Nokia suunnittelee 4G-verkon aukaisemista Kuuhun vielä kuluvan vuoden aikana. Verkkoa on suunniteltu käytettäväksi NASA:n Artemis-projektin yhteydessä, jonka tavoitteena on saada ihminen jälleen Kuun pinnalle.
Nokia kertoo yrityksen Kuuhun tähdätyn 4G-verkon olevan suunniteltu kestämään äärimmäisiä olosuhteita. LTE-yhteyttä aiotaan käyttää Kuuhun laskeutuvan aluksen ja Kuun pinnalla kulkevan mönkijän välillä. Lisäksi Nokian mukaan heidän verkkoyhteytensä tulee mahdollistamaan myös astronauttien kommunikoinnin keskenään sekä yhteyden pidon Maassa olevien ihmisten kanssa.
Nokian mukaan Kuuhun lähetettävä laitteisto on itsessään valmis ja seuraavaksi vuorossa on sen asennus. Asennus Kuuhun puolestaan voi olla edessä vielä vuoden 2023 aikana, mikäli vastaan ei tule viivästyksiä tai vastoinkäymisiä.
Lähde: CNBC
Pieni yhteys ihmiselle, suuri harppaus koko ihmiskunnalle.
Sometusta kuussa… Eiiiii eikö missään saa olla rauhassa 🙂
Voi olla vaan hintavat roaming maksut.
Kysy Elisan aspasta?
Kuussa lienee tilanne toisin ? Ei hirveästi kilpailua eikä clienttejä taida olla montaakaan verkolle. Kai tuossa on myös peittoalue isona kriteerinä ?
Ovatkohan muistaneet kysyä paikaillista luvat kuntoon ?
Samoilla taajuuksilla käytettäessä pitäisi peittoalueen olla about samoissa. Isommilla taajuuksilla vaan saadaan lisää kaistanleveyttä niin niitä tykätään käyttää enemmän uusimpien tekniikoiden kanssa.
Vie voidaankohan ylijäämä 4G laitteisto dumpata sitten kuuhun jos ja kun niitä ei enää täällä päässä tarvita
Samalla tavalla se 4G säteilee
Oishan se hienoa saada lasku kuusta
Tai sitten, kun katselee Cellmapperista tukiasemaa, niin kuu antais parhaan kattavuuden omaan torppaan.
Hyvä uutinen! Ei tartte ET:n enää tulla maahan kiusattavaksi, vaan voi soittaa kotiin kuusta käsin!
Pikaisella googletuksella signaalilla menee 5-20minuuttia maasta Marsiin riippuen planeettojen keskinäisestä sijainnista. Siinä saa hieman serverillä viivytellä, että kaikki olisi samalla viivalla.
Etäisyys lisää viivettä väkisinkin, mutta jos lasketaan puhtaasti teoreettisella maksimilla niin viive kuuhun olisi luokkaa 1,28 sekuntia, ja Marsiin 3-22 minuuttia riippuen missä kohtaa kiertoradalla ollaan. Pingi luonnollisestikin tämä kertaa 2 koska datan pitää kulkea molempiin suuntiin.
Nuo on suhteellisen helppoja jopa tarkistaa itse: signaali kulkee lähes valon nopeudella, eli tarvitset tietää vain etäisyyden valosekunteina/minuutteina/jne. Toki reaalielämässä verkkolaitteet kasvattavat viivettä hiukan, mutta varsinkin astronomisilla etäisyyksillä vaikutus alkaa olemaan helposti häviävän pientä.
Ei taida ihan helposti mikään nopeatempoinen netttipeli onnistua Marsin kanssa, mutta vuoropohjaisten pelien kanssa viive ei tietenkään estä pelaamista.
Varmaan aika marginaalista hommaa jossain marsissa pelaillla.
Onhan se jopa täällä maapallolla servut eri mantereilla, koska viivettä tulee.