io-tech testasi Huawein uuden ylemmän keskihintaluokan Nova 3 -älypuhelimen.
io-techin uusimmassa älypuhelinartikkelissa testataan Huawein ”keskihintaiseksi lippulaivaksi” tituleeraamaa Nova 3 -mallia, joka tuli Suomessa kauppoihin elokuun lopulla. 449 euron hintaisessa laitteessa on monia Huawein Mate 10- ja P20-sarjan high-end-malleista tuttuja ominaisuuksia, kuten Kirin 970 -järjestelmäpiiri, 128 Gt:n tallennustila sekä tekoälykuvausominaisuudet. Artikkelissa käymme läpi kokemuksia laitteesta runsaan viikon testijakson pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Huawei Nova 3
Oliko näin, että tässä on täysin vastaava kamera raudan osalta kuin Honor 10 mallissa? Tässä kun ei tainnut olla Leican kanssa yhteistyössä suunniteltuja objektiiveja kuten ei ole myöskään ole ollut Honor brändin alaisissa laitteissa. Pienet erot Honor 10:iin nähden taitavat siis tulla ohjelmistosta?
Takalasin irtoamisen suhteen voisi spekuloida, että onkohan laitteen mahdollinen ylikuumeneminen aiheuttanut jälkeenpäin tehdyn liimauksen pettämisen :think:. Vai onko asennus yksinkertaisesti ollut niin huono, ettei ole pysynyt mukana menossa?
Ihan ok puhelin Nova 3 vaikuttaa olevan mutta ei sitä oikein voi suositella suoraan kilpailijoiden ohi ellei sitten ulkonäössä tai designissa ole jotain erityisen mieleistä. Tyylikäs puhelinhan tuo kuitenkin on.
Speksien perusteella vaikuttaisi olevan samat kamerat, mutta ei siitä taida mitään virallista tietoa olla. Leica-kamerat tosiaan puuttuu – ne ovat vain high-end-mallien yksinoikeus.
Suurin ero Honor 10:een on tietysti koko – tässä Nova 3:ssahan on puoli tuumaa isompi näyttö. Myös pienemmissä yksityiskohdissa, kuten muistikorttipaikassa, akun koossa, sormenjälkitunnistimen toteutuksessa, infrapunalähettimessä yms. on pieniä eroja.
Takalasin irtoaminen johtui tosiaan siitä, että esituotantokappaleisiin oli asennettu huolimattomasti uudet takalasit Suomessa käsin. Samaa irtoamista oli havaittu useammassa samplessa. Toisessa saamassani testikappaleessa ei ollut ongelmia lasien liimauksien kanssa.
Kannattaako suorituskykytestejä edes julkaista, kun on tiedossa että puhelin huijaa ainakin osassa niistä? Tulokset eivät siten ole mitenkään vertailukelpoisia niiden puhelinten kanssa, jotka eivät huijaa.
Suorituskyky-osioon voisi sen sijaan kirjoittaa vain kissankokoisilla kirjaimilla, että "Emme julkaise mitään testituloksia, koska puhelin huijaa ainakin osassa testeistä." Ja että "Puhelin kaatuu joissakin testeissä huijaustilan aiheuttaman ylikuumenemisen vuoksi."
Tällä tavalla voi painostaa valmistajaa korjaamaan mokansa ja olemaan huijaamatta jatkossa. Tarpeeksi vaan ulostetta niskaan.
Huawein lupaama korjaus tähän huijausjuttuun on ilmeisesti se, että sen sijaan että puhelin tunnistaa testisovellukset automaattisesti, käyttäjä saakin itse kytkeä "huijaustilan" päälle halutessaan. Se sitten ilmeisesti aiheuttaa noita ylikuumenemisia ja kaatuiluja. Hyvä ominaisuus :facepalm: Meneeköhän puhelin takuuseen jos pitää huijaustilan jatkuvasti päällä ja se sitten kosahtaa jostain syystä ennen aikojaan?
Ihan hyvä pointti ja samalla vähän kaksipiippuinen juttu. Mietin kyllä ihan samaa, kun nuo Anandtechin tulokset tulivat julki, mutta päädyin lopulta esittämään tulokset normaalisti ja mainitsemaan havaituista huijauksista tekstissä. Kaikkia käytettyjä testisovelluksia nuo huijaukset eivät kuitenkaan välttämättä koske.
Harmillinen juttu kyllä tämä Huawein testihuijaussekoilu yleisesti.
Tästä taisi @Juha Kokkonen mainitakin viime viikon katsauksessa, että tuo tilahan ei tosiaan ole sama asia kuin se mitä Huawei on käyttänyt näissä huijauksissa. Tai no, voihan se olla mutta vahva epäilys että tämä tuleva "tehotila" antaisi käyttäjälle oikeudet iskeä nuo "kuristimet" pois päältä kokonaan. Eiköhän siellä vaan sallita vähän kovemmat tehot jotka kuitenkin pysyvät sen piirin speksatuissa arvoissa.
Joo, en tosiaan usko että Huawei tulee tarjoamaan suoraan "nappia painamalla" mahdollisuuden käyttää näitä testihuijauksissa käytettyjä DVFS-asetuksia (dynamic voltage and frequency scaling), vaan tehotilaakin käyttäessä on varmasti paremmat suojaukset käytössä ylikuumenemisen suhteen.
Play Storesta löytyy ihan päteviä sovelluksia puhelimen sisältämän raudan tunnistamiseen, ja suurin osa tunnistuu ilman mitään root-oikeuksien kanssa kikkailuja. Esim. https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.andr7e.deviceinfohw näyttää tunnistavan oman puhelimen kamerat, muut sensorit jne jne.
Ei ttuokaan toimi läheskään kaikkien luurien kanssa
Voihan sitä silti kokeilla, ei se maksa kuin pari minuuttia aikaa.
Yleensä tsekkaan AIDA64:llä, joka näyttää joillain laitteilla sensorit. Tässä tapauksessa ei näyttänyt.
Lisäsin artikkeliin akun latausnopeuskuvaajan. Hidasta on…
Tuohon vielä kun saisi imetty virta…
Onko tässä NFC vai ei? Netistä löytyy hyvin ristiriitaista tietoa asiasta. Tässä artikkelissa sanotaan, että on, mutta monessa paikkaa ettei olisi.
Ilmeisesti luurista on useampi versio? Huawein sivuilla lukee, että
NFC
PAR-LX1M / PAR-LX9 / PAR-TL20 / PAR-AL00:
Not supported
PAR-LX1:
Card reading mode / Point to point mode / Card simulation mode (make payment by SIM card*, or HCE) is supported.
Suomessa myytävässä mallissa on NFC, mutta joissain muissa varianteissa ei ole.
Kiitos tiedosta.
Nopeesti tämänkin mallin hinta asettui alle 400 euroon.
Huawein/Honorin malleja ei näköjään kannata ostaa ihan heti kun hinnat tippuvat parissa viikossa sen 50€.
350€ oli kun vaimo tilas tilas yksi viikonloppu.