Intelin edustajan mukaan tuki kytketään jatkossa piireistä pois fyysisesti polttamalla sulake jo tehtaalla.

Intelin AVX-512-laajennokset puhuttavat harrastajia useimpia muita vastaavia laajennoksia useammin mm. hyvin pirstaloituneen tuen myötä. Viime aikoina puhetta on riittänyt Alder Laken tuesta laajennokselle, tai sen puutteesta.

Intelin Alder Lake -arkkitehtuuriin perustuvat prosessorit eivät tue virallisesti AVX-512-laajennoksia, vaikka niiden Golden Cove -P-ytimistä tuki löytyykin. Viralliseksi syyksi tuen pois kytkennälle on kerrottu yhteensopimattomuus, sillä samasta prosessorista löytyvät Gracemont-E-ytimet eivät sitä tue. Vuodetut diat kuitenkin varmistivat jo hyvissä ajoin, että tuki toimisi silloin, kun Hybrid Technology eli P- ja E-ytimien yhteiskäyttö olisi kytketty pois päältä.

Useat emolevyvalmistajat antoivatkin käyttäjille mahdollisuuden kytkeä tarpeen vaatiessa E-ytimet pois käytöstä, jolloin prosessorissa olisi käytössä vain Golden Cove -ytimet ja sen myötä myös AVX-512-tuki. Intelille tämä ei kuitenkaan käynyt ja yhtiö julkaisi mikrokoodipäivityksen, joka poisti tuen käytöstä myös E-ytimet pois kytkettyinä. Harrastajat löysivät tähänkin kiertokeinon, mutta muokattujen BIOSien kanssa on aina omat riskinsä. Toinen vaihtoehto on luonnollisesti käyttää niin vanhaa BIOS-versiota, ettei siinä ole mukana mikrokoodia tuen poiskytkemiseksi.

Hiljattain nettiin on ilmestynyt raportteja, joiden mukaan tuoreiden erien prosessoreissa tukea ei olisi mahdollista kytkeä päälle enää edes kikkailemalla. Tom’s Hardware on tiedustellut asiaa Inteliltä ja saanut vastauksen, joka samalla tuo koko AVX-512-saagan päätökseensä Alder Lakejen osalta: Yhtiö kytkee tuen päällä uusista prosessorieristä jo tehtaalla polttamalla sopivan sulakkeen prosessorin sisältä. Tämän jälkeen tukea ei ole mahdollista kytkeä päälle enää millään kikkailuilla.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;