Intel on julkaissut viime vuonna esitellyn Xeon W-3175X -prosessorin. Skylake-SP-arkkitehtuurin suurimpaan, XCC-siruun perustuva piiri tarjoaa samassa paketissa korkeat kellotaajuudet ja peräti 28 ydintä.
Xeon W-3175X on tehotyöasemiin suunnattu kerroinlukoton 28-ytiminen tehoprosessori, joka kykenee Hyper-threading-teknologian avulla suorittamaan samanaikaisesti 56 säiettä. Prosessorin peruskellotaajuus on 3,1 GHz ja maksimi Turbo-kellotaajuus on lähteestä riippuen 3,8 – 4,5 GHz. Intelin ARK-tietokannan mukaan Turbo-kellotaajuus on 3,8 GHz, julkaisutiedotteen mukaan 4,3 GHz ja AnandTechin-arvostelun mukaan 4,5 GHz.
Prosessorissa on kuusikanavainen muistiohjain, joka tukee ECC-virheenkorjausta, 512 Gt:n muistiavaruutta ja maksimissaan DDR4-2666-nopeutta. PCI Express -linjoja on itse prosessorissa 44 ja alustassa piirisarjoineen parhaimmillaan 68. Löydät prosessorin oleellisimmat tiedot alla olevasta taulukosta.
Uudelle LGA-3647-kantaiselle Xeonille on tarjolla kaksi eri C621-piirisarjaa hyödyntävää emolevyvaihtoehtoa: Asuksen ROG Dominus Extreme ja Gigabyten toistaiseksi nimeämätön, myöhemmin saataville tuleva emolevy. Asuksen emolevyssä on tarjolla mm. 12 DIMM-muistipaikkaa, neljä PCI Express x16 -liitäntää, Quantian 10 Gbps:n verkko-ohjain ja SupremeFX S1220 -äänipiiri. Voit tutustua emolevyihin tarkkoihin ominaisuuksiin sen tuotesivuilla. Gigabyten emolevyn lopulliset ominaisuudet varmistuvat myöhemmin.
Xeon W-3175X -prosessoria esiteltiin alun perin viime kesänä Computex-messuilla nimettömänä 5 GHz:n 28-ytimisenä prosessorina. Pian selvisi, että kyse oli ylikellotetusta prosessorista järeän 1700 watin jäähdyttimen avulla. Prosessori esiteltiin virallisesti viime syksynä ja nyt se on tuotu lopulta asiakkaiden saataville.
Kaupasta Xeon W-3175X -prosessoria ei kuitenkaan pitäisi löytää, vaan Intel aikoo tuoda sen myyntiin vain OEM-valmistajien valmiskokoonpanojen kautta. Prosessorin hinnoittelussa näkyy AMD:n Threadripper-prosessoreiden luoma paine, sillä tyypillisesti lähempänä kymppitonnia maksaneen luokan prosessori on nyt hinnoiteltu 2999 Yhdysvaltain dollariin.
Prosessorista on saatavilla nyt myös ensimmäiset kolmansien osapuolten testit. Testejä ovat ajaneet mm. AnandTech, Tom’s Hardware ja GamersNexus
Lähde: Intel
Huh, että oikein 255W kiuas. Onkohan tämä uusi ennätys :think:. Näkyy kyllä AMDn etumatka ja edut atm, jos kerran TR 2990WX vie ”vain” 250W, mutta sisältää kuitenkin jotakuinkin samat kellotaajuudet, ja 4 fyysistä ydintä lisää.
Kyllähän tuo Intelin prosessori on sinänsä selvästi parempi (6-kanavainen muistiväylä vs TR:n 4-kanavainen, ei mitään NUMA-ongelmia, parempi yhden ytimen suorituskyky), ja monissa testeissä ero näkyykin. Toisaalta Threadripper kyllä pärjää varsinkin rendaamisessa tosi hyvin. Itse sanoisin, että 2990WX on hyvä, kunhan käyttökohde on sille sopiva, mutta tälle Intelille voi antaa kuormaksi mitä tahansa ja se tarjoaa erinomaista suorituskykyä. Eri asia tietysti, että kannattaako siitä maksaa se kolme tonnia.
Kannattaa muistaa että emot maksaa yli 1000€ ja esim Rog Dominus Extreme:ssä on 2x 24pin, 4x8pin eps + 6pin liittimiä useita joten kokoonpano hinnat nousee taivaisiin kun verrataan TR2 emoihin
Se riippuu ihan OEM-valmistajista, Anandilla käytetty kokoonpano taisi olla $7000
Anandtechin arvio 5 GHz kulutuksesta:
On kyllä aikamoinen kiuas.
Aikä järkky syömään virtaa;) Tähän on tultu: Kiuas Inteliltä on totta…Harvia koneessa.
Turha alusta, kun ei sitä voi kukaan normikäyttäjä ostaa. Jos prosessorin hinta olisi lähempänä noita 18-ytimisiä ja emolevyn hinta luokkaa 700, niin ehkä tälle löytyisi ostajia. Nyt lähinnä demo, että on meilläkin coreja työpöytäkäyttöön kun AMD:lläkin on. Milloinkohan tulee seuraava HEDT-alusta jonka voisi myös ostaa? 🙂
No täytyy katsoa muutaman vuoden päästä jos tämmöisen setin löytäisi halvalla käytettynä eBaysta. 🙂
Onko ne OEM valmistajat kylmäkonevalmistajia?
Ei kai sitä oikeasti ihan liian helpolla haluta myydä ”liian vakavaan käyttöön”, kun se muuten helposti kairaa pois sen Intelin oman yli kolminkertaisen hinnan Xeon Platinum -prosessorin markkinoita.
Mutta joo, aika kova prosessorihan tuo on. Tasaisen nopea 1–56 säikeellä, ja myös välillä 57–ääretön säiettä taitaa jäädä Threadripper jälkeen lähes kaikessa kuormassa. Lisäksi myös tuo kuusikanavainen muistiohjain olisi aika kiva.
Jos ei olisi käytössä joukkoa kivoja laskentanodeja etäyhteyden päässä saatavilla, joilla ajaa kaikki oikeasti raskas koodi, niin varmaan tuollainen olisi ihan kiva esim. oikeana paikallisena tehotyöasemana. Mutta, joo, melko kapean markkinan tuoteeksi tämä on tarkoitettukin.
@xarot …. "…käytettynä muutaman vuoden päästä…"
Aivan. (!) Tämmöinenkin vaihtoehto siis on… panee miettimään vakavasti, jos nämä kuluttaja mallit eivät tästä nyt tokeennu. Erityisesti kun joka ainoasta omistamastani koneesta on keskusmuisti loppunut käyttökaarensa lopussa kesken, niin tuo 512 gigatavun muistiavaruus ja 68 pci-e kanavaa kyllä puhuttelevat. Aika pienellä lisärahalla hedt koneiden suuntaan käyttöikä venyy loppupäästä todella paljon. Tietty se on siitä kiinni, mitä sillä koneella itse tekee.
T -.-
Keskinkertaiseen kuosiin viilattu Mac Mini, jonka videopiiri on jo nyt vanhentunut (ei ole hdmi 2.1) maksaa noin 2500 euroa. Ja kun siitä hajoaa edes se yksikin komponentti, niin takuuajan jälkeen se on Applen huoltohinnoittelulla käytännössä roskiin menevä raato. Kaikki on niin suhteellista siis.
Tuleeko testiin?
Tuolla saattas pyörii jo slower presetti kun striimaa.
Ei tuommoset hinnat oikeastaan edes hirvitä. Jos tämmösellä jöötillä beikkaa valaistuksen edes siedettävän nopeasti niin kyllähän tuon muutaman tonnin hinnan kestää ihan kivasti. Ei tätä kotikäyttöön voi suositella kenellekkään, mutta jos tekee 3d:tä tai ylipäätänsä jotain raskasta laskentaa niin oikeasti ihan varteenotettava jörmy.
LN2 kellotettuna kevyt 1200W tehonkulutus.
https://www.pcgamer.com/amp/watch-der8auer-rip-the-heatspreader-off-intels-dollar2999-xeon-w-3175x-cpu/
Ja mukavasti pastat välissä. Noh, nestemetallilla korvaaminen pudotti viileimmän coren lämpöjä jopa 13 astetta ja kuumimman 5 astetta.
Ei tämä ol normikäyttäjälle tarkoitettu.
Kai ne Ferraritkin on turhia julkaisuja kun ei niitä normikäyttäjä voi ostaa?
Jos tätä ei voi kaupasta ostaa niin täysin turha kapine tavalliselle käyttäjälle. Jos taas Ferraria mielit niin nettiautosta vaan ostamaan. Löytyy niin käytettyä kuin täysin ajamatonta. Palataan tähän prosessoriin.
Tässä hintaluokassa ei ole kilpailua koska AMD 2990VX on yli tonnin halvempi. Prossujen välisellä
hintaerolla saa AMD:hen emolevyn ja muistit.
Ei oikein osu vertaus Ferrariin;) Pelkkä tulppien- ja öljynvaihto Modenaan vie enemmän rahaa kun tuo koko Intel hässäkkä. Ja voi noita normikäyttäjäkin ostaa…sen kun ostaa vaan;) Mikä se nyt kenellekkin on normia nykyää?
Ei muuta kuin testiin ja testaamaan slow enkoodausta pugbissa.
Onkos tuo nyt sitten se prossu, josta töhelö hedspreaderein irroittaja tuhosi muistikanavia ja käytettävissä on vain 4 / 6 ?
14% ero ydinmäärässä on aika pientä sen rinnalla, että yhdessä Skylake-SP-ytimessä on 4-6 kertaa enemmän kaistaa L1-välimuistiin, ja 4 kertaa enemmän liukulukuvääntöä kuin yhdessä Zen-ytimessä.
Skylake-SP nimittäin laskee 512-bittisillä vektoreilla AVX512sta, siinä missä Zen tukee vain 256-bittisiä AVX/AVX2-vektoreita ja pilkkoo ne kahteen osaan ja laskee ne 128-bittisellä datapolulla. Ja lisäksi skylakessa on oma osoitteenlaskentayksikkönsä talletuksille, siinä missä Zenissä talletus ottaa käyttöönsä toisen latauksen osoitteenlaskentayksikön .
Zen2 tulee sitten ottamaan tässä hiukan kiinni, ja siinä on enää 1/2-1/3 Skylake-SPn L1-kaistasta ja puolet sen liukulukuväännöstä.
Osaatko muuten nimetä workloadeja joissa mesh-rakenne on merkittävästi parempi kuin chiplettirakenne? Ts. Käyttötarkoituksia joissa kriittisellä polulla on paljon synccejä threadien / corejen välillä?
Jotkut DB workloadit ehkä ja luonnollisesti osa peleistä?
Tietokannat ja pelit tosiaan ekana tulee mieleen, enkä nyt pikaisesti keksi lisättävää.
Kaikissa numeronmurskaustyyppisissä jutuissa AMDn väylätopologia ja välimuistirakenne on ihan riittävä, mutta siellä taas intelillä on selvä etu AVX-512sta; Zen pärjää näissä vain, jos softa on huonosti optimoitu eikä kunnolla hyödynnä edes AVXää. (cinebench, c-ray)
Eikös Intel juuri tuollaista 28-coreista demonnut jossain kellotettuna 5GHz taajuudelle jollain teollisuus kompuralla (ja "unohti" kertoa, että se on kellotettu)? Jo silloin muistaakseni spekuloitiin, että tehonkulutus saattoi olla jopa 1500W luokkaa eli eipä tuo tulos juuri yllätä.
Uutisessahan tuosta jo mainittiin: "Xeon W-3175X -prosessoria esiteltiin alun perin viime kesänä Computex-messuilla nimettömänä 5 GHz:n 28-ytimisenä prosessorina. Pian selvisi, että kyse oli ylikellotetusta prosessorista järeän 1700 watin jäähdyttimen avulla. Prosessori esiteltiin virallisesti viime syksynä ja nyt se on tuotu lopulta asiakkaiden saataville."
Intel 28-Core Xeon W-3175X Spotted at Retail in Japan: $3880
Halvalla lähtee: 3880 taalaa japanissa…
Ei paha… eihän tuolla saa edes kahta Titan rtx korttia siihen rinnalle sli käyttöön. Eli ihanan edullista 🙂
Eli kyllä tältäkin foorumilta löytyy immeisiä, jotka tuon hankkivat kotikoneeseensa. Ihan kelpo prossu, jos jaksaa vain jäähdyttää sitä riittävästi. Mutta saattaisin odotella AMD Zen2 piiriin perustuvat threatripperit vertailuun jos kuuluisin itse tuohon ryhmään. Ihan vaikka vain vertailun vuoksi.
Vaikka vihaankin Inteliä niin ei tuo sinänsä paha ole… Vanha AMD:n tuhnu FX-9590 oli sen 220W TDP ja suorituskyky oli mitä oli.
Käsitin ettei toistaiseksi noita saisi ostaa kuin valmiissa konepaketissa?
Kuola valuu kun ajattelee millaisia boinc pisteitä toi porskuttaisi tieteellisessä laskennassa päivittäin. Intelin kiuas vois olla kova sijoitus kun on joutunut nyt tänäkin talvena ilpin ja takan lisäksi napsuttelemaan sähköpattereita kämpässä päälle.