Uutisoimme aiemmin Microsoftin tuoneen Xbox One -konsoleilleen Adaptive Controller -ohjaimen, joka on suunniteltu antamaan vammaisille paremmat edellytykset pelata pelejä. Nyt Xbox Adaptive Controllerin suomat mahdollisuudet on tuotu brittiläisen isän toimesta myös Nintendon Switch-konsolille.
Brittiläisen Rory Steelin tytär kärsii hereditaarisesta spastisesta parapareesista, eli perinnöllisestä ja etenevästä alaraajahalvauksesta, mikä voi vaikuttaa myös käsien motoriikkaan. Se ei kuitenkaan ole poistanut tytön halua pelata esimerkiksi Legend of Zelda: Breath of Wild -peliä, minkä vuoksi isä kävi tuumasta toimeen antaakseen tälle mahdollisuuden pelata muiden ikätovereidensa rinnalla.
Steelin rakentama peliohjain on isohko suorakulmio, jonka reunoja kiertää rivi suurikokoisia painikkeita, jonka lisäksi keskellä ohjainta on kaksi arcade-tikkuohjainta. Ne on yhdistetty suoraan Xbox Adaptive Controller -ohjaimen juuri tätä tarkoitusta varten tehtyihin liitäntöihin, joista kukin kuvaa yhtä ohjaimen funktioista.
Mikäli ohjaimella olisi tarkoitus pelata Xbox One -konsolilla tai PC:llä, olisi homma jo sitä myöten selvä, mutta tällä kertaa kohteena oli Switch. Ohjainta ei ole sidottu toimimaan vain Xbox- ja PC-alustoilla, mutta Kotakun mukaan sen saaminen toimimaan Switchillä vaati jonkin verran töitä. Valitettavasti tällä hetkellä ei ole tarkempaa tietoa siitä, mitä ohjaimen sovittaminen Switchille käytännössä piti sisällään.
Lähde: Kotaku, JerseyITGuy @ Twitter
Hienoa että tämmöisistä uutisoidaan täällä.
Upea isä. Pelaaminen kuuluu kaikille!
Tulipas jotenkin hyvä mieli tästä. Hyviä pelisessioita sinne Iso-Britanniaan :tup:
Muistan nähneeni jossain uutisen että tuo mies olisi saanut jonkin työtarjouksen Microsoftilta tämän ansiosta.
Mukava uutinen ja hienoa että isot firmat välillä ajattelevat marginaali kohderyhmiä.
Twitterin mukaan isältä tulossa toinen versio ja siinä käytetään logitechin omia adaptive kittiä
Hyvänmielen uutinen, kiva lukea näitäkin välillä.
Aiempia kompaten, kiva lukea näitä ns. pehmeämpiäkin uutisia täältä.
MyMateVince.com Youtubessa virittelee ja väärinkäyttää Switchejä. Esim. videolla
How to Use Xbox One / 360 Controllers on the Nintendo Switch
Hi, this video shows you how to use your Xbox One, Xbox One S, Xbox 360 Controllers and a Xbox Arcade Stick on your Nintendo Switch. You need to purchase a Xbox to Wii U BROOK converter which are approx. £30.
Eli yleisesti Switchin USB OTG-liittimeen laitetaan ohjelmoitava palikka väliin, jolla mäppäillään kontrollit sopivaksi.
Olipa kiva uutinen!
Microsoft ja muut haistaa varmaan rahaa tässä.
Missä niin? Juuri tällaiseen käyttöön Microsoft tuon Xbox Adaptive Controllerin nimenomaan kehitti
Mies keksi ns. arcade-tikun uudelleen.
Ei tässä tainnut ollakaan mistään uudelleenkeksimisestä kyse, vaan tyttären tarpeisiin sopivan ohjainlaitteen kehittämisestä.
Siinä olisi kyllä varman markkinarako jollekin puljulle tehdä näitä erityistarpeisiin sopivia ohjaimia.
Ei siinä kummoistakaan markkinarakoa ole, tämänkaltaiset setit vaativat yleensä sen verran reilusti kustomointia kunkin omiin rajoituksiin sopivaksi ettei massamarkkinoille ole asiaa.
Teknologia ei ole ongelma, vaan se hinta kustomoinneilla. Ehkä 3D-tulostamalla voisi saada järkevästi toteutettua tarvittavia kustomointeja tiettyjen rajojen sisällä (eikös Ikea jotain tällaista puuhannut?), mutta onko silloinkaan markkinat kyllin isot?
Noiden tarvitsijoita on suhtkoht vähän ja pienten erien hinnat olisivat auttamatta kalliita. En lähtisi kyllä satsaamaan tuollaisiin paljonkaan..
Mutta esim johonkin kuntoutuslaitoksiin olis kova, koska motoriikkaa tukevaa toimintaa.
Ei se ole kuin rahasta kiinni etteikö saisi. Laitteita kyllä valmistettaisiin jos joku niistä maksaisi niin paljon että valmistus kannattaa.
Hyvä malliesimerkki on jaetut näppäimistöt joissa puoliskot ovat vain johdolla yhdessä toisissaan ja niitä voi asetella mielensä mukaan. About 15v sitten kun etsin itselleni moista hieman ”Hackers”-leffan innoittamana ja tarpeesta niin löysin yhden valmistajan joka oli juuri päivittämässä mallistoaan PS2-sarjasta tuoreempaan. Joten sai parisen vuotta odotella.
Sitten kun uusi mallisto tuli myyntiin niin USA:sta tilatessa itse näppis maksoi 130$ ja lähetys olisi maksanut saman verran, mutta sain tarjouksessa puoleen hintaan. Onneksi työnantaja maksoi ja huolehti tullauksenkin niin ei mennyt omasta pussista.
Nyt kun olen katsellut niin eipä näitä edelleenkään ole juurikaan tarjolla vaan markkinat ovat hyvinkin rajoittuneet ja hinta sitä myötä aika kova (USA:n hinta edelleen siellä 130$ kohdalla ja mekaanisella versiolla 180$). Ruotsista
tilatessa saisi pulittaa lähes 250€ mekaanisesta ja 200€ pintaan normaalista kalvo-versiosta.
Joten ergonomia ja erikoisuudet maksaa pitkän sentin.
Mitä itse uutiseen tulee niin hienoa, että tuollaisia vanhempia löytyy joilla on kiinnostusta ja taitoa väsätä tarvittavia laitteita lapsilleen ;tup:
Nuo ohjaimet vammaisille tosiaan on jo tehty kohtuullisen helpoiksi tehdä raudan puolesta. Microsoft teki siis käytännössä palikan johon voi liittää lisää sensoreita ja siten tehdä tarvimansa ohjaimen. Adapterit eri pelikoneiden välillä vielä uupuvat enkä tiedä muita ’valmiita’ kittejä. ehkä makey makey toimisi kohtuullisen hyvin. Ehkä nuiden kaveriksi hieman lisää modulaarisia sensoreita ja standardit kaapelit (i2c qwiic?) – 3D tulostustahan tuo vaatii lisäksi. näppäimistöjäkin saa aika halvalla erilaisia. Itse en oikein osaa hotkey bindauksia tehdä ilman että ne häiritsisivät muuta käyttöä niin olen ajatellut tekeväni erillisen näppäimistön – kunhan vain raaskisin ostaa hilut ja ruveta rakentelemaan. valmiiksi kasatut vaihtoehdot tuntuvat maksavan edelleen paljon jos vähänkään erikoisempaa hakusessa, mutta jos itse tekee niin aika paljon voi säästää halutessaan.
Puhtaina peliohjaimena kehitysvammaisille lapsille ehkä, mutta jos ajatellaan laajemmalti tietotekniikan ohjausta tavalla tai toisella rajoitteisille tai vielä laajemmalti ylipäätään kustomoidusti, niin kummasti se markkinakoko laajenee.
Ei se auta kun se yksittäinen joukko jolle joku tietty malli sopii on niin rajattu. Ei ole mitään yleispätevää "tämä toimii kaikille vammaisille" ratkaisua (eikä tässä nyt puhuta siis vain kehitysvammaisista vaan vammaisista ylipäätään). 3D-tulostaminen Ikean idean malliin olisi ainut tapa millä olisi edes teoreettiset mahdollisuudet saavuttaa kyllin iso yleisö, olettaen että sillä saadaan kyllin laadukasta ja kyllin laaja kustomisaatio perusmallin ympärille.
Massakustomisointi on eri asia kuin se, että suunnitellaan malli vain johonkin yhteen tiettyyn nicheen.
On ihan normaalia, että about joka automallista on teoriassa tilattavissa enemmän variaatioita kuin maailmassa on ihmisiä. Silti niitä tehdään massatuotteena, ja vielä lukemattoman monia malleja monilta valmistajilta.
Saati sitten montako erilaista custom-pc:tä on rakennettavissa.
Yhtälailla samaa voisi soveltaa ohjaimiin. 3D-tulostus on varmasti yksi tapa tehdä jotain osia ja helpottaa homma entisestään, mutta ei varmasti ainoa tekniikka. Samoja osia ja komponentteja niissäkin voi yhdistellä, ja toki esim. tuo MS:n avaus on juuri tätä.