AMD:n tuoreen X570-piirisarjan tehonkulutus on puhuttanut siitä lähtien, kun ensimmäiset kuvat emolevyistä tulivat julki. Lähes jokaisessa esitellyssä emolevyssä on nimittäin aktiivinen jäähdytys piirisarjalla, mikä on ollut erittäin harvinaista vuosikausien ajan.
Piirisarjan aktiivijäähdytyksen syyksi mainittiin PCI Express 4.0 -tuki ja sen nostama tehonkulutus. Tarkkoja lukemia ei ole kuitenkaan kerrottu vielä missään ja yleensä X570-piirisarjan on arvioitu kuluttavan 11 – 15 wattia. Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung otti asiakseen selvittää, kuinka paljon piirisarja todellisuudessa kuluttaa ja miten paljon siihen kytketyt laitteet vaikuttavat tehonkulutukseen.
Hartung otti testattavakseen Asuksen Crosshair VIII Hero -emolevyn ja verrokiksi viime sukupolven X470-piirisarjaan perustuvan Crosshair VII Heron. Piirisarjan tehonkulutuksen mittaamisesta ei voida puhua triviaalina tehtävänä, sillä se vaatii käytännössä johtojen juottamista suoraan emolevylle, X570:n tapauksessa vielä emolevyn molemmin puolin.
Hartungin mittausten mukaan pelkän piirisarjan tehonkulutus levossa ilman yhtään ainuttakaan siihen kytkettyä laitetta on 7,38 wattia, mikä on selvästi enemmän kuin X470-piirisarjalla. X470-piirisarjalla vastaava lukema on vain 2,89 wattia ja edes NVMe-asema kytkettynä ja rasituksessa sen kulutus ei nouse kuin 4,10 wattiin. X570:n kulutus PCIe Gen3 NVMe-asemalla nostaa piirisarjan kulutuksen ilman rasitusta 8,2 wattiin ja aseman rasituksessa 8,55 wattiin. Lisäämällä piirisarjaan NVMe-aseman lisäksi kaksi SATA-asemaa ja näytönohjain saatiin tehonkulutus nousemaan yhteensä 9,76 wattiin. Myöskään PCIe Gen4 -NVMe-aseman käyttö ei tehnyt merkittävää eroa, se nosti kulutusta levossa 0,43 ja rasituksesssa 0,31 wattia yli Gen3-kulutuksen, eli käytännössä merkittävää eroa ei ole ja maksimirasitus kaikilla mainituilla laitteilla Gen4-asemalla olisi noin 10 wattia. Lisää lisälaitteita kytkettäessä se voinee nousta kuitenkin puheissa liikkuneen 11 – 15 watin luokkaan.
Hartung päätyi myös ihmettelemään, miksi liki kaikissa emolevyissä on aktiivinen jäähdytys piirisarjalla. Hartungin testien mukaan pieni parin euron tarvikesiili riitti pitämään minimaalisella ilmavirralla piirisarjan lämpötilan täydessä rasituksessa 74 asteessa. Lämpötila mitattiin avonaisessa testipenkissä, mutta huonostikin ilmastoidussa kotelossa ilmavirran pitäisi olla suurempi.
Mistä kasvanut tehonkulutus sitten johtuu? X570-piirisarja on todellisuudessa Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista tuttu cIOD eli I/O-siru valmistettuna 12 nanometrin prosessin sijasta 14 nanometrin valmistusprosessilla. Itse sirusta löytyy siis käyttämättöminä muunmuassa muistiohjaimet ja lisää PCI Express 4.0 -linjoja, mutta käytöstä poistettuina niiden ei pitäisi lisätä sirun kulutusta ainakaan merkittävästi. PCIe Gen3- ja Gen4 NVMe-asemien välillä nähdyt pienet erot puolestaan kertovat, ettei pelkkä PCIe Gen4 itsessään selitä eroa. Todennäköisempää onkin, että itse PCIe Gen4 -yhteensopivat PHY:t ja ohjaimet kuluttavat merkittävästi PCIe Gen3:a enemmän tehoa riippumatta siitä, toimivatko ne Gen3- vai Gen4-tilassa.
Mielenkiintoinen julkaisu kyllä. Olisi kiva tietää tarkemmin noiden piirisarjojen erot. Tässä pitää äkkiä käydä ostamassa 400 sarjan emo ennenkuin ne lopettavat sen valmistuksen.
En nyt keksi mihin palautetta laitetaan, niin sanotaan tässä, että hieman jännässä muotoiltu tuo "11-15w" lainatussa virkkeessä
Tärkein ero on edelleen se, että X470 on ASMedian tekele ja X570 on AMD:n oma hätäinen sähellys. B550 tulee ensi vuonna ja se on taas ASMedian suunnnitelema, niin voisi melkein odottaa, että se on kaikin puolin parempi – mutta sitä joutuu odottelemaan vielä hetken..
Ohhoh kuulostaa melkoiselta purkkaratkaisulta, no ehkä x670 piirisarajaan saadaan alusta parempi I/O siru niin ei tarvitse noita 40mm propellleja sietää.
Kuten aina: https://io-tech.fi/palaute
Näemmä kopiopasta editorin sisällä on rikki ja sotkee muotoiluja, tuossa uutista tehdessä muutin vielä editorin puolella tekstiä ja kopioin pätkän kohdasta x kohtaan y ja sitten kävi noin. Graafisessa editorissa ei näkynyt mitään ongelmia, tekstieditorin puolelta paljastui
Aika rohkeita johtopäätöksiä vetelet kun markkinoilla on noin 0 muuta PCIe4-tuellista piirisarjaa. AMD tuskin on myöskään "hätäisesti säheltänyt" prosessoreidensa io-siruja.
Sillä tapaa ehkä "purkkaa" että siinä jää käyttämättä osia sirusta, mutta lienee laskettu että järkevämpää kuin alusta asti suunitella erillistä sirua siihen missä on suurin osa samoista elementeistä kuitenkin. AMD:lla piirisarjahan ei ole mitään muuta kuin I/O-jatke lisäliitäntöjä varten.
Kaiken lisäksi hinta on kova. Kovasti tuntuu siltä, että ensi vuonna tulee sitten kunnolliset emolevyt.
Ei sen piirisarjan tarvitse tukea PCIe4:sta. Ei se B550 välttämättä edes tue. Jos saisin valita, niin jäisi ominaisuuksia hyllyyn mieluummin kuin se tuuletin piirisarjan päällä.
Nyt on taas niin, että early adopterit kärsivät.
Markkinointiosaston hommista en tiedä, mutta voihan olla että tuolla on jollekin kuluttajaryhmälle haluttu todistaa miten "tehokkaita" nämä uudet laitteet on, vähän niinkuin ledien kanssa sählääminen ihan jokaisessa härpäkkeessä on nykyään muotia. Voi myös olla, että ovat testanneet jotain vielä kokonaan julkaisemattomia beta-laitteita jotka sitä virrankulutusta nostaa, tai koko emolevy on pelkkä beta-vaiheessa oleva tekele. Eihän näistä voi koskaan tarkemmin tietää.
Fermi, harvian kiuas, jne.
Se mikä jäi itseä mietityttämään, että voiko x570:n biossista poistaa käytöstä ton pcie4:n. Eli saako sen oikeasti pois päältä vai onko se päällä aina riippumatta mitä laitteita siinä emossa on kiinni.
Miten early adopterit nyt kärsivät? Jos ei halua PCIe4:ää niin ostaa sen 400-sarjan piirisarjalla varustetun emolevyn, ei noissa taida juuri mitään jos mitään merkittävää muuta eroa olla.
Se on melko rohkea oletus, että niistä ei käytössä olevista osista saataisiin katkaistua oikeasti kaikistakohti virrat. Tasan varmasti osa lisäkulutuksesta johtuu tuosta purkkavirityksestä.
Hm, miksei voida tehdä piirisarjajäähyjä kuten ennenwanhaan jotka OIKEASTI jäähdyttikin jotain, eikä mitään helvetin ulkonäkö edellä tehtyjä pelkkiä alumiiniklönttejä.. Taisin jostain lukaista että tuuletin auttaa noissa about 10 astetta, ts. hyvällä kotelotuuletuksella uskoisin että sen sirkkelin voi surutta kytkeä pois päältä.
Älä unohda R600:aa! 😉
No jos esim. huomenna haluaa koota ja käynnistää koneen osista jotka hakee töiden jälkeen verkkokauppa.comista, niin on pakko ottaa emoksi X570 tai kone ei buuttaa.
Eikö ne tarjoa biospäivitystä jos ottaa vaikka X470 lankun?
Kaikkea nyt vain ei voi saada. Jos vanhoille emoille julkaistaan uusi prossu, niin BIOSpäivitys nyt vain on käytännössä aina tehtävä.
Oletko kysynyt VK:n aspasta, jospa nekin päivittävät sen emon johonkin hintaan? Tilaa päivitetyn emon aamulla illaksi?
22e, ei tehdä odottaessa. Noin lukee hinnastossa.
Tietokoneen emolevyn Bios-päivitys/-korjaus yleisimmille malleille, mm. ASUS, Gigabyte ja MSI 21,90 €
–
Tämä nyt vain yksi syy valita X570, vaikkei tuuletinta sinänsä haluaisi. Muita syitä esim. paremmat USB3.1 liitäntäpatteristot jne.
Ylipäätään jos tilaan mistä vaan random nettipuljusta vanhan emon ja prossun, eikä kotona ole ylimääräisiä ryzeneitä, niin ei se vaan buuttaa ellen erikseen vingu sitä päivitystä sieltä random-kaupan aspasta.
Tosiaan kuten tossa ylempänä postasin niin jostain olin lukevinani että ilman tuuletinta olisi sen ~10C lämpöisempi, eikö sitä flektiä voi vaan ottaa pois päältä jos on vähänkin parempi kotelotuuletus.
Tai emo joka tukee usb flashbackia niin voit flashata ilman prosessoria sen biosin.
Onkos noi miten yleisiä? En muista ite omistaneeni kuin Z87 Sabertoothin jossa oli ko. ominaisuus. Oli käyttöäkin kun ex omistaja ei ollut päivittänyt biosia ja ei tukenut suoriltaan Pentium G3258:aa, läppärinromulta heitti biosin tikulle niin saatiin kone tulille.
Taitaa olla kalliimpien emojen ominaisuus? Kyllä sitä X470 emoista varmasti löytyy.
Mietin vieläkin että miksi se flekti on siellä, 15w passiivisesti pitäisi olla kaikin puolin mahdollinen, jos nyt katotaan tuonne 2010 luvulle milloin am3 emot vetivät n. 25w itseensä toki jaettuna NB/SB ja ihan hienosti ne jäähtyi passiivisesti silloin.
Toki 65nm / 55nm niin oli transistoreilla vähän enemmän tilaakin siellä mutta joo kyllä se nyt vieläkin pitäisi onnistua.
Onko muuten infoa saako noita pois päältä biosista tai jtn et iskee päälle vain jos ylittää X lämpötilan?
Näin olen itekin ymmärtänyt kun ei tuota näytä ihan joka laudassa olevan. Joku postasi muistaakseni prossurevikan kommentteihin jonkinlaista VRM-listaa vanhemmista emoista, kannattaa varmistaa että virransyötössä on ytyä tarpeeksi jos vanhempaan lankkuun päätyy.
Kuten muutkin on todennut, niin kyllähän nämä menisi heppoisellakin siilellä, kunhan ei vaan mietittäisi ulkonäköseikkoja.
Sepä se. Esim X58 TDP vajaa 30W (sis. southbridgen) ja näinkin helpolla on mahdollista päästä:
Noh, tuossa on lämpöputkilla toteutettu lisäjäähdytys, jota on aktiivisesti tarkoitus jäähdyttää prossun tuulettimen ilmavirralla… ?
Oman Crossfire VII (wifi) X470 tuossa päivitin prosua odotellessa vaikka ei ollut cpu kiinni.
List of (B350, B450, X370, and X470) motherboards with USB BIOS Flashback : Amd
Tuossa melko hyvä lista joissa flashback on mahdollinen.
Gigabyten lankuissa on tuo Q-Flash Plus, sillä pitäisi onnistua ilman prossua UEFIn päivitys.
Mahtaako tuo virtrankulutuksen yllättävä nousu olla samaa sarjaa, kuin näissä uusissa AMDn näytönohjaimissa tapahtuu, jos niihin liittää useamman näytön? Muilla ohjaimilla se ei lisää merkittävästi virrankulutusta.
Gigabyte X570 AORUS tulee passiivisesti jäähdytettynä. Mielestäni se olisi fiksumpi ratkaisu, kuin pölyn takia pian vinkumaan alkava tuuletin, jossa ei osalle ole mitään säätömahdollisuutta vaan se pyörii täysillä.
Ei viitsi kuitenkaan hankkia tonnin emolevyä pelkästään siksi, että pääsisi yhdestä propellista eroon…
Ei se passiivinen jäähdytys sentään tonnia maksa. Yhtähyvin se voisi olla kaikissa malleissa.
Ei niin, mutta ei ole osunut silmiin yhtään järjellisen hintaista X570-emolevyä, jossa olisi passiivinen jäähdytys.
Joo, ei varmasti vielä olekaan. Nyt kun kaikki tarjoaa tuuletinta, niin passiivinen on Premium tuote.
Toivottavasti tilanne silti elää.
Varmaan tuo tuulettimellisuus johtuu että AMD on antanut turhan tiukat speksit tuon piirisarjan lämpötilalle, vaikea kuvitella muuta syytä joka saisi käytännössä kaikki emovalmistajat tuota tuuletinta käyttämään melkein koko mallistossa.
Yhtenä ideana tuli mieleen, että piirisarja-ajureissa oli alkuun jotain vikaa, joka aiheutti nykyistä suurempaa tehonkulutusta (vaikka tuon huhutun 11-15W). Emolevyt suunniteltiin kaiken varalta ”bugisille” ajureille, ettei julkaisua jouduttaisi siirtämään jos AMD ei kerkeäisikään tai edes pystyisi korjaamaan ajureita ajoissa. Hieman ennen julkaisua AMD saikin pihalle paremmin toimivat ajurit eikä enää olisi tarvetta aktiiviselle jäähdytykselle, mutta emolevyihin muutoksia ei kerennyt tekemään.
Paitsi että tuossa on tarkoitus prosessorin tuulettimen ilmavirralla jäähdyttää lämpöputkijäähyn haihdutuspiiriä…
Kyllä varmaan nähdään vielä emoja ilman tuota tuuletinta mutta eivät tule tässä ensimmäisessä aallossa.
Hieman vaikuttaa tämä piirisarja ja emolevy kiiressä tehdyltä ratkaisulta.
Mitä siitä on tarkoitus haihduttaa? Maalit kuivaksi?
Asus p6t deluxe. Vesijäähyn kanssa käytettäväksi oli sellanen pieni lisätuuletin, jota ei ollut pakko käyttää. Vesijäähyille oli myös paikka blokille, jos sellaista halusi. Normaalisti kukaan ei tuota käyttänyt, vaan vehje oli passiivinen. Ihan yhtä hyvin voisi X570 emot olla irrallisella lisätuulettimella. "Käytä jos tarvii".
Tuskin on mitenkään kiireessä tehty kun emolevyvalmistajat ovat panostaneet näihin etenkin premium-päässä selvästi enemmän kuin aiemmin
Faasimuunnosjäähdyttimissä on kondenssi ja höyrystinpuoli, kansanomaisemmin tiivistymis ja haihdutuspuoli. Piirisarjan päällä on haihdutuspuoli ja takaosassa tiivistymispuoli. Lämpöputki yhdistää nämä toisiinsa.
Kyllä jo 5W on haastavaa hukata passiivisesti varsinkin jos ympäristön lämmöt ovat perus huoneenlämpöä korkeammat. En ihan ymmärrä valitusta aktiivisesta jäähdytyksestä kun harvemmalla on oikeasti kokonaan passiivisesti jäähdytetty kone. Olisi mielenkiintoista tietää miten piirisarjan kulutus on mitattu.
Ongelmana on siinä, että piirisarjatuulettimen hajoaminen on kaikkein ikävin tuulettimen hajoaminen. Muut osat pystyy vaihtamaan kohtuullisella vaivalla, mutta jos piirisarjatuuletin hajoaa, niin siinä menee todennäköisesti emolevy vaihtoon.
Myydäänhän noita 40mm rupelleja joka lähtöön. Ei oikeen uskoisi että koko emolevy sentään menisi vaihtoon, jos vähänkään ruuvari pysyy kädessä.
Kuiteskin porukka täälläkin vaihdellu prosessorille ja näytönohjaimille jäähyjä iät ja ajat sekä myös aikanaan piirisarjallekkin. Mutta nyt sitten ihan täysi ongelma vaihtaa piirisarjalle jäähdytintä ja tuuletinta?
Katso uutisen video. Lyhyesti emolle juotettu oikeisiin kohtiin vähän johtoja joiden avulla mitattu kulutukset.
Kirjoitin tämän toisaallekin, mutta n. 30v aikana kun serriä tullut roplattua jonkun verran, niin minulla ei ole hajonnut ainoatakaan laitetuuletinta. Niitä kuitenkin on ollut jo vuositasollakin melko paljon…
Nyt kun emolevyihin tuli taas flektit, niin ne on kaikki mystisesti hajoamassa?
Ihan siis rehellisesti nyt kysyn: hajoileeko teillä paljon laitetuulettimia jos se kerran koetaan ongelmaksi? Miten rikotte ne?
Jos on pölyinen huone, tietokone vähän ikävästi toimii imurina, niin saa kerran vuoteen puhdistella yhden flektin enempi. Sitten jos sinne jää joku pölypaakku niin flekti ei ole tasapainossa, ei mene pitkään kun flekti alkaa pitämään ääntä.
Olen vaihtanut flektejä hiljaisimpiin. Edellisestä totaalisesta rikkoontumisesta (pöytäkoneessa) on niin pitkä aika etten pidä enää todennäköisenä. Virtalähteistä noita flektejä pysähtyi useimmin kuin muualla koneessa, ja powereita olen korjannut niin omista kuin kavereidenkin koneista.
Jos tuollainen flekti täytyy vaihtaa esim. lisääntyneen äänen takia, niin osassa emoja näkyy jotain siiliin integroituja ettei tarvikeflekti käy pienellä vaivalla tilalle. Usein harjaaminen riittää, mutta se on osassa tapauksissa lähes mahdotonta, jos flekti on jossain jäähyyn niitatun peltilevyn alla.
Ei niiden tarvitse kaikkien hajota, riittää kun se riski on olemassa että minulla se hajoaa tai alkaa pitämään ääntä. Mielelläni maksaisin passiivisuudesta parikymppiä ekstraa.
Ja sekin, että eihän se tuuletin edes pyöri kokoaikaa, ellei osta ihan hinnat alkaen -emoa. Jos edes saa koko tuuletinta pyörimään emon elinaikana.
Joo, mutta mikä estää tekemästä nykypäivänä vastaavaa toteutusta. Ja näkihän noita P6T lankkuja vesijäähdytettynä jolloin tuo VRM siili heatpipeneen ei saanut ilmavirtaa.
Joo mutta nuo suunniteltiin TOIMIVIKSI. Nykyään ulkonäkö on tärkein seikkä ja itse jäähydys teholla ei tunnu olevan paskan väliä.
Sen takia vielä nuo 10v vanhat emot vielä toimivat hienosti, mutta näistä nykyisistä ei voi sanoa samaa.
Varsinkin Asus on mennyt emojensa kanssa ihan pohja mutiin, kun ennen teki NE parhaat emot.
Emon lisätuulettimia oli käytössä myös Z97 Sabertooth MK1:ssä, jossa oli kaksi pikkutuuletinta emolevylle. Itse en näe ongelmaa emon tuulettimissa, jos niissä on halkaisijaa sen verran, ettei melutaso kasva sietämättömäksi. Lämpötila vaikuttaa suoraan sähköpiirien ja piirin komponenttien elinikään, erittäin radikaali esimerkki kapseissa.
http://jianghai-america.com/uploads/technology/JIANGHAI_Elcap_Lifetime_-_Estimation_AAL.pdf