Tavalliselle kuluttajalle Asetek on verrattain tuntematon nimi. Harrastajille merkki on kuitenkin tuttu AIO-järjestelmistä, joista merkittävä osa merkkiin katsomatta käyttää Asetekin pumppublokkia, sekä simulaattoripuolelta.
Yhtiön viime vuoden viimeisen neljänneksen ja koko vuoden paketoinut vuosikatsaus ei ollut kuitenkaan turhan iloista luettavaa: Nykyisellä tahdilla rahat on loppu toukokuussa. Yhtiön mukaan sen liikevaihto vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 9,5 miljoonaa dollaria, kun vuotta aiemmin se oli jopa 18,1 miljoonaa. Myös koko vuoden saldo 50,7 miljoonaa dollaria kalpenee vuoden 2021 79,8 miljoonan dollarin rinnalla. Verojen jälkeen yhtiö teki viimeisellä neljänneksellä 1,83 ja koko vuonna 4,3 miljoonan dollarin tappiot.
Kaikki ei ole kuitenkaan vielä menetetty. Yhtiön mukaan markkinoilla on kovaa pöhinää sekä yhtiön nestecoolereiden että simulaattoripuolen oheislaitteiden ympärillä. Markkinoilla on nähtävissä sen mukaan myös ensi merkkejä vakautumisesta kovan tiputuksen jäljiltä. Se uskoo liikevaihdon tulevan kasvamaan tänä vuonna noin 5-15 % ja yhtiön tekevän positiivisen liiketuloksen ennen veroja.
Pelkät hyvät ennusmerkit eivät kuitenkaan riitä, koska kuten jo aiemmin todettua, rahat ovat loppumassa ja kaikki mitä sisään tulee virtaa uuden päämajan rakentamiseen. Yhtiön pääasiallisen remburssin takaavan pankin aloitteesta Asetek aikoo ratkaista tilanteen laajentamalla uudella osakeannilla sen nykyistä osakekantaa noin 20 miljoonalla dollarilla. Yhtiö on tällä hetkellä listautuneena Oslo Børs -pörssiin, mutta se aikoo anoa väliaikaista kaksoislistausta, joista toinen olisi Nasdaq Copenhagen -pörssissä. Yhtiö tutkii samalla mahdollisuuksia poistua Oslo Børsistä tulevaisuudessa.
Lähde: Asetek, TechPowerUp
Varmaan nousuhuumassa palkattu lisää väkeä ja päätetty rakentaa pramea 20 miljoonan pääkonttori. Laskeviin markkinoihin iso investointi.
Jokseenkin huvittavaa että moni tietotekniikka-alan firma on nyt taloudellisissa vaikeuksissa kun jostain syystä olettivat että pandemia tulee kestämään ikuisesti ja että kotonaan jumittavat ihmiset ostais jatkuvalla syötöllä lisää heidän tuotteitaan. Tuijottaako ne oikeasti pelkästään kvartaalien tuloksia ja niiden perusteella investoi miettimättä yhtään pidemmälle että onko se kohonnut kysyntä kestävällä pohjalla vai ei? Parin tonnin tai isommalla budjetilla pelikoneita kasaavia tai ostavia ihmisiä on maailmassa kuitenkin suht vähän, ja jos niistä iso osa päivittää koneensa nyt niin seuraavina vuosina on aika hiljaista rautamarkkinoilla kysynnän suhteen. Kryptovaluutoistakin on vuosikausia tiedetty että niiden mainaaminen näytönohjaimilla tulee jossain vaiheessa käymään kannattamattomaksi louhinnan vaikeutuessa tai loppumaan kokonaan kun kaikki on louhittu.
Itse olin asetek käyttäjä kun kustom blokkeja oli saatavilla waterchill sarjalla mutta sen jälkeen kiinnostus firmaa kohti on ollut täysi 0.
Ja myös heidän AIO pumpu/blokit eivät enää ole parhaita mitä löytyyy markkinoilta niin myös kysyntä siihen suuntaan on hiipumassa en tiedä lukuja Mutta Ainakin Be quiet,Arctic,Nzxt Ek,alphacool,Deepcool myyvät eri pumppuratkaisulla niin epäilen että hieman yli puoet markkinasta on enää heidän hallussa mitä on hyvä.
Itse ku olen Thermo-Fisherillä pipetinkärkien muottivalmistuksessa. Korona-aikaan tahkottiin hirmusta tulosta, koska uskottiin että pipetinkärkiä tarvitaan ihan hemmetisti. Nyt ku on hiipunut kysyntä ja varastot on ihan täynnä pipetinkärkiä. Säästökuuria on nyt jokaisella osastolla. Samanalan yrityksillä on samoja huolenaiheita.
Kysynnän lasku, tai osaamattomuus taloudenhallinnassa. Uutisessakin jo kerrotaan uudesta päämajasta joka nielee loputkin rahat. Kenties tuota kalliin toimistotilan rakentamisen tärkeyttä olisi pitänyt harkita kaksi kertaa, varsinkin jos rakentaminen on aloitettu koronan huippuhetken kohdalla, tai jälkeen, kun on varmasti täytynyt olla tiedossa, että koronan aiheuttama piikki bisneksessä ei kestä.
Uutisointien perusteella aloitettu ennen putinin Ukraina operaatiota.
Jos kassa on ollut kunnossa, niin ei kai siinä ihmeellistä jos investoi, tai vaihtoehtoisesti jakaa omistajille, päätöstä tehdessä näkymät olleet eri.
Tuosta ei mainittu,
Liikevaihdosta lähtenyt paksusiivu, ja uutisen mukaan rahaa tarvitaan päämajan rakentamiseen. Viittaako se rembus juuri siihen, miksi hakevat lisää pääomaa.
En tiedä yhtiö simukan suunnittelusta, mutta uutisessa oli mainostanut että simulaattori puolen ohjeislaitteista toivotaan hyvää, tai no pöhinä on aika pehmeä ilmaisu ilman faktaa.
Mutta yhtiö siis odottaa liikevaihdon kasvan tänävuonna inflaatiota enemmän (inflaatio allekkirjoittaneen keksintö).
Tosin uutinen oli sen sävyinen että sen perusteella en kruunuja tuonne tunkisi. (pöhinää, pörssinvaihto, rahoitushaasteita jne)
Tismalleen samaa mieltä, en valita ollenkaan jos menee firma nurin
Ehkä hivenen offtopic, mutta itse myös olen ihmetellyt tätä. Katsotaanko firmojen pääkonttoreissa pelkästään kvartaalin tulosta ja ei ymmärretä sitä, että kryptobuumit jne korona ovat ohimeneviä tilanteita. TOki ymmärrän, että pitää takoa, kun rauta on kuumaa, mutta ei nyt helvetti sentään olettaa että mainitut tilanteet jatkuisivat ikuisesti, kuten jotkut firmat tuntuneet tekevän, no tätä se excelrunkkaaminen ja pelkän kvartaalin tuloksen katsominen saa aikaan. Osittain firmoille ihan oma vika tämä nykyinen tilanne.
Onko ko firma ollut kryptobuumilla tienaava ?
Ja että ongelmat johtu nimenomaan koronan väärin arvioinnista.
Muiden uutisointien perusteella jäänyt mielikuva että IT alalla noin yleensä koronan häriö ei jää pysyväksi, enemmän sitä arvottiin kuinka nopeasti toivutaan. Mutta putinnin touhuja ei osattu ennustaa , se riski laskettu pieneksi. Kustannusinflaatio sattuu päälle jos samaan saumaan ajoittuu siitäkärsiviä investointeja.
Jos yhtiö, kuten vihjasit, on kryptobuumilla tienannut, niin sekään ei pelasta kun sen notkahdus iski samaan saumaan.
"Excelillä" ne toki lasketaan, tai toivottavasti lasketaan, jos vedetään pelkällä tunteella, niin ei senkään vertaa järkeä.
Ketjussa kerrottiin että jonkin yhtiölle merkittävän (rahakkaan?) patentti vanhenee parinvuoden päästä, jos se näyttelee merkittävää osaa tuloksen siihen asti, niin toki rahoitusjärjestelyillä hoppu, mutta kai niillä nyt oikeasti on näkymää tulevasta jos ovat päättäneet seiniin investoida. Vaikea kuvitella että omistajat hyväksyisi tuollaisia investointeja josa ei jotain odotuksia.
Puhuinkin tuossa lähinnä yleisesti tilanteesta, en juuri tästä yhtiöstä.
Monesti kyllä. Alla oleva video kiteyttää hyvin kuinka osa yrityksistä keskittyy lähinnä tulokseen ja toiset jatkuvuuteen. "Olemme parhaita…" mittareissa joita olemme itse asettaneet. jne
Sen enempää tuntematta Asetekin kuviota, olisi mielenkiintoista tietää, mikä oli päättäjien näkemys yrityksen jatkuvuudesta kun uusi konttori ostetaan (ilmeisesti velalla?)? Toivottavasti eivät mene konkurssiin, koska tällä saralla on aivan liian vähän valmistajia ja Asetekin postuminen markkinoilta tuskin parantaisi tilannetta. AIO jäähyt kun ovat kuitenkin niche-tuote, puhumattakaan koko PC-pelaamisen tulevaisuudesta jos hintojen nykytrendi jatkuu vielä vuosia.
Nehän on monet kerrat ottaneet rahaa markkinoilta vaan painamalla lisää osakkeita. Näyttäisi olevan myös velkaa aika paljon 14,2 M USD ja siihen päälle avattu credit line 29,2 M USD asti ja noiden lisäksi tosiaan havittelevat 20 MUSD rahaa sisään osakeannissa. Kilpailua ei taida tosiaan olla paljon kun ovat patenteilla sen pystyneet estämään. Kyseiset patentit ovat tosin tässä raukeamassa ilmeisesti joka oletettavasti heijastuu sitten asetekin osake_kurssiin.
Tarkoitat varmaan että PC-pelikoneiden rakentaminen/päivittäminen hidastuu hintojen noustessa. Itse pelimarkkinat ei ole kyllä mitenkään kutistuneet eikä niin ole käymässä ihan hetkeen, oli uudet näyttikset ja emolevyt kuinka kalliita tahansa.
Jos käy niin että vain vaikka 10% pelaajista pystyy ostamaan uutta rautaa viiden vuoden ajan niin sitten kyllä taannutaan rajusti. Tosin eipä sitten enää ole kukaan näytönohjaimia valmistamassakaan kun ei sellaisella myynnillä kannata tehdä nykymallin mukaisia kortteja.
Kyllä, pörssifirmat elävät kvartaalista kvartaaliin ja millään muulla ei ole merkitystyä kuin seuraavan kvartaalin tuloksella sekä sillä että se on suurempi kuin aiempi. Kaikki muu on täysin irrelevanttia eikä yhtiöt näe yli kvartaalin koska omistajat haluavat nyt heti seuraavalla kvartaalilla sitä kasvua ja tulosta eikä vuoden, viiden tai kymmenen vuoden päästä. Tämän kun ymmärtää niin käsittää monet äkkiseltään täysin käsittämättömältä vaikuttavat päätökset ja perse edellä puuhun menemiset usean firman osalta
Jos yhtiö menisi vain seuraava neljännes tulos maximoiden, niin uutisen tapauksessa oli kyse yhtiöstä jossa rahoitusvaikeuksien taustalla muuttuneiden suhdanteiden lisäksi aloitetut rakennusinvestoinnit. Kiinteistösijoittaminen noin peirinteisesti ei ole teknologia firmoilla se juttu noin muutenkaan. (pois lukien jos rahalle ei muuta käyttöä, eikä omistajillakaan niihin hinkua).
Uutisen mukaan yhtiö odottaa käännettä uusien tuotteiden osalta (joihin ilmeisesti investoitu aiemmin).
Ja vain osa yhtiöistä on sellaisia etteikö olisi kausivaihtelua ihan vuoden sisällä, osalla aloja syklit ovat paljon pidempiä.
Raportointi on sitä varten että omistajat ja potenttiaaliset omistajat voivat kohtuudella seurata yhtiötä. Ei julkisesti listattujen kohdalla johto ja omistajat seuraa ihan hissuksiin, jos ei seuraa, niin yleensä se on riski.