MediaTekin uutuuspiiri panostaa tekoäly- ja kameraominaisuuksiin.

MediaTek on julkistanut uuden Helio P90 -järjestelmäpiirin, joka sijoittuu yrityksen mallistossa lokakuun lopulla julkaistun P70-mallin yläpuolelle. P90 valmistetaan samalla TSMC:n 12 nanometrin FinFET-prosessilla, mutta mm. prosessoriytimet, grafiikkasuoritin, kuvasignaaliprosessori ja tekoälyominaisuudet ovat edistyneempiä kuin P70- ja P60-malleissa. Käytännössä kyseessä on ylemmän keskiluokan piiri, joka ei siis kilpaile Qualcommin, HiSiliconin ja Samsungin lippulaivapiirien kanssa samassa luokassa.

P90 sisältää kahdeksan prosessoriydintä, joista kaksi on 2,2 Ghz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A75-ytimiä ja loput kuusi 2,0 GHz:n maksimikellotaajuudella toimivia Cortex-A55-ytimiä. P70- ja P60-piireihin nähden ytimet edustavat uudempaa sukupolvea. Grafiikkasuoritin on puolestaan vaihtunut Imagination Technologiesin PowerVR GM 9446 -malliin, joka toimii 970 MHz:n maksimikellotaajuudella. Piiri tukee kaksikanavaista LPDDR4X-muistia 1866 MHz:n kellotaajuudella kahdeksaan gigatavuun saakka. Tallennustilapuolelta löytyy UFS 2.1 -tuki.

Piiri tukee MediaTekin uutta APU 2.0 -tekoälyarkkitehtuuria, jonka suorituskyvyn kerrotaan olevan yli nelinkertaista edellisen sukupolven P-sarjan piireihin nähden. Sen kerrotaan kykenevän 2,25 TOPS:in (trillions operations per second) suorituskykyyn. Vertailun vuoksi uuden Snapdragon 855 -piirin vastaava lukema on seitsemän TOPS:ia. Edistyneempien tekoälyominaisuuksien myötä piiriä käyttävä laite voi mm. seurata ja analysoida ihmisen liikkeitä ja asentoja, hyödyntää syväoppivaa kasvojentunnistusta, hyödyntää kuvauksessa kohteiden reaaliaikaista tunnistusta sekä käyttää reaaliaikaista laajennetun todellisuuden kiihdytystä.

Kolmois-kuvasignaaliprosessori tulee jopa 48 megapikselin yksittäistä kameraa tai 24 + 16 megapikselin kaksoiskameraa, 14-bittistä RAW-prosessointia sekä 10-bittistä YUV-prosessointia. Piiri pystyy prosessoimaan 48 megapikselin kuvia 30 kappaleen sekuntivauhtia sekä 480 FPS:n HD-hidastusvideokuvaa. Integroitu LTE-modeemi tukee Cat.12/13-luokan nopeuksia (600/150 Mbit/s), 4×4 MIMO:a, kolminkertaista Carrier Aggregationia ja 256QAM-modulointia. Tuettuna ovat myös 802.11ac WiFi sekä Bluetooth 5.0.

MediaTekin mukaan Helio P90 tullaan näkemään ensimmäisissä kuluttajalaitteissa maailmanlaajuisesti vuoden 2019 ensimmäisellä neljänneksellä.

Lähde: MediaTek

This site uses XenWord.
;