Acer on esitellyt CES-messuilla eKinekt BD 3 -nimellä kulkevan pöydällä varustetun kuntopyörän, joka hyödyntää polkemistehon sähköntuotantoon. Valmistajan mukaan pyörä on valmistettu kierrätysmuovista ja tarjoaa säädettävän istuimen sekä pöydän korkeussäädön. Pöytäosassa on tarjolla USB-portteja sekä juomateline.
Mitä kovempaa käyttäjä pyörällä polkee, sitä enemmän eKinekt BD 3 kykenee tuottamaan virtaa. Acerin mukaan 60 RPM:n nopeudella polkeminen tuottaa 75 watin tehon, eli tunnin polkemisella voi saavuttaa 75 Wh sähköä puhelimen tai tietokoneen lataamiseen. Pyörän asento on myös säädettävissä erikseen harjoittelu- ja työtilojen välillä, joista jälkimmäinen siirtää pöytää lähemmäs käyttäjää ja nostaa siten asentoa pystymmäksi tehden työskentelystä mukavampaa.
Acer eKinekt BD 3:n myynti alkaa Yhdysvalloissa kuluvan vuoden kesällä 999 dollarin suositushintaan.
Lähde: CNET
Sitten kun sähkö katkee niin ei loppu työteko. 😀
Doing the math: an hour on the bike generates around 0.11 kWh (more or less, depending on how fast you cycle, but probably not much more), and the average North American house uses 30 kWh per day. So, an hour on the bike provides only 0.37% of the energy needed for 24 hours, or approximately enough for five minutes.
Muistaakseni joskus on kokeiltu kuinka paljon olympiatason ratapyöräilijä pystyy tuottamaan sähkötehoa, niin se taisi olla niin että vedenkeittimen vaatimalla (~1500W) teholla hän pystyi polkemaan puoli minuuttia. Eli ei ehtisi edes vesi kiehua. Eli aprillijuttuja Acerilta. Tai no, antaahan se jotain virtaa tietysti mutta onko siitä mitään hyötyä sillä teholla jolla tavallinen paskakuntoinen toimistonörtti pystyy ajamaan, niin ei anna.
https://youtu.be/5NLCaolW-I0
1500W 30s on kyllä melko överi, varsinkaan kun ei taida olla kisamatkoja, jotka tarvitsisivat 30s max efforttia. Yleensä tuolla ~1500W vedetään sprintti 10s maantiellä tai hieman korkeammilla tehoilla radalla.
Pyörä itsessään näyttää aivan kamalalta eikä tuolla varmaan pystykään polkemaan yli 75W. Itsellä on Stages Bike SB20, mutta sisällä kyllä sen verran virtaa hiki, ettei tulisi mieleenkään vääntää duunia samalla
Lapsille koululuokkiin vaan tälläset
Tämä laite, kaikkeen some hömpötykseen, jollet polje tuntia niin et postaa statustas.
Jokohan sitä vihdoin pääsisi ajamaan tour de francen asunnostaan poistumatta kun pihalla on -20 astetta pakkasta.
Paikallaan ollessa veri kerääntyy keskivartaloon ja raajoja alkaa paleltamaan (joka päiväinen kokemus) joten tuollainen polkupyöräyhdistelmä pitää pelatessa veren liikkeellä
Tuo tuottaa kuulemma 75W @ 60 RPM
Kahden koronavuoden istumisen jälkeen huolestuin terveydestä ja ostin alennusmyynnistä muutaman satasen kävelymaton ja saman hintaisen sähköpöydän.
Kävelymatolla voi kävellä noin 2 km/h vauhtia ja edelleen tehdä koneella töitä. Kävely matolla vie keskittymisestä parhaan terän pois, mikä on harmillista ja vähentää maton käyttöä.
Pelkkä seisominen voi tehdä paikat jäykiksi mutta lyhyet spurtit kesken päivän voi parantaa päivää. Sähköpöytä saattaa olla tärkeämpi kuin sähköpöydän eteen laitettu kävelymatto.
Yllä oleva setti ei ollut radikaali muutos mihinkään (istuminen kyllä väheni olennaisesti) ja ulkoilulle ei ole korviketta.
Missä toimistotyössä tarvitset 1,5kW sähkötehoa? 75W teholla saa kompensoitua valtaosan exceliä pyörittävien toimistotyöntekijöiden lataustehosta läppärin ja jopa puhelimenkin tarpeisiin. 75W on sellaista kevyttä sunnuntaikruisailua ilman ylämäkien puuskutusta ja hikoilua. Normaali aerobinen 120bpm sykkeellä pyöräily on jotain 100-200W väliltä kunnosta riippuen, sillä lataa jo työkaverinkin läppäriä.
Sitä olen miettinyt, että miksi kuntosalilla kuntopyörät ovat töpselin päässä kiinni ja kuluttavat sähköä.. Kuntosalillakin joku yksittäinen spinning-ryhmätuntikin tuottaisi helposti salille vuorokauden valaistukseen tarvittavan energiamäärän. Samaa ideaa voisi käyttää myös moderneissa toimistoissakin, joissa henkilökohtaisia istumapaikkoja ei ole ja yhteen tilaan tekisi tällaisen toimistotyöntekijöiden "spinning-konttorin", jossa voisivat ryhmässä polkea töiden ohella ja tuottaa energiaa. Technogymin Skillbike-sovelluksesta mallia ja samankaltainen pistepörssi vielä toimiston aulaan, jossa parhaiten energiaa polkeneet pärstät olisivat motivoimassa kilpailuun.
Jos se tuottaa 75W niin varmasti pitää polkea yli 100W teholla häviöiden vuoksi. Varmasti tulee hiki ja nopeasti.
Jep, juuri tätä ajoin omassa kommentissani takaa. Itse aktiivisena pyöräilijänä satun tietämään että sellaisella 120W teholla ei jaksa edes polkea ellei ole jo melko kokenut pyöräilijä ja kilometrejä vuositasolla lähempänä tuhatta. Jos siis tarkoitus on polkea pidempään kuin pari minuuttia. Itse poljen 70km reiluun kahteen tuntiin eli keskinopeus oli lähes 30km/h, ja niillä lenkeillä keskimääräinen teho pyöri 130W luokassa. Käytännössä perus kauppamatkapyöräilijä polkee 10-15km/h jolloin teho jää hihasta ravistettuna muutamaan kymmeneen wattiin, jos sitäkään. Pakkohan siinä on jotain vastusta olla jotta se ylipäätään tuottaa mitään sähköä. Ja kuinka kauan jaksavat silläkään teholla polkea. Olen sen verran paljon trainerilla polkenut sisällä, että tiedän hikoilun määrän olevan infernaalinen ellei käytössä ole tuuletinta (käytännössä tunnin lenkin jälkeen on lätäkkö hikeä trainerin alla). Kiva sitten vaihtaa muutaman kerran päivässä vaatteet kun ovat läpimärät.
Sitäpaitsi tuo satula on varmaan ihan tosi hyvä muutaman tunnin polkemiseen… Miksihän maantiepyörissä ei käytetä tuollaisia "sohvapenkkejä"…
joo, mutta millä poljinvastuksella… Olisi kiva nähdä kun "sihteeri sirkka 40v, viimeksi käynyt lenkillä vuonna 2003" hyppää tuon selkään ja alkaa vääntämään. Kun siis eihän urheilijat tuollaista tarvitse, vaan tuohan on suunnattu niille jotka ei muuten urheile.
Oma sähköpostiläppäri latautuu 45W laturillakin, joten ei haittaa.
Toki tässä puhutaan pienemmistä wateista, mutta veikkaan pyöräilystä jotain tietävänä että aika monelta jää se vaivaiset parikymmentäkin wattia tuottamatta esim tunnin ajan yhteen menoon. Eli tuskinpa riittää käytännössä edes puhelimen lataamiseen. IO-tech voisi tätä testata.
Nyt voi aloittaa työnteon jo viideltä kotosalla kun hikoilee sen tunnin siinä samalla.
Yritin hetken löytää tubesta käytännönkoetta, että paljonko pyörällä saisi poljettua ja tämä oli ensimmäinen, jossa pyörä ei ollut joku konkeli lautojen varassa pyörittämässä pesukoneen moottoria.
Ensimmäisenä pyöritteli pienempää älytelevisiota, jonka kulutus invertterin kanssa oli noin 50W. Puheen rytmistä ja puuskutuksen puutteesta päättelen, ettei tuo vielä ihan älytöntä vastusta vaatinut. Jälkimmäinen lyhyempi testi oli useiden latureiden kanssa ja pystyi tuottamaan yli 80W. Vaikea sanoa, miten pitkään tuota vauhtia jaksaisi, mutta näytti ihan lupaavalta.
Energiakriisi pahenee silmissä!
Paha mennä sanomaan, itselläni ainakin trainerissa vasta yli 5 minuutin polkemisen jälkeen alkaa hengästyttää. Tuossahan ei montaa minuuttia poljettu. Mutta hyvähän se on jos tuollainen toimisi käytännössä. Harmi kun hänellä ei ollut wattipolkimia käytössä niin olisi nähnyt vaadittavan poljintehon eli kuinka paljon tulee häviötä.
Maailma saa vähän hämmästyä, että kivenkovat suomalaiset lykkii suksia minuuttikaupalla etuajassa maaliin asti ja saa odotella, että jonakin aikana toiseksi vastustaja saapuu maaliin asti.
Acer eKinekt BD 3:n myynti alkaa Yhdysvalloissa kesällä 2023 999 dollarin suositushintaan.
Kirjoitusasu voisi olla toinen
Kieltämättä. Itsekin tuossa kohtaa ihmettelin ensin hintaa, että yli 2M$ "pyörästä" tuntuu kovin kalliilta
Tämä on juuri sitä samaa somehömpötystä, alusta vain vanhemopaa tyyliä.
Jos välitys on kiinteä niin totta kai enemmän kierroksia on enemmän tehoa. Luulen että tuossa laitteessa ei ole vaihteita joten kun pyörität sitä 60RPM niin ulostulosta tulee 75W minusta se on ihan loogisesti ilmaistu. Vähemmän pyöritettynä tulee vähemmän ja enemmän pyöritettynä enemmän.
Ei kai sanottu onko ’välitys’ eli vastus kiinteä vai säädettävissä. Acerin videolla viitataan, että käyttäjä voi tarkistaa mikä on ’bike resistance’ mutta onko se sitten säädettävissä..
aika vempulan olenen laitos. ei tekis mieli työpäivää tuossa viettää.
Ihan kivahan tollanen olis jos sähköt menee poikki, polkee läppärin akun munat vaahdossa täyteen ja voi spämmätä suihkun jälkeen.
Itse olen aika sunnuntaipyöräilijä ja todellakin vain peruskuntoinen, vuodessa tulee ehkä 200-300km pyörän selässä ja 120W ylläpitäminen (sisällä ergometrissä) on kuin ilmaa polkisi ja parin tunnin lenkkikin tuolla teholla onnistuisi ihan hyvin. Syke on lähinnä reippaan kävelyn tasolla. Kun mennään 170-200W teholle, niin oma syke alkaa nousta helposti 150-160 paikkeille ja tuon ylläpitäminen 20-30 minuuttia pidempään laittaa jalatkin hapoille.
Peruskuntoinen toimistotyöntekijä saa varmasti sen toimistoläppärinsä ladattua. Ja jos käytössä on joku uudempi Macbookki, niin eihän tuon lataaminen tarvitse kuin 20-30 wattia.
Perinteisessä kuntopyörässähän vastusta nostetaan kiristämällä jotain hihnaa tai jarrupaloja jolloin kitka nousee ja vastus kasvaa.
Tällä kun on ilmeisesti tarkoitus tuottaa sähköä niin ainoa (minun mieleeni tuleva) tapa saada enemmän tehoja ulos ilman kadenssin muutosta on välityksen muuttaminen. Tuntuu vähän turhalta tuollaiseen laitteeseen koska kukaan ei tuolla mäkitreenia ala tekemään vaan kyseessä on vain enemmän käyttäjän aktivoiminen matalilla tehoilla.
Ihan perinteisessä pyörän dynamossa jännite nousee kun polkee nopeampaa. Jos resistanssi on sama, niin tehokin nousee. Tämän takia esim. se ajovalo näyttää kirkkaammalta kovaa ajaessa. Noi dynamot on kuitenkin virtarajoitettuja eli tietyn pisteen jälkeen virta ei nouse ja se rajaa maksimitehotkin. Asiaa voi sitten kiertää jännitettä nostavilla kytkennöillä. Ainakin näillä se dynamon aiheuttama kuorma kasvaa. Tuolla on esimerkiksi kytkentöjä Dynamo LED Light Systems for Bicycles (electronic circuits)
Mutta katsopa tuota ajoasentoa ja mieti sitten watteja. Täysin pysty asento ja käsille ei mitään tukea. Väittäisin, että se 100w on aika tuskaa ylläpitää.
Niin jos palataan akkutekniikkaan, akkua voi ladata hyvin monenlaisella virralla. Samaa akkua voi ladata teoriassa 10W ja 100W laturilla. U-sarjan prosessoreilla varustetuissa koneissa kulutus tosiaan on siinä 20-30W kuormittuneena, mutta idlenä voi mennä alle puoleen. Pienitehoisia koneita on paljon käytössä yrityksissä, koska ei webbiohjelmia naputtava toimistotyöläinen tarvitse enempää tehoja.
Tämähän se olis. Tuollaista 20-30W teholla polkemista rapakuntoinenkin tekee käytännössä "huomaamatta" pienen totuttelun jälkeen. Enkä usko näiden hyötysuhde olevan mitään kovin huonoa luokkaa. Yleensä sähkökomponenttien ja voimansiirron hyötysuhteet ovat varsin hyviä.
Meillä on töissä pölyttymässä pari kuntopyöräpenkkiä, siis vastaava idea mutta ne ei lataa mitään. Kukaan ei käytä, osittain huonon ergonomian takia. Myös tietokoneen käyttäminen polkiessa on vaikeaa.
Mikä tahansa liikunta on tottakai hyvästä, mutta kannattaa kokeilla ennen ostopäätöstä. Itse hommaisin ehkä mieluummin kävelymaton, tuskin silläkään konetta naputtaisi.