Qualcomm on julkaissut uuden Snapdragon 712 -järjestelmäpiirin, joka on seuraaja viime toukokuussa julkaistulle Snapdragon 710 -piirille. Muutokset edeltäjämalliin nähden ovat kokonaisuudessaan varsin maltillisia – muutoksia on tullut lähinnä kellotaajuuksiin ja pikalataustukeen.
Snapdragon 712 valmistetaan edeltäjänsä tavoin modernilla 10 nanometrin FinFET-prosessilla. Uudistuksina Kryo 360 -prosessoriytimien maksimikellotaajuutta on nostettu 100 MHz:llä 2,3 GHz:iin ja pikalataus tukee nyt Quick Charge 4+ -standardia aiemman plussattoman version sijaan. Lisäksi Bluetooth-ääniominaisuuksien puolelle on lisätty tuki TrueWireless Stereo Plus- ja Broadcast Audio -tekniikoille.
Muilta osin 712 vastaa vanhempaa 710-mallia, sisältäen Adreno 616 -grafiikkasuorittimen, Hexagon 685 DSP:n, Spectra 250 -kuvasignaaliprosessorin, kolmannen sukupolven tekoälymoottorin sekä X15 LTE-modeemin, joka tukee 800 Mbit/s latausnopeutta ja 150 Mbit/s lähetysnopeutta.
Qualcomm ei ole toistaiseksi kertonut milloin ensimmäiset Snapdragon 712 -piiriä käyttävät laitteet saapuvat kuluttajamarkkinoille. Siihen saattaa mennä hetki, sillä ensimmäinen Snapdragon 710 -piiriä käyttävä puhelin tuli Suomessa kauppoihin vasta nyt tammikuussa Nokia 8.1:n muodossa.
Lähde: Qualcomm Blog
Henkilökohtaiselta näkökannalta sanoisin, että vaikuttaa varsin turhalta julkaisulta tämä. Todella olemattomat uudistukset piiriin, jonka julkaisusta on alle vuosi ja jota ei vieläkään löydy hirveästi markkinoilta. Ennemmin 700-sarja kaipaisi vieläkin paremmalla GPU-suorituskyvyllä varustettua mallia.
Taitaisi paremmalla gpu-kyvykkyydellä astua liikaa huippumallin reviirille. Kivahan sellainen järkihintainen kohtuutehokas piiri olisi.
Näissä pitäisi myös tietää vähän siitä hinnoittelusta, jotta ”turhuudesta” voisi sanoa juuta tai jaata.
Itse veikkaan, että tehokas gpu-blokki syö aika paljon transistoreita, pinta-alaa ja vaatii paremman virransyötön-> nostaa kustannuksia suhteessa aika paljon. Jos tarkoituksena on mahdollistaa edullisemmat luurit, niin tuo on ehkä paras leikkauskohde huippu-sociin verrattuna.
Ei sitä 710/712-mallia tarvitsisi sillä tehokkaammalla versiolla korvata, vaan tuoda lisäksi nykyisten yläpuolelle. 710/712-mallin grafiikkasuorituskyvyssä on vielä aika iso hyppy tulevaan Snapdragon 855 -piiriin. Väliin sopisi esimerkiksi Adreno 540:n tasoisella GPU:lla varustettu malli (olkoot vaikka 730 -mallinumeroltaan).
Epäilen, että 712 + hyvä gpu maksaa niin paljon valmistaa, että siitä pitäisi laskuttaa melkein samat kuin 855:sesta ja sen integrointi luuriin on niin kallista, että lopputuotteesta tulee melkein yhtä kallis kuin 855-luurista.
Yep. Tämä sama puhelin jollain 710:lla tai 712sta pistettäisiin maksamaan sellaiset 500-600 egee… Tokihan sellainen puhelin on ihan fiksu sekin, mutta pitää olla jotakin karvalakkimallejakin niille, jotka eivät viitsi maksaa viittäsataa luurista.
Niin, voihan se olla, hankala arvioida tuota ainakaan omien tietojeni pohjalta. Se ei vaan oikein käy järkeen, miksi tuossa piiritekniikan suorituskykyskaalautumisessa olisi tuollainen hirveä gäppi Snapdragon 712:n ja Snapdragon 855:n välillä, johon ei olisi mahdollista toteuttaa mitään myös hinnan skaalautuessa samassa suhteessa suorituskyvyn kanssa. Jos kuvitellaan järjestelmäpiirien suorituskykyskaala alueelle 0-100, niin nykyisellään tarjontaa on paljon välillä 0-50, mutta sitten on täysin tyhjää 100-luokan huippumallin alapuolella.
Varman tuo gpu suorituskyky parannus olis ollut järkevämpi uudistus.
Tietysti on mahdollisuus että ne haluavat pitää virrankulutuksen alhaisempana vs 800 sarjaa.
Olisin ostaja jos tulisi hieman alle high end puhelinten sarjaan vaikka kuopattu sony compact sarja olisi ollut sopiva ehdokas jos se tarjoaisi muuten samat ominaisuudet mitä muut highend mallit.
Itse en ole nokian matopelin jälkeen pelannut puhelimella mitään pelejä niin tuo gpu suorituskyky ei tarvitse olla se nopein vaihtoehto.
En ole suunnitellut modernin soc:n piirilevyä ja virransyöttöä, mutta uskoisin tuollaisen 1x1cm bga-soc:n tapauksessa kustannusten tulevan sekä itse piirin valmistuksesta, että sen integroinnista.
Nopeampi GPU lisää rajusti piirin maksimisähkötehoa, eli käytännössä kasvattaa idle->max power eroa. Mitä dynaamisempi tehon kulutus on, sitä kalliimpia virransyötön komponentteja tarvitaan ja sitä enemmän isomman arvon keloja ja konkkia jännitelinjojen suodattamiseen tarvitaan. Kun rakennetaan maksimipientä, niin korkeiden henri-arvojen kelojen hinnat nousevat yllättävän korkeiksi ja sama konkissa, mitä enempi faradeja pitää änkeä pieneen tilaan, hinta alkaa kasvaa rajusti.
Mitä nopeampi GPU, sitä enemmän transistoreja se vie, sitä enemmän cachea tarvitaan ja sitä nopeampi muistiohjain tarvitaan. Keskiverto suorituskyvyn 64bit lpddr4 riittää hyvin hitaalle gpu:lle ja ok cpu:lle, mutta nopea gpu tarvitsee 128bit muistiväylän ja mieluusti vielä isoilla cacheilla ja mahdollisimman hyvällä muistiohjaimella varustetuna.
Cpu-puolella sähköä, transistoreita ja tehon kulutusta on säästettävissä vähemmän.
Väittäisin siis, että soc jossa on keskiverto prossu ja hyvä näyttis ei säästä arvioni mukaan melkein mitään vs. Huippu-cpu+huippu-gpu yhdistelmä, siinä missä hyvä prossu+keskiverto gpu säästää sentään jotain tuntuvaa verrattuna huippupiiriin.