Digital Linear Voltage Regulator pienentäisi prosessorin kulutusta jopa 25 %, mutta vain kun kulutus on muutenkin pientä.

Asuksella nykyään emolevyjen BIOS-puolella työskentelevä ylikellotuslegenda Shamino on paljastanut mielenkiintoisen yksityiskohdan Intelin uusista Raptor Lake -prosessoreista. Matkalla valmiiksi tuotteeksi Intel päätti poistaa käytöstä tehonkulutusta pienentävän ominaisuuden.

Asuksen foorumeilla käyttäjä JohnAb kysyi Z790-emolevyiltä löytyvästä ”CPU DLVR Bypass Mode” -ominaisuudesta. Shaminon mukaan kyseinen optio ei todellisuudessa tee tällä hetkellä mitään, koska Intel päätti asettaa kaikki Raptor Laket pysyvästi DLVR Bypass -tilaan. Ominaisuus jäi kuitenkin BIOSiin tulevien sukupolvien varalta. On myös mahdollista, että ominaisuutta käytettäisiin vähävirtaisissa Raptor Lake -mobiiliprosessoreissa, joissa sen vaikutus olisi merkittävämpi.

DLVR eli Digital Linear Voltage Regulator on nimensä mukaisesti jännitteenhallintaan liittyvä ominaisuus. Intelin oli tarkoitus käyttää sitä emolevyn normaalin virransyötön rinnalla pienentämään prosessoreiden tehonkulutusta. Ominaisuus tosin olisi säästänyt kulutusta vain vähävirtaisissa tilanteissa, sillä Intelin patenttidiagrammien mukaan se pienentää prosessorin käyttöjännitettä maksimissaan noin 160 mV, mutta vain kun prosessoriin kulkee virtaa 40 ampeeria tai alle ja sen jälkeen jännitteen tiputus laskee nopeasti nollaan 70 ampeeriin mennessä. Patentin mukaan DLVR olisi vähentänyt virtaa 20 %:lla nollakulutuksella, joka nousee lineaarisesti 25 prosenttiin 40 ampeeriin asti, jonka jälkeen jännitteen tiputuksen tavoin myös tehonkulutussäästöt tippuvat nollaan 70 ampeeriin mennessä.

Päivitys:

HardwareLuxx-sivustolta tuttu Andreas Schilling on saanut Inteliltä lausunnon, jonka mukaan DLVR:n ei missään vaiheessa ollut tarkoitus tulla 13. sukupolven Core-prosessoreihin. Kyse on yhtiön mukaan tavasta kehittää ja testata joitain tuleviin sukupolviin suunniteltuja ominaisuuksia aiempien sukupolvien Engineering Sample -vaiheessa.

Lähde: HotHardware

This site uses XenWord.
;