Clover Trail -alustaan perustuville tietokoneille oli luvattu Windows 10:een päivitettynä tuki aina vuoteen 2023 asti. Microsoft hoitaa tilanteen tuomalla tietoturvapäivitykset siihen asti Windows 10 Anniversary Updatea käyttäville Clover Trail Atomeille huolimatta siitä, että käyttöjärjestelmäversion virallinen tuki päättyy jo ensi vuoden alkupuolella.

Clover Trail -alustan Atom-prosessorilla varustettuja tietokoneita käyttäville on tullut eteen ikävä yllätys, kun Windows 10:n tuorein Creators Update -päivitys ei suostukaan asentumaan tietokoneelle. Asian tultua ilmi oli hetken epäselvää, mistä tarkemmin on kyse, mutta nyt syylliseksi on varmistunut prosessorin integroitu näytönohjain eikä muutosta tilanteeseen ole luvassa.

Clover Trail -alustaan perustuvia tietokoneita alettiin myymään vuonna 2013 ja niitä löysi kaupoista vielä vuonna 2015. Tietokoneet oli varustettu aluksi Windows 8- ja myöhemmin Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä, mutta ne olivat oikeutettuja ilmaiseen Windows 10 -päivitykseen. Tukea laitteille oli luvattu vähintään vuoteen 2023 asti. Clover Trail -alustan Atom-prosessorit tunnetaan paremmin nimillä Atom Z2520, Z2560, Z2580 ja Z2760.

Clover Trail -alustan Atom-prosessorit on varustettu Imagination Technologiesin PowerVR Series 5XT -sarjan integroidulla grafiikkaohjaimella. Window 10 Creators Update vaatii näytönohjaimen ajureilta ominaisuuksia, joita ei kaivattu vielä Anniversary Updatessa tai sitä aiemmissa Windows 10 -versioissa. Näiden ominaisuuksien puute on estänyt Windows 10:n tuoreimman Creators Updaten asentamisen kyseisille tietokoneille.

Ars Technican saamien tietojen mukaan Imagination Technologies on kieltäytynyt päivittämästä PowerVR Series 5XT:n ajureita Creators Updaten vaatimalle tasolle, eikä apua ole luvassa Inteliltäkään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Windows 10 Anniversary Update jää viimeiseksi tuetuksi päivitykseksi Clover Trail -tietokoneilla. Anniversary Updaten virallinen tuki loppuu ensi vuoden alkupuolella, mikä ei käy yksiin tietokoneille luvatun tukikauden kanssa.

Microsoftin mukaan hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä vaikka Anniversary Updaten virallinen tuki loppuu ensi vuonna, on kyseisestä päivityksestä olemassa yrityksille suunnattu Long-Term Servicing Branch -versio. LTSB-versio on saamassa tietoturvapäivitykset aina vuoteen 2023 asti ja Microsoft kertoo julkaisevansa samat päivitykset myös Clover Trail -alustaan perustuville tietokoneille.

Lähde: Ars Technica

This site uses XenWord.
;