Vaikka CES-messujen anti on vallannut uutisrintaman tehokkaasti, on kuluneeseen tynkäviikkoon mahtunut muutakin uutisoitavaa. Intelin väitetty GPU-roadmap on päätynyt tuntemattomia teitä vääriin käsiin ja sen myötä julki.
RedGamingTechin julkaisema roadmap vaikuttaa kaiken saatavilla olevan tiedon mukaan aidolta. Se sopii paitsi Intelin tyyliin, myös siihen, mitä yhtiön edustajat ovat ehtineet jo mainita eri haastatteluissa. Yhtiö aikoo pitää verrattain rivakkaa tahtia kilpailijoihin nähden.
Vielä vuoden alkumetreillä eli kuluvan neljänneksen aikana Intel aikoo saada julki tällä hetkellä vain D23-nimellä tunnetut uudet Alchemist-mallit 150 watin TDP:llä ja ilmeisesti 192-bittisellä muistiväylällä, sillä muistia on 6 Gt. Ne asettuvat nykymalliston keskelle, eli oletettavasti tulossa on Arc A5 -sarjan näytönohjaimia.
Intelin ensimmäiset Alchemist-grafiikkapiirit julkaistiin tänä vuonna ja yhtiö ehtikin jo mainita, ettei kaikkea siihen liittyvää ole vielä nähty. Vain vuosi alkuperäisen julkaisusta onkin aika toivottaa vuoden puolivälin jälkeen tervetulleeksi ensimmäinen Alchemist+-grafiikkapiiri, ACM+G20. Kenties hieman erikoisestikin G20 ei ole kuitenkaan nykyisen G10:n korvaaja, vaan G11:n. ACM+G20:n TDP-arvot tulevat liikkumaan 75-100 watin haarukassa.
G10:n korvaajaksi tulee puolestaan ACM-G21, joka on tarkoitus julkaista kuluvan vuoden lopulla. Piiristä ei valitettavasti tiedetä muuta, kuin että sen on tarkoitus korvata nykyisiä Arc A7 -näytönohjaimia 175-225 watin haarukassa.
Vuoden 2024 alkumetreillä Intel polkaisee liikkeelle varsinaiset toisen sukupolven Arcit Battlemage-arkkitehtuurin myötä. Ensimmäiset partnerit tulevat saamaan kortteja heti vuoden alussa ja ensi vuoden toisella neljänneksellä myyntiin pitäisi tulla BMG-G10 ja heti perään BMG-G21. Toisesta diasta leikatun kaistaleen mukaan Battlemagessa tulee olemaan seuraavan sukupolven muistiohjaimet ja pakkausteknologiat, paranneltu säteenseuranta, yleisiä parannuksia mikroarkkitehtuuriin, viimeisimmät DeepLink-ominaisuudet sekä uusia koneoppimiseen pohjautuvia renderöintiteknologioita.
Intel on jakanut näytönohjainten suorituskyvyn kolmeen luokkaan: Enthusiast, Performance ja Mainstream. Lienee sanomattakin selvää, ettei yhtiön ”enthusiast” luokka kuitenkaan vastaa markkinoiden huippupäätä yli tonnin näytönohjaimien parissa, vaan jotain maltillisempaa. BMG-G10 on sijoitettu taulukossa selvästi kuitenkin ”enthusiast” luokkaan, vaikka senkin TDP-arvon luvataan olevan alle 225 wattia.
Toinen Battlemage-piiri on jo edellä mainittu BMG-G21. Se tulee sijoittumaan Intelin taulukon mukaan hieman ACM+G21:n yläpuolelle, eli samaan luokkaan nykyisten Arc A7 -mallien kanssa. Sen TDP-arvo on kuitenkin selvästi nykyisiä malleja pienempi ja jää alle 150 watin.
Lähteet: VideoCardz, RedGamingTech
katso liitettä 1025065
Fani tai ei, kannattaa toivoa jytkyä. Nvidian dominointi ei ole kuluttajalle hyväksi. Nvidian toimitusmäärät erillisnäytönohjaimissa taitaa olla ihan omassa luokassaan…
CPU puolella tilanne on terveempi, vaikka duopoli sielläkin.
Oma 175W TDP:llä oleva (tosin oikeasti n. 200W ylikellotettuna ylittävä) 2060 Super on ihan ok, pari generaatiota uudempi arkkitehtuuri samoissa lukemissa maistuisi kyllä oikein mainiosti.
Nykyään tuolla hinnalla saa perunan ja maitoa kaupasta.
Missä on noin hyvä maitotarjous?
Jospa tuohon Battlemagen enthusiast-luokan Q2/2024 julkaisuun mennessä Intel saa erillisnäytönohjaintensa ajuripuolen siihen kuosiin, ettei siitä tarvitse murehtia niin kuin viime vuoden Alchemist julkaisujen aikaan.
ei kyllä noiden tietojen mukaan intelistä tule varteenotettavaa näykkäri tekijää…..
tai no, miksei budget luokkaan,mutta hinnan pitää mennä todella alas ja ajurien toimittava hyvin ja pysyttävä mukana.
225W,2024,huppunäykkäri…ei tee mitään,ainakaan pelaajat..
rtx 5000 ja rdna4 on jo silloin tulossa…
mitähän nippeli peliä intel oikein pelaa..
keskittyisi vaan intel prossuihin,minkä kyllä tekeekin
ja…ainoa mitä odotan viimeistään 2024 on 3nm arrow lake.
Johan tässä kohta alkaa puoli vuotta olla mennyt, monessa paikassa luvattiin palata ajurien tilaan eli eiköhän niitä katsauksia nykytilaan ala tipahdella.
Vuosi lisää niin eiköhän siellä ole hommia paiskittu sen verran että ei tarvitse sen enempää murehtia kuin muidenkaan kanssa.
Noinhan sitä AMD:stakin sanottiin joskus. Tai, no, tarkemmin "AMD ei tule koskaan menemään Intelin ohi". Lopulta meni kuitenkin.
Mitä?
AMD oli Inteliä edellä prosessoreissa jo silloin kuin Opteronit myivät palvelimiin ja XP+ rating pistettiin prosessoreihin, näyttääkseen, kuinka ylivertaisia ne ovat. Lisäksi 64-bittiset laajennokset ovat edelleenkin AMD64 kaikilla valmistajilla.. Integroiduissa näytönohjaimissa AMD on ollut edellä niin kauan, kuin muistan. Applen iCloud pyöri AMD:n prosessoreiden päällä..
—
Intelin erilliset näytönohjaimet näyttävät kyllä menevän ihan hukkaan, kun tuo Battlemage tulee korkeintaan keskitasoa vastaan liian myöhään. Jos vielä RTX 4060 ja 7600 XT ovat alle sen hintaisia, niin todennäköisesti saadaan parempaa suorituskykyä halvemmalla – ja ajurit toimivat ihan day one.