Roman 'der8auer' Hartungin testien mukaan X570-piirisarjan kulutus olisi muutamin lisälaittein pahimmillaan 10 watin luokkaa, mutta lisää laitteita kytkettäessä se saattaa nousta entisestään. Hän kyseenalaistaa tästä riippumatta tarpeen aktiiviselle jäähdytykselle.

AMD:n tuoreen X570-piirisarjan tehonkulutus on puhuttanut siitä lähtien, kun ensimmäiset kuvat emolevyistä tulivat julki. Lähes jokaisessa esitellyssä emolevyssä on nimittäin aktiivinen jäähdytys piirisarjalla, mikä on ollut erittäin harvinaista vuosikausien ajan.

Piirisarjan aktiivijäähdytyksen syyksi mainittiin PCI Express 4.0 -tuki ja sen nostama tehonkulutus. Tarkkoja lukemia ei ole kuitenkaan kerrottu vielä missään ja yleensä X570-piirisarjan on arvioitu kuluttavan 11 – 15 wattia. Saksalainen huippuylikellottaja Roman ’der8auer’ Hartung otti asiakseen selvittää, kuinka paljon piirisarja todellisuudessa kuluttaa ja miten paljon siihen kytketyt laitteet vaikuttavat tehonkulutukseen.

Hartung otti testattavakseen Asuksen Crosshair VIII Hero -emolevyn ja verrokiksi viime sukupolven X470-piirisarjaan perustuvan Crosshair VII Heron. Piirisarjan tehonkulutuksen mittaamisesta ei voida puhua triviaalina tehtävänä, sillä se vaatii käytännössä johtojen juottamista suoraan emolevylle, X570:n tapauksessa vielä emolevyn molemmin puolin.

Hartungin mittausten mukaan pelkän piirisarjan tehonkulutus levossa ilman yhtään ainuttakaan siihen kytkettyä laitetta on 7,38 wattia, mikä on selvästi enemmän kuin X470-piirisarjalla. X470-piirisarjalla vastaava lukema on vain 2,89 wattia ja edes NVMe-asema kytkettynä ja rasituksessa sen kulutus ei nouse kuin 4,10 wattiin. X570:n kulutus PCIe Gen3 NVMe-asemalla nostaa piirisarjan kulutuksen ilman rasitusta 8,2 wattiin ja aseman rasituksessa 8,55 wattiin. Lisäämällä piirisarjaan NVMe-aseman lisäksi kaksi SATA-asemaa ja näytönohjain saatiin tehonkulutus nousemaan yhteensä 9,76 wattiin. Myöskään PCIe Gen4 -NVMe-aseman käyttö ei tehnyt merkittävää eroa, se nosti kulutusta levossa 0,43 ja rasituksesssa 0,31 wattia yli Gen3-kulutuksen, eli käytännössä merkittävää eroa ei ole ja maksimirasitus kaikilla mainituilla laitteilla Gen4-asemalla olisi noin 10 wattia. Lisää lisälaitteita kytkettäessä se voinee nousta kuitenkin puheissa liikkuneen 11 – 15 watin luokkaan.

Hartung päätyi myös ihmettelemään, miksi liki kaikissa emolevyissä on aktiivinen jäähdytys piirisarjalla. Hartungin testien mukaan pieni parin euron tarvikesiili riitti pitämään minimaalisella ilmavirralla piirisarjan lämpötilan täydessä rasituksessa 74 asteessa. Lämpötila mitattiin avonaisessa testipenkissä, mutta huonostikin ilmastoidussa kotelossa ilmavirran pitäisi olla suurempi.

Mistä kasvanut tehonkulutus sitten johtuu? X570-piirisarja on todellisuudessa Ryzen 3000 -sarjan prosessoreista tuttu cIOD eli I/O-siru valmistettuna 12 nanometrin prosessin sijasta 14 nanometrin valmistusprosessilla. Itse sirusta löytyy siis käyttämättöminä muunmuassa muistiohjaimet ja lisää PCI Express 4.0 -linjoja, mutta käytöstä poistettuina niiden ei pitäisi lisätä sirun kulutusta ainakaan merkittävästi. PCIe Gen3- ja Gen4 NVMe-asemien välillä nähdyt pienet erot puolestaan kertovat, ettei pelkkä PCIe Gen4 itsessään selitä eroa. Todennäköisempää onkin, että itse PCIe Gen4 -yhteensopivat PHY:t ja ohjaimet kuluttavat merkittävästi PCIe Gen3:a enemmän tehoa riippumatta siitä, toimivatko ne Gen3- vai Gen4-tilassa.

This site uses XenWord.
;