se vakiona kaikkiin Threadripper-prosessoreihin. Mikäli nestejäähdytin toimitetaan kaikkien prosessoreiden mukana, se tekee 799 ja 999 dollarin suositushinnoista entistä kilpailukykyisemmät, sillä Intel ei toimita omien HEDT-prosessoreidensa mukana lainkaan jäähdytintä.
Kuinkahan laadukas moinen viritelmä mahtaisi olla? Onko linjassa 800/1000 taalan kiven kanssa…
Onkohan tuon syynä ihan se, että prosessori on sen verran suuri, että vakiojäähyt eivät ole sille sopivia? Sopivia coolereita ei välttämättä ole kovin hyvin saatavilla ainakaan alkuun, joten sellaisen laitto prosessorin mukaan voisi edistää myyntiä.
Ei sitä lämmönlevittäjää tarvitse kokonaan peittää. Toki mikään wraith ei taida soveltua näille, sen verran pieni cooleri.
Oma arvaus on, että kyseessä on jokin noista markkinoilla jo olevista 100 dollarin tuotteista, josta on vain otettu tarra pois. Esim. Arcticin sivuilla on maininnat "Ready for 16 Cores and Overclocking" ja "Deals with up to 300 Watts TDP"
Liquid Freezer 240 | Multi-Compatible All-in-One CPU Water Cooler | ARCTIC
Eiköhän ne oo noita suht perustason vehkeitä eli vähintään riittäviä.
Potentiaalisimmat valmistajat CoolerMaster (AMD tekee jo yhteistyötä valmiiksi Fury X:n ja Vega FE:n ja tod.näk. RX Vegan merkeissä) ja Asetek (edelliset FX:ien mukana tulleet aio-nestejäähyt oli Asetekin tekemiä)
Toivottavasti tulee vähintäänkin hyvä jäähy. Mielestäni tämän tason vehkeissä ei tarvitse tulla mukana jäähyä, koska ne jotka näitä ostaa todennäköisesti haluaa myös överin jäähyn sen överin prossun kaveriksi. Näyttiksissä vähän eri asia kun sitä jäähyä ei joudu itse asentamaan, ja eri valmistajan valitsemalla voi myös sitä jäähyn tyyppiä valita. Jos se mukana tuleva jäähy ei sitten sovikkaan kokoonpanoon niin onhan se vähän tylsä loppusijoittaa suloon
Redditissä jo kommentoin, mutta olis ihan pelimiehen liike jos tuommoinen jäähy tulee, että se olisi ihan G1/4″ kierteillä jotta blokin saisi suoraan omaan kiertoon.
Asetekille veikkaus täältä. Peliliike olisi laittaa vielä kaikki yleisimmät kiinnikkeet kaveriksi.
En muista mikä tech guy youtubes spekuloi, mut sillä oli ihan hyvä pointti, että tällä voitais välttää vanhat virheet uuden alustan kans, eli se ettei julkaisuhetkellä ole saatavilla kertakaikkiaan toimivia jäähdytysratkaisuja.
No onhan se hyvä että tulee jäähdytin mukana kun TeeDee:n pointti on oikeutettu, ei välttämättä ole paljon valmiita ratkaisuja.
Mutta jos jollain valmistajalla ei ole niitä valmiina niin se on ihan heidän oma vikansa. Ei TR4/SP3r2 mikään yllätys heille ole, Noctuakin esitteli valmiita tuotteita tähän kategoriaan Computex messuilla.
Arctickin on listannut noita niiden aiempia AIO vermeitä TR4 yhteensopiviksi. (onko tuo piskuinen pumppuyksikkö muka tarpeeksi iso?)
Thermalrightilta myös varmaan julkaisun yhteyteen tulee päivitetty Macho ja TS140 jne.
P.S. Kuinkakohan iso se IHS on mitoiltaan? Onko joku yrittänyt laskea? Kun esim Thermalrightin nykyiset Machot ja esim TS140 Power se kontakti on ”vain” 40×53 mikä ei oikein taida riittää, ainakin jos vertaa noihin Noctuan viritelmiin
http://noctua.at/media/wysiwyg/computex/2017/sp3_tr4_coolers.jpg
Sehän riittää, että peittää lämmön levittäjän alla lymyävät piirit kokonaan, kiinnikkeet sopivat ja jäähdytysteho riittää. Ois kyl sinällään peliveto bundlata kelvollisen IAO:n kanssa (tuskin se montaa kympiä on isoilla ostoilla). Kosiskelisi varsinkin wannabe enthusiasteja, joilla on rahaa, vaikka tietotaso/ kiinnostus ei ole samassa luokassa.
Onhan se mukava että tulee hyvä jäähdytin mukana, mutta kertoo myös sitä, että tulee kuumana käyvä prosessori, joka tosin ihan odotettua kun kyse kuitenkin 16 ytimisestä prosessorista.
Tuplaa kahdeksanytiminen Ryzeni, niin jep. Sellainen syö virtaa kovimmilla kelloilla ihan riittävästi.
Hankala sanoa onko tuo hyvä vai ei, mutta jos tuo on halvin vakkarijäähy vaihtoehto jolla saa pidettyä prossan throtlaamatta mahdollisimman pitkään, niin mikä jottei. Useimmat tosin pärjännevät tässäkin paremmin aftermarket coolerilla.
Tuskin hyvää hyvyyttään laittavat mukaan. Taataan vain toiminta vakiotaajuuksilla, kellotteluja varten sitten järeää custom looppia kehiin
Joo pitäähän se suhteuttaa kun tietää että 8c/16t Ryzenit hörppäävät kovassa rasituksessa helposti 120 – 150W (ja tämä ihan 1800X vakiokelloilla) joten tuplamäärä ytimiä takaa että sitä lämpökuormaakin samoilla volteilla on melkein tuplamäärä. Yksikään ilmajäähy ei ole speksattu 300W lämmöntuotolle.
Ja todellisuudessa 1800X max kulutus Prime95/Luxrender 112W.
Dual Epyc 7601 320W.
Eikös kuitenkin vaikka 240mm radilla oleva AIO ole vähintäänkin riittävä tuollaiselle kivelle? Vai minkälaisia radeja vaikkapa vastaavantehoiset n. 300w näyttikset sitten vaativat?
Kyllä tuommoisen pitäisi riittää olettaen että tuulettimet tuottavat riittävästi painetta ja että radi on sijoiteltu fiksusti niin ettei se kotelon rakenteiden kanssa tukahduta tuulettimia.
Intelin kalliimpien prosessoreiden mukana ei tule jäähyä ollenkaan. Kertoo todella viileästä toiminnasta kun eivät tarvitse ylimääräistä jäähdytystä ollenkaan :smoke:
Ajattelinkin että joku vetää kalsarit nenäänsä ja vetää Intel-kortin esiin.:kahvi: Mutta joo, hyvähän se toki on että mukana toimitetaan tarpeeksi tehokas jäähdytin prosessorille, kunhan se ei vain nosta turhaan hintaa tai myyntiin tulee myös vaihtoehto ostaa prosessori ilman jäähdytintä.
En ole vielä testiä nähnyt, jossa 1800x söisi 150w. Koko kokoonpano kylläkin. Vie ne muistit, emo jne myös. Kun kertoo kahdella, niin alkaa saamaan merkittäviä eroja… 300w kulutus taitaa olla kellotetulla lähempänä totuutta.
Hms, näin maallikkona voisin kuvitella TR:n aivan järjettömän kokosen HS:n pinta-alan vaikuttavan aika paljon lämpöihin. Eli vaikka lämmöntuotto oliskin suht korkee, lämmön jakautuminen huomattavasti suuremmalle pinta-alalle esim. X299-kiviin verrattuna ainakin oman järjen mukaan pitäis johtaa paljon oletettua pienempiin lämpötiloihin verrattuna "Ryzen 7 tuplana".
Omasta mielestä hyvä vaan jos tulee AIO mukana, olettaen tietty että tuo AIO on oikeesti myös laadukas. Repii hintaeroo kilpailijaan nähden vielä isommaks, jos miettii että vastaavanhintasta kivee vastapuolen leiristä saa jäähdyttää custom-loopilla ettei ala throttlaan. Tähän mennessä nähdyn mukaan olisin kyllä huomattavasti enemmän huolissani Intelin HCC-prossujen kun TR:n lämmöistä.
Intelin uusia prossia pitää jäähdyttää kompressorilla, joka pääsee lähelle nollaa astetta kun vain höökyä vääntää tarpeeksi ja sittenkin tekee tiukkaa (Ainakin Anandtechin testien mukaan). Ja jäähy ei maksa kuin pari-kolme tonttua tai sitä luokkaa.
Mutta se näyttäisi hassulta jos sellainen tulisi aina Intelin prossien mukana 🙂 ”Tässä on tää prossa ja tuo kuution laatikko, joka painaa sitten parikymmentä kiloa, on sitten prossan jäähdytin. Otatko kantoon vai vuokraatko pakettiauton?”
Mutta, jep Intel kärsii tällä hetkellä siitä, että päätti siirryä säästösyistä tahnan käyttöön. Itse prossuhan kulkisi jos lämmön saisi sieltä vain pois.
Ihan oikein intellille. Niin vitusti tuota tahnaperseilyä on haukkunu niin kuluttajat kuin arvostelijatkin. Niin perseestä ollu tuo intellin meininki viime vuodet, että piti keksiä automaailman vertailu.
Olipa kerran maa, jossa sai ajaa 120km/h moottoritiellä. Vain yhden valmistajan auto kulki 120km/h, muiden 80km/h. Tästä tilanteesta nauttien ja säästösyihin vedoten tämä valmistaja päätti käyttää muovisia vetoniveliä. Ostaa ne pöljät tätä anyway.
Tässähän olisi mahdollisuus ensimmäiseen hyvään vakiocooleriin prosessoreille valmistajan toimesta. Olettaen että nestelooppi on edes kohtuullista tasoa.
Suurimmalle osalle käyttäjistä on täysin yhdentekevää mitä lämmönsiirtoa parantavaa materiaalia valmistaja käyttää ytimen ja pellinpalan välissä, vain suorituskyvyllä ja kulutuksella on merkitystä. Juotetut 6-8c ryzenit ja threadripperit voi olla viileämpiä kuin kuumat tahnaperseily prossut mutta lämpöä molemmat tuottaa tasan saman verran kuin watteja revitään seinästä.
AiO vesijäähyistä päätellen 12-16c threadthrottlereiden kulutus ja lämmöntuotto tulee olemaan suuri.
Jostain luin että tuo olisi 180w, ei varmaan kaukana todellisesta kulutuksesta. Heitän hatusta 200-250w ja 4ghz kelloilla jos kulkee niin tuo ~300w. Intelin 12 coren merkitys jää itsellä pimentoon, jos eivät juota. Lämpöjen puolesta ei kellotaajuutta saada luultavammin yli ryzenin 4ghz kuitenkaan koska purkkapaska. Intel tekisi viisaasti, jos juottaisi nämä kuten Xenonit. Syö kuitenkin 4ghz kelloilla reippaasti threadripperiä enemmän.
liekö xeonitkaan enää juotettuja? Ei ole kai kukaan ehtinyt vielä testaamaan
En lähde vannomaan, mutta muistaisin jostain lukeneeni juuri näiden 12-> core xeoneiden ainakin olevan. Joka tapauksessa varmuus saadaan kun joku jolla on liikaa rahaa avaa tämän i7:n. :geek:
En tiedä, mutta olen aina ajatellut Intelin tekevän suurimmat cpu liikevaihdot ja voitot xeoneilla jolloin kys. Suorittimien kannattaisi olla mahdollisimman vakaita joten tältä kantilta ajateltuna uskoisin xeonien olevan juotettuja. Totuus saattaa toki olla muuta kuin minun luulojani.
Intelin prossujen viimeistelytekniikkalla ei liene merkitystä koska tiettävästi kaikki xeonit toimii specseissä luvatulla base taajuudella kuormituksesta riippumatta.
Toisen valmistajan tuotteilla on ongelmia
AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge) – io-tech.fi
"Ryzen 7 1800X:n kellotaajuus laski Prime95:ssä 3525-3575 MHz:n välimaastoon ja käyttöjännite 1,155 volttiin, kun muissa sovelluksissa kaikkien ytimien rasituksessa kellotaajuus oli 3,7 GHz ja käyttöjännite 1,25 volttia."
Prosessorin lämpö ei paljoakaan vakauteen vaikuta, liian kuumassa alkaa throttlaamaan.
Tuo oli maaliskuun emolevyn BIOS versiolla ja AGESA:lla. Nyt on heinäkuu.
Threadripperillä saattaa olla merkittävä ongelma ainakin pelikäytössä nimittäin jos tuo Anadin EPYC testii on yhtäään suuntaa-antava niin viiveet niiden kahden Zen kokonaisuuden välillä on yhtä huonot kuin viiveet kaskusmuistiin, kaistaa kyllä keskusmuistissa ja L3 hauissa riittää mutta viive on paha.
Se että Infinity Fabric viiveet on sidoiiksissa keskusmuistin viiveisiin on iso ongelma monessa ”palvelin” käyttötarkoituksessa niin että AMD:n tarvisi Ze2 prossan tehsä se muutos errä prosesorin sisäisen liikenteen Infinity Fabric viiveet/nopeus ei ole riipuvaisia keskusmuistin viiveistä/nopeudesta.
Mutta eikö se kuitenkin ole näin yhden 8ryppään ccx:ien välilläkin? Siis ihan tavallisessakin ryzenissä.
Lue sen Anadin juttu siinä on mitattu aika hyvin mitkä on viiveet milläkin välillä.
CCX:ien L3 liikenteessä on aika iso viive mutta kun L2 muistit voi hakea suoraan toisistaan se peittää tuota viivettä koska L2 muistien väline viive ei ole paha.