Testissä AMD:n uusi 8-ytiminen Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuva Ryzen 7 9700X -prosessori.
AMD:n uuteen Zen 5 -arkkitehtuuriin perustuvat Ryzen 9000 -sarjan prosessorit saapuvat myyntiin huomenna 8. elokuuta klo 16. Ensimmäisenä myyntiin saapuvat 6- ja 8-ytimiset Ryzen 5 9600X- ja Ryzen 7 9700X -mallit, joiden osalta median salassapitovelvollisuus testitulosten osalta päättyi tänään. Ensi viikolla myyntiin saapuvat 12- ja 16-ytimiset Ryzen 9 9900X- ja 9950X-mallit. Testasimme io-techissä heti tuoreeltaan 410 euron hintaisen ja 65 watin TDP-arvolla varustetun Ryzen 7 9700X:n.
Tutustumme artikkelissa Zen 5 -arkkitehtuurin uudistuksiin ja 9700X-prosessorin ominaisuuksiin sekä ajamme prosessori- ja pelitestit. Mukana on myös tehonkulutus- ja melumittaukset sekä ylikellotustestit.
Lue artikkeli: Testissä AMD Ryzen 7 9700X (Zen 5)
Jotenkin nuhaisa? Tämähän on ehdottomasti huonoin AMD-julkaisu sitten ekan Bulldozerin.
Intel sentään kamppailee 11000- ja 14000-sarjojen julkaisulla tämän kanssa huonoudesta, tosin 14000-sarja ei varsinaisesti ollut pettymys, koska se oli ihan avoimesti refresh.
Hienoa, että lämpötilat on vakiona (ja miksei kellojenkin kanssa) noin hyvin kurissa. Tämä soveltuu hyvin ahtaisiin ITX-kokoonpanoihin. Toki niin soveltuu myös edellisen polven prossut eco-moodissa…
Vakiona lisäsuorituskykyä kaipaavalle täällä ei ole paljon nähtävää. Joutuu odottamaan 9800X3D:tä.
Sivuhuomautuksena on kyllä todella hienoa, kuinka hyvin 5800X3D pärjää pelaamisessa, vaikka onkin jo kaksi geniä vanha prossu.
OT:
Kaverin mukulan pelikoneeseen pitää varmaan ehdottaa 5800x3d tai 7800x3d prossuja. Isukin mukaan näytto on 4K, joten näytönohjainhan se tuolla resolla on mikä rajoitaa menoa.
TS. mitenkähän tämä pärjännee ylikellotettuna peleissä. Sampsa varmaan testaa?
No siis ylikellotettuna @ 5450 MHz aikalailla sama suorituskyky kuin vakiona, kun boostailee peleissä sinne n. 5250-5300 MHz paikkeille.
Ja katson tätä sit pelkästään pelaamisen näkökulmasta.
Ja niille jotka hyötyy avx512 tuesta sekä muista vastaavista osassa tuottavista töistä.
Gaming-Performance des Ryzen 5 9600X & Ryzen 7 9700X: Speicherskalierung mit bis zu DDR5-8000
http://www.computerbase.de
Nämä 6 ja 8 ytimiset jää kurioseeteiksi, tyhjä toi tuki näille.
Ketkä oikeasti käyttää 9000-sarjalaista hyötykäyttöön niin ne ostaa ytimiä eli 9950X tai budjettina 9900X.
Pelaajille sitten taas tulee X3D:t.
Ainut toivo että ne golden samplet olisi varattu sinne ja sille saisi potkittua reilusti kovemmat kellot pelirasituksessa. Vähänhän tuo että kellot pysyy samana ja virrankulutus laskee voisi viitata tämmöiseen.
Joo, ei tarvitse tiputtaa parin kuukauden jälkeen, mutta eiköhän black fridayna saa jo kohtuuhintaan
Virrankulutuksesta toki plussaa, tokkopa näillä tulee sentään käräytettyjä prosessoreita hetimiten, mutta uuden tuotantoprosessin virrankestohan selviää vasta käytössä. Tuhnu ikävä kyllä tuli odotuksiin nähden ainakin näin julkaisussa
X3D ainut vaihtoehto nykyään.
Olisi hyvä nähdä mitä tuo all core -ylikellotus tekee pelisuorituskyvylle, pitäisi tulla reilua parannusta cpu-rajoitteisissa peleissä jos mennään yhden ytimen boostienkin yli.
En pysty tota CB juttua kattomaan nyt, selviääkö siitä pääseekö näilläkään yli 8000MT/s muuta kuin BCLK1:tä nostamalla? Vai onko sama keinotekoinen 40x kerroinraja kuin Zen4?
Toivottavasti nämä suuremmalla tdp arvolla olevat mallit korjaa tilanteen.
Myös osalla testajilla oli muistiongelmia eli vaikuttaa että bios päivityksiä vaaditaan.
Vesillä tuo vois olla kiva ilman mainittua 88W power limittiä.
Kallis. Jään surffaamaan vanhuksellani vielä pitkälle tulevaisuuteen.
Niinpä, todella outo julkaisu kaiken kaikkiaan.
Energiatehokkuus on hyvä ja soveltuu johonkin mini koneisiin, mutta raakaan pelikäyttöön surkea performance/€ 7800x3d:n ollessa halvempi.
Inttelille tarjotaan sekä peli- että hyötyohjelma kuninkuutta?
Eihän tämä ole sen kummasempi kuin että käytännössä vaihdettiin Eco-mode vakioksi. Tappiin vedetyn tehonkulutuksen ja kellot saa edelleen PBO:lla.
Joo itselläkin AM4/5900X alla ja taitaa käydä niin että fokus siirtyy Zen 6 odotukseen. Näykkärin voisi ennen sitä päivittää tehokkaampaan 3080:stä.
L3-kaista ei ole tuplaantunut, ja L1D-kaistaa on enemmän vain AVX-512-käskyjä käyttäessä.
>99% peleistä ei käytä AVX-512-käskyä, niitä käyttää lähinnä vaan jotkut järeätä laskentaa tekevät hyötyohjelmat (videonpakkaus, rendaus, neuroverkot jne)
Eli käytännössä ainoastaan L2-kaista on peleille tuplaantunut. Ja se viive on usein paljon oleellisempaa kuin kaista.
Ja melkoista amatööritason pelleilyä muuten Cinebenchiltä, että edes niiden tämän vuoden versiokaan ei tue AVX-512sta. Virallinen selitys perustuu 8 vuotta vanhojen Intelin ytimien (Skylake-X) suorituskykyongelmaan, Cibenchiä koodaavat pellet ovat unohtaneet että viimeisen kahdeksan vuoden aikana on tullut uusiakin prossuja, joissa ei ole enää samaa suorituskykyongelmaa kuin intelin 8 vuoden takaisessa prossussa.
@Sampsa, eikö tässä ole selkeä asiavirhe;
Tuo DDR5-8000 tuki nyt on kuitenkin yli vuoden vanha juttu Zen 4:llä: AMD:n uusi AGESA nostaa muistituen Ryzen 7000 -sarjalla DDR5-8000-nopeuteen
Eihän tuo ole todellakaan mikään "uudistus" vaan ennemmin luonnehtisin asiaa niin, että "muistien kellotuksen suhteen mikään ei ole muuttunut" tms. Eikö tuo lennosta kellotus ollut jo aiemmin myös? (en ole edes perehtynyt/testannut, koska kellotan BIOSissa..)
Entä mikä on tuo "Memory optimized performance profiles"? Tämä sama "Cinebench/Geekbench/AIDA64/jne" mitä oli jo AM4-kantaisissa emoissa/prossuissa?
Ei se power limit oo kiveenhakattu, vaan esim. PBO päälle ja jo vain tämäkin prossu hörppää helposti sen 150 W. Tällöin ollaan about samoissa tehonkulutuksissa 7700X:n kanssa ja suorituskykykin on sitten jonkin verran parempaa niissä testeissä, joissa all-core kelloilla on merkitystä (esim. MT Cinebench). Toms Hardware on ajanut ilmeisesti kaikki testit myös PBO päällä, joten sieltä voi käydä tsekkaamassa tarkempia tuloksia, mutta esim. CB 2024 1155 vs. 1315 pistettä eli 13,9 prosentin parannus.