io-techin testissä 7 nanometrin Vega -grafiikkapiirillä varustettu AMD:n Radeon VII -näytönohjain.
AMD:n uusi Radeon VII -näytönohjain esiteltiin kuukausi sitten CES-messuilla ja sen myynti alkoi tänään. 7 nanometrin Vega 20 -grafiikkapiirillä ja 16 gigatavulla HBM2-muistia varustettu näytönohjain on hinnoiteltu Suomessa 759 euroon ja se kilpailee ensisijaisesti GeForce RTX 2080:n kanssa.
Tutustumme artikkelissa AMD:n Radeon VII -näytönohjaimeen ja Vega 20 -grafiikkapiiriin. Mukana on suorituskykytestit, tehonkulutus-, lämpötila- ja melumittaukset sekä ylikellotus- ja alivoltitustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Radeon VII (7 nm Vega 20)
Jännästi joka kerta kun amd julkaisee prossun tai näyttiksen, niin intel/nvidia fanboyt löytävät tiensä näille testi sivuille puolustelemaan omaa fanituksen kohdettaan ja haukkumaan amd:tä. Tämä huutelu on täysin verrattavissa amiksen röökikopin bmw vs mese vääntöihin… jottei täysin ot:ksi mene niin kyllä innolla odotan vesimiesten kokemuksia jos sitä itsekkin päivittäisi vegan tuohon RVII
Silloin kun voidaan unohtaa alivoltittaminen ja vesillepano, voidaan puhua onnistuneesta julkaisusta. "Normi" käyttäjä ei tule tekemään näitä asioita.
Onhan tuo vakiojäähy aika pilattu tuote, kun ei ole kunnolla tilaa ilmakierrolle, esim. Radeon logo peittää noin puolet toisen puolen ilmaraosta, myös tuo rivaston leikkaaminen tuulettimia varten on melko tyhmä tempaus, olisi suosiolla tehnyt noin kalliista kortista kolme paikkaa vievän, niin olisi vakiojäähylläkin saattanut olla ihan suht hyvä.
Tuo höyrykammioon kuitenkin ihan toimivia idea eli siellä olisi vähän enemmän pitänyt testailla erilaisia rakenteita ennen tämän ratkaisun valintaa.
Korttihan itsessään vaikuttaa samanlaiselta kuin Vegat, eli säätämällä saa hyvät kulut aikaan, mutta miksei sitä säätöä ole voitu yhtään tehdä tehtaalla? Onko nämä instincteistä jämiksi jäävät piirit sitten niin isolla jännitealueella toimivia, että on laitettu Vegan tapaan jännitteet liian korkealle varmuuden vuoksi?
Hyvä artikkeli, kertoo aivan tarpeeksi tästä kortista, mutta toki olisi kiva nähdä jokin testi jossa kellotellaan tätä ja jotain laadukasta Vegaa (ei strixiä) ja katsotaan mihin päädytään. Se voi olla, että Vega kunnolla säädettynä on melko lähellä tätä seiskaa.
Lähinnä noista videoista voi saada jonkinlaisen käsityksen äänen "laadusta". Eli minkälainen ääni on. Korkea vai matala, tasainen vai vaihteleva. Äänenvoimakkuuden demoamiseen aika turhia, kuten todettu.
Tossa videolla oc vega64 lc vs radeon 7. Muistit aika kevyesti kellotettu, mutta kuitenkin. Vois hyvinki mennä +1100mhz.
Eilen katsoin tätä videota ja kohdassa 12:30 eteenpäin on pieni ääninäyte tuulettimista,mitä ei ole boostattu vääristyneeksi.
Huoh, en itselle kyllä mitenkään saa perusteltua tuon hankintaa
Ehkä piirun verran halvempi kuin 2080 Mutta ylijäävällä rahalla joutuu ostamaan suurempaa virtalähdettä ja maksamaan sähkölaskua.
Olin jo valmis ihan periaatteesta tukemaan altavastaajan tuote kehitystäja a ostamaan ryzenin kaveriksi mutta ei tuolla hinnalla ja jo valmiiksi keloltettu piiri lähes tappiin.
Onhan se aika kallis vs nvidia mutta säästät freesync näytössä vs g-sync
Aikana jolloin freesync toimii vihreälläkin kortilla?
Ei taida greedsync olla enää vaatimus nVidialla, freesyncin toimivuus sitten on vähän niin ja näin riippuen näytöstä.
Aika huonosti on vielä tukea nvidialta noihin freesync näyttöihin, kaikki lähinnä tn paneeleja
Joo jos näyttis vie käytännössä n. 50W enemmän kuin kilpaileva ja virtalähde muuttuu isompaan sen takia niin sitten on jo käyttäjän päässä vika. Klassinen sähkönkulutuskin tuli sieltä myös, tuo n. 50W isompi kulutus näkyy 8h joka päivä vuodenympäri pelatessa sähkölaskussa n. 15€ suuruisena.
Ottaen huomioon kuinka juosten kustulta tuo julkaisu vaikuttaa niin jos tuon hintaluokan näyttistä olisin kiinnostunut tällä hetkellä hankkimaan, katselisin hetken, miltä tilanne näyttää vähän hiotummilla ajureilla.
Jos voltti- & kellosäädöillä saadaan kortista vähän enemmän suorituskykyä irti ja kelvollisilla jäähdyttimillä varustettuja custom malleja tupsahtaa pian markkinoille, alkaa tuo olemaan jo ihan varteenotettava vaihtoehto 2080:lle.
Kaikki toimii. Ei tarvitse mitään tukea. Oletuksena menee päälle vain kun NVIDIA on testannut näytön toimivaksi ja että täyttää tietyt kriteerit. Manuaalisesti voi itse laittaa päälle.
Mitä tähän "klassiseen väärinymmärrykseen" tulee niin kulutus on yhtäkuin lämpöä ja melua ja paljon muutakin kuin pelkää sähkölaskua.
On vain noviisien tai aloittelevien tietokone harrastajien kuvittelmaa että sähkölasku olisi se pääpointti tässä kulutuksessa.
Yleisesti:
Enemmän kuluttava arkitehtuuri/ohjain vaatii selvästi paremman ja kalliimman jäähdytyksenkin esim.Vrm suunnittelukin tuo enemmän kustannuksia.
Tähän vielä TPU.sta siteeraus R7 revikasta.
Power efficiency doesn't just mean "power bill", it actually affects thermals, too, because all the energy gets converted into heat, which drives up temperatures. These temperatures also dictate how big, noisy, and expensive your cooler has to be, and how fast you can run the card with a given cooler because more performance generally means more power draw. Last but not least, running more power through the card requires a more complex and expensive voltage regulation circuitry.
Sähkölasku alkaa olla epärelevantti puheenaihe siksikin, että laskusta 3/4 voi olla kulutuksesta riippumatonta siirtomaksua ja 1/4 varsinaista sähkönkulutusta, kuten tiedämme :cigar2:
Mistä lähtien per kWh laskutettava siirtomaksu ei olisi kulutuksen mukaan kasvava kulu?
Ainakin Elenialla oli pelkkää kuukausimaksua joku 13 euroa.
Mitä tuossa viimekesänä noita laskeskelin kun sitä kysyttiin lga 1366 xeon vs ryzen 5 2600 testeissäni.
Niin 100W tarkoittaa 20€ vuosi lisää jos rasittaa konetta täysillä 10h/päivä.
Näytönohjaimilla se tarkoittais pelaamista/mainaamista. Joten aika hemmetisti saa pelata joka päivä että näkyy sähkölaskussa.
Liittymän kuukausimaksu ei ole siirtomaksu.
Mutta näkyy lämmöissä/melussa tai näytönohjaimen jäähyn riittämättömyydessä jne jne…
Ihan kuuluu siihen siirtomaksuun kuitenkin sekin, en ole ainakaan onnistunut jättämään sitä maksamatta.
https://www.elenia.fi/sites/www.elenia.fi/files/elenia_sulakehinnasto_kevät_2018_A5_sivut_v1_low.pdf
Siirto 7,53 snt/kWh
Energia siihen päälle sitten yleensä luokkaa 3-4snt/kWh.
"lisäksi perusmaksu pääsulakkeen mukaan"
-Pitääkö siis pääsulakekkin vaihtaa suuremmaksi ,kun hankkii radeonin :rage:?
Mietin omaa viestiäni kirjoittaessa että varmaan joku tulee sanomaan että kulutus on myös suoraanverrannollinen lämmöntuottoon. Ei kauaa mennyt:rofl:
Vastasin siis viestiin jossa nimenomaan pidettiin kulutusta ja sähkölaskua relevanttina syynä jättää tämä kortti hyllyyn, tuo sinun argumenttisi on täysin totta eikä minulla sitä vastaan ole mitään sanomista.
Tuo on kyllä totta. Lähes kaikissa revikoissa vertailukohteena on Vega64 referenssi tai sitten juurikin tämä Strixi, joka suoriutuu kaikista huonoiten ns. kunnon malleihin verrattuna.
GN:lläkin Vega64 Strixi, jossa VRM throtlaa.
Tiedän kyllä enemmän sellaisia ruutuja, jotka ei toimi kuin sellaisia jotka toimii.. ellei sitten laske toimivaksi, kun joka kerta sleepin jälkeen joutuu power cyclaamaan tms.
Sitten sun täytyy ostaa Amd ohjain jos näyttösi ei tue Nvidiaa ja välttämättä haluat Fsync käyttää.
Mutta jos omistaa tai on hankkimassa Nvidian ohjaimen olisi vain typerää ostaa sellainen näyttö joka ei Nvidialla toimi.
Asiaa siis kannattaa tutkia ennen ostopäätöksen tekoa.
En ole uutta näytönohjainta vailla.
Löytyy Nvidian näyttis ja freesync -näyttö. Ilmeisesti tällä näytöllä freesync toimii myös nvidian korteilla (käyttäjä-kokemuksien mukaan), mutta rehellisesti sanottuna en juurikaan 240hz ole välittänyt tuosta ominaisuudesta.
Menee vähän offtopiciks.
AMD kertonu että tuuletin profiiliin on tulossa korjaus. Kuten epäilinkin että ei varmaan ole tarkoituksella profiili tuollainen että hyrrät pyörii noin helpolla 2900rpm.
+2900 rpm ja lämmöt siellä 73-75c niin mitäs luulet paljonko on varaa pudottaa?
TPU oli 2800rpm ja lämmöt 76c
paljonko varaa laskea ja paljonko lämmöillä varaa nousta?
No oma Vega 56 täysin vakiona tuossa taustalla jauhaa Folding@Home ja GPU lämpö 78, hotspot 100-105, HBM 82. Näillä mennään jo toista talvea putkeen.
Fan siellä 2400RPM ja 40% tehoilla ja mitä tuossa joskus tuli kokeiltua niin eipä sillä kierrosten nostamisella hirveästi lämmöt tipu mutta mökää toki tulee valtavasti lisää. Eli voi olla mahdollista että kierroksia voidaan tiputtaa paljonkin lämpöjen silti karkaamatta.
Lähde?
Tuosta voisi heittää epäilyksen, että tulokset tippuvat, jos tuon tekevät, eli kortit pitäisi sitten testata uudestaan.
Eikö noille värileiri-apinoille ollut oma ketju?
Ps. Anteeksi apinat
Onko tuossa nyt niin hirveästi varaa, jos hotspot (junction temp) on siellä 100C+ lukemissa?
En tiedä onko sama homma, mutta Jay oli saanut Amd:ltä keskeneräiset ajurit joka korjannut osan ongelmista:
Joo toki sieltä on uudet ajurit tulossa, mutta sen tarkempaa tietoa spesifisistä korjauksista/päivityksistä ei taida olla.
Eipä itselläni tosin noita Jayn ongelmia testikortissa edes ollut eli mitään kaatuiluja tai mustia ruutuja.
Ei se jäähy ole ok, kun tuolla on testejä missä se ei ota kunnolla kontaktia. Se on silloin kaikkea muuta kuin onnistunut tekele. Mitä ilmeisimminkin tämä kortti on puskettu niin kiireellä pihalle ettei ole ollut aikaa hioa kaikkia yksityiskohtia ja lopputulos on sitten nähdyn kaltainen.
Revikat ajettu "über"-modella, jotta saadaan mahdollisimman hyvät suorituskykylukemat. :think:
Tomshardware vähän viittasi jotain tuonsuuntaista.
Radeon VII is simply too loud. You can tune it for quieter operation if you want. But if you ran Nvidia's GeForce RTX 2080 at the same fan speeds that AMD is using, its TU104 GPU would achieve higher GPU Boost frequencies, improving its relative position. A more fair comparison would involve benchmarking both cards at the same noise levels. After all, Radeon VII is tuned for performance, ignoring power and noise, while GeForce RTX 2080 offers a better balance between all three variables.
Taisi olla tällä videolla maininta jos en väärin muista
Henkilö joka pelaa sen 8h joka päivä vuoden ympäri ei ole henkilö joka maksaa sähkölaskun…
Mutta siis: normaali henkilö on ensin töissä ja tekee muita asioita vähintään sen 10 tuntia päivästä ennenkuin pääsee koneelleen ja ehkä muutaman tunnin ehtii pelaamaan yöllä kun lapset / vaimo nukkuvat. Tämä samainen henkilö myös itse ostaa ne laitteensa ja maksaa ne sähkölaskunsa.
Siinä olet toki oikeassa että jos olet ostamassa isomman virtalähteen näytönohjainta varten vs. samalla virtalähteellä toimisi samantehoinen näyttis mikä maksaisi about saman verran ei ole järkevää päivittää.
Samaten kuin jos sinulla on freesync näyttö ja joutuisit ostamaan uuden kalliin näytön gsyncin takia ei ole järkevää ostaa muita kuin AMD:n näytönohjaimia.. ..mistä tässä ketjussa muutenkin pitäisi keskustella (eli AMD:n näytönohjaimesta). :smoke:
Kohdassa 10:33
Tuskin tuosta isoa muutosta tulee, varmaan pari prosenttia laskua. Piiri vaikuttaa olevan vakiona tappiin kellotettu ja prosessin ylärajoilla kellotaajuus/virrankulutus käyrä on aika brutaali. Joten todennäköisesi joku 25-50mhz tiputus kelloissa laskee lämmöntuotantoa aika tavalla. Tuota voisi vaikka simuloida negatiivisella powertargetilla.
Tuon lämpölukemat tekisi tosiaan mieli nähdä toisella blokilla, tai vaikka paksummalla thermal padilla. Gamersnexsus testissä kontakti oli aika heikko. Tahnaan vaihto laski yleensä 2, vaikka joku sai kuulema 5c tiputuksen, mutta nosti tjunctionin lämpöä. Nestemetalli ei myöskään tuonut mitään isoa parannusta. Isoin parannus on tullut niillä prikoilla ja painetta lisäämällä, joka kielii vahvasti kontaktin suuntaan. Kuten tuo tahnan coren lämpö parani, tjunction huononi tulos.
Joten tuossa on joko isoimpana pullonkaulana kontakti jäähyyn, tai sitten se 300W tehoa entistä pienemmässä pinta-alassa on vain jo liikaa. Se ei vain johdu pois, vaikka jäähdyttäisi millä.
Toisaalta vanhaan vegaan verrattuna isoimmat muutokset oli boostissa, joten ei tähän mitään taika-ajuria ole tulossa, tehot pysyy noissa luokissa kerran pohjalla on jo hiottu Vega. Jos muistinväylän pullonkaulan poistaminenkaan ei kerran saanut tuota nousemaan osassa peleistä 2080:aa vastaaviin lukemiin, niin ajurikaan ei sitä tule tekemään.
Mihin muuten perustuu usko siitä, että Vega 20 ajureilla saadaan vielä jotenkin tiristettyä merkittävästi lisätehoa? Arkkitehtuurihan on pääosin vanhan Vegan kaltainen, eikä kovin merkittäviä eroja ole.
Muutenkin DX12 ja Vulkan puoli ovat paljon ajuririippumattomampia ja siihen suuntaanhan softa on menossa.
Vegassa oli pari juttua, jotka ei kait ole tulleet koskaan käyttöön, primitive shaders ja next generation geometry engine. (Samoin kuin nVidialla kait Pascal simultaneous multi projection.)
Mulle ei ole auennut oliko näihin joku tekninen este vai oliko se vain liian vaikea myydä pelien kehittäjille. Hiljaista sillä rintamalla ollut. Ja jos näissä olisi kukaties ollut raudalla joku suunnittelun kukkanen Vegassa (vastaavasti kuin Maxwell dx12 async compute/shaders), niin voisiko se tässä vaiheessa olla korjattuna VII:ssä.
Toiveajattelua varmaan, kun ei ole semmoista juttua kuulunut.
Jos on ollut joku virhe, on myös todennäköistä, että virheen korjaaminen ei ihan helpolla onnistu.
Tästä oli hyvä dia jossain, en vain löydä sitä. Palaan astialle jos löydän sen, mutta diassa mainittiin että ajurit ovat myös DirectX 12:n kohdalla edelleen merkittävä tekijä (ja joko siinä diassa tai muussa aiheeseen liittyvässä keskustelussa nousi esiin pointti siitä, ettei kehittäjillä keskimäärin yksinkertaisesti ole rauta kyllin hyvin hallussa ja kun rauta muuttuu jatkuvasti, ei se ikinä tule olemaankaan kyllin hyvin hallussa että siitä DX12-tason rajapinnasta saataisiin kaikkea tai edes DX11:n tasoista suorituskykyä irti (mikä alleviivaa osaltaan sitä kuinka perkeleen hyviä ne DX11-ajurit ovat vaikka AMD:lla CPU-pullonkaulaa onkin)