Netissä on pyörinyt hiljattain huhu, jonka mukaan Apple saattaisi julkaista seuraavan sukupolven iPhone-puhelimensa ilman laturia. Muun muassa Vergen raportoima huhu on lähtöisin Appleen erikoistuneen analyytikko Ming-Chi Kuon suusta.
Nyt SamMobile puolestaan kertoo vastaavaa Samsungista. Sivuston mukaan Koreasta peräisin olevan raportin mukaan laturi jätettäisiin pois mahdollisesti ensi vuodesta alkaen, mutta se koskisi vain osaa mallistosta.
Perusteita laturin pois jättämiseen voi olla useita. Suurella osalla asiakaskunnasta esimerkiksi on jo käytössään yhteensopivat laturit ja jättämällä sen pois, voi puhelimen paketointi olla selvästi pienempi, mikä pienentää sekä toimitus- että varastointikuluja. Yhtiö voi myös myydä latureita erikseen korkeammin kattein niille, jotka sellaista tarvitsee. Lisäksi laturin pois jättäminen voidaan nähdä ympäristötekona alati kasvavien ympäristönsuojelupaineiden lomassa.
Lähde: SamMobile
”Netissä on pyörinyt hiljattain huhu, jonka mukaan Apple saattaisi julkaista seuraavan sukupolven iPhone-puhelimensa ilman akkua.” Ai että pitäis oikein akku ostaa erikseen ?
data-unfurl="true" data-result-id="56939" data-url="https://yle.fi/uutiset/3-11162360" data-host="yle.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Vanha vaatimus yleislaturista junnaa yhä EU:ssa – langaton latausteknologia voi tehdä vuosien piuhakeskustelusta turhan
data-onerror="hide-parent"/>
yle.fi
"Vanha vaatimus yleislaturista junnaa yhä EU:ssa – langaton latausteknologia voi tehdä vuosien piuhakeskustelusta turhan
Parlamentaarikot moittivat komissiota hidastelusta. Erityisesti teknologiajätti Apple jarruttaa yleislaturihanketta."
Ilman laturia – fiksua, kannatan ideaa.
Mutta joo, tässä nykyisessä pikalatureiden ja langattomien latureiden sekamelskassa ihan positiivista vaan että sitä kämäisintä mahdollista laturia ei turhaan sinne mukaan laiteta.
Tarkoitat varmaan laturia, kuten moni jo kommentoinut.
Kunhan valmistajat vain ottavat käyttöön yhteisen standartin laturia ajatellen, niin pakollisista latureista voidaan luopua. Toistaiseksi jotkut pikalataustekniikat ovat osittain epäsopivia keskeneen, mistä Googlekin on heristellyt sormeaan.
Tähän ei sitten ole vuoden aikana tullut mitään muutosta?
Pahemman luokan ajatuskatkos
Korjataas
Muutosta on tapahtunut parempaan suuntaan, kun esimerkiksi QC4.0 on yhteensopiva USB PD:n kanssa toisin kuin QC3.0. Ei se kuitenkaan paljon auta, jos ostit 1-2 vuotta sitten puhelimen QC3.0 laturilla ja ensi vuonna et saakaan yhteensopivaa laturia laitteen mukana.
Maksat siis esim luurista 499e laturin kanssa.
Tai maksat luurista 499e ilman laturia.
Suomalaiset jonottaa muovi ämpäreitä jonoksi asti mutta toisaalla porukka on valmis luopumaan hintaan sisältyvästä laturista,selvä.
Valtaosalla laturi on jo joten sen toimitus laitteen mukana on turhaa resurssien käyttöä.
Jos hinta on silti sama, niin onhan se pyllystä. Sitten kun laturi hukkuu, hajoaa, tai sitä tarvitaan eri paikassa, niin pitää mennä kauppaan. Ei sen laturin hinta kova ole luurin mukana, mutta erikseen ostettaessa ahdistaa.
Tonnin kapula ja laturiki puuttuu 😀 onhan se koomista ajatustasolla…
Sen verran se kiinnostaa, että voidaan mainoksissa retostella, että saadaan sellaisetkin ihmiset ostamaan tuote (ilman omantunnontuskia), jotka ovat "vihreitä".
Laturi jätetään pois siksi, että sillä saadaan joka alueella itselle enemmän voittoa. Jokainen, joka ajattelee jotain muuta, viedään kuin litran mittaa…
Vähän niin kuin moni luulee, että se nykyaikainen sähköauto olisi jotenkin valtava ilmastoteko koko maapallolle
Mutta se, se on tähän offtopikkia!
Näinhän tuo menee. Niitä peruslatureita on monella nurkissa mutta liekö muilla kuin tekkiläisillä kasaa ylimääräisiä markkinoiden tehokkaimpia pikalatureita? Enpä oikein usko ja ainakin omalla puhelinten vaihtotahdilla pikalataukset muuttuvat niin paljon, että joka vaihtokerralla tulisi laturin osto eteen erikseen jos mukana ei tule.
Kunhan saadaan jotain yhteneväisyyttä pikalatureihin, sen jälkeen ehkä voi tulla eteen tilanne, ettei aina tarvitsisi uutta. En silti miellä tilannetta, jossa latureita varsinaisesti olisi liikaa. Kyllä kotona saisi olla puhelinta varten ainakin pari, läppärilaukussa voisi kulkea aina yksi ja autossakin varmuuden vuoksi. Mutta kun pelkkä puhelimen lataus ei ainakaan itsellä riitä. On hf:ää, powerbankkia, taskulamppua ja ties mitä usbiladattavaa laitetta joiden mukana ei laturia ole tullut. Ei toki jokainen tarvitse koko aikaa omaa laturiaan mutta useampia on joka tapauksessa ladattava samaan aikaan.
Ehkäpä perheessä voi tulla tilanne, jossa kaikkia latureita ei aivan välttämättä tarvittaisi. Tosin annappa olla jos perheessä onkin eri pikalatauksia käyttäviä laitteita niin eipä taida heti latureita liikaa olla silloinkaan.
Ja kuten jo edellä on todettu, voiton maksimointi on varmasti se kaikkein painavin syy tämän kaltaisiin suunnitelmiin.
En voi edellyttää että porukalla on joku vuoden vanha laturi+johto 100% iskussa ja mun elementti firmassa työpuhelin+laturi kuuluu etuihin, joten en ala erikseen latureita osteleen jos hinnat ei itse luureissa laske.
En maksa tyhjästä.
Kyllähän tuollainen muutos tehdään 100% varmuudella dollarin kiilto silmis, ei siinä vihreyden kanssa ole mitään muuta tekemistä kuin markkinointi.
Luodaan uusia tekniikoita latauksen suhteen sellaista vauhtia, että kuluttaja joutuu joka kerta ostamaan erikseen kalliin lisälaitteen, jotta saisi uudesta tekniikasta hyötyä. Luultavast maksaa vieläpä ensin sen laturin siinä puhelimen hinnassa missä se on vaan muutettu myyntikatteeksi ja sitten joutuu ostamaan vielä extra rahalla uuden.
Jonkinlainen latausstandardi ja kategerointi olisi paikallaan kaikkiin ladattaviin laitteisiin ei vain puhelimiin. Olisihan se helppoa jos esim. 1 (10 w), 2 (20w), 3 (30w) ja niin edelleen. Jos langattomat kuulokkeet olisi 1 ja puhelin 3 niin puhelinta pystyisi lataamaan kuulokkeiden laturilla, lataus hitaampi mutta kuulokkeita ei pysty lataamaan puhelimen laturilla. Noinhan se on nykyäänkin mutta olen huomannut ettei kovinkaan moni tiedä edes montako W heidän puhelimensa laturi on. Kategorointi helpottaisi asiaa kummasti.
Ongelmana vain on, että pikalaturit eivät usein ole yhteensopivia keskenään ja osa valmistajista jopa kieltää muiden latureiden käyttämisen takuuehdoissa.
OnePlussan USB Type C -kaapelit oli jossain vaiheessa epäyhteensopivia pikalatausta tukevien laitteiden kanssa ja aiheuttivat todellisen turvallisuusriskin.
Hyvä pointti. Mitkähän laturit ovat iPhonen kanssa pikalataavia? Mietin ite että ostaisi iPad laturin tolle.
Apple käyttää käsittääkseni USB PD:tä samoin kuin Googlekin Pixel puhelimissa.
Taitaa tulla standardi vastaan että pitää olla 1A5V lataus. Silloin pikalataus ei ole päällä.
PD…?
Nyky iPad laturissa vissiin C lähtö ja joutuu vielä C-lightning johdon ostamaan.
data-unfurl="true" data-result-id="57129" data-url="https://support.apple.com/fi-fi/HT208137" data-host="support.apple.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
iPhonen ja iPadin pikalataus
support.apple.com
Kyllä se nykyisin kuuluu sinne ihan siinä missä läppäreihinkin. Pikku hiljaa puhelimet tukee USB-PD:tä omien standardiensa lisäksi, etenkin nyt kun Google vaatii että mahdollinen oma pikaltausstandardi ei riko USB-PD:tä. Apple on käyttänyt USB-PD:tä puhelimissa jo iPhone X:stä lähtien.
Too maksimissaan tuo 18W.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1594534088"
data-lb-id="_xfUid-1-1594534088">
Itsellä on kaksi noita iPadin 12W latureita niin niitä käytän iPhone XS ja iPad Air (3. sukupolvi) lataamiseen. Pikalaturina on tuo MacBook Pro mukana tullut 87W, mutta harvoin tullut käytettyä.
Applelta sen vielä ymmärtäisi, kun käsittääkseni heiltä nytkin tulee aika rimpula laturi mukana, mutta samsungilla yms muilla taitaa tulla pikalaturi vakiona matkassa jo.
Teet asiasta nyt aivan liian vaikeaa. Suurempitehoisella laturilla onnistuu myös vähemmän virtaa vaativien laitteiden lataus. Laite ottaa laturilta sen verran virtaa kuin tarvitsee. Noin tuo toimii jo nykyisillä laturilla, ja esim. itse latailen useinkin luuria läppärin laturilla. Päinvastoin ei taas aina onnistu.
Olen kyllä ollut huomaavinani että johto vaikuttaa ja halpisjohdolla ei pikalataus ole kovinkaan pikainen. Joku laturi ei näyttäis ollenkaan lataavan jollain johdolla joka taas toimii toisessa laturissa. Onko tähän jokin syy?
Ja mikä tärkeintä: voiko johtojen ja laiturien sekoittaminen olla jollain tavoin vaarallista?
Joo on mulla toistakymmentä usb laturia, mutta vain pari pikalaturia ja vain uusimman puhelimen mukana tullut on 25W usb-PD laturi. Ei noita todellakaan liikaa ole. Paljon mieluummin laadukkaat laturit luurien kylkeen kuin se että porukka tökkää luurin latautumaan siihen 8 vuotta vanhaan HF mukana tulleeseen 0.5A laturiin, joka syöttää mitä sattuu ja energiasta puolet muuttuu laturissa lämmöksi.
Sama 5W pieru mitä mulla iPhone 8 Plussan mukana.
Näin mä uskon tässä käyvän, eli tämä muutos lähinnä kasvattaa valmistajien voittoja. Näköjään esim. Samsungin kohdalla erillinen valmistajan oma laturi maksaa 25-30 euroa, joten sinänsä kustannusvaikutus usean satasen hintaluokassa olisi joka tapauksessa vähäinen.
Itse idea on toki kannatettava, mutta kun tietää ettei laitteiden myyntihinnat laske senttiäkään niin huijaustahan tämä on. Jos laitteiden hinnasta lähtisi laturin summa, tai laitteen mukana tulisi vaikka joku – 50% alekoodi amazonin latureihin niin kelpaisi. Mutta jos laturi vain jätetään pois, mitään ei tule tilalle ja hinta pysyy samana niin voi vain kysyä oliko nyt ekoteko vai rahastus.
Tulee mieleen Oneplus 3T laturi eli 5V ja 4A antaa ulos. Onneksi nostetaan jännitettä, ohuemmat johdot riittää (tehohäviötä vähemmän)
Kyllähän se voi olla ekoteko JA rahastus samaan aikaan. Firmoille enemmän rahaa ja ihmisillä vähemmän tarpeettomia latureita nurkissa pyörimässä.
Itse näen tämän positiivisena vain siksi, että joka tapauksessa ne mukana tulleet laturit on yleensä niitä halvimpia mahdollisia millä ei yleensä edes pikalataus onnistu (ainakaan maksiminopeudella). Niinpä olen sitten aina joka tapauksessa joutunut ostamaan sen kutakin pikalatausstandardia tukevan laturin erikseen, sekä sitten sen langattoman laturin mitä ei tietenkään mukana toimitettu. Ts. omalta osalta tämä oikeasti vähentäisi serrin määrää.
Noin se menee. Esim. tuolla Applen 87W laturilla pystyy lataamaan AirPods kuulokkeet, Apple Magic Mouse hiiren, Apple Magic Keyboard näppäimistön ja AppleTV kaukosäätimen.
En ole tuosta löytänyt mitään dokumentaatiota Applen sivulta, mutta toimii.
Itsellä tuo pikalatausen yhteensopivuus ei ole ongelma kun öisin tulee puhelinta ladattu ja ihan sama kestääkö se 2h tai 5h.
Täällä taas on tilanteita kun porukka tulee ja valittaa että on poikki,hukas,ei lataa,ajoin trukilla yli tai koira söi.
Jos niitä ei enään tule mukana niin tässä joutuu sitten varmaan ihan oikeesti lähtee laturi kaupoille tai sitten ostelee luureja joista piuhoja tulee mukana.
Ei kyse nyt mahdottomista rahoista ole mutta tämä on periaate kysymys.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä