Kiinalaiselle PC_Shopping-sivustolle ilmestyi hiljattain kuvankaappaus Ashes of the Singularity -pelin sisäisestä testistä, joka on tietojen mukaan ajettu Crazy 4k -presetillä Ryzen-prosessorilla ja NVIDIAn Titan X -näytönohjaimella.
Prosessori on tunnistunut AMD Ryzen: ZD3601BAM88F4_40/36_Y -mallinimellä, josta on tulkittavissa piisirun F4-revisio sekä 3,6 GHz:n perustaajuus ja 4,0 GHz:n Turbo-taajuus. Lisäksi ohjelma on tunnistanut kahdeksan ydintä ja 16 säiettä.
Keskimääräinen CPU-ruudunpäivitysnopeus on kuvankaappauksessa 70,5 FPS, mutta tiedossa ei ole, oliko kyseessä CPU- vai GPU-testi. Guru3D-sivusto ajoi samoilla kuvanlaatuasetuksilla ja Titan X:llä kyseisen testin 4,3 GHz:n kellotaajuudella toimivalla Core i7-5960X -prosessorilla, joka sai CPU-testistä tulokseksi 53 FPS ja GPU-testistä 110 FPS.
io-techin kommentti: Kuvankaappauksesta ja tuloksesta ei kannata vetää mitään johtopäätöksiä, sillä taustatiedot testistä ovat vajaat. Kuvankaappaus saattaa myös olla väärennös.
Toinen tuore vuoto on peräisin taiwanilaiselta Coolaler.com-sivustolta, joka on julkaissut listan Ryzen-prosessoreiden mallinimistä, ydinkonfiguraatioista, kellotaajuuksista ja Intelin vastaavista malleista. Aikaisemmin Ryzen-prosessorit on mainittu AMD:n sisäisissä dokumenteissa Zen SR7-, SR5- ja SR3-sarjan tuotteina.
Vuodon mukaan Ryzen-prosessorit julkaistaisiin R7-, R5- ja R3-sarjan malleina, joista suorituskykyisimpään R7-sarjaan kuuluisivat 8-ytimiset mallit Simultaneous Multi-Threading eli SMT-tuella. R5-sarjaan kuuluisi 6-ytimiset ja 4-ytimiset mallit SMT-tuella ja R3-sarjaan 4-ytimiset mallit ilman SMT-tukea.
Suorituskykyisimmäksi malliksi on listattu 8-ytiminen Ryzen R7 1800X, jonka kellotaajuus olisi 3,0-3,6 GHz ja se vastaisi Core i7-6900K -prosessoria.
io-techin kommentti: Vuodetut mallinimet eivät kuulosta järkeviltä, vaikka olisivatkin hyvin linjassa Intelin Core-prosessoreiden i3-, i5- ja i7-sarjojen kanssa. R7- ja R5-sarjat olisivat päällekkäiset Radeon-näytönohjaimien kanssa, mutta R7-sarjan prosessorit olisivat malliston suorituskykyisimpiä, kun taas näytönohjaimissa niiden suorituskyky on keskitasoa heikompi.
Näitä huhuja jos uutisoidaan ja jos emme pysty vahvistamaan/kumoamaan niitä niin annamme ainakin oman kommentin, mitä mieltä mahdollisesta paikkaansa pitävyydestä. Kaikkein räikeimpiä feikkejä tai tuulesta temmattuja huhuja emme edes uutisoi.
Ihan hyvä että olit tuossa eritellyt selkeästi toimituksen näkökannan. Soisin samaa tehtävän jatkossakin jos huhuja julkaistaan.
Tämänkertaiset huhut ovat mielestäni sillä rajalla oliko edes tarpeen kirjoittaa niistä. Etenkin toi toinen nimihomma on niin epälooginen etten usko sen pitävän paikkansa millään. Ja tuo AOS testi ei kerro mitään muuta kuin että AOS on (ehkä) testattu jollain Ryzenillä.
Aika turhia kummatkin ennen kuin taustalle saa jotain lisätietoa. Tämä artikkelikin olisi voinut odottaa sitä lisätietoa ja ehkä vaikka muita huhuja samaan juttuun. Vähän samaan tyyliin kuin tuolla mobiilipuolen huhukoosteessa kokeiltiin.
Näissä täytyy vähän tarkkailla miten leviävät muilla (ulkomaalaisilla) sivustoilla sillä aika helposti joku huhu tulkitaan faktaksi, vaikka olisikin täysin keksittyä. Pyritään siis pitämään lukijat ajantasalla myös siitä näkökulmasta, että tälläinen huhu on liikkeellä ja mitä mieltä olemme.
Jotenkin ei täsmää tuo, että 1800X (8/16) ja 6900K (8/16) vastaavat toisiaan, mutta taas 1400X (4/8) ja 7400 (4/4) vastaavat toisiaan.
Vihjaakohan tuo R9:n puuttuminen sitä, että olis tulossa lisääkin ytimiä?
Palvelimiin tulee sitten enemmän (Naples) aina 32 ytimeen asti. Työpöydälle 8-ytimisiä enemmillään.
Reddit AMD:n puolellahan tuo Ashes of the Singlarity vuoto tyrmättiin heti. Täysi feikki.
Siis tuossa mallinimilistassa on 5x erilaista 8/16 cpu mallia, jos kaikkia pystyi vapaasti kellottamaan niin eikö teorissa se halvin voi kellottua yhtähyvin kuin kallein ja olla yhtänopea vai onko noissa jotain muuta eroa? Mikäli tuo lista edes pitää paikkaansa 🙂
Kyllähän AMD voisi piirit binnata tarkasti kulkuhalujen mukaan ja asettaa base kellot ja myyntihinnat järjestykseen sen mukaan miten löytyy kulkuhaluja. Todellisuudessa tuskin tulee noin paljon hintaryhmiä per c/t segmentti. Eiköhän tuo taulukko ole ihan täyttä hiha-stetson-mutua.
Yksi mistä tuossa ei mainittu mitään on välimuistien määrä kun eri suuruisilla välimuisteila saa aikaan eritehoisia prosessoreja vaikka ytimien määrä ja kellotaajuudet on samat.
Liikaa malleja tuossa listassa, jos kerran kaikki pystyy kellottamaan. Ja noista huhuista puheenollen Wccftech oli vasta vähän aikaa sitten sitä mieltä, että malleja olisi 6 eikä 17. Veikkaan feikiksi tuota mallilistaa.
Itseä tossa hairitsee että nimet menee liian helposti näyttisten nimien kanssa sekaisin + Mistä lähtien kun prossuista on vähennytty ytimiä kellotaajuudet on laskenut. Ois luullu että menee just toisin päin.
Katoppa Inelin myynnissä olevia prosesoreja jos välimuistit pysyy samanlaisina niin kellotaajuus mallaissa laskee samalla kun ydinmäärä laskee niillä korkeammilla kelloilla olevia joissa on vähempi ytimiä on vain sellaisissa prosessori malleissa joiden kulkua on rajoitettu välimuisteja karsimalla.
Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistää sen kanssa miten vähempi ytimiä sisältäviä prosessoreja tosiassa voisi kellottaa vaan syyt on täysin kaupalliset Intel ei halua tuoda myyntiin prosessoria jossa olisi vähempi ytimiä mutta se kumminkin olisi monessa käytössä tehokkaampi kuin kallimpi enempi ytimiä sisältävä malli.
AMD varmasti menettelee Ryzen malliensa kanssa samoin niin että vakiona (kellottamatta) vähempi ytimiä sisältävä malli on aina tehottomampi kuin enempi ytimi sisältävä malli se nyt on vaan kaupallisissta syistä järkevää tehdää niin.
Jos tuloksen näkisi vielä ashes of the singularity:n sivuilta, niin uskoisin. Aiemmin kun oli näitä vuotoja, niin tulokset oli oikeasti sivuilta katsottavissa. Lisäksi käyttäjän nimimerkki on AMD_Fanboy 🙂
6C/12T mallit rinnastettu i5:aan (4c/4t), outoa mielestäni. Tuon toikin jo ylempänä Jänismies esille.
Tosi hyvä tapa tämä toimituksen omien kommenttien laittaminen jutun sekaan. Ymmärtää tällainen menneisyyteen jumahtanut nyyppäkin vähän enemmän siitä mitä lukee.
Eikö niitä 8c/8t malleja ookkaan sitten tulossa?
Varmaan vain AMD:llä tietävät sen toistaiseksi. Itse en pidättäisi hengitystä sen puolesta. Tuskin on saannot niin hulvattomat että kannattaisi toimivista 8 ytimisistä raiskata smt:ä vain toisen segmentin luomiseksi.
Kyllä alkaa tämä lista näyttämään täysin keksityltä.
Puhumattakaan vaikeudesta markkinoida niitä kun valikoimasta löytyy 6c/12t
8/8 mallille olisi pelikäytössä paikkansa koska tuplasti parempi yhden säikeen suorituskyky vrt. 6/12.
Ei nyt tuplasti mutta joku 20-40 prosenttia parempi voisi olla siloin kun kaikki käyttikselle näkyvät ytimet on käytössä.
No ei ole, ei se SMT puolita ytimen yhden säikeen suorituskykyä, se ei vaikuta siihen juuri lainkaan.
Tuosta vaikka niitä pelitestejä, Core i7-6700K HT on vs HT off, välillä tulee muutaman FPS:n heittoja mutta ei mitään merkittävää
Gaming benchmarks: Core i7 6700K hyperthreading test
Mutta tuo testi ei ole 4/8 vs 8/8 se on 4/4 vs 4/8 joka on täysin eri asia.
Parhaimman suorituskyvyn yleisesti saa kun pakottaa pelin raskaimman main threadin pyörimään yhdellä ytimellä ja antaa muiden pyöriä muilla. Eli ajaa 4C/8T prossua käytännössä 4C/7T prossuna. Mutta hyöty on niin vähäinen niinkun noista Kaotikan postaamista lukuisista testeistä näkee että se ei yleensä ole vaivan arvonen. Toki tuolla on testissä epätasapainoinen kokoonpano, I7 on kyllä paljon nopeampi kuin I5 monessa pelissä tehokkaammalla näytönohjaimella.
Ööh, wat? Tuon pointti oli vain osoittaa ettei se HT käytännössä vaikuta pelisuorituskykyyn eikä puolita yhden säikeen suorituskykyä.
Kukaan ei ollut missään kohtaa puhunut 4/8 vs 8/8 vaan vaikeudesta markkinoida 8/8:ia jos tarjolla on 6/12, johon Benzin heitti että 8/8:a olisi helppo markkinoida tuplasti paremman yhden säikeen suorituskyvyn vuoksi verrattuna 6/12-malliin, mikä ei pidä paikkaansa.
Aivan, 8/8 ei juuri ole järkeä, jos kaikki ytimet toimii niin silloin ei ole juuri mitään järkeä myydä sitä ilman SMT:tä. Luultavasti kuitenkin kuusiytimisiä on tulossa huonoista yield:stä niin siinä ei jää tuotevalikoimaan juuri tilaa 8/8 prossuille 6/12 ja 8/16 mallien väliin.