Qualcomm aikoo haastaa Intelin ja AMD:n dominanssin Windows-tietokoneissa omalla ARM-alustallaan Microsoftin x86-emulaation avulla.

Microsoft ja Qualcomm kertoivat jo viime vuonna aikeistaan tuoda Windows 10 -käyttöjärjestelmä ARM-prosessoreille. Tällä kertaa kyse ei ole Windows RT:n kaltaisesta rampautetusta järjestelmästä, vaan täysverisestä työpöytäkäyttöjärjestelmästä.

Microsoftin ja Qualcommin yhteistyön ydin on x86-emulaatio. Itse käyttöjärjestelmä ja monet sen sisäärakennetuista ohjelmista toimivat natiivisti ARM-prosessoreilla ja loput pyörivät emulaattorin päällä. Microsoftin kehittämä emulaattori hyödyntää 64-bittisistä Windows-käyttöjärjestelmistä tuttua Windows on Windows -teknologiaa ja uusia hybridi-DLL-kirjastoja.

Qualcomm esitteli Snapdragon 835 Mobile PC -alustaansa Windows 10 -käyttöjärjestelmällä varustettuna Computex-messuilla. Tietokoneeseen oli asennettu muun muassa Office-ohjelmat ja muita nimeltä mainitsemattomia ohjelmia ja se oli messuvieraiden vapaassa käytössä. Aiemmin Qualcomm ja Microsoft ovat esitelleet alustalla muun muassa World of Tanks -peliä ja Adoben Photoshop-kuvankäsittelyohjelmaa.

Qualcommin mukaan Snapdragon 835 -järjestelmäpiiriin ja Mobile PC -alustaan perustuvia tietokoneita on luvassa ainakin Asukselta, HP:lta ja Lenovolta. Tietokoneet tulevat olemaan varustettuja yhtiön X16 LTE-modeemilla, mikä mahdollistaa maksimissaan gigabitin langattoman tiedonsiirtonopeuden.

Snapdragon 835 Mobile PC -alustaan perustuvien tietokoneiden luvataan olevan aina passiivisesti jäähdytettyjä. Lisäksi niiden mukana tietokonepuolelle tuodaan mobiililaitteista tuttuja ominaisuuksia, kuten matalan virrankulutuksen lepotila, jossa verkkoyhteydet ja Cortana ovat toiminnassa ja tietokone käynnistyy välittömästi. Kannettavissa laitteissa alustalle luvataan parhaimmillaan 50 % parempaa akunkestoa kuin kilpailevilla x86-kannettavilla.

Uutisen pääkuva: PCPerspective

This site uses XenWord.
;