Intel julkaisi kolme uutta Coffee Lake -koodinimellistä 8. sukupolven työpöytäprosessoria, jotka ovat kaikki kerroinlukittuja eli niiden ylikellottaminen onnistuu vain korottamalla Base Clock -taajuutta noin 3 % (103 MHz). Lisäksi yhtiö esitteli kokonaan uuden vähävirtaisen 35 watin TDP-arvolla varustetun T-sarjan prosessorimalliston.
Peruskäyttöön suunnatut 65 watin Core i5-8600- ja 8500-mallit ovat kuusiytimisiä ja niissä ei ole käytössä Hyper-Threading-ominaisuus. Uutuudet toimivat 100-300 MHz korkeammalla kellotaajuudella kuin viime syksynä julkaistu ja io-techissä testattu 8400-malli. Core i3-8300 on neliytiminen, ilman Hyper-Threading-ominaisuutta ja kertoimeltaan lukittu.
35 watin T-sarjaan lanseerattiin kuusi Core i7-, i5- ja i3-mallia, joiden kellotaajuuksia on kuristettu alhaisemman TDP-arvon saavuttamiseksi.
Syksyllä julkaistujen K-mallisten ja ylikellottamiseen soveltuvien Coffee Lake -prosessoreiden yhteydessä lanseerattiin Z370-piirisarja, joka sai nyt kaverikseen edullisemmat B360-, H370, H310- ja Q370-piirisarjat.
Näistä B360 ja H370 ovat suunnattu kuluttajakäyttöön, mutta niiden muistinopeus on rajoitettu DDR4-2666-nopeuteen, NVIDIAn kahden näytönohjaimen SLI ei ole tuettuna eikä edes K-sarjan prosessoreita pysty ylikellottamaan. DDR4-muistien ja prosessorin ylikellottaminen ja useamman näytönohjaimen konfiguraatiot onnistuvat ainoastaan kalliimmalla Z370-piirisarjalla.
MSI B360 Gaming Plus
io-techin testilabraan saapui ennen julkaisua ihmeteltäväksi MSI:n B360 Gaming Plus -emolevy, joka on hinnoiteltu Suomessa alkaen 125 euroa. Yhtiön Z370 Gaming Plus -emolevy maksaa vain 10 euroa enemmän ja kun otetaan huomioon B360-piirisarjan rajoitukset ylikellottamisen, muistinopeuden ja useamman näytönohjaimen suhteen, ei edullisempi hinta tunnu kovinkaan houkuttelevalta.
RGB-valaistu B360 Gaming Plus on varustettu yhdellä M.2 SSD -liittimellä, viidellä SATA-liittimellä ja kahdella PCI Express x16 -liittimellä, joista ylempi toimii x16 ja alempi x4 nopeudella. I/O-liittimien joukosta löytyy kaksi USB 2.0, kaksi USB 3.1 GEN 1- ja kaksi GEN 2 -liitintä. 7.1-kanavaisista äänistä vastaa Realtekin ALC892-koodekki ja RJ-45-liitintä ohjataan Intelin gigabitin I219-V-ohjaimella.
Musta-punaisella väriteemalla varustetun emolevyn oheistarvikkeina toimitetaan mukana kaksi SATA-kaapelia ja I/O-liittimien suoja. PCI Express -liitin on vahvistettu metallilla, virransyöttöä jäähdytetään kahdella erillisellä alumiinisiilillä, M.2 SSD -liitin on sijoitettu prosessorikannan ja PCI Express x16 -liittimen väliin, tuulettimille liittimiä löytyy seitsemän kappaletta ja äänipiiri on eristetty piirilevystä omalle saarekkeelle häiriöiden välttämiseksi.
Koska B360-piirisarjan ylikellotusominaisuudet on täysin karsittu, emme tule testaamaan alustaa sen syvällisemmin. Todennäköisesti alusta tulee kuitenkin olemaan vertailukohtana tulevaisuudessa, kun testaamme AMD:n vastaavaa edullista B460-piirisarjaa, joka tukee 2. sukupolven Ryzen-prosessoreita.
Guru3d on testannut i5-8600 prosessorin ja vaikuttaa sopivan hyvin peikäyttöön.
Joko näissä on ne haavoittuvaisuuskorjaukset sillä tavoin, ettei tule nopeuteen penalttia?
Aiempien tietojen valossa vastaus on ei. Nämä ovat täsmälleen samoja piirejä kuin jo aiemmin julkaistut
+1. Rautapurkalla (=jotain "palomuurin tapaista" lisätty prosessoriin) korjatut tulevat aikaisintaan H2 eli joskus heinäkuun ja joulukuun välissä. Kunnolla korjatut aikaisintaan ensi vuonna.
Ja sitten joku löytää uuden haavoittuvuuden jne… Mutta muuten noin puolivuotta aikaisintaan
Aika väsynyttä menoa intelillä
Hintataso ainakin turhan kova tuolla "halpis"piirisarjalla, samaa hintaa irtoo halvat z370 emotkin :think:
Wow oikein 6 ydintä, vähän kuin phenom x6 9?vuotta sitten!
Älä muuta sano. Mullakin on ollut puhelimessa 8 ydintä jo yli 4 vuoden ajan ja Intelillä ei ole vieläkään mainstream prosessoreissa vastaavaa.
Onko noissa piirisarjoissa oikeasti mitään edullisempaa verrattuna jos parempaa sarjaa valmistettaisiin enemmän ja rajoitukset tulisi vaikka bioksessa tai jokin pinni jätettäisiin kytkemättä.
Tuntuu niin keinotekoisilta rajoituksilta.
Taisi Intelin i7 980X lga1366 kannalle tuli pari kk aiemmin.
Ja toki i7 970 ei ollut edes vähän myöhemmin mitenkään älyttömän hintainen, vaan alustan eliniän loppupuolella hinta oli 500€ ja sisälsi kuitenkin HT:n
Phenom II x6 tuli markkinoille huhti-toukokuun vaihteessa 2010. Eli joo, 8 vuotta sitten 😀
Onko tarkempaa tietoa paljonkohan 8700T prosessorin kaikkien ytimien kellotaajuus on rasituksessa?
Pjoh, melkosta throtlausta neekerimallin b360s emoilla ja i7 8700 ei-k:lla. Vakiona ottaa kiinni tehorajoista ja tehorajojen poiston jälkeen vrm:än lämmöistä. Jännästi kyllä sitten i5 8400:nen toimii kuten pitääkin jo vakiona. Eli ilman vrm:n siilejä olevat emot kannattaa jo suosiolla jättää kauppaan jos i7:skaa siihen aikoo tunkasta(Toki se T -malli on asia erikseen).
Anandtechin listoilla on Pentiumeita ja Celeroneja myös..
—
H310 on nyt rampautettu kunnolla. PCI-express 2.0 ???
Nuo eivät välttämättä päde jos on eri emolevy, eri jäähdytys, eri prosessori, eri määrä pilkkuja auringossa…
Suuntaa antavana OK muttei kannata luottaa liikaa.
Toki, nuo ovat kertoimet mitkä prossuissa ovat eri ydinmäärille. Eli jos jäähdytys ja virransyöttö emossa on kunnossa, noille kelloille ei-avx kuormilla mennään. AVX kuormat sitten asia erikseen ja sekin riippuu taas emon asetuksista(auto AVX offset = ?) sekä em. asioista.
Intel ei enää kerro prosessorien all core turboja, eli ne voivat vaihdella jopa prosessoriyksilöiden välillä.
Ei virallisesti markkinoi, mutta nuo kertoimet saa ongittua XTU:lla ulos. Ja ei ne ei vaihtele prosessoriyksilöiden välillä, kertoimet on prossuille nuo. Se voi vaihdella että toinen prossa vie enenemmän tehoa ja siten lämpenee hitosti paljon enemmän päästäkseen noihin kertoimiin, jolloin se on emosta kiinni saavuttaako se noiden kertoimien all-core kelloja(kuten esimerkinä tuo techspotin testissä msin halpis b360 ja i7 8700, vei tehoja liikaa eikä pysynyt 4.3GHz kellot all corella. Kun taas sama prossu kalliimmassa b360 emossa pietti kellot helposti).
Anandtech on net jostain onkinut ylös ja lyönyt tuohon taulukkoon.
Verrataanpa sitten IPC:tä, jopa Celeron G550 (Sandy Bridge dual-core, 2.6GHz) oli peruskäytössä paljon ripeämpi kuin Phenom II X6 1055T @ 3.7GHz. :kahvi:
Totta kai ne saa ongittua ulos mutta koska Intel ei niiden paikkaansapitävyyttä lupaa, Intel myös samalla varaa oikeuden muuttaa niitä vaikka jokaiseen yksilöön erilaisiksi. Tietyn viikon prosessorit voitaisiin laittaa tietyillä kertoimilla ja seuraavan viikon prosessorit (parempia tai huonompia) voisi laittaa tietyillä kertoimilla jne.
Tämä on pointti: sitä mitä ei luvata, voidaan vaihtaa vapaasti. En väitä Intelin sitä välttämättä tekevän, mutta…
Juuh, lähinnä pointtini oli se, että aika meh alkaa sanoa "AMD:llä ollut 6-coreja jo iät ja ajat", jotka nykypäivänä ovat täysin käyttökelvottomia. 😉
Käyttökelvottomuus on suhteellinen käsite. Kyllä niillä 50 fps irtoaa useimmissa nykypeleissäkin, joten nopeutensa puolesta ne riittäviä Pentti Peruspelaajalle. Vaikeutena on se että kaikkia uusia pelejä ei ole testattu noin vanhoilla prossuilla ja ikä voi aiheuttaa jo ongelmia.
Itsellä oli käytössä Phenom 850 ja tyytyväinen olin edelleen, kunnes Fallout 4, Dirt rally ja muutamat muut useampaa ydintä kuormittavat pelit alkoivat kaatamaan konetta niin että se teki reboottauksen varoittamatta. Koska tuorein tallennus ei välttämättä ollut tuore, piti tätä vikaa lähteä tietenkin korjaamaan.
Testiohjelmat menivät heittämällä läpi, joten vian etsiminen piti tehdä kalleimman kautta. Uuden emolevyn, muistien, coolerin, virtalähteen ja näytönohjaimen jälkeen tulin siihen tulokseen että vian täytyy olla itse prossussa. Koska tarjolla olisi vain Bulldosereita päätin vaihtaa piruuttani Intelin leipiin kyrpiintymisen takia.
Melkein kaikki osat siihen jo ovatkin kasassa. Emolevyksi tilasin Asus Prime Z370-P:n koska se maksaa vain satasen. Siitä puuttuu kaikkea turhaa jota en tarvitse, mutta mahdollistaa kunnon prossien käytön jos siltä tuntuu. Nyt se sai seurakseen i3-8100:sen ja 8 gigaa halvinta muistia. Mikään himopäivittelijä en siis ole ja tuskinpa edes lukisin tätä sivustoa, jos ei koneen päivittelystä olisi tullut pakon edessä ajankohtaista.
Kyllähän noilla varmasti Youtubea katselee ja perushommia, mutta ei sitä tosiasiaa pääse karkuun, että nuo ottavat turpaan 6-0 jo Sandy Bridgeiltä. Pelikäytössä vielä enemmän.
erhh, noista oikein tarinaa sa aikaan paitti tuo 360 gaming on ihan ok.
missä on Z390 ja 9700K!?
Ydinmäärä on typerin luku mitä vertailla proessoreita vertaillessa, jos se otetaan erilleen kokonaisuudesta.
Ei ilmeisesti pidä pyhää inteliä koskeviin juttuihin kommentoida mitenkään negatiiviseen sävyyn kun porukalla menee heti tunteisiin. Pahoittelut vain kaikille! :smoke:
Pidetään tällaset turhat provot pois asia-alueilta, väittelyketju