Uudet mallit 8. sukupolven Core-prosessoreista ja edullisemmat piirisarjat eivät sovellu ylikellottamiseen. Katsastimme lisäksi MSI:n B360 Gaming Plus -emolevyn.

Intel julkaisi kolme uutta Coffee Lake -koodinimellistä 8. sukupolven työpöytäprosessoria, jotka ovat kaikki kerroinlukittuja eli niiden ylikellottaminen onnistuu vain korottamalla Base Clock -taajuutta noin 3 % (103 MHz). Lisäksi yhtiö esitteli kokonaan uuden vähävirtaisen 35 watin TDP-arvolla varustetun T-sarjan prosessorimalliston.

Peruskäyttöön suunnatut 65 watin Core i5-8600- ja 8500-mallit ovat kuusiytimisiä ja niissä ei ole käytössä Hyper-Threading-ominaisuus. Uutuudet toimivat 100-300 MHz korkeammalla kellotaajuudella kuin viime syksynä julkaistu ja io-techissä testattu 8400-malli. Core i3-8300 on neliytiminen, ilman Hyper-Threading-ominaisuutta ja kertoimeltaan lukittu.

35 watin T-sarjaan lanseerattiin kuusi Core i7-, i5- ja i3-mallia, joiden kellotaajuuksia on kuristettu alhaisemman TDP-arvon saavuttamiseksi.

Syksyllä julkaistujen K-mallisten ja ylikellottamiseen soveltuvien Coffee Lake -prosessoreiden yhteydessä lanseerattiin Z370-piirisarja, joka sai nyt kaverikseen edullisemmat B360-, H370, H310- ja Q370-piirisarjat.

Näistä B360 ja H370 ovat suunnattu kuluttajakäyttöön, mutta niiden muistinopeus on rajoitettu DDR4-2666-nopeuteen, NVIDIAn kahden näytönohjaimen SLI ei ole tuettuna eikä edes K-sarjan prosessoreita pysty ylikellottamaan. DDR4-muistien ja prosessorin ylikellottaminen ja useamman näytönohjaimen konfiguraatiot onnistuvat ainoastaan kalliimmalla Z370-piirisarjalla.

 

MSI B360 Gaming Plus

io-techin testilabraan saapui ennen julkaisua ihmeteltäväksi MSI:n B360 Gaming Plus -emolevy, joka on hinnoiteltu Suomessa alkaen 125 euroa. Yhtiön Z370 Gaming Plus -emolevy maksaa vain 10 euroa enemmän ja kun otetaan huomioon B360-piirisarjan rajoitukset ylikellottamisen, muistinopeuden ja useamman näytönohjaimen suhteen, ei edullisempi hinta tunnu kovinkaan houkuttelevalta.

RGB-valaistu B360 Gaming Plus on varustettu yhdellä M.2 SSD -liittimellä, viidellä SATA-liittimellä ja kahdella PCI Express x16 -liittimellä, joista ylempi toimii x16 ja alempi x4 nopeudella. I/O-liittimien joukosta löytyy kaksi USB 2.0, kaksi USB 3.1 GEN 1- ja kaksi GEN 2 -liitintä. 7.1-kanavaisista äänistä vastaa Realtekin ALC892-koodekki ja RJ-45-liitintä ohjataan Intelin gigabitin I219-V-ohjaimella.

Musta-punaisella väriteemalla varustetun emolevyn oheistarvikkeina toimitetaan mukana kaksi SATA-kaapelia ja I/O-liittimien suoja. PCI Express -liitin on vahvistettu metallilla, virransyöttöä jäähdytetään kahdella erillisellä alumiinisiilillä, M.2 SSD -liitin on sijoitettu prosessorikannan ja PCI Express x16 -liittimen väliin, tuulettimille liittimiä löytyy seitsemän kappaletta ja äänipiiri on eristetty piirilevystä omalle saarekkeelle häiriöiden välttämiseksi.

Koska B360-piirisarjan ylikellotusominaisuudet on täysin karsittu, emme tule testaamaan alustaa sen syvällisemmin. Todennäköisesti alusta tulee kuitenkin olemaan vertailukohtana tulevaisuudessa, kun testaamme AMD:n vastaavaa edullista B460-piirisarjaa, joka tukee 2. sukupolven Ryzen-prosessoreita.

This site uses XenWord.
;