Huawei saa jatkaa rajattua yhteistyötään yhdysvaltalaisyritysten kanssa helmikuun puoliväliin asti.

Yhdysvaltain kauppaministeriö on myöntänyt tänään Huaweille 90 päivän jatkoajan rajatun yhteistyön jatkamiseksi yhdysvaltalaisyritysten kanssa. Jatkoaika on voimassa 16. helmikuuta asti. Ennakkoon jatkon huhuttiin olevan jopa puoli vuotta, mutta tieto osoittautui nyt julkaistun virallisen päätöksen myötä virheelliseksi.

Jatkoajan ensisijainen tarkoitus on minimoida kauppakiellon negatiiviset vaikutukset Huawein asiakkaille. Yhdysvallat lisäsi Huawein mustalle listalle kansallisen tietoturvauhan varjolla toukokuun 22. päivä kolmen kuukauden sopeutumisajan kera ja myönsi 90 päivän jatkoajan elokuun 21. päivä. Nyt myönnetty jatkoaika on kolmas lajissaan. Samaan aikaan Yhdysvallat ja Kiina neuvottelevat alustavasta ratkaisusta yli vuoden kestäneeseen kauppasotaan.

Huawein edustajan antaman virallisen lausunnon mukaan nyt myönnetyllä väliaikaisella jatkoajalla ei ole merkittävää vaikutusta Huawein liiketoimiin suuntaan eikä toiseen. Sen sijaan yrityksen mukaan tilanne on aiheuttanut enemmän harmia yhdysvaltalaisille yrityksille. Huawein mukaan päätös ei muuta sitä tosiasiaa, että yrityksen kohtelu jatkuu epäoikeudenmukaisena.

CNBC:n mukaan Yhdysvaltain kauppaministeriön kerrotaan harkitsevan erillisten lisenssien myöntämistä yhdysvaltalaisille yrityksille komponenttien myymiseksi Huaweille. Ministeriön kerrotaan saaneen yli 200 hakemusta aiheen tiimoilta.

Huawein mustalistaus on osa USA:n ja Kiinan välillä käynnissä olevaa kauppasotaa. Keväällä Donald Trumpin toimeenpaneman määräyksen mukaan Huawein verkkotekniikka aiheuttaa vakoilun vaaran ja sen kautta uhan USA:n kansalliselle turvallisuudelle.

Huawein kuluttajatuoteliiketoiminta on ikään kuin oheiskärsijänä vallitsevassa tilanteessa. Huawei on saanut jatkaa jo markkinoille julkaistujen kuluttajalaitteiden ohjelmiston päivittämistä yhdysvaltalaisen Googlen kanssa, mutta uusiin laitteisiin Huawei ei saa Googlen lisenssejä. Huawei on jo julkaissut oman korvaavan palvelukokonaisuuden Googlen palveluiden korvaamiseksi, mutta sen käyttö aiheuttaa huomattavia kaupallisia haasteita läntisillä markkinoilla.

Lähteet: Federal Register, The Verge, CNBC

This site uses XenWord.
;