Intel on puolustanut x86-patenttejaan vuosien varrella liki kaikkia yrittäjiä vastaan ja luvalliset x86-lisenssit löytyvät Intelin lisäksi vain AMD:lta ja VIA:lta.

Microsoft ja Qualcomm valmistelevat parhaillaan kilpailijaa Intelin dominoimalle x86-alustalle tuomalla täysverisen Windows 10:n Snapdragon 835 Mobile PC -alustalle x86-emulaation turvin. Intel on pysynyt asiasta hiljaa jo pitkään, mutta nyt yhtiö on ärjäissyt blogissaan puolustavansa käskykantaansa kaikin tarpeellisin toimin.

Intelin alun perin kehittämä x86-käskykanta on kehittynyt vuosien varrella monin eri lisäyksin. Kaiken alla piilee kuitenkin edelleen yhteensopivuus alkuperäiseen x86-käskykantaan. Intelin lisäksi käskykantaan uusia ominaisuuksia on tuonut muun muassa AMD, joka kehitti esimerkiksi nykyään kaikkialla käytössä olevan 64-bittisen x86-64-laajennoksen.

 

Intel on pitänyt myös tiukkaa kirjaa yhtiöistä, joille se on myöntänyt x86-lisenssin ja taistellut aina tarpeen tullen asioista oikeusteitse. x86:n alkuvuosina ristilisensointi oli yleinen käytäntö, sillä yksi yritys ei kyennyt täyttämään IBM:n vaatimaa toimitustakuuta, jonka vuoksi lukuisat yritykset saivat valmistaa x86-klooniprosessoreja yleensä luvallisesti, joskin poikkeuksiakin historiasta löytyy.

Muutoksen tuulet puhalsivat vuonna 1990, kun Intel sai muistihallintaan liittyvän patentin, jota se hyödynsi P5- (Pentium) ja P6-ytimissään (Pentium Pro). Siitä seuranneesta prosessorisodasta voi lukea lisää esimerkiksi CPUShackin vanhasta artikkelista. Nykyisin x86-lisenssit löytyvät Intelin lisäksi enää AMD:ltä ja VIA:lta.

Merkittävimpien prosessorisotien jälkeen kuvioihin astui uusi haastaja: Transmeta. Transmetan kehittämä Crusoe-arkkitehtuuri ei perustunut x86-käskykantaan, mutta ajoi sisäisesti Code Morphing Software -virtuaalikonetta, joka käänsi x86-käskyt sen natiiville konekielelle.

Intel mainitsee blogissaan puolustaneensa x86-patenttejaan myös Transmetaa vastaan, mutta todellisuudessa yhtiöt taistelivat oikeudessa vasta paljon myöhemmin yhtiön lopetettua prosessorien valmistuksen ja haastettua Intelin ensin oikeuteen patenttiensa rikkomisesta. Intel vastasi Transmetan haasteeseen vastaavalla patenttirikkomussyytteellä. Transmetan ja Intelin oikeudenkäynnit sovittiin lopulta oikeussalien ulkopuolella ja Intel myöntyi maksamaan yritykselle yhteensä 250 miljoonan dollarin edestä korvauksia.

Transmetan tapaus saattaa olla oleellinen myös lähitulevaisuudessa juuri emulaationäkökulman vuoksi. Intelin mukaan se toivottaa tervetulleeksi lakia noudattavat kilpailijat, mutta blogin sävystä käy selvästi ilmi, ettei se usko Qualcommin ja Microsoftin x86-emulaation laillisuuteen. Edessä lienee siis mielenkiintoiset ajat, sillä nyt Intelillä on vastassaan kaksi yritysjättiä, joista toinen on erittäin oleellisessa roolissa myös Intelin myyntien kannalta.

This site uses XenWord.
;