
Intel valmistelee 10. sukupolven Core- eli Comet Lake-S -sarjan työpöytäprosessoreita julkaistavaksi kuluvan vuosineljänneksen aikana. Lähestyvä julkaisu tuo mukanaan myös alati kiihtyvät vuodot prosessoreiden suorituskyvystä ja ominaisuuksista.
Intelin 10. sukupolven Core -työpöytäprosessoreiden tekniset ominaisuudet tiedetään jo lukuisten vuotojen myötä. Käytännön testit ovat kuitenkin olleet harvemmassa ja nyt tälle rintamalle on saatu uutisia, kun Twitter-käyttäjä HXL twiittasi Weibosta peräisin olevan kuvan Core i9-10900F -prosessorista toiminnassa.
Kuvankaappauksessa on näkyvissä AIDA64:n vakaustesti, Windowsin tehtävänhallinta, CPU-Z sekä HWiNFO64:n listaamia tietoja prosessorista. CPU-Z-ikkuna on pikselöity, mutta prosessorin malli varmistuu muista sovelluksista ja Windowsin raportoima 2,8 GHz:n peruskellotaajuus täsmää entuudestaan tiedettyyn. Mielenkiintoisinta dataa kuvankaappauksessa tarjoaa HWiNFO.
HWiNFOn mukaan 10-ytiminen Core i9-10900F, minkä virallinen TDP-arvo on 65 wattia, kuluttaa Aidan vakaustestin kaikkien ydinten rasituksessa peräti 220 watin edestä tehoa yksinään. Prosessoriytimet toimivat kuvanottohetkellä 4,58 GHz:n kellotaajuudella. HWiNFOn mukaan prosessorin PL1- ja PL2- arvot ovat 158 ja 224 wattia. Ilmeisesti tässä tapauksessa Intelin vakioasetukset on siis ohitettu, mikä selittäisi korkean tehonkulutuksen. Erikoisesti myös PL1-arvo näyttäisi dynaamiselta, sillä maksimissaan sen raportoidaan olleen 170 wattia. Kuvankaappausta onkin tämän vuoksi syytä ainakin tässä vaiheessa pitää vain esimerkkinä siitä, mihin 10-ytiminen Comet Lake-S pystyy venymään kaikkien ydinten rasituksessa jäähdytyksen sen salliessa. Intelin määritelmien mukaan PL1-arvon pitäisi olla sama, kuin prosessorin TDP-arvon.
Lähde: HXL @ Twitter
Taidetaan csgo:ssa nykyään pelata kaikki turnaukset 240hz näytöillä. Source engine myös tuntuu todella lagiselta, jos fps tippuu alle 200 vaikka pelaisikin "vain" 144hz näytöllä.
Ainakin Harvian kiuasyksikkö yllättyi, kun saivat yllättävästä suunnasta kilpailijan… Mutta jos ei muuten leikkiä lyödä niin ainakin monen tietotekniikka saitin suurimmat tekijät repivät nykytilanteesta isoja otsikoita AMD:n eduksi. Eli voisi sanoa että aika monikin on yllättyneitä ?
Ainakin tämän kliinisen testin tuloksena (jossa käytettiin ammattipelureita), ei ainakaan virkistystaajuuden osalta kaikkein parhaimmatkaan CS:Go -pro pelaajat huomanneet mitään eroa tietyssä pisteessä. Ryzen 5:lla saa helposti yli 200 fps, joten meinaan vaan ettei tuo lepakomäyrän höpinät jostain 9900k:n ylivertaisuudesta nimenomaan cs:go -käytössä taas pidä alkuunkaan paikkaansa.
Oletko nyt aivan varma, ettei edes tavan pelaaja näe eroa 90/120/240hz välillä?
Näissä menee vähän vissiin sekaisin se että mitä pystyy tunnistamaan katsomalla ja sitten se miltä tuntuu pelata kun on hiirikin kädessä. Ne kun tuppaa olemaan varsin eri asioita.
Pro pelaajat pitävät omia nappikuulokkeitaan noiden sponsoriluurien alla turnauksissa, ja melun määrä on noissa turnauksissa muutenkin sen verran iso, että hirveää eroa tuskin äänenlaadullisesti niissä tilanteissa varmaan muutenkaan kuulokkeista erottaisi. Paljonhan noissa cs turnauksissakin on ollut valitusta pelaajien puolelta jos peli ei ole pyörinyt tarpeeksi hyvin.
Ilmeisesti ei paljoakaan jos eivät erota 144 Hz ja 240 Hz -virkistystaajuuksissakaan eroa.
Tässä nyt vaikka kuva jostain vuoden takaa, vai onko jo ylikin, kun omaa 9900K:ta kellottelin ja hain vakaita voltteja/lämpöjä 5.2Ghz. Tästä napsittiin jännitettä vielä jonkun matkaa alespäin, mutta sattuipahan löytymään kuvakaappaus jossa on toi hwinfon powerdraw mukana. Maximum sarake katseisiin siis.
katso liitettä 373853
Tom’sillahan tuosta oli juttu jokin aika sitten, täälläkin uutisoitiin, eli Comet Lakejen piti jo tukea PCIe 4.0:aa mutta eivät saaneet hommia toimimaan syystä x, emot kuitenkin suunniteltiin PCIe 4.0:lle koska sen oli tarkoitus tukea sitä.
Kuitenkin on vain kahden sukupolven verran käytössä kun sen jälkeen jo varman DDR5 muistit tulevat mukaan .
No johan tuo on LGA1156:sta (joskin Lynnfield/Clarkdale samaa sukupolvea) lähtien nähty että vain kaksi sukupolvea/kanta, eli eiköhän se vaihdu DDR5:n myötä.
kuitenkin, kohtaa siinä kyllä tosiasiat kun intelin 14nm prossua vertaa amd 7nm tekniikkan,näyttää että intel tarvitsee 10nm prossun.
mutta totuus amd 7nm prossuista ja sen ’virrankulutuksesta’ saadan vain kun vertaillaan molemmilta 7nm prossuja,tai edes intelin 10nm tekniikalla tehtyä.
näyttäähän sen jo aiammat testit kun amd:lla ei ollut noin suurta etua.
palataan asiaan loppuvuonna.
Tottakai voi verrata, se vaan vaatii vähän virittelyä, joka vaatii vaivaa ja voi olla testikamppeilla jopa kiellettyä joissain tapauksissa.
Totuus AMD:n 7nm prossuista ollaan saatu jo 2019 katsomalla niitä AMD:n 7nm prossuja
Se ei AMD:tä tai kuluttajaakaan sinänsä kiinnosta, että Intel ei ole saanut "reilua" vertailutuotetta ulos. Markkinoilla ei kilpailla reilusti, siellä kilpaillaan niillä tuotteilla mitä kelläkin on tarjota
E: vuosi oikein
2019, ei 2017.
Loppuvuonna on myös Zen3, ynnä eikös se sinun povaama AMD D-DAY ollut jo Q1/2020?