Windows 11:n laitteistovaatimukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Erityisesti tikun nokassa ovat olleet tiukat vaatimukset Trusted Platform Module 2.0:n ja SecureBoot-ominaisuuden suhteen.
Windows 11 vaatii Microsoftin mukaan TPM 2.0 -moduulin ja SecureBoot-ominaisuuden. Trokarit olivatkin hereillä ja erillisten TPM 2.0 -moduulien hinnat nousivat nopeasti moninkertaisiksi aiempaan nähden. Liike saattoi kuitenkin olla hätiköity, sillä useimmat modernit alustat tukevat TPM 2.0 -standardia ilman erillistä moduulia suoraan prosessorilta.
AMD:n kohdalla ominaisuus tottelee nimeä fTPM ja Intelillä nimeä Platform Trust Technology tai PTT. Ominaisuuden pitäisi löytyä UEFIn turvallisuusvalikosta Trusted Computing -sivulta, kunhan ottaa ensin käyttöön tuen turvallisuuslaitteille. Tarkat valikoiden ja sivujen nimet saattavat vaihdella eri valmistajien emolevyillä, mutta fTPM- ja PTT-nimien pitäisi olla universaaleja.
Asian herättämän keskustelun johdosta myös emolevyvalmistajat ovat nähneet tilaisuuden päästä valokeilaan. Asus, ASRock, Gigabyte ja MSI ovatkin kukin tahoillaan julkaisseet listan emolevyistä, joita tuetaan virallisesti Windows 11 -käyttöjärjestelmässä. AMD:n kohdalla tilanne on käyty nopeasti läpi: Valmistajasta riippumatta kaikilla AM4- ja TR4(X)/8X-emolevyillä.
Intelin tapauksessa tilanne vaihtelee hieman valmistajittain. Asus lupaa tuen X299- ja C246-emolevyille sekä kaikille emolevyille 300-sarjasta lähtien. ASRockilla ja MSI:llä lupaukset kattavat puolestaan kaikki emolevyt jo 100-sarjasta lähtien. Gigabyte on ottanut keskilinjan tukien uutta Windowsia X299:stä ja 200-sarjasta lähtien.
Vaikka listat ovat näennäisesti yksinkertaisia, niissä on vielä mukana muutama epävarmuustekijä. Intelin 100- ja 200-sarjojen tuki millään valmistajalla riippuu siitä, millaisia ratkaisuja Microsoft lopulta tekee. AMD:lla tilanne ei riipu niinkään emolevystä, vaan prosessorista, mutta on niin ikään toistaiseksi Microsoftin harkinnan varassa.
Virallisesti Windows 11 tukee AMD:n prosessoreita Zen+ -arkkitehtuurista eli Ryzen 2000 -sarjan prosessoreista ja Ryzen 3000 -sarjan integroidulla grafiikkaohjaimella varustetuista prosessoreista lähtien. Intelin puolella tuettuna ovat puolestaan prosessorit Coffee Lake -arkkitehtuurista eli 8. sukupolven Coreista lähtien.
Yhtiö on kuitenkin jo ilmoittanut, että se arvioi vielä, voitaisiinko ensimmäisenkin sukupolven Zen-arkkitehtuuria ja Intelin 7. sukupolven Kaby Lake -arkkitehtuuria lopulta kuitenkin tukea. Blogipostauksessaan yhtiö linjasi ensin tiukasti, ettei AMD:n arkkitehtuurit ennen Zeniä tai Intelin 6. sukupolvi eli Skylake tulisi saamaan tukea missään nimessä, mutta se linjaus poistettiin vähin äänin nopeasti.
Tilanne saattaa siis elää vielä huomattavasti ennen Windows 11:n lokakuulle odotettua julkaisua. Windows Insidereille jaossa olevissa esiversioissa on tälläkin hetkellä virallista linjaa löysemmät vaatimukset ja Microsoft on itsekin kertonut vielä puntaroivansa tilannetta. Windows 10 jatkaa lisäksi toimintaansa ja saa päivityksiä vielä vuosia Windows 11:n rinnalla. Tässä vaiheessa onkin vielä siis turha heittää pelikelpoista konetta SER-lavalle ja marssia ostamaan lähimarketista kalleinta ATK:ta tilalle.
11 tulee vasta ensi vuonna saataville virallisena päivityksenä. Lokakuun julkaisu koskee OEM-valmiskoneita. Toivon että kaikki tämä aika menisi MS:n painostukseen että säilyttäisivät käyttöliittymän toiminnallisuuden ennallaan. Eli omia kansioita ei voi enää lisätä käynnistysvalikkoon tai pikakuvakkeita palkkiin, joka on lukittu oletuksena alas. Hölmöily seis!
Tehtäväpalkin kuvakkeita pystyy kuitenkin liikuttamaan vasemmalle.
Menee vähän ohi ketjun aiheen, mutta kyllä käynnistävalikkoon saa edelleen kansioita luotua, Windows 10:n käynnistävalikkoon lisätyt eivät vain siirry automaagisesti päivitettäessä.
Missä näin on sanottu? Aiemmat uutisoinnit on nimenomaan päinvastaista kertonut.
Rehellisesti pitää myöntää niin ei oo kyllä koskaan tullu pohdittua moisen sirun olemassaoloa. Eikä varmaan kovin moni muukaan. Saattaa tulla paljon ser-jätettä jos esim vanhoihin kannettaviin ei moista sirua saa päivitettyä. Toki laitteen elinkaari on jo ylitetty varmasti muutenkin jo. Win11 vaatimukset ovat kuitenkin kohden kevyet muuten niin voisi toimia muuten hyvinkin vanhemmilla laitteilla.
Windows 10:n tuki loppuu lokakuussa 2025 eli menee vielä useampi vuosi ennen tuota SER-päivää.
Kyllä sitä serriä silti tulee tämän TPM:n takia silloinkin koska perus netin käyttöön ja tekstinkäsittelyyn riittää aivan varmasti tuolloinkin hyvinkin vanha rauta.
Minulle on kyllä piirtynyt kuva että tällä Windows 11 lanseerauksella pyritään ensisijaisesti vauhdittamaan laitemyyntiä. Uudistukset kovin kepeän oloisia, anoastaa nuo turvaominaisuudet on viilattu sille tasolle, että valtava määrä pc-raudasta muuttuu ser-jätteeksi muutaman vuoden sisällä.
Läpytin puolella tilanne on parempi koska haswellistä eli 4000 sarjasta lähtien inteliltä löytyy se TPM, desktop puolelle se tuli vasta 6000 sarjaan.
Missä näin on uutisoitu? En minä ole ainakaan nähnyt MSn sanovan muuta kuin ettei ne siirry päivityksessä ja nimettyjä ikoni/kansioryhmiä ei enää taida olla.
Siihen Pinned-alueeseen saa kuvakkeet ja ainakin minun tietojeni mukaan (en ole kokeillut) kansiot pinnattua
Itselläni on Haswell läppäri ja siinä on TPM 1.2. Windows 11 vaatii TPM 2.0:n.
Tarkoitan siis pinnattujen kuvakkeiden kansioimista tähän tapaan:
Kansio:
katso liitettä 639314
Ja aukeaa klikatessa:
katso liitettä 639315
ongelma se että tässä haswellissäkin on ihan liikaa tehoa ja alikellotukset rokkaa
TPM2.0 on se soft floor, TPM1.2 hard floor.
Ei vaatimuksissa ole ollut enää parin ekan päivän jälkeen noita erotteluita, eli siellä on vain TPM 2.0 –>
data-unfurl="true" data-result-id="202328" data-url="https://www.microsoft.com/en-us/windows/windows-11-specifications#primaryR2" data-host="www.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Windows 11 Specifications – Microsoft
http://www.microsoft.com
katso liitettä 639466
katso liitettä 639468
Se olis kyllä vekkuli veto, joka helpottaisi siinä mielessä vapaa-ajan käyttöä tulevaisuutta, kun voisi suosiolla lopettaa pelaamisen (tai siirtää sen puhtaasti konsoleille) ja hoitaa muut tarpeet muilla alustoilla.
Henkilökohtaisesti luulen, että tulevat vastaan näissä nykyisissäkin vaatimuksissa aika lailla vielä ennen julkaisua.
Tämähän se on, jos ei ole ns. vaadittuja ominaisuuksia ja tukeen ottaa ongelmatapauksissa yhteyttä niin voivat pestä kätensä. Nyt sikäli tilanne tosin hiukan eri kun suunnitteleevat että ilmeisesti ettei ilman tpm ja secure boot tukea onnistuisi asennus, että sen puoleen tää tpm vouhkaus on hiukan ajankohtaisempi. Mutta tpm ja secure boot on tosiaan löytynyt jo varsin pitkään ja läppäreistä tosiaan pidempään, niin ei ole syytä paniikkiin.
Eipä se auta jos prossu ei kuitenkaan ole listalla.
Se prossulista on nimenomaan se täyden tuen lista. Tai kerrotko mitä merkittävää muutosta on tapahtunut esim 7700K ja 8700K:n välillä kuin tullut 2 corea lisää? Toinen ei mukamas toimisi mutta toinen toimii. Microsoftin pitää alkaa koodaamaan aika rankkoja purkka estoja jos noin selvän eron meinaavat tehdä.
Kyseessä tulee olemaan tällöin vastaavanlainen keinotekoinen purkkarajoitus, kuin intel teki z270 ja z370 piirisarjojen välille.
Ostakaa uusi halpa pieni SSD ja asentakaa siihen Linux, jos pelkäätte, että se syö Windows asennuksen (vaikka oikeasti tilanne on toisinpäin).
Lupaan, että ei mene montaakaan päivää niin huomaatte, että pullon ulkopuolelta maailma on kummasta parempi.
Jos taas Windows on teille vain pelien launcher, niin…. No, osa peleistä pyörii Linuxilla jopa nopeammin kuin Windowsilla.
Niille, meille useimmille (?), ketkä joutuvat käyttämään Windowsia työn puolesta, muutoksella ei liene paljon merkitystä. Kone uusitaan kuitenkin muutamien vuosien välein.
Windows 7:lla (ja sama lienee 8 sekä 8.1) raja kulkee juuri siinä. Kaby Lake ei ole enää tuettu.
Keinotekoisia rajoja. Molemmat skylake johdannaisia. Amd:llä zen on selvä raja am4 kannallansa. Ylipäätään on jäänyt sellainen käsitys että microsoft painosti, pyysi, lahjoi tai muuten onnistuneesti pyrki vaikuttamaan ettei uuden win 7 ole tuettuna uusille komponenteille.
Tiedä sitten miten vaatimukset muuttuvatko lopulliseen jos muuttuvat yhtään. Eli varmaan eivät muutu kun eiköhän MS pakita noiden vaatimusten kanssa vielä paljon.
Mutta pitää sanoa että uus taskbar on kasa paskaa.
Järjestelmän vähimmäisvaatimukset
Järjestelmän vähimmäisvaatimukset
Järjestelmän vähimmäisvaatimukset
Tietyt ominaisuudet edellyttävät tietynlaista laitteistoa; katso yksityiskohtaisia järjestelmävaatimuksia.
Voihan olla että ovat esiversioita antaneet testailla ja palautteen mukaan sitten vetäneet rajat. Kyllähän tuo "vain uusille alustoille" vähentää sitä riskiä että porukka asentaisi single core pentium 4 koneeseen ja valittaisi että on hitaita. Tai että läppärivalmistajat asentaisivat uusimman winkkarin siihen 6v vanhaan koneen romuun jota sattuu varastossa olemaan.
tämä on mielenkiintoinen teoria. Miten teknisesti ottaen prosessori kieltäytyisi ajamasta juuri Windows 7:aa? Luulisi että käyttöjärjestelmän on paljon helpompaa rajoittaa CPUID perusteella käynnistytäänkö vai e.
Onko porukka oikeasti lukenut noita mikkisoftan prossuvaatimus listoja?
En ihan ymmärrä paniikkia Win 11 prossulistan takia kun saman listan Win 7 versio väittää että i7-5000 sarja on vanhin jolla voi Win 7 ajaa. (Ja ei varmaan tarvi kertoa että Win 7 pyörii oikeasti ihan hyvin huomattavasti vanhemmilakin prossuilla.)
data-unfurl="true" data-result-id="198665" data-url="https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/minimum/windows-processor-requirements" data-host="docs.microsoft.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Windows Processor Requirements
docs.microsoft.com
Hyvä että olet samaa mieltä kanssani mutta kaikki muut eivät ole, netissä on paljon kommentejä jotka lietsovat paniikkia prosessorituen takia.
Siten että tarkoituksella jätetään tuki, ajurit yms. pois.
Estihän intelkin keinotekoisesti 8000 sarjan prossujen toiminnan 200 sarjan emolevyissä sekä 7000 sarjan prossujen toiminnan 300 sarjan emolevyissä. Vaikka samoja skylake prossuja molemmat ovat. Kuten myös 9000 ja 10000 sarjan prossut.
Tämä on kyllä jännä miten jokainen ketju tästä aiheesta päättyy samaan Linux-tuputukseen.
Joo, se on meidän ropelihattujen vaihtoehto joihinkin toimintoihin, mutta mikään tavan tallaajan vaihtoehto se ei todellakaan ole, eikä varsinkaan sitten jos haluaa myös pelata koneella. Pasianssia ja kynäriä ei lasketa.
Prosessori voidaan tunnistaa käyttäjärjestelmän toimesta tarvittaessa ja se riittää, mutta olennaisempi pointti lienee silti se että TPM joko löytyy tai sitten ei löydy. Jos joku TPM-versio tulee olemaan lopullinen vaatimus, niin sitten kaikki sitä tukemattomat raudat jäävät helposti ulkopuolelle.
Varmuutta lopullisista vaatimuksista ei kuitenkaan ole, joten ei kannata tässä vaiheessa hirveästi höyrytä suuntaan tai toiseen.
TPM2.0 moduuli maksaa noin US $25
https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/Accessories/TPM-M-R2-0/
PC:ni emossa on paikka TPM sirulle, mutta sitäkään ei tarvittu kun kävin kääntämässä BIOS:ista TPM:n firmwarepohjaiseksi. Versio 2.0
Nyt sitten vain odottamaan Windows 11 päivitystä. Tehtäväpalkki alhaalla sopii minulle.
Kyllä uumoilen että jos nyt ei virallista, niin jokin puukotettu versio win11:stä saadaan, mikä ei tuota TPM2.0:aa tarvitse, kun korkeintaan niihin spesiaalikäyttöihin (bitlocker esim) missä se voi olla relevantti.
Siinä vaiheessa kun XaaS varmuuskopiot on sidottu avaimeen, joka on talletettu prosesorille, tai kun käyttöoikeus avaimet on siellä homma on helpompaa kuin käsin palautella kaikki erikseen.
Eikös tuo fimwareversio ole sinänsä emolevyllä eikä prosessorilla tallessa? Entäs miten erillisellä moduulilla? onko se muisti siinä moduulissa vai tallentaako sekin emolevylle?
En panikoi, itse toivoisin että kaikki mahdollinen painolasti eli tuki ja yhteensopivuus antiikille jätettäisiin pois ja Win 10 saisi tietoturvapäivityksiä pidempään. Win 7 (ja vanhemmat) prossulista on listaus uusimmista millä vielä toimii kikkailematta.
Ihan samaa tuomiopäivää pelättiin XP vs. 7 ja 7 vs. 10. Ketään enää kiinnosta, paitsi ehkä niitä jotka joutuvat tukemaan XP laitteita edelleen…
Mikäs vaatimus esti win7->win10 päivityksen vastaavasti?
WIN 10 täysi tuk ikestää vähintään 25 vuoteen…
Tossa kokeilin tuota Windows 11 vimeisimmässä DEV versiossa niin ei juu onnistu nuo. Kuin myös ettei tehtäväpalkissa saa tekstejä kuvakkaiden viereen että tietäis helposti mitä tiedostoja siellä onkaan auki.
Mutta jos ei oteta laskuihin tuota uutta paskempaa tehtäväpalkkia niin muuten hyvä harppaus eteenpäin windows 10:n nähden. Kun nyt kaikki asetusvalikot ovat paljon selkeämpiä ja vievät tilaa ruudulta vähemmän (edelleen on tosin ikävä vanhaa kunnon control panelia).
Mutta edelleen kirjaimellisesti vituttaa kun tässä nuo verkkoyhteyksien hallinta on vielä enemmän perseestä kuin 10:ssä, eli enemmän kaikkia valikoita että pääsee verkkoadapterin asetuksiin
Jos jotain kiinnostaa (eli tuskin ketään… ) niin tässä videoni jossa testaan pikaisesti tuota viimeisintä dev buildiä Asuksen FX503V läppärillä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä