Intel ja Asus ovat pitäneet Kiinassa Intel x Asus -tapahtuman, jossa valotettiin yhtiöiden lähitulevaisuuden suunnitelmia. Paikan päällä kuultiin myös kovia lupauksia paitsi tulevasta mikrokoodipäivityksestä 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreille, myös tulevista tuotteista.
Intel x Asus -tapahtumasta raportoiva teknologiabloggari ”小敌鸽” eli Little Pigeon kertoo Intelin luvanneen tapahtumassa, että tuleva mikrokoodipäivitys 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreille ei tule vaikuttamaan prosessoreiden ylikellotettavuuteen tai toteutuviin Turbo-kellotaajuuksiin. Mikäli lupaus pitää paikkansa, se tukisi Intelin antamaa selitystä aidosti vääristä jännitepyynnöistä, kun skeptisemmät tahot ovat ehdottaneet niiden olleen pakollisia haluttujen kellotaajuuksien saavuttamiseksi.
Core Ultra -brändin työpöydälle tuovan Arrow Laken kerrotaan puolestaan kuluttavan vähintään 100 wattia Raptor Lakeja vähemmän huolimatta korkeista kellotaajuuksistaan. Prosessoreiden todellinen suorituskyky pidettiin edelleen salaisuuksien verhojen peittämänä, mutta sen odotetaan olevan ”vaikuttava”.
Näytönohjainpuolella Xe2- eli Battlemage-arkkitehtuuri tullaan näkemään ensimmäisenä Lunar Lake -koodinimellisissä Core Ultra 200V -mobiiliprosessoreissa. Monet ovat ehtineet jo povaamaan Battlemage-erillisnäytönohjainten olevan haudattujakin, mutta nyt Intelin kerrotaan luvanneen niiden julkaisun tapahtuvan vuoden loppuun mennessä.
Lähde: VideoCardz
Eiköhän kaikkia kiinnosta kuitenkin eniten suorituskyky. Zen5:n nyt flopattua, Intelillä on hyvä mahdollisuus tehdä comeback, jos Arrow Lake on selvästi Raptor Lakea suorituskykyisempi, ja jos Raptor Laken ongelmat jäävät siihen sukupolveen, Intel voi viedä tämän sukupolven voiton.
X3d varmaan vie voiton joka tapauksessa. Osassa hyötyohjelmia toki intel voi olla edellä.
Zen 5 on loistava arkkitehtuuri palvelimiin ja datakeskuksiin. Myös linuxkäyttöön on hyvä.
Saattaaisi olla hyvä myös civilization pelissä, jossa pitää laskea tietokoneiden siirrot vuoron päätyttyä.
Veikkaan Arrow laken olevan ainakin jonkinverran nopempi ja tämän takia joulumarkkinoille tulee 9800x3d tai 9950x3d joka on vähintään samoissa Arrow lake prossujen kannssa.
Mutta vielä ei tiedetä 9900X ja 9950X lippulaivojen todellista suorituskykyä…
Ne tulee luultavasti olemaan selvästi nopeampia kuin edelliset, sillä tehobudjettiin mahtuu selvästi enemmän laskentaa kuin ennen. Nythän 9700x vs 7700x vertailussa suorituskyky on jotakuinkin sama, mutta sähköä palaa merkittävästi vähemmän. 16 ytimiset mallit taas on aika usein ollu nimenomaan tehorajoitteisia, ainakin vakiona, tarkoittaen että parempi energiatehokkuus oikeasti realisoituu parempana suorituskykynä monilla kuormilla.
Asuksen ja Intelin yhteisessä tapahtumassa maininta nuoli järven osalta impressive.
Jotain suurta sieltä on tulossa…. julkaisua / testejä odotellessa…
Lataa
http://www.reuters.com
Zen 5 -prosessoriytimet valmistetaan TSMC:n 4 nanometrin prosessilla ja erillinen I/O-siru on sama kuin Ryzen 7000 -sarjan prosessoreissa ja valmistetaan 6 nanometrillä.
Arrow Lake will reportedly be built using the Intel 20A process node, which would be called 2nm by conventional naming standards. Pitääköhän tuo paikkansa? jos pitää niin intelillä mahdollisuus
mennä Zen 5 ohikin.
Kuinka niin? "nm" luvut oli vertailukelpoisia ehkä 15v sitten.
Viestisi on offtopicia, eikä muutenkaan kannata vetää turhan paljon johtopäätöksiä noista markkinointiluvuista. Niistä ei ole enää vuosiin voinut päätellä transistorien ominaisuuksia. Zen 5:n CCD-sirujen prosessi on käsittääkseni aikamoisen edistyksellinen jo valmiiksi.
Jatkot tuolla: Intel 18A -prosessi etenee aikataulussaan ja ensimmäiset prosessorit ovat jo toiminnassa
Lisää lukemista tuolla: Intel Evaluating Both TSMC & It’s Own 14A Foundry Process Nodes For Next-Gen Nova Lake CPUs
”…tuleva mikrokoodipäivitys 13. ja 14. sukupolven Core -prosessoreille ei tule vaikuttamaan prosessoreiden ylikellotettavuuteen tai toteutuviin Turbo-kellotaajuuksiin”
Mutta mitenkäs ne baseclockit? Saahan sitä turbolla varmaan hakea huippuja kuten tähänkin saakka, mutta kun niitä ei voi ylläpitää 24/7. Jos mikrokoodi pudottaa perustason suorituskykyä kun jännitteitä suitsitaan, niin kyllä se on heikennys. Ylikellotuksella taas ei ole oikein tässä tekemistä, helppohan se on luvata ettei vaikutusta ole, jos jätetään vaan optio kellottajille ylittää asetetut rajat.
Vähän pyöreä vastaus siis mielestäni, jos käännökset ja tulkinnat tuolla tapahtumassa kerrotusta on oikeat. Odotellaan päivitysten toteutumista, ja kolmannen osapuolen kattavampia testejä…
Performance Assurance
: BIOS updates will not affect turbo frequency capabilities and will maintain the overclocking functionality for K series CPUs.
Eli ei tiputeta maksimiturboja, mutta ei puhuta mitään siitä etteikö vaikuttaisi toteutuneisiin nopeuksiin. Saas nähdä mitä lopulta tulee.
Mahdollisesti lyhennentään aikoja, jolloin turbot ovat päällä?
Näin saataisiin lunastettua väite ’turbokelloja ei lasketa’ mutta suojeltaisiin prosessoria aiempaa paremmin.
Tuo kuulostaa omaan korvaan siltä että lausunto on muotoiltu vastaukseksi siihen väittämään että maksimiboosteja rajoitettaisiin. Eli nyt luvataan että maksimi pysyy samana, mutta se boostin käytös voi muuttua ihan reilustikin huonommaksi. Maksimia ei koskaan ole luvattu mihinkään tiettyyn tilanteeseen vaan "jos tilanne sallii". Noh jatkossa voi olla että tilanne sallii sen ehkä hyvin hyvin harvoin. Maksimi pysyy kuitenkin samana, joten kuluttajia ei ole johdettu harhaan. Intel ei ole luvannut että boosteihin päästäisiin. Riittää että joku 0.1 sekuntia kestävä kevyt käsky nostaa kellot maksimiin ja sitten voidaankin jo throttlata. Mitään muuta ei ole intel luvannut. Aivan täyttä paskaahan tuo olisi/tulee olemaan, mutta odotetaan nyt niitä testejä. Vähän kyllä pahoin pelkään että prossut hidastuu ihan selvästi.
Siellä on varmaan laskettu että kauanko voidaan viettää aikaa aikaisemmilla boostitaajuuksilla ennen ku prossu leviää ja sit säädetty käytös siten että missään epänormaalissakaan käytössä ei viiden vuoden yhtäjaksoisella käytöllä enää olla sillä jännitealueella sellaisia aikoja joilla prossu leviäisi.
.. tai sit kyse on ollu aidosti siitä että on ollu liian korkeat jänöt ilman syytä, mutta sen uskon vasta kun näen kattavat suorituskykytestit aiheesta.
Battlemage kiinnostaa, jos tulee lyhyitä malleja ja eivät maksa yli 400-500€.
Arvelin ryzen 9000 + battlemage itx koneen kasata syksyllä
Tuli jo yksi testi ja ero oli isoimmillaan prosentin luokkaa, eli ei vaikuta nopeuksiin. Jänö piikit oli pienentynyt yhden coren testeissä hitusen. Se, että auttaako tuo estämään prossien palamisen, jää nähtäväksi
Ei pitäisi peruskelloihin vaikuttaa mitenkään, koska jännitteen ei tarvitse niillä olla juuri mitään. Esim. 14900K:n P-ytimien base frequency on vain 3,2 GHz Intelin specseissä ja vaikka käytännössä nouseekin kaikilla ytimillä yli 5 GHz:n, niin jännitteeksi riittää about 1,3 volttia.
Korkeaa jännitettä (1,5 V tms.) tarvitaan vain saavuttamaan maksimaaliset yhden ytimen boost-kellot, ja käsittääkseni ongelma on siinä että mikrokoodi pyytää tarpeettoman korkeita jännitteitä juuri yhdellä ytimellä boostaillessa. Kunnon testejä odotellessa…
"The new BIOS includes Intel microcode 0x129 and adjusts the factory default settings for the non-K processors, enhancing the stability of Intel Core 13th and 14th gen desktop processors.
Updating this BIOS will simultaneously update the corresponding Intel ME to version 16.1.30.2307v4. Please note after you update this BIOS, the ME version remains the updated one even if you roll back to an older BIOS later."
PRIME Z790-P|Emolevyt|ASUS Suomi
http://www.asus.com
Reddit – Dive into anything
http://www.reddit.com
Intellin selitys 0x129 microcodesta:
Microcode (0x129) Update for Intel Core 13th and 14th Gen Desktop Processors
community.intel.com