Uutisoimme aiemmin tänään Qualcommin esitelleen tulevaa Snapdragon 855 -alustaansa Snapdragon Technology Summit -tapahtumassa. Nyt esittelyä on seurannut varsinainen julkistus, jossa kerrottiin järjestelmäpiirin teknisistä yksityiskohdista.
Järjestelmäpiirin sydämenä sykkii yhteensä kahdeksan Kryo 485 -ydintä kolmeen ryppääseen jaettuina. Nopein ytimistä on 2,84 GHz:n Kryo 485 Gold, jonka seurana on kolme 2,42 GHz:n Gold-ydintä ja neljä 1,8 GHz:n Silver-ydintä. Kryo 485 Gold- ja Silver -ytimet perustuvat ARM:n Cortex-A76 ja -A55 -arkkitehtuureihin. Qualcommin mukaan prosessori on parhaimmillaan 45 % viime sukupolvea nopeampi. Adreno 640 -grafiikkaohjaimelle luvataan hieman maltillisemmin 20 % suorituskykyparannusta. Grafiikkaohjaimen mainostetaan tukevan Vulkan 1.1 -rajapintaa, HDR:ää sekä PBR-renderöintiä. Järjestelmäpiiri on varustettu neljällä 16-bittisellä LPDDR4x-2133 -muistiohjaimella.
Tekoälyn takaa löytyy 4. sukupolven Qualcomm AI Engine, joka kykenee parhaimmillaan 7 TOPS:n suorituskykyyn. Sen kehutaan olevan kolme kertaa edeltäjäänsä tehokkaampi. Hexagon 960 -DSP:tä on terästettu uusilla Hexagon Tensor Accelerator -ytimillä, joiden kerrotaan kaksinkertaistavan sen vektorilaskunopeuden viime sukupolveen nähden. Lisäksi tekoälyn tukena on Adreno-grafiikkaohjain, jossa on 50 % aiempaa enemmän ALU-yksiköitä, ja Kryo 485 -prosessoriytimet, jotka tukevat uusia tekoälyä kiihdyttäviä komentoja.
Kamerapuolesta on vastuussa kaksi 14-bittistä Spectra 380 ISP:tä, johon on nyt integroitu useita konenäköä kiihdyttäviä ominaisuuksia. Tuettuina ovat muun muassa rautakiihdytetty syvyyden tunnistus ja sen kehutaan kykenevän videonkaappaukseen, objektien tunnistukseen ja objektien segmentointiin 4K-tarkkuudella ja HDR-värimaailmassa 60 FPS:n nopeudella. Videotallennuksessa on tuettuna HDR10+-standardi ja HEIF-tiedostoformaatin pakkauksen kiihdytys. Formaatin kerrotaan pienentävän videoiden tarvitsemaa tilaa 50 %:lla normaaliin verrattuna. ISP:t tukevat korkeimmillaan yhtä 48 tai kahta 22 megapikselin kamerasensoria.
Verkkoyhteyksiä varten järjestelmäpiiristä löytyy Snapdragon X24, Cat 20 -luokan 4G LTE -modeemi, joka kykenee 2 Gbps:n lataus- ja 316 Mbps:n lähetysnopeuksiin. 5G-laitteita varten Snapdragon 855 -alustaan kuuluu myös valinnainen Snapdragon X50 -5G-modeemi, mutta se on toteutettu omana erillisenä piirinään. Alustaan kuuluu myös erillisenä piirinä Wi-Fi 6- (802.11ax) ja Wi-Gig (802.11ay) -yhteyksiä tukeva langaton verkko-ohjain.
”45 % viime sukupolvea nopeampi”
joopasenjoo
Ei mitenkään mahdoton lukema jossain spesifissä tehtävässä, vaikka jotain noita AI-juttuja joita varten lisättiin uusia käskyjä
Juu niinhän se menee että revitty jostain yhdestä tietystä spesifisestä tehtävästä, silti melko markkinointi huuhaata.
Tässä ytimien perustana on A76 ja edeltäjässä A75, eli A76 perustuu täysin uuteen arkkitehtuuriin ja sen pitäisi tarjota ~30 % parempaa suorituskykyä A75 verrattuna.
katso liitettä 168415 katso liitettä 168416
Tuo 45 % on kai revitty jostain otollisesta testipaketista.
Yhden huhun mukaan tuo 45% olisi sen yhden loppuun asti kellotetun ytimen nopeus etu ja ne muut kolme sitten paljon maltillisempia edelliseen sukupolveen verrattuna. No kunhan testipenkkiin joskus saapuvat niin sitten selviää. Mutta pelkkä arkkitehtuuri ei siis tuohon pitäisi piisata.
Tämä tulee vihdoin peittomaan Applen A-sirun suorituskyvyssä.
Toivottavasti eivät nokialla julkista huippumalliaan (9?) enää sillä vanhalla piirillä. Ehkä viivästys johtuukin tämän odottelusta.
Noup… 9 on 845. Eivät varmasti enää vaihda prossaa tässä vaiheessa kehityskaarta.
Eipä nämä 8xx-sarjan prossulliset puhelimet enää kiinnosta, enemmän odottelen jo huhuttua SD730 joka ilmeisesti valmistettu Samsungin 8nm prosessilla. Enemmän kiinnostaa akun kesto kun liialliset tehot omiin tarpeisiin.
Epäilen että applen siru on edelleen se suorituskykyisin tietyissä tilanteissa kun on räätälöity vain applen käyttöön.
Ainakin ihan hyvä päivitys jos lupaukset pitävät edes 50%.
Sitten vain odottamaan puhelimia.
Huawein Mate 20 käyttää samoja A76-ytimiä – joihin tämä perustuu – ja se meni iPhone 7:n ohi nettitesteissä.
katso liitettä 168985 katso liitettä 168987
Ei kyllä tule, sen voin sanoa jo nyt (paitsi ehkäpä jossain AI-suorituskyvyssä).
Jep… peittoaa ilmeiseti Applen aplikaation käynnistämisnopeudessa, muttei missään muussa.
Noissa dioissa A76 toimi 3 GHz ja A75 2.8 GHz kellotaajuuksilla, eli S855:ssä se yksittäinen ydin voisi yltää tuohon 30 prosenttiin yleisen suorituskyvyn osalta.
Anandtechin artikkelissa mainitsivat Kirin 980:n – jossa on myös A76-ytimet – peitonneen S845:n 45 prosentilla SPEC2006-testipaketissa, eli tuohon lukemaan sisältynee sellaisia tehtäviä, joista A76 suoriutuu huomattavasti edeltäjäänsä paremmin.
Vaikea kuvitella miten puhelimen perus käyttö voisi enään SD845 parantua, kun nyt jo kaikki toimii nopeasti ja ongelmitta.
Eihä näissä enää hetkee oo ollu perus käyttöä ajatellen mitää hyötyä, lähinnä parempi virrankulutus. Se että mihi ollaa menossa niin on selvästi pc puolelle missä yritetään saada perusläppärit käyttöön näillä arm prossuilla, siellä vielä tarvitaan lisää tehoa.
Vaikea kuvitella miten tietokoneen peruskäyttö voisi enää parantua, kun nyt jo kaikki toimii nopeasti ja ongelmitta näillä nykyisillä Pentium 90 -prosessoreilla. Eikä edes mene kovin paljoa sähköä kannettavassa, kun TDP on vain 9 W… Word pyörii todella sulavasti (kun RAM-muistiakin on nyt jo 40 megatavua ja Windows 95 on niin paljon parempi kuin edeltäjänsä), koodi kääntyy salamannopeasti, ja tälle hulppealle gigatavun kovalevylle mahtuu ihan mielivaltaisen paljon tiedostoja…
Vakavammin: Nykyhetkessä on vaikea sanoa, että mihin sitä lisänopeutta tarvitaan. Sille on tähän asti aina löytynyt käyttökohteita. Toki mennyt ei ole tae tulevasta.
Kehitys menee ihan eri vauhtia nykyään kuin tilanteessa jonka kuvailit.
Paljon pidempään pysyy nykyisin elektroniikka suorituskyvyltään käyttökelpoisena.
Siirsin viestejä tuolta ennakkouutisketjusta tänne, jotta keskustelu keskittyisi yhteen paikkaan.
Tehot on kuin raha, aina se vain tulee käytettyä…jonnekin 🙂
Tällä vertailulla ei ole mitään merkitystä, ellei molemmista oteta avausanimaatioita ensin pois päältä.
Eipä niin, mutta tuo on se ainoa testi jossa ainakin Anandtechin mukaan 855 on ollut nopeampi kuin A12. Eli ei käytännössä juurikaan missään. 😉
Ei, vaan Qualcomm on antanut teaserina tulokset käynnistysnopeuksista. Siitä ei voida tulkita että se on ainoa testi jossa 855 olisi nopeampi eikä Anandtech ole testannut mitään.
Valistunu arvaukseni on perustuen historiatietoihin tämä prosessori on hitaampi kuin A12 kaikissa testeissä.
Saattaa olla samalla tasolla A11 kanssa.
En nyt näe tuota muutenkaan osoituksena piirin suorituskyvystä vaikka animaatiot olisivatkin poissa päältä, sillä kyse on kuitenkin täysin eri käyttöjärjestelmistä.