AMD paljasti Ryzen Threadripper -prosessorit ensimmäistä kertaa toukokuun puolivälin tienoilla ja täydensi tietopakettia Computex-messuilla saman kuun lopulla. Ryzen Threadripper -prosessorit ovat AMD:n vastaus Intelin Core X -sarjalle ja yhtiön ensimmäinen HEDT-prosessori vuosikausiin.
Ryzen Threadripper perustuu Zen-arkkitehtuuriin ja samaan Zeppelin-ytimeen, joka on käytössä myös Ryzen- ja Epyc-prosessoreissa. Threadripperissä Zeppelin-ytimiä on kaksi suurikokoisessa, LGA-tyyppisessä MCM-paketoinnissa. Prosessorit istuvat Socket TR4 -kantaan ja vaativat seurakseen X399-piirisarjaan perustuvan emolevyn.
Kesäkuussa Dell paljasti tehneensä OEM-tietokoneiden osalta yksinoikeussopimuksen Threadripper-prosessoreiden käytöstä Alienware-tietokoneissaan. Yksinoikeus koskee vain kuluvaa vuotta, jonka jälkeen muutkin OEM-valmistajat saavat käsiinsä AMD:n uudet HEDT-prosessorit. Dell tuo ensimmäiset Ryzen Threadripper -prosessorilla varustetut Alienware Area-51 -kokoonpanot ennakkomyyntiin 27. heinäkuuta.
OEM-puolen sopimukset eivät vaikuta pelkkien prosessoreiden myyntiin kuluttajille ja nyt AMD on vihdoin paljastanut, että prosessoreita voi odottaa lähimpään tietokonekauppaan heti elokuun alkupuolella yhdessä X399-piirisarjaan perustuvien emolevyjen kanssa.
Ryzen Threadripperistä julkaistaan ainakin aluksi vain kaksi erilaista mallia:
- Ryzen Threadripper 1950X: 16 ydintä, 32 säiettä, perus- ja Boost-kellotaajuudet 3,4 ja 4,0 GHz
- Ryzen Threadripper 1920X: 12 ydintä, 24 säiettä, perus- ja Boost-kellotaajuudet 3,5 ja 4,0 GHz
Kumpikin prosessoreista on varustettu nelikanavaisella DDR4-muistiohjaimella ja niissä on käytössä kaikki 64 PCI Express 3.0 -linjaa.
Prosessorit on hinnoiteltu äärimmäisen kilpailukykyisesti, sillä 1920X:n veroton suositushinta on 799 ja 1950X:n 999 dollaria. Verrokiksi Intelin 10-ytiminen Core i9-7900X:n veroton suositushinta on 989 dollaria. Ryzen Threadripper 1950X saa AMD:n mukaan Cinebench R15 -testissä reilu 3000 ja 1920X reilu 2400 pistettä, kun Intelin Core i9-7900X sai io-techin testissä tuloksekseen vajaat 2200 pistettä.
https://youtu.be/J3pJ_–nf5E
Tässäpä vielä video aiheeseen.
Cinebench multicore taisi olla yksi niistä paremmasta päästä olevista testeistä AMD:n kannalta, mutta kyllähän tuo kieltämättä hyvältä näyttää. Henkilökohtaisesti kiinnostaa kovasti esim. virtualisointi ja tietokantaworkloadit.
Voi olla että hypervisoreihin tarvitaan päivitykset, jotta ne osaavat parkittaa multicore-VM:t yhden CCX:n sisälle. Voin hyvin kuvitella, että dualcore VM joka jakautuu kahden core-kompleksin kesken on aika epäoptimaalinen ratkaisu…
Löytyi ihan siitä uutisestakin upotettuna, kannattaa ihan oikeasti katsoa ne sieltä etusivulta ettei missaa puolta sisällöstä 😉
Oudosti molemmissa sama boost 4.0 GHz (XFR?), mutta sitten base clock on 100Mhz eroa. Ei nyt sikäli vaikuta mihinkään, mutta silti. 🙂
Mutta kova veto kyllä AMD:lta Core X:n vastineeksi… kilpailu on hyvästä!
Base on varmaan 16 ytimisessä TDP rajoissa pysymiseksi alempi, boostii varmaan kummatkin samalla ydinmäärällä, niin silloin tehonkulutuskin pitäisi olla sama (tietysti yksilöeroja on aina).
Jos vakiomuistit ovat sen 2666, niin tuosta kuvittelisi irtoavan mukavasti lisätehoa, jos sille saadaan bios jolla muistikelloja saa sen yli. Joku 3200 muistikelloihin piristäisi Threadripperiä varmaan jo ihan mukavasti.
Löytyi näemmä kun antoi sivun ladata minuutin. Telian 4G, GG.
Eli tuon 12 ytimisen suomihinnaksi tulisi n. 867 euroa. (päivän USD->EUR kurssi * 1.24). Tietää hyvää lähitulevaisuuteen, kun Intelin on pakko muuttaa toimintaansa. Kilpailu on hyvästä kaikille :cigar:
Taisi lentää intelin päämajassa kahvit pöydälle. 16 corella pykälää isompi base clock mitä 7900X:llä ja hintaa puolet 18 coren hirviöön verrattuna.
No näkihän sen Intelin paniikin jo niiden viimeisimmästä virallisesta slidesetistä, joka oli laadultaan ja sisällöltään kuin jossain yläasteen ATK tunnilla parin fanaatikon kasaama. Aivan naurettava setti kaiken kaikkiaan.
Ne slidesetit onkin tarkoitettu henkilöille joiden taso vastaa suunnilleen yläasteen ATK-tunnin tietämättömintä ainesta. Tuollaista roskaa Intel laittaa juurikin serveripuolen hörhöille. Työpöytäporukalle samaa niin Intelille irvailtaisiin seuraavat 50 vuotta.
Nyt on kovasti AMD-fanien kokoontumisajot käynnissä täällä threadissä..
Kaiken Intel voi vielä korjata vähän rukkaamalla hinnoittelua. Pitäisi kyllä olla aika suuria muutoksia.
En minä ainakaan keksi yhtäkään syytä miksi Intelin kannattaisi laskea hintoja. Intel itsekin sen sanoi noissa slideissa.
16 core $999 on kyllä aika kova. Nyt vain kovat hinnan alennukset intelille sitten 😀
Ei ihan kaikkea. Ei ole todennäköistä, että Intel saa suuremmilla coremäärillä olevia piirejään kulkemaan samaan malliin kuin AMD saisi Threadripperin ihan lämpöongelmien takia (yksi iso piiri on hankalampi kellottaa). Tuo Threadripperin huippumallin 3.4GHz kello on minusta hyvin maltillinen ja se kulkisi takuuvarmasti sen 3.6GHz minkä 1800X ja melkein varmasti 3.8GHz, tosin kulutus tietenkin suurenisi jonkin verran. Samoin ilmoitetut muistikellot ovat hyvin varmanpäälle laitettuja. Ei varmaan mene kauaa, kun Threadripperillä ajellaan yli 3000 muisteilla ellei biosia sitten ole ryssitty ihan täysin.
AMD kisaa hinnalla. Nuo on suorituskykyyn nähden halpoja.
Korkeammalla laadulla ei voi enää vastata AMD:n tarjontaan, eikä X299 ole jättänyt kovin positiivista kuvaa muutenkaan, niin ainoa vaihtoehto on hintojen laskeminen. Hintoja ei voi vaan laskea ihan heti, koska juuri on julkaistu toisella hinnalla ja lasku nyt näyttäisi siltä, että Intel pelkää AMD:tä. Eiköhän Inteliltä pyritä tuputtelemaan tämä julkaisu ja vinoilemaan vaikka "liimatuista coreista", tms. vähentämään mediahuomiota ja lokaamaan mielikuvia AMD:stä.
Hinnat laskevat sitten, kun sen voi järkevästi tehdä, eli ei tänä vuonna kuitenkaan – ainakaan HEDT-aluistoilla. Kyllä ne kuitenkin laskevat. Kuluttajaluokassa on pelivaraa, kun siellä voi julkaista Coffee Laken ja nimetä i7:t i5:ksi ja julkaista jotain kivaa yläpäähän samalla hinnalla.
”Eiköhän Inteliltä pyritä tuputtelemaan tämä julkaisu ja vinoilemaan vaikka ”liimatuista coreista”, tms. vähentämään mediahuomiota ja lokaamaan mielikuvia AMD:stä.”
*köh* pentium D *köh*
Jäi edelleen epäselväksi kohta miksi Intelin kannattaisi laskea hintoja.
Vastaa hyvin pitkälti odotuksia. Kellotaajuudet myös.
Minimoidakseen markkinaosuuden menetykset tietenkin?
Jos kauppa ei käy intelillä, niin ehkä hinnan alennus on paikallaan? AMD 16 core on $999 ja intel 16 core $1699. Toki jos kauppa käy intelillä muutenkin, niin ei silloin ole järkeä laskea hintaa? Itse kyllä valitsisin tuon halvemman?
Intelin 18-ytimisen Core i9-7980XE -prosessorin julkaisuaikataulu on epäselvä myös OEM-valmistajille – io-tech.fi
Tuo taulukko on muuten virheellinen, i9-7900X:n viralliseksi suositushinnaksi tuli lopulta 989 (tai jos intelin sivuilta lukee niin 989-999)
Itse kanssa muistelin että joku piti maksaa $989. En tiedä sitten onko muitakin hintoja vähän muokattu nyt myöhemmin. Koska ei ole vielä noita nopeimpia intel prosessoreja kunnolla julkaistu. Vasta 10 core on saatavilla.
Onko näkyvissä markkinaosuuden todella merkittävää menetystä? Laskemalla hintoja heti Intel antaisi suoraan ymmärtää tuotteidensa olevan huonoja ja joutuvan kilpailemaan hinnalla. Vähän sama kuin kysyisi miksi Applen kannattaisi laskea hintoja.
Niin, jos kauppa ei käy. Jos kauppa käy nykyhinnoilla, sitten ehkä kannattaisi laskea hintoja. Sitä ei tiedä ellei pidä hintoja samana.
Intel on niin syvällä tuolla serveripuolella että ei niillä taida olla mitään tarvetta laskea hintoja ennen kun oikeasti noita AMD kiviä alkaa mennä Intelin kivien tilalle. Luulempa että marginaalista on määrä joka lipeää Intelin ikeestä AMD:n vapauteen;)
Intelillä luultavasti vaikuttaa myös Xeon prosessoreiden hinnoittelu. Eli ehkä liian halvallakaan ei kannata myydä noita i9:ä. Nyt tuli vaan kova kilpailia intelin prosessoreille.
Myös AMD:n Epyc (serveri) prosessorit vaikuttaa aika edullisilta.
Näkökulma: Ryzen Threadripperin hinta tulee todennäköisesti olemaan jytky – io-tech.fi
Toivottavasti vie ammattilaiskäytössä ja työasemissa kaikki myynnit inteliltä niin saa lisää painetta hintoihin sekä yleiseen tuotekehitykseen, muutoin ei esimerkiksi juottaminen palaa intelin tuotteisiin.
Monta kampaa muistia näihin emoihin saa? Se on myös ollut tehokäyttäjien kriteerinä. Mitä enemmän rammia sen parempi
Oletuksena 8, voi olla että jossain vaiheessa tulee myös neljällä jos joku hakee pienempää formfactoria (voi olla haastavaa koska jäätävän kokoinen socket)
Onhan toi socket on melkein ITX emolevyn kokoinen 😀 😀
Onhan tuo Threadripper maalaisjärjellä paras valinta, kun koneella tehtävä homma on sellaista, että skaalautuu noin monelle ytimelle. Pelitehoista on mielestäni turha kitistä, jos ostaa näitä prosessoreja. Molempien alustojen emojen hinnat pyörivät varmaan samoissa lukemissa. Threadripperillä ei saa Octanea, mutta toisaalta eipä ole noita raid-avain sekoilujakaan.
OEMien kannaltahan nämä ovat aika kiinnostavia. Työasemakoneissa voi pitää sen monen tonnin hintalapun ja laittaa halvemman, mutta nopeamman prosessorin tilalle.
max 8 kampaa ja max 128 GiB wikichipin mukaan.
Kuinka monella ytimellä 4GHz buusti toimii näissä?
Varmuus saadaan vasta kun prosessorit saadaan testeihin tai AMD:lta tarkempaa dokumentaatiota, mutta voisi olettaa että max neljällä (2 per Zeppelin, kuten Ryzeneissä)
Tarkottaa sitä että pikkukelloilla vois helposti saada 4GHz/16C jos lämmöt antaa myöten.
Maine voisi olla vaikka yksi. Tahraantunut maine käy pitemmän päälle isoksi haitaksi mitä tulee liiketoimintaan.
Miten hintojen lasku auttaa maineen palauttamiseen? Ennemminkin menee päin vastoin.
En kyllä keksi mitään erityistä syytä Intelillä hintojen laskemiseen. 7900X ja 7820X ovat Ryzeneitä edellä kaikissa testeissä mitä nyt voin äkkiseltään kuvitella. Ne voittavat myös ehkä jotain yksittäistä testiä lukuunottamatta kaikki threadripperit pelitesteissä ja 7820X on varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu jopa Ryzeneitä vastaan huomioiden sen paremman suorituskyvyn. X299 on tietty vähän hintavat platta, mutta on se toisaalta featureiden valossa Ryzeneitä edellä jopa noilla leikatuilla 6- ja 8-coreilla ja noita kahta kalliimpi kalliimpi Threadripper + X399 tarjoaa vastusta / menee ohi workstation testeissä.
Toki Intel halvempikin voisi olla, mutta ei X399 + 16 core Threadripper mitenkään erityisen halpa ole verrattuna X299 + 12-14 core Inteleihin verratuna. Ehkä pari sataa euroa edullisempi, mutta ero ei ole valtava.
Muutenkaan en oikein ymmärrä tätä Threadripper hehkutusta. Tonnin prossut ovat marginaalituotteita riippumatta mistään ja Threadripper ei tilanne muuta mitenkään.
Paras asia Threadripperin ilmaantumisessa on se, että 7900X maksaa "vain" tonnin, eikä 1700e.
Sanoit itse hinta, mutta vielä virrankulutus ratkaisee aika paljon. (Jos säästää 1000 € vuodessa) Joo oli yliammuttu, mutta fakta tällä hetkellä
Niin. Ei varmaan olisi kannattanutkaan laskea hintoja.
Todella agressiivinen hinnoittelu, kumma juttu jos ei ala markkinaosuuksissa tapahtumaan muutoksia.
Tuota, ei kai kukaan järjissään oleva osta tämän luokan prossuja pelaamiseen? Ei Intelin eikä AMD:n. Näiden käyttötapaukset on ihan jossain muussa.
Kyllä voi. Toki sen pelaamisen ohella streami tai pari ja tallennus vielä koneelle. Streamiin webcamia poltettuna yms.
Mutta joo. Kukaan ei osta näitä vain pelaamiseen.
Ei niin. Nämä on ihan oma käyttäjäryhmänsä. Muutenkin näissä huomaa tarkoituksellisen tuoteasemoinnin. Intel nähtävästi tiputti ecc muistien tuen X299 platasta. Vroc tuki taisi olla suoraan xeon puolelta portattu, siellä kaverit ovat tottuneet maksamaan "extraa".
Suomennettuna isojen toimittajien kovan rahan workstationit tulee käyttämään edelleen xeonia eikä I9 prosuja. Threadripperin ecc tuki on vielä varmistamatta, mutta jos se löytyy, niin työasemapuolen hintaero muuttuu isosta murhaavaksi, kun X299 on halpaa rautaa xeoneihin verrattuna.
Olettettavasti 18 coren I9 tulee Xeon Gold 6150 prosusta. Siis $3358 ja 2.7/3.7Ghz 165W TDP kivestä. Kellojen nostovaraa ei ole kauheasti. Ecc rampautus pitää huolen siitä, ettei X299 kilpaile liikaa xeonien kanssa, mutta hinnoittelupainetta on ja paljon, kun HEDT ja serveripuolella on pitkästä aikaa kilpailua.
Veikkaisin nykyhintojen pysyvän ja vasta jos markkinaosuus alkaa laskea liikaa, niin tulee korjausliike. Sattuneesta syystä uskon coffeelakeX prosujen olevan SkylakeX prosuja halvempia, kunhan ne parin vuoden päästä ilmestyvät.
Anandin / Alienwaren mukaan Threadripper tukee maksimissaan 1TB RAMia (8x128GB LRDIMM).
Tällä hetkellä on tarjolla 'vain' 256GB kittejä (4x64GB), mutta Crucial tuo Q3:lla myyntiin nuo 128GB kammat.
Syksyllä näemme varmaan Youtube-videolla, kunka joku rikas poju pelaa teran RAMmilla varustetulla Threadripper -kokoonpanolla muotipelejä 1080p -resoluutiolla ledimyrskyn säestäessä kaikissa kokoonpanon mahdollisista komponenteista.
AMD Threadripper 1920X and 1950X CPU Details: 12/16 Cores, 4 GHz Turbo, $799 and $999
Speicher mit Kitgröße: ab 256GB Preisvergleich | geizhals.eu EU
Lievää overkilliä vaikka Threadripper onkin asemoitu työasemiin. Nykymenolla tera muistia maksaa varmaan suunnilleen 234 054 euroa kun itse prossu ja emo irtoavat ~ 1500 eurolla 😛
Tarkoitin tietenkin sitä että jos Intel ei laske hintoja.
64-giganen LRDIMM maksaa halvimmillaan 568€, joten puoli teraa maksaa 4544€.
128GB dimmeissä tulee olemaan vähän kalliimpi gigahinta.
Speicher mit Typ: load reduced (LRDIMM), Einzelmodulgröße: 64GB Preisvergleich | geizhals.eu EU
Ihan totta. Vähän saatoin liioitella. Onneks sentään selvitään alle 15 tonnilla.
Eiköö…?
Okei. Ei niin. Mutta pelikone tuo mun 5960X:llä varustettu mylly sekin on. Ja jos TR:n saa helpohkosti 4GHz+ kaikilla ytimillä niin 12C/16C varmaan tulee samaan tarkoitukseen. Saapahan jauhaa samalla sekä nauhoituksen, streamin että rendata videoa eikä pitäisi peli yskiä ollenkaan.
siinähän tuli ne avainsanat, ei se ole pelkkä pelimylly vaan touhuat muuta samalla
Jep, väitän että aika harva "multitaskaaja" rendaa videoa samalla kun pelailee. Pelaamiseen + striimaamiseen riittää 6c/12t tai 8c/16t kivet ihan hyvin.
Pelaamiseen intelin tuleva "halpis" 6c/12t on varmaan aika kova juttu. Intelin 8 tai 10 core ja amd:n 12 core on sitten luultavasti raskaampaan pelaamiseen ja johonkin monipuoliseen käyttöön.
Pelaamiseen intelin tuleva "halpis" 6c/12t on varmaan aika kova juttu. Intelin 8 tai 10 core ja amd:n 12 core on sitten luultavasti raskaampaan pelaamiseen ja johonkin monipuoliseen käyttöön.