Intelin pääarkkitehti Raja Koduri on julkaissut Twitterissä kuvan Teslan Model X:nsä uusista Kaliforniaan rekisteröidyistä kilvistä, joissa lukee THINKXE ja yläkulmiin on kustomoitu päiväys JUN eli kesäkuu 2020. Xe on Intelin tuleva 12. sukupolven grafiikka-arkkitehtuuri, joka on suunniteltu skaalautumaan kannettavien tietokoneiden prosessoreiden integroiduista grafiikkaohjaimista suorituskykyiseen laskentaan datakeskuksissa. Yhtiö on aiemmin luvannut julkaisevansa siihen perustuvat näytönohjaimet ensi vuonna.
@IntelGraphics pic.twitter.com/T2symDHxJ7
— Raja Koduri (@Rajaontheedge) October 4, 2019
Ensimmäiseksi yhtiöltä odotetaan markkinoille budjetti- tai edullisempaan keskiluokkaan sijoittuvia näytönohjaimia. Kesäkuussa 2020 järjestetään Computex-messut Taiwanissa ja E3-pelimessut Los Angelesissa, jotka molemmat soveltuvat erinomaisesti pelinäytönohjaimien julkaisuun. AMD esitteli ja julkaisi aiemmin tänä vuonna molemmissa tapahtumissa Radeon RX 5700 -sarjan näytönohjaimensa.
Kumman patenttisalkulla tuo on tehty: AMD:n vai nVidian?
Eikös Nvidia ollut "vittuillut" Intelille sen verran rankasti että näiden kahden "sukset ovat aika pahasti ristissä"?
Joten pitäisin AMD:tä todennäköisempänä kumppanina.
Plus että Raja Koduri muutti AMD:n näyttispuolelta vasta vähän aikaa sitten.
Pitäs jo päivitellä omaa Kepleriä mutta katsotaan sitten ensin Intelin tuotos, onko siitä mihinkään.
Ihan rauhassa saat kyllä odotella:) Ei sieltä mitään jytkyä kyllä tule se on varma. On sen verran Intellillä takamatkaa vs. Nvidia ja AMD.
En odottaisi liikoja ekalta sukupolvelta, mutta ihan mielenkiintoista kyllä nähdä, että mitä sieltä tulee ulos.
Jep. Ei odotella mitään mullistavaa mutta mielenkiintoista kuitenkin se on että tulee 3:s valmistaja tähän soppaan. Luulen että pitkässä juoksussa on vaan kuluttajalle etua että on vaihtoehtoja vähän enemmän kun 2.
Intel on sen verran iso pulju että odotan nopeaa kehitystä ja kiinniottoa vs. AMD. Nvidia on sen verran edellä että ei ne sitä saa kiinni koskaan:)
Ja eikös tuo RDNA(2) arkkitehtuuri ole rakennettu enemmän nimenomaan skaalautumista silmälläpitäen ja Koduri myös AMD:lta kotoisin joten jotenkin tuntuisi loogiselta tehdä yhteistyötä nimenomaan AMD:n kanssa. Myös nahkatakin dominoiva markkinaosuus ja kylmä rahastus on hyvä paikka ottaa haastaja kumppaniksi.
Ottaen huomioon AMD:n Radeon divisioonan sekoilut Kodurin aikana, niin ei tainnut olla suuri menetys AMD:lle
Tästä on toki uutisoitu muuallakin samoin oletuksin, mutta nuo saattavat olla ihan katsastustarrojakin. Kodurin edellisessä rekkarissa "MIGA" oli Jun ja 2019
En usko että nvidia nykyisellä markkinatilanteella on auttamassa yhtään ketään kilpailijaansa tai potentiaalista kilpailijaansa, sen verran röyhkeän itsevarmasti ovat hinnoitelleet tuotteitaan viimevuosina että selvästi tykkäävät olla siellä huipulla ilman muita. Eli laittaisin rahani AMDn puolesta tässä.
Lisäksi tässä pitää muistaa se, että Intelhän julkaisi viimevuonna muutaman läppäriprossun joissa oli kuitenkin integroitu Radeon GPU kiinni, ei siis intelin oma iGPU vaan AMDlta saatu customoitu Radeon. Eli on siellä selvästi tätä yhteistyötä ollut jo hetken aikaa. Selvästi Koduri saanut neuvoteltua taustalla jotakin yhteistyötä, tai sitten Kodurin siirtyminen on ollut osa tätä yhteistyötä, hard to say. Mutta olisi se nyt sinällään vähän hassua, että saadaan AMDlta kovan luokan asinatuntija GPU-puolelle mutta sitten kuitenkin mennään kosiskelemaan nvidian patenttisalkkua. Plus onhan Koduri aikaisemminkin pelannut AMDn pussiin mm. sillä, että enemmän tai vähemmän on pitkälti Kodurin ansiota, että Apple käyttää koneissaan lähes yksinomaan AMDn tuotteita kun puhutaan erillisnäytönohjaimista (Koduri työskenteli Applella vuodet 2009-2013 ja jolloinka Apple esitteli esim. ensimmäiset MacProt jotka perustuivat x86-arkkitehtuuriin eikä PowerPC).
Korjataas nyt sen verran ettei sieltä ole tullut kuin yksi prosessori (eikä sekään mobiilimalli) missä on Radeon pultattu samaan paketointiin (semi-custom Polaris Vegan nimellä) eli Kaby Lake-G.
Jos meinaat sitä yhtä myyntiin tullutta Cannonlakea, niin siinä oli ihan Intelin oma iGPU mutta jouduttu poistamaan käytöstä, jonka vuoksi sen kylkeen bundlattiin Radeon, mutta se oli ihan standardi Radeon 540 ja täysin erillinen prosessorista
Jaa niitä olikin vain yksi kpl sit loppuviimeksi. No, aina voi muistaa väärin :rolleyes:
Vuositarrassa lukee CA ACTM ja jotain numeroita, selvästi joku auton rekisteröintiin liittyvä tarra, joten tuskin mitään julkaisuajan piilomainontaa.
Ainakin osittain vaikutti johtuvan siitä että Ryzen söi kaikki paukut niin Koduri mainosti mitä tahtois tehä ja julkaisi mitä pysty. Nää oli vaan harmittavan kaukana toisistaan.
Ei ihan loppuun asisti suunniteltu kampanja.
katso liitettä 287179
En sanoisi, että Kodurin aikana niinkään "sekoiltiin", vaan pikemminkin siitä hommasta tuntui vähän uupuvan sellainen vahva visionäärisyys, tai ainakin resursseja toteuttaa tätä visiota. Koduri tosiaan teki sen mitä pystyi, mutta vähän vaikutti siltä että tosiaan "tehdään mitä pystytään ja katsotaan mitä saadaan aikaan" eikä niin että on selvät tavoitteet ja visio siitä, mitä tehdään ja miten sinne päästään. Esim jos katsotaan vaikka Fury tai Vega -grafiikkakorttien julkaisua ja promoamista, niin se oli mielestäni aika vaisua loppuviimeksi, siitä touhusta tuntui puuttuvan itseluottamusta. Enkä usko että tähän ainoa syy on ollut todellakaan se, että Fury X ei pärjännyt 980Ti:lle tai että Vega 64 ei pärjännyt 1080Ti:lle kun vertailtiin lippulaivamalleja, vaan kyseessä oli suorastaan vähän paska maku suussa kun ei ollut vahvaa visiota, oli vain sellainen arkinen "me tehdään ihan ok näyttiksiä".
Veikkaan, että tuo RDNA-arkkitehtuuri on ollut kehityksessä viimeiset 3-4 vuotta plus vahva panostus Ryzeniin, niin Kodurilla oli tehtävänä vain pitää GCN-arkkitehtuuri pinnalla sen aikaa kunnes RDNA-tuotteet alkaa olla valmiita, ja julkaista sopivasti uusia näyttiksiä vanhalla arkkitehtuurilla. Näin pidetään Radeon-yksikkö pyörimässä kunnes saadaan prossupuoli luistamaan (niinkuin atm tuntuu hyvin luistavankin) ja saadaan näyttispuolelle uusi arkkitehtuuri, josta voidaan hyvinkin saada haastaja nvidialle tulevaisuudessa. Ja tuo siirtymäkausi kyllä näkyi ja tuntui myös siinä, että Radeon-divisioona tuntui vähän junnaavan paikallaan.
Minä kiinnitin tässä kuvassa huomiota pikemminkin siihen, että onkohan tässäkin Teslassa alkanut maali rapisemaan (takaluukun reunoista)…
Heh jaa kuvittelet ettei intelillä ole ainuttakaan graffapiireihin liittyvää patenttia vai. Jotenkin porukoilta tuntuu unohtuvan että intelkin on noita gpu:ta tehnyt jo 90 -luvulta lähtien.
On, mutta ei välttämättä riittävää. Intel teki NVIDIAn kanssa lisensointisopimuksen koska NVIDIA haastoi oikeuteen patenttirikkomuksista. Tuo lisensointisopimus loppui keväällä 2017, sen jälkeen ei ole tietoa onko Intel tehnyt uuden sopimuksen jomman kumman kanssa.
Väittäisin silti, että Intel ei pysty tekemään nykyaikaista näytönohjainta lisensoimatta patentteja joko AMD:lta tai nVidialta
Onhan Intelillä jo ”nykyaikainen” ohjain heidän cpu kivissään… se, että onko se miten hyvä ylöspäin scaalatessa on sitten asia erikseen.
Intel se nvidian haastoi alunperin piirisarjoista ja sai jokseenkin kynsilleen, jos nyt tarkkoja ollaan. Tuon sopimuksen mukaisesti nvidian patenttisalkku on yhä intelin käytettävissä. Mutta se koskee vain patentteja, jotka on myönnetty/haettu ennen umpeutumisajankohtaa 31.3.2017. Uusiin tekniikoihin intel saattaa tarvita uutta ristiinlisensoimissopimusta esim. amd:en kanssa. Mutta en usko että nykyisellään se tarvitsee edes tehdä erillistä sopimusta kenenkään kanssa.
Miten ihmeessä joku päälle liimattu K vaikuttaa mihinkään kampanjaan? Tiesitkö että tuo teksti on monissa muissakin kamppiksissa jotka sijoittuu kesäkuulle? Jos nyt haluat rautalangasta vääntää jotain niin ota vaikka tuo P90 ja ala huutaan että tää on asemainos.
Intel oli mm. ensimmäinen joka tuki "täyttä DX12" (DXR on eri)
Pointtina taisi olla että roomalaiset aikoinaan eivät ottaneet huomioon intelin tulevia näytönohjaimia kun nimesivät jumaliaan joista sitten June kuukauden nimenä on johdettu, mokomat. Ainii ja että intel suxxx.
Vähän vakavemmalla naamalla: tulee kyllä olemaan mielenkiintoista kuulla performanssista toukokussa. Silloinhan varmaan jo vuodetaan totuttuun tapaan lähes kaikki korteista ennen julkistusta, ja vaikka varmaa lienee että ylempiä korttikategorioita ei hätyytellä niin joku tuohon 5700/2060/2070 maastoon olisi aika mainio avaus.
Luullen että ei pääse lähellekkään 2070:stä jos edes 1060:stä. Mutta jos ne tekeekin jytkyt ja lataa semmosen jumalakortin tuohon 300€ hintaan niin voisin harkita asiaa:)
Jo vain! Se on hyvä paikka asettua! Monet ostaa noista hintaluokista ja siitä alaspäin.
Jaahas, Vega-piiriä käyttäneet Kaby Lake-G:t poistuvat myynnistä.
Intel Axes Kaby Lake-G CPUs With AMD's Radeon Vega Graphics (Intel's Response Added)
Johtunee ilmeisesti suuresti juuri Xe:stä.
Eipä nuo suuryritysten patenttipelit toimi ihan niin yksinkertaisesti. Niillä pidetään vaan pienet poissa markkinoilta. Intel tekee näytönohjaimen ja sitten, mikäli joku nostaa meteliä lakimiehet tavaavat 5v läpi kummankin yrityksen patenttisalkkuja (ja niiden tuhansia patentteja) ja koittavat nokitella toisiaan. Lopuksi raha liikkuu johonkin tai sitten ei. Intelillä lienee ihan tarpeeksi puolijohdeteknologian patentteja tähän peliin.
*Polarista käyttäneet. Vaikka tuota markkinoitiin Vegana niin se oli Polaris
Eikö se ollut semicustom polasris vega ominaisuuksilla
Ei siinä ollut mitään sellaista mikä tekisi siitä vegan. HBCC-muistiohjain oli mikä oli aiemmin ollut vain Vegassa, mutta AMD:n muistiohjaimet ei ole arkkitehtuurisidonnaisia
Tätä moni toistelee, mutta perustuuko se mihinkään muuhun kuin siihen että Intel on tähän asti tehnyt vain integroituja? Näyttiksiä on helppo skaalata etenkin isommiksi, onko joku laskenut esimerkiksi miten tuo Gen11 (minkä pitäisi olla selvästi hitaampi kuin Gen12) tarjoaa suorituskykyä per mm^2 `ja per watti vrt Radeonit ja GeForcet? Jälkimmäinenhän on toki käytännössä mahdotonta ellei Intel tarjoa erikseen työkalua millä voisi erotella vain GPU:n kulutuksen.
Prosessoriin integroiduilla näytönohjaimilla on selvästi paremmat nopeudet per mm2. Esim Ryzen 5 2400G on sillä mittarilla noin tuplasti parempi kuin RX560. Mikäli sille Ryzenille tarjottaisiin selvästi parempaa muistia kuin jaettua DDR4:a, päästäisiin paaaljon parempaan.