Uusi sopimus ei ole maita laillisesti sitova, vaan tarjoaa suosituksia turvallisten tekoälyjärjestelmien suunnitteluun.

18 maata, mukaan lukien Yhdysvallat ja Iso-Britannia, ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jonka mukaan jo tekoälyjärjestelmien suunnitteluvaiheessa tulisi kiinnittää huomiota ja asettaa aiempaa suurempaa painoarvoa niiden turvallisuuteen. Sopimus sisältää suosituksia, mutta ei ole laillisesti maita sitova. Sen tarkoitus on suojella sekä palveluiden käyttäjiä että suurempaa yleisöä väärinkäytöksiltä. Sopimuksen mukaan tekoälyjärjestelmien kehitysvaiheessa tulisi panostaa esimerkiksi väärinkäytön valvontakeinoihin ja tietojen peukaloinnin estämiseen.

Yhdysvaltain kyberturvallisuusvirasto CISA:n (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) johtajan Jen Easterlyn mukaan on merkittävä edistysaskel, että niin moni maa pitää tekoälyjärjestelmien turvallisuutta niiden suunnittelun kulmakivenä. Vaikka uuden sopimuksen odotetaan parantavan tekoälyjärjestelmien tietoturvaa ja niiden asianmukaista testaamista ennen julkaisua, se ei ota kantaa tekoälyn käyttökohteisiin tai tekoälymallien harjoittamiseen käytetyn datan keräysmenetelmiin.

Tekoälyturvallisuudessa Yhdysvallat on ollut hieman Eurooppaa jäljessä, sillä esimerkiksi Ranska, Saksa ja Italia ovat hiljattain allekirjoittaneet sopimuksen ohjesäännöstä, joka parantaa tulevien tekoälyjärjestelmien säätelyä. Sopimus on luettavissa NCSC:n (UK National Cyber Security Centre) sivuilla.

Lähde: Reuters

This site uses XenWord.
;