Clover Trail -alustan Atom-prosessorilla varustettuja tietokoneita käyttäville on tullut eteen ikävä yllätys, kun Windows 10:n tuorein Creators Update -päivitys ei suostukaan asentumaan tietokoneelle. Asian tultua ilmi oli hetken epäselvää, mistä tarkemmin on kyse, mutta nyt syylliseksi on varmistunut prosessorin integroitu näytönohjain eikä muutosta tilanteeseen ole luvassa.
Clover Trail -alustaan perustuvia tietokoneita alettiin myymään vuonna 2013 ja niitä löysi kaupoista vielä vuonna 2015. Tietokoneet oli varustettu aluksi Windows 8- ja myöhemmin Windows 8.1 -käyttöjärjestelmällä, mutta ne olivat oikeutettuja ilmaiseen Windows 10 -päivitykseen. Tukea laitteille oli luvattu vähintään vuoteen 2023 asti. Clover Trail -alustan Atom-prosessorit tunnetaan paremmin nimillä Atom Z2520, Z2560, Z2580 ja Z2760.
Clover Trail -alustan Atom-prosessorit on varustettu Imagination Technologiesin PowerVR Series 5XT -sarjan integroidulla grafiikkaohjaimella. Window 10 Creators Update vaatii näytönohjaimen ajureilta ominaisuuksia, joita ei kaivattu vielä Anniversary Updatessa tai sitä aiemmissa Windows 10 -versioissa. Näiden ominaisuuksien puute on estänyt Windows 10:n tuoreimman Creators Updaten asentamisen kyseisille tietokoneille.
Ars Technican saamien tietojen mukaan Imagination Technologies on kieltäytynyt päivittämästä PowerVR Series 5XT:n ajureita Creators Updaten vaatimalle tasolle, eikä apua ole luvassa Inteliltäkään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Windows 10 Anniversary Update jää viimeiseksi tuetuksi päivitykseksi Clover Trail -tietokoneilla. Anniversary Updaten virallinen tuki loppuu ensi vuoden alkupuolella, mikä ei käy yksiin tietokoneille luvatun tukikauden kanssa.
Microsoftin mukaan hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä vaikka Anniversary Updaten virallinen tuki loppuu ensi vuonna, on kyseisestä päivityksestä olemassa yrityksille suunnattu Long-Term Servicing Branch -versio. LTSB-versio on saamassa tietoturvapäivitykset aina vuoteen 2023 asti ja Microsoft kertoo julkaisevansa samat päivitykset myös Clover Trail -alustaan perustuville tietokoneille.
Lähde: Ars Technica
Ite ihmettelin että mikä hässäkkä tässä on kun oma 8->10 päivitetty tabu oli ihan ittekseen ajany CU:n sisään, mutta se onkin Z3735F eli menee BayTrailiin.
Jeps, ja niissä on Intelin oma grafiikkaohjain ni ei tuu ongelmia ulkopuolisen toimittajan ajuripäivityshalukkuudesta
Kyllähän nuo halppis atomjätteet on mitä suuremmiltaosin sellaista paskaa, että niille ja AMD:n E sarjan prossuilla oleville koneille pitäisi tulla päivitys, joka rikkoisi raudan kerralla ja lopullisesti TAI ainankin flashaisi sinne BIOS muutoksen, joka näyttäisi joka käynnistysvaiheessa pari tuntia "Osta uusi, parempi kone! Tämä kone on ongelmajätettä!".
Kyllä ehottomasti toimi paremmin sähkökatkon aikaan kuin ykskään Intelin i-sarjan kone tässä talossa. Myöskään autoillessa ei ollu i-koneista geteeäxillä mitään iloa.
Ihan vihjeenä: Niitä läppäreitä jne on olemassa niillä Intel I sarjan prossullakin ja vielä pitkillä akkujen kestoillakin! Ja samoilla ohjelmistoilla eri atom ongelmajätteeseen on huima. Atom on vai oikeasti hitaahko prossu ja lisäksi yleensä ko koneet ovat vielä muutenkin täysin kelvottomia:
– Liian vähän muistia.
– Liian pieni ja yleensä vielä hidas massamuisti (viimeksi rassasin Win 10 atom konetta 32 Gigan "kiintolevyllä" (Joku flashiviritys, ei laajennettavissa).
– Kehno näyttö.
Nuo laitteet ovat juurikin se syy, miksi windows PC:itä pidetään paskoina ja Applen maccejä hyvinä. Apple kun ei tee, kun vähintään keskihintaisia laitteita, jolloin toimivat jo siitä syystä paljon käytettävämmin..
Monien lehtien ja nettisivustojen mielestä Intelin Atom oli vuoden paras tuote monen mielestä kun ensimmäinen versio siitä julkaistiin. Koska ensimmäinen Atom oli loistava, eivät uudet ja paremmat Atomit voi olla surkeita.
Kyllä tuossa makoillessa tabletti vie käytettävyydeltään läppäriä aivan 6-0. Juurikin Z3735F Atom, 2GB muistia, 16GB SSD + 32GBµSD ja näyttönä 2048×1536 IPS.
Pelaamiseen ja HTPC-käyttöön on sitten ihan eri laitteet. En ole tuohon kymppiä jaksanut päivittää, tuntuu että 8.1 soveltuu tablettikäyttöön paremmin.
Niin kauan kun sitä vehjettä käytetään nettiselaamiseen ja sähköpostiin se Atom on enemmän kuin riittävä monelle
On toki, kunhan tallennustilaa on riittävästi että päivitykset asentuvat pistämättä konetta totaalisen jumiin.
Jos sitä on riittävästi niin ihan toimivia vermeitä.
Joku ram4, ssd64 atomi on oikein toimiva työkalu.
Minkäs voi jos Imagination Technologies ei suostu päivityksiin. Sitä paitsi onhan tuolla ikää 5v ensi vuoden alussa ja vielä toiset 5v tietoturvapäivityksiä. Eli en nyt sanoisi että huono tuki on ollut päivityksille tosin jos alun perin on luvattu 10v niin ei pidetty lupauksia. Ei kai nyt kukaan 10v samaa tietokonetta käytä kuitenkaan? lähempänä ollaan varmaan 5v.
Imagination Technologies voisi jo kuolla pois. Vielä on muistissa ajat, jolloin jouduin netbookiin hakemaan ajureita jostain Meego-distribuutiosta.
Imaginationilla on niin paljon hyviä ideoita että soisi niiden kasvavan tai tulla sellaisen tahon ostamaksi, joka jatkokehittää niitä ideoita
Suljetun lähdekoodin ideat, joiden elinikä on max. 3 vuotta, eivät ole tukemisen arvoisia.
Ostamalla tuotteita, joita ei tueta jatkossa enää ollenkaan, tuet omalta osaltasi tätä kertakäyttökulttuuria. Kannettavakin voisi saada uuden elämän Linuxin kanssa, jos ajurit eivät olisi binäärisiä ja sidottu pariin tiettyyn kerneliversioon.
Ja noiden ideoista Tiled Rendering tekee jo tuloaan PC:lle, muutkin tulevat kohta perässä.
Täytyy sanoa, että en koe sääliä näiden käyttäjiä kohtaan ollenkaan. Turhia kapuloita jo valmiiksi raskaissa rattaissa, joten hyvä vaan, että mikkisofta karsii heikkoja tapauksia tuettujen listalta.
Älä nyt oo tollanen. Oma Acerin Iconia tabletti+näppiscombo piti huolen siitä että sain aikanaan opparin valmiiksi kun olin vähän ulkomailla. Melkein tekisi mieli kehystää toi ja laittaa seinälle, RIP uskollinen kumppani
Itsehän jätän tuon reissaamisen kokonaan välistä ja tuhlaan vähäiset roposeni kunnon ATKhon.:tup::darra:
Hm. Ihme uutinen, kun yksi tabletti ainakin päivittyi nätisti tuohon vaikka siinä on Z2760:
Thinkpad Tablet 2 ainakin toimii Creators updatella, joskin XNA HiDef-pelit ei pyöri (kun tuo näytönohjain ei tue kun DX9).
Sitten kun siinä oleva viruskilleri aktivoituu ja windows käy etsimään päivityksiään ja vielä google updater ja muutama muu updater, niin sitten käyttäjä ei enää mahdukaan sinne sekaan selaamaan nettiä, kun se romu on niiiiiiiiiiiiiin hiiiiidaaaaaasssss..
Atom on lähinnä rangaistus koneen käyttäjälle.
Se on oma ongelma jos menee Atom-koneeseen asentamaan niin paljon paskaa, jotka päivittyvät jatkuvasti. Ihan nettiselain ja Winkkarin oma suojus riittää kyllä peruskäyttöön.
Tuo on totta. Käyttäjä kyllä voi itse vaikuttaa paljon laitteensa toimintaan. Monikaan vaan ei osaa pitää ohjelmistojaan sillä tasolla mitä rauta antaa periksi.
Peruskäyttäjälle joku tuttu asentaa siihen avastin (joka kannattaa ehdottomasti jättää väliin 10:n kanssa.
Sitten peruskäyttöjä roudaa koneen sonerashoppiin tai vastaavaan, jossa hänelle myydään siihen Fsecure ja parhaimmillaan jätetään se avasti sinne (=täysi jumi tuollaisen paskan kanssa).
Peruskäyttäjä ei myöskään ymmärrä kieltäytyä asentamasta lisäohjelmia, joita toiset ohjelmat tarjoavat, varsinkin, kun ne lupaavat nopeuttaa konetta (ja hidashan tuollainen on). Paskaa ja turhakkeita nuo ovat jokatapauksessa yleensä täynnä. Lisäksi peruskäyttäjä ei osaa poistaa valmistajan sinne hänen riesakseen asentamia sen kymmentä ohjelmaa, joista jokainen puuhailee jotain boottivaiheessa.
JA VAIKKA kaikki olisikin muuten ok, niin jo perus windowsupdate saa tuon niin hitaaksi, että hihat palavat automaattisesti.
Kenenkään ei pitäisi ikinä sortua yhteenkään noista halppisläpsyistä, ne kun ovat 100%:n täyttä sontaa, jos niitä ei OIKEASTI osaa käyttää. On lähdettävä miltei siitä, että käyttis uusiksi ja rankka säätö siihenkin, ettei tule mitään epäolennaista touhoamista mukaan. Tosin windows 10 sotkee nuo asetuksen muutaman kerran vuodessa.
Jos kone on natin takana, niin todennäköisesti kannattaa poistaa koko päivitykset käytöstä (Win10:n kanssa) ja ottaa varmuuskopioita aika-ajoin ja päivittää/päivityttää sen sitten esim kerran vuodessa..
No, peruskäyttäjän ongelmat eivät ole omia ongelmia onneksi. Muistan tuossa n. 6v sitten ex-muijalla miniläppärin jossa IE + n+1 toolbaria eli kaikki mahdollinen paska asennettu, käyttikseen (W7 starter) ei mitään päivityksiä asennettuna, kone täynnä bloatwarea ja juurikin "nopeuttavia ohjelmia" ynnä muuta mukavaa.
Kaikki tämä 1c/2t Atomilla ja 1GB keskusmuistilla. :kahvi:
Tuo nyt on tyypillinen peruskäyttäjän tilanne.. Eikä edes aina omasta syystä, vaan "suku on pahin" syystä (lapsenlapset yleensä).
Tuosta sai etäisesti käyttökelpoisen asentamalla päivitykset, poistamalla kaikki turha paska, vaihtamalla selain, ccleanerilla vielä rekisterit + muu paska pois sekä muistintuplaus kahteen gigaan. Täysi luumuhan se oli silti kun vertasi omaan, tuolloin jo ajan hampaan nakertamaan koneeseen (AMD 965BE, 12GB, GTX470).
Paljonko meni aikaa tuossa hommassa?
Aikaahan tuosta on jo tosiaan jokunen vuosi, mutta kyllähän siinä ehti jokusen purkin olutta juoda säätäessä. Murosta tuon 2-gigaisen ddr3 sodimmin hommasin muistaakseni 10-15 eurolla samoihin aikoihin.
SSD olisi jo varmasti myös tehnyt ihmeitä.
Entä, jos olisit ottanut esim edullisen 65e / tunti siitä säätämisestä + osat?
Sitten ko hinta olisi listätty alkup koneen hintaan ja ostettu suoraan järkevämpi kone..
Melko röyhkeää olisi pyytää (silloiselta) tyttöystävältä rahaa ser-jätteen säätämisestä. :think:
Kyllä tuollaisen koneen ostamisesta olisi voinut senverran sakottaa..
No, naiset ja tekniikka. :vihellys: