Gen-Z mahdollistaa esimerkiksi haihtumattomien muistien ja DRAM-muistien tukemisen samalla geneerisellä muistiohjaimella erillisen ohjainpiirin avulla.

Gen-Z Consortium on vuonna 2016 perustettu yritysten yhteenliittymä, joka kehittää avointa yhdysväylää. Yhteenliittymään kuuluvat käytännössä kaikki alan suuret toimijat Inteliä ja NVIDIAa lukuunottamatta. Se on nyt julkaissut ensimmäisen virallisen version Gen-Z-yhdysväylästä.

Gen-Z-yhdysväylän ensimmäinen versio on suunniteltu ensisijaisesti helpottamaan prosessorin ja muistien välistä kommunikaatiota. Teknologia mahdollistaa osittaisen muistityyppiriippumattomuuden, jolloin sama prosessori voisi tukea erilaisia muistityyppejä samalta muistiohjaimelta. Gen-Z:n ajatuksena on, että prosessori lähettää eteenpäin vain geneerisiä luku- ja kirjoituskomentoja Gen-Z-linkkiä pitkin, jonka jälkeen linkin päästä löytyvä ohjainpiiri välittää tiedot halutulle muistityypille; oli se sitten DRAM-muistia kuten erilaiset DDR- ja GDDR-muistit, tai esimerkiksi 3D XPointin tyyppistä haihtumatonta muistia. Standardin lähestymistapa mahdollistaa esimerkiksi uusien muistityyppien tukemisen pelkän ulkoisen ohjainpiirin päivityksellä.

Gen-Z-yhdysväylässä on hyödynnetty jo olemassa olevia standardeja, kuten PCI Expressiä ja Ethernet PHY:tä (IEEE 802.3). Se tarjoaa tällä hetkellä kaistaa parhaimmillaan 56 gigabittiä sekunnissa per kanava ja kanavia voi olla samanaikaisesti käytössä useampia kuin yksi. Standardissa on huomioitu myös lainattujen teknologioiden kehittyminen siten, että uusien PCI Express- ja Ethernet PHY -versioiden myötä päivittyvän Gen-Z:n nopeus nousee niiden mukana.

Yhdysväylän rakenne itsessään mahdollistaa laajan kirjon erilaisia hyödyntämiskeinoja. Gen-Z tarjoaa paitsi kahden pisteen välisen (a)symmetrisen linkin, myös daisy-chain-vaihtoehdon sekä reititintuen. Daisy-chainin käytön kerrotaan lisäävän latenssia keskimäärin 5 nanosekuntia per ketjutettu ohjainpiiri ja reitittimien 10 – 60 nanosekuntia riippuen porttien määrästä. Nopeasti liian suureksi kasvavan muistiavaruuden ongelma on ratkaistu yksinkertaisesti antamalla jokaiselle ohjainpiirille oma muistiavaruutensa, jonka se hoitaa täysin itsenäisesti.

Lähde: AnandTech

This site uses XenWord.
;