io-tech @ San Francisco: AMD luotti suomalais-ruotsalaiseen osaamiseen ylikellottamisen saralla esitellessään uutta Ryzen 7 -prosessoria kansainväliselle medialle.
AMD:lla työskentelevä Sami ”macci” Mäkinen (kuvassa vasemmalla) ja ylikellottajapiireistä tuttu Petri ”SF3D” Korhonen (oikealla) ylikellottivat yhdessä ruotsalaisen Asuksella emolevyjen R&D-insinöörinä työskentelevän Jon ”elmor” Sandströmin kanssa Ryzen 7 1800X -prosessoria Asuksen Crosshair VI Hero -emolevyllä ja tavoitteena oli saavuttaa uusi maailmanennätys Cinebench-renderöintitesteissä kahdeksan prosessoriytimen kategorioissa.
Illan aikana tiimi onnistui saavuttamaan uudet ME-tulokset Hwbot.org-sivuston listaamissa Cinebench R15- ja R11.5-testeissä. Esimerkiksi Cinebench R15 -testissä aiempi maailmanennätys oli 2445 pistettä, joka oli ajettu nestemäisellä typellä jäähdytetyllä ja 6044 MHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla.
Valitettavasti emme saaneet varsinaisia ennätystuloksia kameralle, mutta yllä olevassa kuvassa Ryzen 7 1800X on ylikellotettu 5,2 GHz:n kellotaajuudelle, jolla Cinebench R15:stä irtosi 2363 pisteen tulos. Varsinaisiin ennätyksiin vaadittiin Ryzen 7:llä reilu 5,3 GHz:n kellotaajuus, -190 asteen lämpötila ja noin 1,9 volttia käyttöjännitettä:
Ryzen 7 -prosessorissa ei ole kylmäbugia eli se toimii lähes -200 asteen lämpötilassa. Uutisessa mainitut testisession aikana LN2-jäähdytyksellä saavutetut kellotaajuudet antavat esimakua siitä, mihin Globalfoundriesin 14 nanometrin FinFet-prosessilla valmistetun 8-ytimisen Ryzen-piisirun voi olettaa skaalautuvan, kun käytössä on extreme-jäähdytys eli -196-asteinen nestemäinen typpi.
io-tech julkaisee ensi viikolla Ryzen 7 1800X -artikkelin yhteydessä omat ylikellotustulokset ilmajäähdytyksellä eli Noctuan NH-D15 SE-AM4 -coolerilla ja myöhemmin Corsairin H115i All in One -nestekierrolla, kunhan ensin saamme käsiimme kiinnitystarvikkeet AM4-prosessorikannalle.
Holy shiet ;o
Vesikelloja odotellessa!
Mikäs näissä oli default vcore? 1.875v että saadaan 5.2GHz kellot kuulostaa nopeasti aika.. suurelta.
Kai se täytyy vielä kerran laittaa:
Torille! Hienoa työtä, äijät!
Hyvä AMD, mahtavaa! Tätä on odotettu.
Nyt on Intelillä palaverin paikka, eli hinnoista 1/3 osa pois.
16Cores??
16 threads.. 8 cores, 16 threads.
Cinebench kuvassa 16 cores
Perus Cinebench ja sen bugit. Esim. 8-ydin AMD FX-8350 prossussa on sen mukaan 4 corea ja 8 threadia.
Hyvin Ryzenit kulukoo…
Eihän tuosta kuvasta puutu kun @Sampsa olutpullo kädessä hillumassa :cigar2:
Mites muuten ku täs näkyis et on 16MB L3 cachee ja toises jutus sanoo et 20MB?
Pitkästä aikaa AMD:llä on prosessori jolla tuon voi tehdä. Hyvä AMD ja suomi!
Sanokaa vaan tämän testin perusteella, että Ryzenit kulkee hyvin: Itse olen sitä mieltä että ei kulje niin hyvin kun olisin toivonut.
Toivotaan, että emolevyjen ja BIOSsien parantuessa ja mahdollisesti jollain uudella steppingillä on ajan myötä irrotettavissa lisää kulkua. Nimittäin jos on tarvetta yhden/muutaman ytimen suorituskyvylle niin tämä tulos ei indikoi hyvää AMD:n kannalta. Jos LN2:lla saadaan hädin tuskin paremmat kellot kuin Kaby Lakella hyvällä ilmajäähdytyksellä niin eipä varmaan kannata kovin kummoisia kelloja odotella Ryzenille ilmalla, voi tehdä nimittäin todella tiukkaa joku 4.5 GHz. IPC:ssä tulee muutenkin Kaby Lakelta naamaan. Todellista ilmajäähdytyskäyttöä ajatellen jossain 1-4 ydintä hyödyntävissä ohjelmissa tulee ilmajäähdytyksellä molemmat prossut tappiin asti kellotettuna Kaby Lakelta kuokkaan ja kunnolla.
Tilanne on tietysti sama Broadwell-E:llä, tosin hieman paremman IPC:n vastapainoksi ne kulkevat vielä vähän huonommin. 5.1 GHz LN2-ajolla 2146 pistettä on HWBOTin tämänhetkinen ennätys 6900K:lla Cinebenchissä. Yli neljää ydintä hyödyntävässä käytössä Ryzenin potentiaali pääseekin sitten valloilleen. Vallitsevaan Intelin hinnoitteluun verrattuna tuollaisiin hyvin säikeistyviin hommiin näyttäisi olevan oiva valinta.
Voisiko joku kertoa vanhalle pentium jäärälle, että mikä tuossa testissä on pointtina. Onko ajatuksena ”because we can” vai mikä. Nestetyppijäähdytys on aika hakemalla haettua, onko tarkoitus tehdä julkisuus stuntti, vai mikä tuossa on pointti. Kotioloissahan tuollaista -190c jäähdytystä ei voi järkevästi toteuttaa, käyttää, saati ylläpitää jatkuvana mitenkään.
Jos testituloksen on tarkoitus kertoa jotain, vastaava tulos jää kuitenkin kuluttajalta saavuttamatta.
Ymmärrän kyllä jos haetaan ilma- tai vesijäähdytyksellä käyttökelpoisia huipputuloksia jolla kone pysyy käyttökuntoisena, mutta että nestetypellä leikitään.
Sitähän se on leikkiä, kokeilla äärimmäisyyksiä. Ei käytännön ihmiselle merkitse mitään. Sama kuin kiihdytysautot, ei merkitse mitään käytännön autolla ajoon.
IPC nousee 52% ja silti tulee tämän tasoista kitinää. Joitakin ei voi koskaan miellyttää.
Ja sinullakin on varmaan kone porisemassa LN2:lla 24/7 kun noin tärkeää tuntuu olevan?
Kyllähän tässä on se servericpu ihan selvästi. Tiedä sitten millaisia muutoksia mahdollisesti raven ridgeen ehtii tulemaan, tulee kuitenkin vasta kesällä(?) ja natiivisti neljällä ytimellä. Aikaa on ainakin viilata kellottuvuuden esteitä.
Paska * 1,52 ei edelleenkään riitä lähellekään kärkipaikkoja vähäistä ydinmäärää vaativissa workloadeissa (huonosti säikeistyvät pelit), jos lähtötaso on ollut onneton. Kaby Lakelta otetaan IPC:ssä ~5-10% ja kelloissa ~15% turpaan.
Nämä kilpailevat suoraan X99-alustan prossujen kanssa käyttötarkoituksissa, joissa yli neljälle ytimelle on käyttöä. Z170/Z270-prossujen yhden threadin raakaan laskentatehoon eivät riitä rahkeet.
LN2-kellojen perusteella voi jollain tavalla kuitenkin ennakoida sitä, kuinka paljon jaksavat kulkea järkevillä 24/7 jäähdytystavoilla.
Ihan mielenkiinnosta, koska näin on viimeksi AMD kivellä käynyt? Athlon?
Athlon oli ainakin ikävä yllätys Intelille, joten voisi olla tuo. Muistelen, että sen jälkeen olisi tullut faildozer, jolla ei paljon ennätyksiä hätyytelty.
Eikös Ryzen artikkelin pitänyt tulla klo 17:00 suomen aikaa??
Jaa on näköjään tullut, mutta ei näy etusivulla.
odotellessa kanssa sitä ryzen artikkelia …
Uudelleenjulkaistu nyt?
ME tulos, täysin paska lastu … Asia selvä. 😛
Mielenkiinnosta kysyn, missä käyttötarkoituksessa Haswell/Broadwell -tason IPC ja 4,0-4,5GHz kellot eivät ole tarpeeksi? Jos vastaus on, että Ryzenillä peli X pyörii vain 200fps, kun Kaby Lakella se voisi pyöriä 270fps, niin myönnän jo suoraan että menee minun ymmärrykseni ulkopuolelle.
Esitän AMD-fanipojille pari kysymystä:
1. Onko Bulldozer maailman paras prosessori sen ansiosta, että sillä on kellotaajuuden maailmanennätys?
2. Onko Ryzen maailman paras prosessori sen ansiosta, että sillä on 8-ytimisten prosessorien maailmanennätys Cinebenchissä?
3. Onko 6950X tai joku 22-ytiminen Broadwell-Xeon maailman paras prosessori sen ansiosta, että ne kepittävät Ryzenin säännönmukaisesti erittän monen threadin kuormissa?
4. Onko 7700K maailman paras prosessori sen ansiosta, että ne kepittävät pelitesteissä säännönmukaisesti kaikki muut prosessorit?
Ja nyt esitän spoilerissa vastaukset yo. kysymyksiin:
– Bulldozer on tällä hetkellä paras vaihtoehto, mikäli tarkoitus on lämmittää huonetta.
– Ryzen on tällä hetkellä paras vaihtoehto, mikäli tarkoitus on ajaa hyvin useammalle säikeelle skaalautuvia kuormia ja selvitä siitä kustannustehokkaasti.
– 6950X tai Xeon on tällä hetkellä paras vaihtoehto, mikäli tarkoitus on ajaa hyvin useammalle säikeelle skaalautuvia kuormia mahdollisimman nopeasti hinnalla millä hyvänsä.
– 7700K tai 5775C on tällä hetkellä paras vaihtoehto, mikäli tarkoitus on ajaa huonosti säikeistyviä korkeasta kellotaajuudesta ja IPC:stä hyötyviä kuormia kuten nykyisiä pelejä.
Aivan kuten tuossa aikaisemmassa ennen julkaisua kirjoittamassa postauksessa ounastelin, ei Ryzen ole Kaby Lakeille tasaväkinen kilpailija koska IPC:ssä ja kelloissa jäädään saman hintaista kilpailijaa vastaan selvästi jälkeen. Noilla isojen FPS:ien suorituskyvyllä on merkitystä pelikäytössä siinä kohtaa, kun aletaan leikkimään VR:n tai 120+ Hz näyttöjen kanssa. Siinä vaiheessa täysin sulavaa kokemusta metsästettäessä haluat, että se 99% frameista tulee sen 120/144/whatever FPS tai lujempaa. Ilmajäähdytyksellä ajetuissa kellotustesteissä näyttäisi Ryzenille tulevan jopa vielä pahemmin turpaan kun mitä etukäteen pelkäsin koska ne eivät kellotu juuri yhtään yli 4 GHz:n. Sen sijaan Broadwell-E i7:t jäävät kustannus-tehosuhteessa nykyisillä hinnoilla todella pahasti jalkoihin. Intel pystyy korjaamaan tilannetta hinnoittelulla ja heidän seuraava siirtonsa jää nähtäväksi. Sopiva emolevy ja muistit maksavat X99-alustalla joka tapauksessa selvästi enemmän kuin AMD:llä, joten tässäkin kohtaa Intelillä on hinnoitteluun liittyvä ongelma.
Kumpi on tulevaisuuden paremmin säikeistyviä ohjelmia ajatellen parempi sijoitus tulevaisuuteen: Ryzen vai 7700K? Se riippuu ihan siitä, miten hyvin esimerkiksi pelit oppivat käyttämään säikeistystä ja entistä suurempaa ydinmäärää hyväkseen ja tämän kehityskulun nopeutta en nyt rupea arvioimaan. Muistakaa tapaus 2500K vs. 2600K. Entäs Ryzen vs. Broadwell-E? Se riippuu ihan siitä, minkälaisia Xeoneja sen Broadwell-E:n tilalle saa vastaisuudessa hankittua halvalla esim. eBaysta. Juuri nyt Broadwell-E:tä ei pääsääntöisesti kannata ostaa, koska se on Ryzeniin verrattuna liian kallis. Tilanne pitää kuitenkin arvioida uudestaan sen jälkeen, jos/kun Intel laskee prosessorien hintoja. Tästä voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että tulevaisuutta on vaikeaa ennustaa viiden vuoden aikajänteellä rautahankintoja silmällä pitäen.
Tällä hetkellä Ryzenien BIOSit ovat testien perusteella keskeneräisiä: muistien kellottuvuudessa on toivomisen varaa ja SMT päällä tulee esim. peleissä omituisia suorituskykyongelmia. Nämä korjaantuvat ajan myötä BIOS-päivityksellä ja/tai Windowsin scheduler-päivityksellä, joten lopullisia johtopäätöksiä ei voi vielä vetää. Linkin Impact du SMT/HT – AMD Ryzen 7 1800X en test, le retour d'AMD ? – HardWare.fr takaa löytyy joitain testejä noihin SMT-ongelmiin liittyen. Virrankulutuksen osalta tilanne vaikuttaisi olevan OK molemmilla valmistajilla, joten siitä ei sen enempää tässä kohtaa.
Pari testiä, joissa ollaan yleisellä tasolla allekirjoittaneen kanssa samoilla linjoilla prosessorin/alustan hyödyllisyydestä eri tehtäviin:
AMD Ryzen 7 1800X still behind Intel, but it’s great for the price
The AMD Ryzen 7: plenty of power, but underwhelming gaming performance | PC Gamer
Kellottuvuus:
AMD Ryzen 7 1800X Review
AMD Ryzen 7 1800X CPU Review | KitGuru – Part 3
AMD Ryzen 7 1800X, 1700X, and 1700 Processor Review » Page 4 – AMD Ryzen 7 1800X, 1700X, and 1700 Processor Testing: Setup & Overclocking
Pelitestejä löytyy videona ao. spoilerin takaa ja aika monia muitakin testejä löytyy noista yllä olevista linkeistä. Niiden kaikkien perusteella voi itse kukin arvioida Ryzenin sopivuutta omaan käyttöprofiiliin muihin vaihtoehtoihin verrattuna sen sijaan, että alkaa mussuttamaan allekirjoittaneen arviointikyvystä Ryzenin onnistumista kohtaan.
Ei tavata torilla ainakaan Suomessa!? Tulos on hwbot:ssa elmorin nickillä eli annettiin vääryydellä Ruotsiin tämäkin voitto! 😀