io-tech kokeili HTC:n uutta U11-huippumallia ja tutustui sen UltraPixel 3 -kameraan sekä Edge Sense -puristuksentunnistukseen.
io-techin kesäkuun viimeisessä mobiililaiteartikkelissa tutustutaan HTC:n U11-lippulaivapuhelimeen. Parhaillaan päällä olevan puhelintestiruuhkan johdosta ehdimme tutustumaan U11:een tarkemmin vain muutaman päivän ajan, josta johtuen artikkeli on ”kokeiltua”-tyyppinen. Käymme jutussa läpi laitteen keskeiset ominaisuudet sekä keskitymme hieman tarkemmin Edge Sense -puristuksentunnistukseen sekä UltraPixel 3 -kameraan.
Lue artikkeli: Kokeiltua: HTC U11
Voiko testin kirjoittaja selventää miksi 3000 mAh kapasiteetin akkua ei mainita sanallakaan "keskitasoa pienemmäksi" S8-arvostelussa mutta tässä se mainitaan tekstissä ja jopa laitettu miinus-listalle?
Vaikka teidän lyhyen testin perusteella U11:n SOT on S8:aa parempi, niin silti U11 akunkestävyys on "keskitasoa" ja S8:n akunkestävyys "todettiin sijoittuvan selkeästi markkinoiden parempaan puoliskoon".
Hieman vaikuttaa, kuten monen muunkin arvostelijan kohdalla, Samsung-fanipoikamaiselta tekstiltä kun täysin sama akku muuttuu S8:n sisällä selkeästi paremmaksi huolimatta Samsungin huonommasta optimoinnista akunkestävyyteen. Puolueettomat testit kuitenkin näyttäneet että U11:n akunkestävyys, pienestä akusta huolimatta, on todellisuudessa markkinoiden parhaimmistoa.
GS8-artikkelissa kyllä mainitaan, että "Kapasiteettilukemia voi kuitenkin pitää kohtalaisina puhelimien ulkomittoihin suhteutettuna. Näyttökokon verrattuna akkukapasiteetti on sen sijaan molemmissa malleissa pienen puoleinen". Jos vertaat U11:n tilavuutta GS8:n tilavuuteen, voit huomata että GS8 on huomattavasti pienempi (noin 14 %) ja täten myös akkukoko on sen yhteydessä hieman ymmärrettävämpi. On myös puhdas fakta, että 3000 mAh akku on 5,5-tuumaiseen puhelimeen keskitasoa pienempi. Kapasiteettia arvioidessa pitää katsoa kokonaisuutta ja toki myös huomioida se, että hyvän akunkeston osatekijöitä ovat muutkin seikat.
Kuten artikkelissakin mainitaan, U11:tä on kokeiltu vain lyhyen aikaa, eikä esimerkiksi juuri akunkestosta voi tehdä sen vuoksi kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Jutussa on lähinnä mainittu havainnot, joita laitteesta tehtiin. Miinuksissa ei ole kritisoitu akunkestoa (koska sellaista emme päässeet lyhyen testijakson vuoksi toteamaan), vaan ainoastaan akun pientä kapasiteettia, ja sitäkin varauksin.
Väite allekirjoittaneen Samsung-puolueellisuudesta on röyhkeä, eikä todellakaan pidä paikkaansa. Me io-techin toimituksessa emme fanita tuotestejä tehtäessä mitään tuotemerkkiä tai valmistajaa. Puolueettomuus on ensiarvoisen tärkeää.
Henkilökohtaisesti valinta GS8:n ja U11:n välillä olisi itselläni hyvin tiukka ja saattaisi hyvinkin kallistua HTC:n suuntaan. Henkilökohtaisiin valintoihin liittyy kuitenkin painotuksia, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä laitteiden kokonaisvaltaisen paremmuuden suhteen.
JerryRigEverything -kanavalla oli tehty ihan mielenkiintoinen havainto verratessa U11:n rakennetta U Ultraan. U Ultrassa on tasainen näyttölasi, joka on ympäröity muovikehyksellä. U11:ssa on puolestaan pyöristetty näyttölasi ilman muovikehystä. U11 ei selviytynyt taivutustestissä toisin kuin U Ultra. Muovikehyksen puuttumisen johdosta paine kohdistuu U11:ssa suoraan näyttöön. Lisäksi reunoilta pyöristetty näyttölasi ei ole yhtä kestävä kuin tasainen lasi. Tämän vuoksi U11:n näyttö rikkoutui taivutustestissä. Rakenne lienee kuitenkin sen verran kestävä, ettei ihan tuosta noin vain taitu housun taskussa.
Tuo Edge Sense on varsin mielenkiintoinen ominaisuus. "Tuplapuristus" olisi mielestäni hyvinkin käytännöllinen lisäele tuon ultraäänitekniikan kanssa. Tuplapuristuksella vältyttäisiin mahdollisilta vahinkopuristuksilta ehkä paremmin ja äkkiseltään tuntuu ainakin minusta melko loogiselta. Esimerkiksi musiikkikappaleita voisi vaihtaa nopeasti taskussa tuplapuristamalla tai selata kuvia galleriassa yhdellä kädellä. Täytyykin seurata mihin suuntaan tuo lähtee kehittymään.
Hyvä artikkeli :tup:.
HTC U Ultrassa on 2.5D lasi ja HTC U11 on 3D lasi. Suora se ei siis ole reunoiltaan kuten esim. LG G6:ssa on.
Tarkoitin tässä yhteydessä nimenomaan tuota 2.5D vs 3D eroa. Alla kaksi vertailukuvaa (U Ultra ja U11)
U11:sta 3D pyöristys on huomattavasti isompi kuin U Ultran reunojen 2.5D pyöristys. Lopullinen kaarevuus on toteutettu U Ultrassa muovisella kehyksellä. Tässä vielä havainnollistava kuva suojalasivalmistajalta:
Hienosti vastattu (pidin tekstin muotoilusta). En minäkään ole kokenut, että täällä ei epäkohtia tuotaisi esiin. Päin vastoin asiat kerrotaan asioina, vaikka se olisi "sponsorille" epämieluisaakin tekstiä.
Sitten aiheeseehen
-Kuullokkeiden optimointi, skannaus ultraäänen avulla. Tuntuu vähän ufo-jutulta, no pääsasia että äänet ovat hyvät.
-Sterokaiuttimet, tuleeko niistä ääni oikeasti hyvin? Olen tuon suhteen kyllä armoton pessimisti.
-Minä en oikein ymmärrä tuota lasista takakuorta, onko se oleellisesti halvenpi tehdä?
-olen huomannut, että sormet menevät näytön päälle sitä katseltaessa, joten minusta on oikeastaan vain hyvä että reunoille jää tilaa sormille.
-videokameran zoomi oli yllättävän hyvä (kuvanlaatu ei huonontunut zoomatessa).
Oliko se 8x vai jotain muuta? Minulla kuva nyki zoomausta katsellessa tekeekö se oikeastikin sen, jos syö jonkin verraan zoomauksen hyötyä.
-Videokamera on kyllä laadultaan hyvä,
-vakautusta et ilmeisesti testannut?
-Mikrofonit ilmeisti hyvät, pystyykö äänityksen tasoa säättämään vapaasti, eli pudottamaan vaikka 50dB:tä.
-zoom-mikrofoni (3D), jos tuo oikeasti toimii, on se todella hyvä ominaisuus (saa taustahälyä pois)
– puristustoiminto vaikutti kätevältä idealta, mutta jos sillä saa vahingossa (esim. taskussa) jotain aikaan => ei hyvä
Kokonaisuuteta vaikuttaa hyvinkin tutustumisen arvoiselta laitteelta.
Kiitoksia jälleen hyvästä artikkelista, hyvin olit saanut asioita lyhyessä ajassa kokeiltua.
Itse en tosiaan ole mikään hifisti tai kultakorva, mutta kyseistä tekniikkaa kuulokkeissa kerrotaan tosiaan käytettävän ja äänenlaatu on mielestäni vakiokuulokkeiksi erittäin hyvä. Puhelimen omiin BoomSound-kaiuttimiin liittyen voi todeta, että kyllähän ne tosiaan olevan älypuhelimien mittapuulla ihan parhaimmistoa, mutta eivät ne silti mitään mullistavaa ääninautintoa tuota eivätkä myöskään pärjää ulkoisille BT-kaiuttimille.
En osaa sanoa takakuoren valmistuksesta, että onko halvempi tehdä tai onko edes ylipäätään yritetty tehdä halvempaa. Ainakin tuo 3D-muotoiltu lasi vaatii ylimääräisiä vaiheita valmistusprosessiin.
Reunalle ulottuva näyttö ei ole sormien kannalta mikään ongelma, kunhan reuna-alueiden vahinkopainallukset on huomioitu kosketuksentunnistuksen softassa. Itselläni ei ainakaan ole ollut ongelmia hyvällä näytön ja ulkomittojen välisellä suhteella varustettujen puhelimien, kuten GS8:n ja LG G6:n kanssa.
Zoomi oli maksimiasennossaan 8x. Zoomausta muutettaessa havaittavissa on tosiaan nykimistä, mutta itse video ei ainakaan omien havaintojeni mukaan nykinyt, kunhan tietty zoomaustaso on valittu. Vakautusta en erikseen testannut, koska kyseessä oli kokeiltua-artikkeli. Äänityksen asetuksia ei pysty erikseen säätämään videokuvatessa. YouTubesta löytyy esimerkkejä tuon zoom-mikrofonin toiminnasta.
Kiitos kysymyksistä ja palautteesta! Tavoitteena on, että näistä lyhyemmistäkin testeistä saisi paljon hyödyllistä irti!
HTC U11:lle on ilmeisesti tulossa päivitys, joka mahdollistaa 1080p 60 FPS videot. Päivitys tuo mukanaan myös näytön värikalibroinnin.
Mikä tässä on max-resoluutio, jolla kuvaa saa ulos DisplayPortin kautta?
Tuosta en kyllä osaa sanoa mitään.