MediaTek on julkistanut uuden Helio P90 -järjestelmäpiirin, joka sijoittuu yrityksen mallistossa lokakuun lopulla julkaistun P70-mallin yläpuolelle. P90 valmistetaan samalla TSMC:n 12 nanometrin FinFET-prosessilla, mutta mm. prosessoriytimet, grafiikkasuoritin, kuvasignaaliprosessori ja tekoälyominaisuudet ovat edistyneempiä kuin P70- ja P60-malleissa. Käytännössä kyseessä on ylemmän keskiluokan piiri, joka ei siis kilpaile Qualcommin, HiSiliconin ja Samsungin lippulaivapiirien kanssa samassa luokassa.
P90 sisältää kahdeksan prosessoriydintä, joista kaksi on 2,2 Ghz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A75-ytimiä ja loput kuusi 2,0 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A55-ytimiä. P70- ja P60-piireihin nähden ytimet edustavat uudempaa sukupolvea. Grafiikkasuoritin on puolestaan vaihtunut Imagination Technologiesin PowerVR GM 9446 -malliin, joka toimii 970 MHz:n maksimikellotaajuudella. Piiri tukee kaksikanavaista LPDDR4X-muistia 1866 MHz:n kellotaajuudella kahdeksaan gigatavuun saakka. Tallennustilapuolelta löytyy UFS 2.1 -tuki.
Piiri tukee MediaTekin uutta APU 2.0 -tekoälyarkkitehtuuria, jonka suorituskyvyn kerrotaan olevan yli nelinkertaista edellisen sukupolven P-sarjan piireihin nähden. Sen kerrotaan kykenevän 2,25 TOPS:in (trillions operations per second) suorituskykyyn. Vertailun vuoksi uuden Snapdragon 855 -piirin vastaava lukema on seitsemän TOPS:ia. Edistyneempien tekoälyominaisuuksien myötä piiriä käyttävä laite voi mm. seurata ja analysoida ihmisen liikkeitä ja asentoja, hyödyntää syväoppivaa kasvojentunnistusta, hyödyntää kuvauksessa kohteiden reaaliaikaista tunnistusta sekä käyttää reaaliaikaista laajennetun todellisuuden kiihdytystä.
Kolmois-kuvasignaaliprosessori tulee jopa 48 megapikselin yksittäistä kameraa tai 24 + 16 megapikselin kaksoiskameraa, 14-bittistä RAW-prosessointia sekä 10-bittistä YUV-prosessointia. Piiri pystyy prosessoimaan 48 megapikselin kuvia 30 kappaleen sekuntivauhtia sekä 480 FPS:n HD-hidastusvideokuvaa. Integroitu LTE-modeemi tukee Cat.12/13-luokan nopeuksia (600/150 Mbit/s), 4×4 MIMO:a, kolminkertaista Carrier Aggregationia ja 256QAM-modulointia. Tuettuna ovat myös 802.11ac WiFi sekä Bluetooth 5.0.
MediaTekin mukaan Helio P90 tullaan näkemään ensimmäisissä kuluttajalaitteissa maailmanlaajuisesti vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.
Lähde: MediaTek
MediaTekin piirit on aina olleet halpoja ja tehokkaita. Ovat myös aina olleet paljon suurempia virtasyöppöjä kuin Snapdragon ja niiden softatuki on järkyttävän huono Kiinan ulkopuolella. Tästä voi käydä taas niin, että väärältä valmistajalta ostaa puhelimen, niin softatuki loppuu vuoden sisään ja custom romeja ei ole.
Taitaa tekoäly olla vähän muotisana kuten big data oli joskus 🙂
Miksikä kutsutaan sitten oikeata tekoälyä joskus kun sellaiseen pisteeseen ollaan kehityksessä päästy? 🙂
Edistyneemmäksi modernimman sukupolven tekoälyksi? Jostainhan sitä on lähdettävä liikkeelle. Kyllä nuo puhelimet osaavat jo tehdä ihan hienoja juttuja mm. kohteiden tunnistuksen ja sisällön oppimisen suhteen, vaikka ne eivät ehkä vielä kovin näyttävässä muodossa kuluttajalle esiinnykään.
Minuakin harmitti huomata jälkeenpäin, että mitkään muokatut Androidit eivät toimi puhelimessani (Xiaomi Redmi Note 4), koska siinä on Mediatekin piirisarja. Puhelinmallia valmistettiin sekä Qualcomin että Mediatekin piirisarjalla, enkä tiennyt sitä puhelinta ostaessani. Mediatek-malleihin ei myöskään ole tarjottu ainuttakaan Androidin versiopäivitystä, kun Qualcomin piirisarjalla varustetut ovat saaneet kaikki tähänastiset uudet Android-versiot. Puhelimessani on edelleen Android 6, kun Qualcomin piirisarjalla varustettuissa malleissa on jo Android 9. Xiaomin MIUI-käyttöliittymän (joka on mielestäni hyvä) päivitykset ovat tosin tulleet myös Mediatek-malleihin. No, opinpa ainakin olemaan tarkkana puhelinten piirisarjojen suhteen.
Real Ai
Antutu-tulosten perusteella P90:n suorituskyky on jossain snapdragon 670:n ja 710:n välimaastossa:
MediaTek Helio P90 flexes its synthetic muscle on AnTuTu