Samsung turvautui kilpailijoilta tuttuun tapaan nimeämään vanhan prosessin viilatun version uudella nanometriluvulla

Puolijohdevalmistajien nanometri-kilpailu käy edelleen tiukkana GlobalFoundriesin, Intelin, Samsungin ja TSMC:n välillä. Yritykset pyrkivät nokittamaan toisiaan uusien prosessien nimellisillä nanometriko’oilla riippumatta siitä, miten ne vertautuvat kilpailijoiden prosessien todellisiin mittoihin.

Samsung pitää parhaillaan nimellistä kärkisijaa aktiivisessa tuotantokäytössä olevalla 10 nanometrin prosessillaan, vaikka todellisuudessa esimerkiksi Intelin 14 nanometriin vertailtuna on Samsungin prosessi edellä vain transistorin hilojen ja yhdysväylien leveydessä. Myös TSMC:llä on tuotantokäytössä oleva 10 nanometrin prosessi, mutta yhtiö ei ole julkaissut kaikkia sen parametrejä, joten reilu vertailu Samsungin vastaavaan on toistaiseksi mahdotonta.

Huolimatta kärkipaikastaan Samsung ei ole levännyt laakereillaan, vaan muiden tapaan se kehittää jatkuvasti uusia valmistusprosesseja. Seuraavana yhtiöltä on luvassa 8 nanometrin LowPowerPlus eli 8LPP-prosessi, joka on nyt validoitu tuotantokäyttöön. Yhtiön mukaan 8LPP prosessi tarjoaa parhaimmillaan 10 % pienempää tehonkulutusta ja pinta-alaa verrattuna yhtiön 10LPP-prosessiin.

Prosessin kehitys on tapahtunut nopeammin kuin alkuperäiset suunnitelmat lupailivat, sillä 8LPP-prosessin piti olla tuotantovalmis vasta ensi vuoden alussa. Nopealle kehitykselle on myös suhteellisen yksinkertainen selitys, sillä huolimatta uudesta nimestään 8LPP perustuu tuttuun 10 nanometrin valmistusprosessiin pienin parannuksin, mikä on helpottanut sen kehitystyötä. Myös kilpailijat ovat sortuneet vastaavaan, sillä esimerkiksi TSMC:n 12 nanometrin valmistusprosessit ovat vain viilailtuja 16 nanometrin prosesseja, joille annettiin kilpailutilanteen vuoksi houkuttelevampi nimi.

Lähde: Samsung

This site uses XenWord.
;